De 10 tips om van 2024 jouw jaar te maken

Een nieuw jaar betekent een nieuwe kans om je doelen te realiseren. Misschien heb je al een lijstje gemaakt van wat je wilt bereiken in 2024, of misschien ben je nog op zoek naar inspiratie. Hoe dan ook, je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je je plannen ook daadwerkelijk uitvoert. Maar hoe doe je dat? Hoe houd je je motivatie hoog, je focus scherp en je zelfvertrouwen sterk? Hoe ga je om met de obstakels en kansen die op je pad komen? En hoe laat je jezelf zien in een wereld vol concurrentie?

In dit artikel delen we tien tips om van 2024 jouw jaar te maken. Tips die je helpen om je goede voornemens om te zetten in een concreet actieplan, om je voor te stellen hoe je je succes viert aan het einde van het jaar, om je zwakke punten om te buigen naar je sterke punten, om je te onderscheiden van de massa, om te investeren in je eigen ontwikkeling en om door te gaan als het even tegenzit. Met deze tips kun je vol vertrouwen en enthousiasme aan de slag gaan om je dromen waar te maken.

De 10 tips

Ben je klaar voor een frisse start? Lees dan snel verder en ontdek hoe je van 2024 jouw jaar maakt!

1. Zet goede voornemens om in een concreet actieplan

Misschien heb je je voorgenomen om dingen anders te doen. Probeer algemene voornemens op te delen in kleine concrete stapjes. Start klein en realistisch voor groot resultaat. Deel je voornemens met je omgeving. Hoe meer mensen weten van jouw voornemens, hoe meer committent je voelt om het waar te maken.

2. Visualiseer wat je aan het einde van 2024 hebt bereikt

Veel wetenschappelijke studies bevestigen het positieve effect van visualiseren. Met visualisatie creëer je beelden waarvan je wilt dat ze werkelijkheid worden. Hierdoor kan je makkelijker je doelen behalen. De beelden voelen als werkelijkheid, waardoor je de situatie al kent wanneer deze zich in het echt voordoet. Hierdoor voel je je zekerder en weet je precies wat je moet doen. Veel topsporters passen deze techniek met succes toe.

Wat ga je volgend jaar doen? Probeer in gedachten voor te stellen hoe je bepaalde activiteiten in 2024 aanpakt. Hoe je het woord neemt tijdens vergaderingen, hoe je verandertrajecten hebt aangepakt, hoe je verkoopgesprekken aanpakt. En vooral: hoe perfect alles zal gaan. Hoe er geboeid naar je wordt geluisterd, hoe makkelijk je uit je woorden komt, hoe eenvoudig je de order binnenhaalt..

3. Zet jouw ‘zwaktes’ om in sterktes

We hebben allemaal zwakke punten. Aan deze punten proberen we te werken om ze te verbeteren, maar sommige van deze punten zijn heel moeilijk te veranderen. Wat als we deze ‘zwakke’ punten omarmen en ze omdenken in sterke eigenschappen?

In jouw zogenaamde ‘zwakke’ punten liggen sterke eigenschappen verborgen. Elk zwakke punt heeft een sterk punt dat daarmee overeenkomt.

Vind je jezelf ongeorganiseerd? Misschien is dat wel een gevolg van jouw creativiteit. Koppig? Je bent wellicht juist toegewijd. Toon je te weinig emoties? Anderen waarderen juist je kalmte.

Maak je minder sterke punten ‘eigen’ en uniek, zodat deze als een voordeel gezien kunnen worden tegenover anderen.

4. Durf je te onderscheiden van de massa

Jezelf profileren is omschrijven wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Het is belangrijk hier goed over na te denken en trouw aan jezelf te blijven. Je presenteert een beeld van jezelf aan een ander.

Je beantwoordt vragen als: wie ben ik? Waar ben ik goed in? Welke ervaring heb ik? Heel belangrijk zijn jouw talenten en drijfveren. Waarom sta je waar je voor staat? Het kan moeilijk zijn om eigen talenten te benoemen. Vraag dan anderen naar jouw grootste kwaliteiten. Vaak zie jij een eigenschap als logisch en ligt juist daar jouw talent.

Met deze zelfkennis kun je eenvoudig een elevator pitch maken. Een middel om jezelf in korte tijd (60 seconden) sterk en krachtig te presenteren. Zo ben je altijd voorbereid.

5. Investeer in je eigen ontwikkeling

Een droom wordt geen realiteit door magie. Het vergt hard werken, uithoudingsvermogen en de bekende ‘bloed-zweet-tranen-combinatie’. Voordat je dus de vruchten van je werk plukt, dien je bereid te zijn om je tijd en energie te investeren. Kansen om jezelf te ontwikkelen kunnen worden gemist wanneer je te veel afwacht en van anderen laat afhangen. Kansen verschijnen vaak niet zomaar op je pad, maar creëer je zelf door initiatief te nemen. Houd zelf de regie, maak een plan en bepaal hoe je wilt investeren in je ontwikkeling.

6. Toon doorzettingsvermogen: tegenslag is leergeld voor later succes

Uiteraard zullen niet alle keuzes die je volgend jaar maakt meteen de juiste zijn. Vergissingen horen erbij. Het woord ‘vergissingen’ is naar onze mening beter dan fouten; het klinkt minder veroordelend. Vergissingen zijn een vast onderdeel van je ontwikkelingsproces. Ze horen erbij. Het proces van groeien, ontwikkelen en iets nieuws leren gaat altijd met vallen en opstaan; je onderzoekt, probeert uit en kijkt wat wel en wat niet werkt. Succes komt voort uit het blijven zoeken naar oplossingen voor wat eerder niet lukte. Dus vergeef jezelf als je een vergissing maakt en stel jezelf de vraag ‘wat kan ik hiervan leren?’

7. Deel je kennis

Kennis is macht. Wanneer je die kennis angstvallig voor jezelf houdt kom je niet verder. Door juist vrijgevig te zijn met de kennis die je hebt, bouw je een band van onderlinge betrokkenheid op met anderen. Je maakt jezelf en anderen er beter door. Ga maar na: als je een veelbelovende gedachte voor jezelf houdt, kan een idee nooit groot worden. Terwijl een idee dat je deelt, direct weer nieuwe en aanvullende ideeën oplevert.

8. Sta open voor verandering

Openstaan voor verandering is misschien wel het moeilijkste wat er is. En tegelijkertijd het meest waardevolle, omdat het een sleutel bevat tot geluk.Open in het leven staan betekent dat we rekening houden met het feit dat een situatie weer kan veranderen en dat we niet blijven vasthouden aan oude omstandigheden.Het vergt moed om open te staan voor verandering en ons gevoel te volgen. Moed is onder meer de kracht om het oude en vertrouwde los te laten. Het betekent dat we uit onze comfortzone moeten komen en dat is meestal spannend. Soms blijven we daarom langer in een situatie hangen dan achteraf gezien goed voor ons was. Of we blijven iets op dezelfde manier doen, terwijl we eigenlijk al beter weten.

Openstaan voor verandering betekent ook dat we initiatief nemen en proactief zijn. Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat we op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in ons vakgebied of dat we nieuwe werkwijzen aanleren. Met een proactieve houding zien we veranderingen eerder aankomen, waardoor we de kans hebben om op tijd actie te ondernemen. Hiermee zijn we de verandering vaak zelfs voor.

9. Schakel hulptroepen in

Wie kan jou helpen en ondersteunen in het behalen van je doel? Zoek een coach of deelgenoot die jou kan helpen, bijvoorbeeld een collega, goede vriend of familielid. Een ervaringsdeskundige laten aansluiten bij je plan, kan leiden tot verdieping en versnelling. Dit kan ook iemand zijn die hetzelfde traject al eens heeft gevolgd of een specialist, zoals een diëtist. Laat het succes echter niet van de ander afhangen. Bespreek je vorderingen en ideeën regelmatig met je buddy.

10. Vergeet niet te lachen!

Deze tip hoort in elk rijtje tips thuis dat gaat over persoonlijke ontwikkeling. Want of je nu meer wilt leren over communicatie of over persoonlijk leiderschap of het ontwikkelen van je talent: humor is onmisbaar. Als je humor gebruikt, wordt het ook makkelijker om met uitdagingen om te gaan. Je bent minder snel uit het veld geslagen en durft meer open te staan voor verandering. Je innerlijke kracht neemt toe.