Keuzestress? Zo kies je!

Keuzes. Elke dag zit er vol mee. Gelukkig is niet elke keuze life changing en doen we heel veel dingen volledig op de automatische piloot. Toch kunnen ook die kleine keuzemomenten ons aardig bezig houden en leiden tot keuzestress. Voor welke keuze sta jij? En hoe kom jij tot de juiste?

Vijfentwintig jaar geleden maakte ik de keuze om te stoppen met de HEAO en te starten met een nieuwe opleiding in Den Haag. Tien jaar geleden stopte ik met werken in loondienst en ben ik gestart als zelfstandig coach en trainer. Zes jaar geleden heb ik de keuze gemaakt om mijn relatie na ruim vijftien jaar te stoppen.

Allemaal keuzes die achteraf gezien kloppen, maar die me heel wat stress hebben gegeven voordat ik de sprong durfde te wagen. Bijzonder is dat ik me van al deze keuzes precies het gevoel van opluchting kan herinneren toen ik de knoop eenmaal had doorgehakt. Ik dacht: ‘De kogel is door de kerk, ik ga dit doen. Yes!’.

Hoe kies je de juiste deur?

Cees Nooteboom schreef ooit: ‘’Ik had wel 1000 levens en ik nam er maar 1’’. Waar je de ene deur dichtslaat, gaat er aan de andere kant weer eentje open. Maar welke maak je open en welke laat je dicht? Hoe weet je wat de juiste keuze is? Hoe zie je nu wat er achter die deuren verscholen ligt? Oneindig in de hal blijven wachten voelt ook niet geweldig. Dus je moet toch een keer kiezen.

Kiezen is spannend

Angst en onwetendheid spelen vaak een grote rol bij het maken van keuzes. Je weet nou eenmaal wat je hebt. Op de een of andere manier is de angst voor iets nieuws vaak nog groter dan de pijn over de huidige situatie. Het kan enorm verleidelijk zijn om de werkelijkheid nog even te ontkennen en die iets mooier te maken dan die eigenlijk is. Als je écht durft te zien wat de realiteit is, is er namelijk vaak geen ontkomen meer aan. Dan moet je wel kiezen. Zeker als je dat vervolgens ook nog deelt met anderen. Roos Vonk schreef hierover in een column in Psychologie Magazine: ‘’Als we de werkelijkheid zien zoals die is, leidt dit vanzelf tot de juiste actie’’.

Het inzicht om te zien hoe dingen echt zijn heb je dus nodig om te doen wat goed voor je is. Maar dat kunnen en willen zien en dat dan ook nog eens isoleren van allerlei ruis en meningen van anderen is vaak verrekte lastig. Wat helpt bij het maken van keuzes? Ik geef je drie tips.

Tip 1: Bespreek het met anderen

Allereerst helpt het als je niet te veel in je eentje blijft doormalen, maar over je keuzeproces praat met mensen die dichtbij je staan. Stel vragen als: “Hoe zie jij dit?” en “Wil je eens met me meedenken?”. Soms komen er dan (alleen al door het hardop uit te spreken) totaal nieuwe invalshoeken die de angst voor het onbekende kleiner maken en het vertrouwen groter. Ook het begrepen worden door de ander en ervaren dat je niet alleen staat, helpen hierbij.

Tip 2: Bepaal wat belangrijk is

Laat je niet primair leiden door de consequenties van je keuze, maar bepaal wat je echt belangrijk vindt in jouw leven. Als je bijvoorbeeld bedenkt hoe je later terug wil kijken op je leven, kan je beter zien wat nu de juiste keuzes zijn. En als je weet welke waarden jij in je leven centraal wil zetten, kan je hier je keuzes op dit moment van afleiden.

Tip 3: Wees mild voor jezelf

Tot slot: bedenk dat alles ook weer voorbij gaat. Je kunt het je soms niet voorstellen als je midden in een keuzeproces zit, maar de chaos en de stress gaan weer voorbij. Bepaal wat je nodig hebt om die tijd van ‘niet weten’ goed door te komen en richt hier je aandacht op. Wees dus mild voor jezelf. Dat helpt altijd.

Succes!

Volg een training over keuzes maken

Bekijk ook eens de training ‘Van Keuzestress naar Besluitvaardigheid‘. In twee dagen leer je krachtige keuzes te maken op basis van wat je belangrijk vindt.

Bekijk de training