Hoe ga je om met bezwaren?

Hoe ga je in de regel om met bezwaren? Veel mensen hebben de neiging om bij bezwaren in de verdediging te schieten en  bezwaren die worden aangevoerd weg te wuiven of ‘onder het kleed te stoppen’, totdat ze een bult vormen waarover ze vallen of uitglijden. In dit artikel legt trainer Bob Langerijs de BADSOC-methode uit. Een methode die het veel gemakkelijker maakt om met bezwaren om te gaan en die voorkomt dat je uitglijdt.

Mensen vinden het vaak lastig om naar bezwaren te luisteren. Ze willen er de tijd niet voor nemen om ze aan te horen en laten dat ook blijken. Hierdoor voelt de persoon die de bezwaren uit zich niet serieus genomen en reageert daar dan negatief op. Dit heeft als gevolg dat er weerstand wordt opgebouwd en de gesprekspartner zich uiteindelijk niet begrepen voelt. Hierdoor blijft er vaak een kans liggen om de bezwaren weg te werken en ontstaat er strijd in plaats van wederzijds begrip.

De BADSOC-methode

Er is een methode die het veel gemakkelijker maakt om met bezwaren om te gaan en die voorkomt dat je uitglijdt. Deze methode wordt ook wel de BADSOK-methode genoemd. Het toepassen van deze methode leidt tot begrip en samenwerking en het effect is dat je gesprekspartner zich in de regel meer begrepen voelt. De methode begint ermee dat je de ander uitnodigt, op het gemak stelt en aanmoedigt om te vertellen wat de bezwaren zijn.

Bezwaren aanhoren;

Aanmoedigen van de ander de bezwaren breeduit met je te delen door aandachtgevend gedrag en door goed te luisteren;

Doorvragen of er in dit verband nog andere kwesties zijn die de ander met je wil delen;

Samenvatten of je alle bezwaren goed hebt begrepen en checken of je goed geluisterd hebt;

Oplossingen vragen aan de ander en/of samen zoeken naar een oplossing om de bezwaren weg te werken. Werk met behoud van de positieve aspecten de negatieve kanten weg;

Controleren of er overeenstemming is over de gevonden oplossing en of daarmee de bezwaren zijn weggenomen/verminderd. Tevens heb je hiermee de mogelijkheid om nog bij te sturen.

Het omgaan met bezwaren vraagt best wat van je. Van belang is dat je met name heel goed luistert en let op de non-verbale communicatie van de ander. Dit betekent dus niet zelf het woord voeren en klaar staan om te reageren. Nee, het is juist van belang om een open en uitnodigende houding aan te nemen. Het komt vaak aan op je communicatieve basisvaardigheden.

Om je verder te ontwikkelen in het omgaan met bezwaren kun je kiezen uit vele programma’s van ICM.

Interesse om te starten met een opleiding of training van ICM?

Vraag hier onze brochure aan!

De brochure van ICM.

Om het voor jou makkelijker te maken kunnen wij telefonisch contact met je opnemen. Onze studieadviseurs zitten er speciaal voor jou om je vragen te beantwoorden of inschrijvingen te noteren. We kunnen jou op die manier tijd en geld besparen. In het formulier onder deze link kun je jouw gegevens invullen. We bellen je zo snel mogelijk terug na ontvangst van je aanvraag.