Ervaringen met Mindfulness

De behoefte aan rust en ontspanning vind je overal. Dit blijkt uit het pas verschenen boek Ervaringen met mindfulness. De teamleider in een sportcentrum, de sociaal-juridisch dienstverlener, een schrijver, de onderofficier bij Defensie en een administratief medewerker. Ze willen allemaal af van de automatische piloot.

Onverklaarbaar

Volgens psycholoog Rosa Jutten, werkzaam in een revalidatiecentrum, geeft mindfulness zelfsturing. Zij ziet dit terug bij haar cliënten. Vaak zijn dit mensen waar medisch gezien niks mis mee is, maar ze hebben wel last van (onverklaarde) chronische pijnklachten. Rosa leert haar cliënten gedachten en emoties te accepteren. De cliënten ervaren hun pijnklachten hierdoor anders. Ze leren dat je gedachten hebt, maar dat je deze gedachten niet bént.

De automatische piloot

Rosa Jutten is één van de dertien geïnterviewde in het boek: Ervaringen met mindfulness’’. Alle geïnterviewde wilden af van volautomatisch dagelijks handelen. Ze waren druk met het gezinsleven, werk of het behalen van targets. Dat ging een tijd goed, totdat het begon te wringen. Ze werden ziek, zoals bankmanager Luuk-Jan Bergsma, die tussen de chemokuren door met een zeldzame tumor gewoon bleef doorwerken maar zijn energieniveau zienderogen zag dalen. Of ze zochten, zoals de ‘nuchtere Fries’ en ‘zwaar getatoeëerde’ motorrijder Klaas Land, een effectieve manier om beter om te gaan met chronische pijn door ontstekingsreuma. Mindfulness leek hem aanvankelijk zweverig en meer ‘iets  voor opgebrande huisvrouwen’.  Nu heeft hij veel baat bij de dagelijkse drie minuten-oefeningen (aandacht volledig richten op de ademhaling).

Lekker Zweverig?

Mindfulness is voor velen synoniem aan zweverigheid, kussentjes en wierook. Dit  blijkt tevens uit de aanvankelijke scepsis van de geïnterviewden in het boek. ‘Dat aureool stamt uit de jaren zeventig. In werkelijkheid is het heel concreet’ zegt Eric Elbertsen. In de VS is mindfulness al meer geaccepteerd in het bedrijfsleven. Ook grote bedrijven zoals Google zijn bezig met het psychisch welbevinden van hun medewerkers. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het bijdraagt aan vermindering van ziekteverzuim.

Controle over gedachten

Elbertsen zelf is al 25 jaar bezig met mindfulness en meditatie. Daarnaast sinds vijftien jaar zelfstandig trainer en coach, hij begeleidt ook regelmatig leidinggevenden. Begin jaren negentig verbleef hij 6 maanden in een klooster in Nepal. Hier leerde hij hoeveel gedachten we op een dag hebben en hoe je middels bewuste ademhaling stress kunt verminderen. Elbertsen begint zijn dag met rek- en strekoefeningen. Hij merkt nu snel op of hij piekert en kan het makkelijk stoppen.

Het kan overal!

Mindfulness werkt eigenlijk altijd, vindt Elbertsen. Het kan door je aandacht te richten op je ademhaling, door te sporten, te tuinieren of te schilderen. Ook een dagje in het pretpark kan een mindfulnessmoment zijn!  We leven in een informatielawine, iedereen ondergaat de hele dag prikkels en de behoefte aan stilte en rust neemt toe.

 

 

Bron: Ervaringen met mindfulness, Rogier Verhagen, Eric Elbertsen. Uitgever: RVCcommunicatie. ISBN 97890 825046 06.  Prijs 17,95 euro.

Eric Elbertsen is trainer Mindulness bij ICM Opleidingen & trainingen.