Leidinggeven aan projecten

Als projectleider heb je de verantwoordelijkheid om binnen de gestelde voorwaarden resultaten te behalen. Ben je in staat om het project volgens de specificaties, op tijd en binnen het overeengekomen budget af te ronden? Enerzijds hangt dit af van hoe goed je het project voorbereidt, structureert, inricht en beheerst. Anderzijds is het van belang hoe je omgaat met de mensen in het projectteam, de lijnorganisatie en de opdrachtgever. De kern van deze training is het ontwikkelen van je persoonlijke kwaliteiten als projectleider, die zowel in je huidige project als in toekomstige projecten uiterst waardevol en cruciaal zijn.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • Sta sterker als projectleider
 • Onder begeleiding van een ervaren trainer
 • Aandacht voor jouw persoonlijke leerdoelen

Resultaat

 • Je beheerst de taken en verantwoordelijkheden van een projectleider
 • Je hebt inzicht in de verschillende stijlen van leidinggeven, communicatieprocessen, samenwerking en conflicthantering
 • Je hebt inzicht in je eigen vaardigheden, valkuilen en rol als projectleider
 • Je kunt draagvlak creëren door effectieve communicatie (informeren, onderhandelen, delegeren, inspireren, consulteren)
 • Je leert je werkzaamheden en verantwoordelijkheden effectief en doelgericht organiseren
 • Je leert een constructieve relatie ontwikkelen met je opdrachtgever en omgeving
 • Je leert je team optimaal te laten samenwerken

Doelgroep

De training Leidinggeven aan projecten is gericht op cursisten met tenminste basiskennis op het gebied van projectmanagement. Je hebt zelf al een project afgerond of je hebt een cursus gedaan op het gebied van projectmanagement. Daarnaast beschik je over een HBO werk- en denkniveau.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Leidinggeven aan projecten
 • Stijlen van leidinggeven en eigen voorkeursstijl
 • Communicatie en gespreksvaardigheden
 • Zelfanalyse: persoonlijke kwaliteiten en valkuilen als projectleider
 • Teamrollen binnen een projectteam
 • Effectief samenwerken en teambuilding
 • Omgaan met conflicten en weerstand
 • Effectief timemanagement
 • Bouwen van constructieve relaties
 • Projectleden inspireren en motiveren
 • Samenwerken binnen het team
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijk actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vindt er een schriftelijke persoonlijke intake plaats. Op basis hiervan stel je je persoonlijke doelstellingen vast. In deze persoonlijke training ligt de nadruk op het ontwikkelen van je kwaliteiten als projectleider. In rollenspellen en gesprekken oefen je vele situaties die aansluiten bij je dagelijkse werkomgeving. Er is daarbij ruimte voor reflectie op de projectmanagementpraktijk en onderling uitwisselen van ervaringen. Door het inbrengen van eigen projectsituaties wordt de training nog meer gericht op je eigen praktijk. Aan het eind van de training stel je een persoonlijk actieplan op.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Deze training is tevens onderdeel van de opleiding Post-HBO Bedrijfskunde. Na het succesvol afronden van deze training kun je je verder ontwikkelen en krijg je vrijstelling voor 1 module binnen deze opleiding.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 68 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 3 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

de training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 68 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.595,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 68 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Bo v. H.

  12-12-2019
  Ik vond het een hele fijne cursus waarbij er veel goede theorie werd geleerd, we het ook direct moesten toepassen en ook kritisch te kijken naar onszelf als projectleider wat me veel inzichten heeft gegeven. Daarnaast werd er ook veel gelachen en voelde het als een veilige omgeving.
 • John Reemers

  11-09-2018
  Een leuke interactieve training waarbij de trainer vanuit ervaring veel te bieden heeft en ook rekening houdt met de behoefte en het niveau van de groep. Alle onderwerpen binnen de rol van een projectleider komen aan bod waarbij er met name wordt gefocust op het leidinggeven. Enige minpuntje, als je een ervaren projectleider bent heeft de training weinig toegevoegde waarde. Het is vooral voor beginnende projectleiders een zeer goede training.
 • Marten Mewe

  01-09-2018
  De cursus Leidinggeven aan projecten was voor mij verhelderend, leerzaam, toepasbaar in de praktijk, af en toe confronterend maar vooral een cursus waarin in heb geleerd geleert om op de juiste manier als projectleider goed en rechtlijnig te communiceren. Locatie "LaVie" in Utrecht kan ik niet anders omschrijven als een nummer één locatie.
 • Petra Koevoets

  02-08-2018
  Ik was als enige cursist niet actief betrokken bij projecten. Door de deskundige manier van lesgeven door de docent heb ik hier echter geen last van gehad. Ik werd vanaf het eerste moment opgenomen in de groep en kon mijn bijdrage leveren aan de opdrachten die tijdens de cursus gegeven werden. De docent stelde me op mijn gemak en gaf duidelijk uitleg waar ik dit nodig had. Dit heeft ertoe geleid dat ik met veel plezier de cursus heb gevolgd en inmiddels leiding mag geven aan mijn eerste eigen deelproject.
 • Eelco Algra

  24-11-2017
  Een interactieve en inhoudelijk sterke training door een inspirerende en bevlogen docente. Niet alleen werd er gebruik gemaakt van sheets en studiemateriaal maar ook van de ervaring van de docente. Veel geleerd in korte tijd op een top locatie.
 • G.J.K. Kersjes

  24-11-2017
  Prima opleidingsinstituut. Afgelopen jaren al diverse trainingen en opleidingen met plezier op goede wijze afgerond. Interessante opzet en leuke trainers. Ook altijd goede locaties, in mijn geval :-) Niet echt iets op aan te merken verder.
 • Venema

  08-11-2017
  Tijdens de training Leidinggeven aan projecten heb ik vooral geleerd dat je als leidinggevende niet je team perse moet veranderen maar ook jezelf een spiegel voor moet houden. hierdoor laat je het team in hun eigen, sterke omgeving werken met de kaders die jij vastlegt.

  Ik heb de cursus als open en eerlijk ervaren met veel mogelijkheden om de stof toe te passen op je eigen situatie en ervaring.
 • Frank Goijaerts

  07-11-2017
  De cursus leidinggeven aan projecten voegde voor mij een extra dimensie toe in mijn dagelijkse werk. De docente kon mede door haar praktijkervaring de leerstof heel begrijpend uitleggen. Daardoor was het voor mij als cursist goed mogelijk een begin te maken het geleerde vrij snel ook in de dagelijkse praktijk te gebruiken en dat is waar het mij om te doen is geweest bij het inschrijven op deze cursus.
 • Jikke Zollner

  22-02-2017
  De training is absoluut een aanrader; een combinatie van theorie en praktijk (werkvormen en huiswerkopdrachten) en gaat in op de vele (herkenbare) facetten van projectmatig werken. Het naslagwerk is uitgebreid en overzichtelijk. De trainer bezit de mooie eigenschap om de deelnemers, ieder op eigen wijze, telkens nieuwe inzichten te geven. Hij is daarbij open en helder. Zijn werkwijze is inspirerend.
 • Danielle van Gladbach

  13-02-2017
  Erg vriendelijke, open en bekwame trainer. Doordat er niet alleen met sheetpresentaties gewerkt wordt, maar met veel voorbeelden en samen met medecursisten opdrachten uitvoeren(ook uit eignen praktijk), steek je hier echt veel van op. Tevens krijg je goed naslagwerk.
 • S vd Toorn

  21-12-2016
  leerzame training door veel te oefenen met casussen uit eigen praktijk. ook de leraar had veel kennis van de training waardoor de training vlot verliep.
  deze training is goed om je kennis te verbreden en eens met mensen die in een andere werkomgeving werken te kijken hoe daar wordt gewerkt op projecten enz.
 • W. Luksemburg

  09-12-2016
  Een leerzame training, omdat bij deze training er voornamelijk aandacht wordt besteed, wat er allemaal bij komt kijken bij het uitvoeren van projecten. Je eigen manier van leiding geven, hoe ga je om met medewerkers in je team, de klanten, etc.
  Dit geheel was goed geregeld en gefaciliteerd door ICM. Een ervaren en prettiger trainer,de locatie was prima en bruikbaar materiaal.
 • Luc Hengst

  08-12-2016
  Goede compacte training, met aandacht voor zachte kant, relatie en situationeel leiderschap in projecten. Gericht op groep, waarbij uitwisseling van ideeën en ervaringen de stof sterk ondersteunen. Materiaal goed ondersteunend aan cursus. Samenstelling van groep kan m.i. wel van invloed zijn op de specifieke te volgen training.
 • de Vries

  26-11-2015
  Ik vond de verzorging van de opleiding, de inhoud van de lessen, de afwisselendheid, de locatie en het eten heel goed. Bonnie was een dame die goed wist waar ze het over had. Dat was prettig. In de intermenselijke/sociale kant was ze niet altijd even sterk. Soms had de groep het helemaal gehad qua hoeveelheid overdracht maar was ze meer gericht op haar eigen lesplanning dan dat ze aanvoelde dat ze even een tandje omlaag moest doen. Wel veel geleerd.
 • Mirjam Tjepkema

  05-11-2015
  Goede opleiding met fijne afwisseling tussen theorie en praktijk. Trainer was zeer ervaren en kon goed het verhaal overbrengen. Daarnaast leuk om kennis en ervaring te delen met mede cursisten.
 • Milou Mouchart, Bsc

  05-11-2015
  Gedurende deze 3-daagse cursus heb ik voornamelijk veel geleerd over mijzelf en mijn sterke en zwakke punten bij leiding geven. Als starter bij het leiding geven aan projecten was het ook zeer leuk en leerzaam om verhalen uit de praktijk te horen. De cursus werd dan ook zo gevormd dat hier ruimte voor was, en de theorie gaf handvatten hoe met dergelijke situaties om te gaan.
 • Erwin van Loo

  03-11-2015
  Deze cursus was precies wat ik nodig had. De cursus is goed opgezet. De nadruk ligt niet op het 'stampen' van theoretische kennis, maar juist op het 'spelenderwijs' (via oefeningen) de belangrijkste zaken van het leidinggeven aan projecten onder de knie krijgen. De cursusleider was enthousiast met veel werkervaring die de cursisten van veel bruikbare tips and tools voorzag, naast de nodige theoretische kennis.
 • Ronald Van den Broek

  02-11-2015
  Deze 3-daagse cursus was zeer zinvol en heeft mij geholpen om beter en efficienter mijn projecten te leiden. De trainer was zeer professioneel en combineerde theorie en praktijk op een uitgebalanceerde en prettige manier.
 • Leonie van de Wiel

  02-11-2015
  Inhoudelijk goed, trainster (naam kwijt, was een vrouw) enthousiast, gedreven, veel ervaring.
  Praktijkvoorbeelden helder, goede casussen.

  Ik gebruik bijna dagelijks de vaardigheden die ik daar heb geleerd.

  Wat kon beter: ergens had ik toch het idee dat er ook een aanbod was van het maken van begrotingen of rapportages. Dat kwam er niet in voor.
 • cor buur

  30-10-2015
  een zeer leerzame cursus met een goede insteek naar de praktijk en voldoende aandacht voor persoonlijke situaties en vraagstukken. Duidelijke uitleg met aansluitend in groepjes zelf uitproberen van opgedane kennis.
 • van Es

  28-10-2015
  Training was gewoon super. Alles klopte er was sfeer, het was duidelijkheid, training was goed opgebouwd en genoeg ruimte voor eigen inbreng. Goede voorbeelden (praktijk) al met al zeer tevreden.
 • anonymous

  13-01-2015
  Deze cursus geeft inzichten en veel aha-momenten waarop je herkent waarom projecten soms niet zo lopen als je zou willen. Vooral de koppeling tussen theorie en praktijk wordt heel duidelijk gelegd. De docent is een zeer ervaren man met passie voor het vak en dat weet hij goed over te brengen. De oefeningen laten zien wat je sterke punten zijn en waar je kansen liggen om te verbeteren. Goede, waardevolle cursus die zijn vruchten afwerpt.
 • Martijn Verhoeven

  22-11-2014
  Goede vertaling van de theorie in de praktijk. Sterke trainer met veel ervaring. Goede verhouding tussen theorie en praktijk.
 • Reinier Kreutzkamp

  18-11-2014
  Een cursus "leiden van projecten", met een zeer heterogeen gezelschap, waarbij de trainer het zo wist in te richten dat we heel veel van elkaar konden leren. Hij was er met name om het proces te begeleiden.
 • Rolf Bischoff

  11-11-2014
  Zeer klantgericht, open discussies, fijne groepsdynamiek met deelnemers vanuit verschillende industriëen en overheden, goede praktijkgerichte tips, ervaren cursusleider die de groep prima aanvoelde, goed niveau, mooie lokatie in het centrum van Den Bosch.
 • Robin Gerritse

  10-11-2014
  Het volgen van de cursus was erg prettig, mede dankzij de energieke en prettige manier waarop deze gegeven werd.
 • anonymous

  07-11-2014
  Een paar weken geleden de top training 'leidinggeven aan projecten' afgerond.

  Super leerzaam > diversiteit in onderwerpen, hoge tempo, afwisseling tussen theorie & praktijk, kleine knusse groep (5 pers) waardoor veel aandacht en persoonlijk en, misschien nog het belangrijkste, Daniella Zwaaf is een TOP TRAINER, pittige dame met een duidelijke mening, humour en passie voor haar vak.

  Kortom een aanrader!
 • Justin Meyer

  07-11-2014
  Nuttige en zeer bruikbare cursus. Er werd echt ingegaan op diverse situaties op de werkvloer, hierdoor was de cursus erg tastbaar en praktisch toepasbaar. Zeker aan te bevelen voor beginnende projectleiders.
 • anonymous

  06-11-2014
  In de 3-daagse cursus werd de samenhang van diverse theorieën/modellen herkenbaar en praktisch toegepast. Ook verschillende werkvormen werden tijdens de cursus gebruikt. De docent wist met veel humor de groep te boeien. Tijdens de dagen werd er ook veel geoefend bv. via rollenspelen. Hier heb ik veel aan gehad en had van mij nog meer opgenomen kunnen worden in het traject.
 • Anoniem

  04-11-2014
  Ik vond het een erg boeiende en goede training, onder andere doordat we veel gebruik maakten van eigen praktijksituaties.

  Door het spelen van rollenspelen werd je geconfronteerd met je eigen sterke en zwakke punten. De verschillende achtergronden van iedereen waren daarnaast heel verfrissend.

  Doordat de training zo concreet en op de praktijk gericht was, kon ik hier meteen mee aan de slag. Ik kan de training zeker aanraden!
 • Wouter Marchal

  04-11-2014
  Ik heb nu twee trainingen gevolgd die op elkaar aansloten. Ik heb het als zeer prettig ervaren en kan de stof goed toepassen in de praktijk. Ik kijk dan ook altijd weer uit naar een geschikte training om weer mee te doen.
 • anonymous

  28-10-2014
  de training leiding geven aan projecten was een intensieve, concrete training waarin veel ruimte en aandacht was voor individuele leerdoelen en de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap. De trainster was enthousiast en had ruime ervaring met leiding geven aan projecten en met het trainen van projectmanagers. een minpuntje was het niveauverschil binnen de groep; dat maakte het soms lastig om discussies echt scherp te voeren.
 • anonymous

  08-11-2013
  Het biedt praktische handvatten en vaardigheden om situaties tot een beter resultaat te brengen. De combinatie van theorie en veel praktijk is prettig. De interactie met andere cursisten maakt dit tot een prettige cursus.
 • Teus den Haak

  21-10-2013
  Ook met mijn jarenlange ervaring als projectleider ( >25 jr.) kwamen onderwerpen aan bod waar ik zeker wat van op kon steken.
  Met name de overdracht van een project van verkoop naar project management was een zeer leerzaam onderwerp voor mij persoonlijk.
 • Hans Kea

  15-10-2013
  Algemeen: een training die zeer goed aansluit bij de praktijk, welke gegeven werd door een buitengewoon goede trainer.
 • anonymous

  18-02-2013
  Een training valt of staat met de trainer/docent. In mijn geval was dit een zeer goede, ervaren docent. De insteek was erg op communicatie. Theorie en praktijk werd op de juiste manier afgewisseld.
 • anonymous

  18-04-2012
  Zeer interessante training waarin je een spiegel wordt voorgehouden. Je komt er achter hoe je zelf mensen benaderd en leert hoe je dat het beste kunt doen. Je leert o.a. hoe je een gesprek ingaat (onbevooroordeeld) en het gebruik van luisteren-samenvatten-doorvragen.<br>
  De docente was heel goed. Er werd goed ingespeeld op de wensen van de groep. Nuttige training!
 • Jan van der Veen

  22-03-2012
  Een prima training om mee te beginnen. Wel veel informatie (3 cursusdagen) om binnen een kalenderweek. te verwerken en verweven in de dagelijkse werkzaamheden. Wellicht is wat meer spreiding een goed idee.
 • Sander van der Leest

  21-03-2012
  Erg leuke en vooral nuttige cursus om meteen toe te passen in je dagelijkse werk, je krijgt de nodige tools en inzichten aangereikt waar je echt wat mee kunt.<br>Vooraf wel zeer sceptisch over de duur van de cursus, maar dat valt 100% mee, je krijgt genoeg stof tot nadenken tijdens en na de cursus. Als projectleider bij een Adviesbureau van meerdere kleine maar ook complexe tegelijk lopende trajecten noem ik dit zeker een aanrader om te volgen! Tijdens de cursus is veel ruimte om te spiegelen aan je huidige werk cq. met voorbeelden te komen. Er is ook veel interactie middels oefeningen met de medecursisten, wat ik als verassend en erg leuk heb ervaren, want je krijgt niet alleen feedback van de trainer maar ook van de medecursisten. De intensiviteit van de cursusdagen valt reuze mee, en de catering was prima verzorgd.
 • Olaf

  09-02-2012
  De cursus leidinggeven aan projecten geeft duidelijke handvaten om te kunnen herkennen wat voor projectmedewerkers er in de groep zitten en hoe deze begeleid kunnen worden met de leidinggevende stijl die daarbij benodigd is. Een goede opleiding die ook zeker zijn vervolg gaat hebben.
 • Silvia

  Als teamleider binnen de staalindustrie ondervind ik geregeld weerstand van projectteams. Daarom de training voor leidinggeven aan projecten gevolgd. Deze was zeer goed verzorgd en materiaal erg toepasselijk.

  Nu twee weken later merk ik al de eerste verschillen in het team (en bij mijzelf, want ik bleek te direct te communiceren). Zeer leerzaam was het.

 • Anoniem

  Zeer interessante training waarin je een spiegel wordt voorgehouden. Je komt er achter hoe je zelf mensen benaderd en leert hoe je dat het beste kunt doen. Je leert o.a. hoe je een gesprek ingaat (onbevooroordeeld) en het gebruik van luisteren-samenvatten-doorvragen.

  De docente was heel goed. Er werd goed ingespeeld op de wensen van de groep, het is een nuttige training!

 • Sander van der Leest

  Erg leuke en vooral nuttige cursus om meteen toe te passen in je dagelijkse werk. Je krijgt de nodige tools en inzichten aangereikt waar je echt wat mee kunt. Vooraf wel een beetje sceptisch over de duur van de cursus, maar je krijgt ruim genoeg stof tot nadenken tijdens en na de cursus.

  Als projectleider bij een adviesbureau van meerdere kleine maar ook complexe tegelijk lopende trajecten noem ik dit zeker een aanrader om te volgen! Tijdens de cursus is veel ruimte om te spiegelen aan je huidige werk cq. met voorbeelden te komen.

  Er is ook veel interactie middels oefeningen met de medecursisten, wat ik als verrassend en erg leuk heb ervaren, want je krijgt niet alleen feedback van de trainer maar ook van de medecursisten. De intensiteit van de cursusdagen valt mee, en de catering was prima verzorgd.

 • Anoniem

  Ik ben zeer tevreden met hoe efficiënt de training is georganiseerd en met de inhoud van de training en de deskundigheid van de docent.

  Veel geleerd!

 • Olaf de Swart

  De cursus leidinggeven aan projecten geeft duidelijke handvatten om te kunnen herkennen wat voor projectmedewerkers er in de groep zitten en hoe deze begeleid kunnen worden met de leidinggevende stijl die daarbij nodig is. Een goede opleiding die ook zeker zijn vervolg gaat hebben.

 • Hans

  Ik ben zeer tevreden over de training Leidinggeven aan projecten. De docent was ervaren in dit vakgebied waardoor hij goed moeilijke aspecten kon uitleggen. Ook was het prettig om met de andere cursisten uit de groep te kunnen sparren, vooral omdat je dan ook inzichten krijgt vanuit andere sectoren. Ik zou zeker een volgende training bij ICM volgen!

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 68 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.