Effectief waarnemen & communiceren

Gaat duidelijk en daadkrachtig optreden je meestal gemakkelijk af? Of voelen anderen zich soms minder goed begrepen door jou en interpreteer je situaties anders dan mensen om je heen? Dan is deze training uitstekend geschikt voor jou.

Je krijgt meer inzicht in je eigen waarnemings- en communicatiestijl, en in die van anderen. Je leert op een ontspannen manier je gedrag nog beter op een ander af te stemmen. Na afloop van deze waardevolle training kun je zo communiceren dat je je doelen op een prettige en effectieve manier haalt. Je brengt je persoonlijke kwaliteiten naar een hoger niveau.

Resultaat

 • Je bent in staat situaties en mensen beter in te schatten en te beoordelen
 • Je leert de communicatiestijl van anderen beter waar te nemen en te interpreteren, waardoor je anderen beter begrijpt
 • Je kunt je communicatiestijl aanpassen aan de situatie en anderen waardoor je beter begrepen wordt
 • Je kunt op professionele wijze feedback vragen, ontvangen en geven
 • Je herkent conflictsituaties tijdig, zodat je deze kunt voorkomen of oplossen
 • Je kunt je ideeën beter overbrengen en vergroot daarmee je invloed

Doelgroep

Deze training is geschikt voor mensen die doelgericht werken en daarbij soms de neiging kunnen hebben voorbij te gaan aan het relationele aspect in het werk. Je kunt daarin soms (te) direct overkomen en je wil bewuster waarnemen en interpreteren om (nog) effectiever te worden in je communicatie met anderen.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Effectief waarnemen en communiceren
 • Persoonlijkheidstypes en persoonlijke communicatie
 • Het belang van goed waarnemen en communiceren
 • Niveaus van communicatie: je persoonlijke stijl
 • Factoren die het proces van waarnemen en interpreteren beïnvloeden
 • Non-verbale versus verbale communicatie
 • De Roos van Leary en omgaan met weerstand
 • De techniek van vragen stellen
 • Selectieve perceptie en effectief beïnvloeden
 • Feedback vragen, geven en ontvangen
 • Samenhang tussen denken, taal en gedrag
 • Situationeel communiceren
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijk actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vul je het persoonlijk intakeformulier in. Hierin stel je je eigen doelen vast die tijdens deze interactieve training centraal staan. Door middel van vragenlijsten, oefeningen en feedback leer je je sterke punten en je ontwikkelpunten kennen. Onder leiding van een deskundige trainer oefen je met persoonlijke situaties in waarnemen en communiceren. Door de gerichte feedback en het oefenen met verschillende soorten gedrag kun je direct zaken anders aanpakken in je eigen werk- en leefomgeving. Je stelt een persoonlijk actieplan op dat je ondersteunt bij het toepassen van het geleerde in de dagelijkse praktijk zowel, tussen de bijeenkomsten als na de training.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Plaats & Data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 40 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 40 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.195,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer:

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 40 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Marjolein van de Vate - Feleus

  26-10-2018
  Ik heb de cursus Effectief waarnemen en communiceren als erg prettig en nuttig ervaren. De sfeer tijdens de training was erg prettig en ik heb me geen moment verveeld. De theorie wordt afgewisseld met oefeningen waarbij de stof meteen in de praktijk kan worden gebracht. erg inspirerend!
 • Brenda van Bladel

  10-08-2018
  Hele goede opleiding die precies aansluit bij mijn werkzaamheden. Duidelijke uitleg en ook veel ideeën opgedaan van mede cursisten.
  Fijne groep tijdens opleiding en ook de groter verschillen en overeenkomsten opgedaan in manier van werken
 • Ivan Breusers

  25-07-2018
  Een prettige manier van omgaan met de te leren stof. Veel praktische informatie waarmee je snel aan de slag kunt gaan. De leraar was prettig in de omgang evenals de medecursisten.
 • Maarten Hulsbosch

  20-04-2017
  Op een praktische manier wordt je met jezelf geconfronteerd. Onbewust communiceer je op een bepaalde manier naar anderen toe, maar je beseft zelf niet meer hoe je dit doet.

  Via deze cursus werd me een spiegel voorbehouden waardoor ik regelmatig bij mezelf ten rade moest gaan om te bepalen waarom ik dit zo verwoorde.

  Zeer interessant en echt een aanrader!
 • Marga schollema

  08-11-2016
  zeer concreet, veel geleerd, afwisselend theorie en oefeningen, zeer prettig. erg goed opgezet!. De ervaringen van de cursisten werden goed verwerkt in de training. een groep van 10 deelnemers is behapbaar daardoor kwam iedereen tijdens deze training goed aan bod.
 • Toon Schellekens

  21-12-2015
  De training weer van ICM opleidingen en trainingen sloot perfect aan bij mijn wensen. Het was een goede aanvulling op mijn opleiding. Het had een goed niveau en behandelde daarin juist de menselijke maat. In een woord "GEWELDIG"
 • Jessica de Boer

  16-12-2015
  De trainingen waren goed in elkaar gezet, heel praktisch en dat was erg fijn. De trainer wist de personen te prikkelen om verhalen en ervaringen te delen.
  Kortom een fijne training/trainer waar ik echt iets aan heb. Vergeleken met een zelfde soort training bij een andere organisatie was deze 10x beter.
 • Karin Janse

  16-12-2015
  Ik heb de cusus als heel goed ervaren.
  Hanneke was erg goed met iedereen meenemen en voor iedereen was er voldoende aandacht.
  Ik heb er veel van opgestoken en ga het zeker gebruiken.We hadden wel een hele fijne groep,heel divers dus zeer leerzaam.De locatie was even zoeken maar voor de rest perfect ,zo ook de lunch.Het niveau was goed te doen en heel veel complimenten voor de trainer.Dank jullie wel.
 • Kroes

  10-12-2015
  Leuke en leerzame training. De trainer wist de aandacht van de cursisten goed vast te houden. Zij had de juiste energie voor deze training. In vergelijking met trainer Wessel Louis was deze trainer echt een verademing. Locatie was goed te bereiken en een uitgebreide lunch.
 • Nel van Vlaanderen

  28-11-2015
  Veel van opgestoken, dingen om over na te denken waar je anders naar gaat kijken. Goede trainster(niet slaapverwekkend)leuke locatie en heerlijke lunch. Voor een volgende training zou ik weer voor ICM kiezen. Ook de boekjes en tips nadien zie ik met plezier tegemoet. Heel leuk.
 • Cindy Raemakers

  10-11-2015
  Misschien kan de wegwijs bij binnenkomst (locatie Utrecht) beter geregeld worden. Er waren nog al eens wat verkeerde cursisten op de verkeerde plek. Verder alleen maar lof. Goede trainer wie weet waar hij het over heeft. Locatie prima verzorgd. De volgende training zou zeker weer bij ICM zijn.
 • Erik Spiekermann

  24-06-2015
  Prima training. Geen moment van veveling. Rick Lablans is iemand die met veel passie verteld en mensen bij de stof betrekt. Veel inzicht gekregen in hoe beter te kunnen communiceren. Zelfs de lunch was perfect, mijn baas was alleen niet blij met de extreem hoge kosten van de lunch.
 • Mehmet Koca

  05-01-2015
  Hele goede sfeer. Super locatie. Gewerkt met hele kleine groep waardoor het leek alsof je "privé les" had. Lesstof was verhelderend, maar dat was vooral de verdienste van de docent. Hij was kundig en had veel kennis. Voldoende ruimte gehad voor oefeningen en rollenspelen.
 • Jos Tobé

  05-01-2015
  Dankzij de kleine groep was er zeer veel aandacht voor persoonlijke leerdoelen. Ervaren docent en uitstekende balans in doceren en oefenen. Daarbij optimaal gebruik makend van verschillende audio- visuele en andere leermiddelen.
 • Erwin Kralingen

  Ik heb van deze training veel geleerd. De trainer heeft veel ervaring en kon onwijs goed omgaan met de persoonlijke vragen uit de groep.

  Ook leer je veel van de andere groepsleden en door het daadwerkelijk oefenen van moeilijke situaties. Het waren leuke en leerzame dagen!

 • S. Soomers

  Goede voorbeelden met de praktijk.

 • Anoniem

  Effectief. Veel leren in weinig tijd. Goede cursus leidster. Goed georganiseerd het gecommuniceerd.

 • Mark de Jong

  De cursus was boeiend, leerzaam en heel interactief. De trainer neemt de tijd voor vragen vanuit de groep en door bepaalde situaties te simuleren kom je jezelf wel tegen. De trainer geeft met zoveel enthousiasme les dat je van begin tot eind je aandacht erbij houdt.

  Bovendien hoefde ik niet lang te reizen om bij het lesgebouw te komen en zag het er prima uit.

 • Deni Flintrop

  Vanuit mijn functie heb ik de behoefte om bijgeschoold te worden om bij een 'face to face' gesprek de juiste informatie los te krijgen. Ook moet ik regelmatig enquêtevragen opstellen en ik heb moeite om de juiste vragen te formuleren. Daarom heb ik bij ICM de 2-daagse cursus 'Effectief waarnemen en Interpreteren' gevolgd. Voor mij was het belangrijk om de juiste (open)vragen te stellen, goed samen te vatten en door te vragen.

  De leraar luisterde goed naar de cursisten en speelde keurig in op de individuele behoefte van ieder. Daardoor werd het geen monoloog vanuit de leraar en werd de theorie altijd gespiegeld aan de praktijk. Hierdoor werd de cursus in een ontspannen sfeer gegeven en was de onderlinge informatie uitwisseling hoog. Het geleerde pas ik momenteel dagelijks toe en ik pluk er nu al de vruchten van.

 • C. van Leusden

  Docent was super.
  Het was gewoon leerzaam en effectief.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 40 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.