Praktisch Leidinggeven

Je succes als leidinggevende hangt sterk af van je persoonlijk optreden. Formeel gezag is geen sterke basis. Het komt aan op visie, tact en overtuigingskracht. Hoe geef je leiding aan een team van individuen? Hoe creëer je draagvlak voor je ideeën? In deze training komen onder leiding van een expert de professionele vaardigheden aan bod waarmee je op inspirerende en effectieve wijze leiding kunt geven. Je verwerft inzicht in je eigen vaardigheden, valkuilen en positie als leidinggevende en beschikt over instrumenten om je rol optimaal in te vullen.

Resultaat

 • Je kent de verschillende stijlen van leidinggeven en kunt ze toepassen
 • Je kent je persoonlijke leiderschapsstijl
 • Je hebt inzicht in je eigen kernwaarden, kernvaardigheden, kwaliteiten, valkuilen en rol als leidinggevende
 • Je kunt draagvlak creëren door effectieve communicatie
 • Je kunt je medewerkers motiveren door gerichte coaching
 • Je kunt als leidinggevende omgaan met lastige situaties
 • Je beschikt over een eigen teambuildingsplan en Persoonlijk Leiderschapsportfolio

Doelgroep

Je wil je verder ontwikkelen op het gebied van leidinggeven. Op dit moment geef je leiding aan een team of je gaat dat in de toekomst doen.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Praktisch leidinggeven anno nu: situationeel leidinggeven
 • Je persoonlijke leiderschapsstijl
 • Kernkwaliteiten
 • Managen van eigen tijd
 • Mens- en resultaatgericht leidinggeven
 • Coachen en delegeren
 • Gespreksvaardigheden voor leidinggevenden (feedback geven, beïnvloeden)
 • Doorbreken van communicatiepatronen
 • Omgaan met weerstand, conflicten en (generatie)verschillen
 • Inspireren en motiveren van individuele medewerkers en teams
 • Kenmerken van succesvolle teams
 • Teambuilding en samenwerken
 • Praktijksituaties- en voorbeelden
 • Teambuildingsplan voor je eigen team
 • Persoonlijk Leiderschapsportfolio
Startdata en locaties

Studiewijze

We vragen je om je voor te bereiden met een online intake, leiderschapstest en door artikelen te lezen. Op basis van de intake stel je je persoonlijke doelstellingen vast. In deze interactieve training ligt de nadruk op de verschillende stijlen van leidinggeven en het toepassen hiervan. Onder inspirerende leiding van een ervaren trainer leer je op een natuurlijke wijze leidinggeven. Tussen de bijeenkomsten werk je individueel aan opdrachten die op je eigen praktijk gericht zijn en voer je gesprekken in de praktijk. Daarnaast bereid je je online voor op de bijeenkomsten met kennisvideo’s, praktijkopdrachten en artikelen. Je groei en ontwikkeling wordt zichtbaar in je eigen Leiderschapsportfolio: een uniek en praktisch document dat als ondersteuning dient in je rol als leidinggevende.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Plaats & Data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 65 opleidingen en trainingen in de categorie: Leiderschap en Management.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 65 opleidingen en trainingen in de categorie: Leiderschap en Management.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.595,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer:

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 65 opleidingen en trainingen in de categorie: Leiderschap en Management.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Daniel Matveld

  07-12-2018
  Ik ben de training gestart via ICM bij de docent Sjoerd Bakker. De training was voor mij zeer leerzaam en ik kon er direct mee aan de slag bij mijn werkgever. De interactie die ik had met mijn medecursisten was ook erg goed, vooral ook om te zien hoe zij leidinggevend.
 • jasmijn van beusekom

  29-11-2018
  Top training gehad van Hans Zeilstra. Hij heeft veel ervaring en eigen inzichten omtrent dit onderwerp. Tevens veel aandacht voor eigen situatie van de deelnemers. Inhoud en niveau kunnen afgestemd op de groep en op vraag.

  Dit tezamen maakte de training Praktisch leidinggeven erg leerzaam en goed toe te passen.
 • Ihsan Ucar

  19-11-2018
  ik vond het goede training.
  leerzaam en goed lesmateriaal.
  de trainer legde alles goed uit,
  met de juiste woorden.
  De groep was klein iedereen kreeg voldoende aandacht.
  de lunch was was ook prima.
  Praktisch leidinggeven cursus is voor veel mensen nodig.


 • Lieke Meinema

  09-11-2018
  Enorm veel geleerd, van ervaren docent op een fijne trainingslocatie, wat ik meteen in praktijk kon brengen. Stof gericht op allerlei aspecten van het praktisch leidinggeven. Erg blij dat ik de training gevolgd heb.
 • Marco Mulder

  24-10-2018
  Het was een zeer goede training op een breed aantal onderwerpen die onmisbaar zijn voor een manager. Ik heb veel modellen en concepten geleerd die zich gemakkelijk in de praktijk laten toepassen. Deze training is zo goed bevallen dat wij hem in ons vaste bedrijfstrainingen hebben opgenomen.
 • Stolk

  19-10-2018
  Voor mij persoonlijk, was de trainer het succes.
  De trainer wist me iedere dag van de 3 daagse cursus geboeid van begin tot het eind.
  Geloof me dat is een unicum.

  De cursus kan een enorme eye-opener zijn OOK voor de ervaren leidinggevende!

  Inhoudelijk een erg goede cursus.

  Bedankt Sjoerd
 • Lisette van Wijk, MBA

  19-10-2018
  De training geeft, zoals de naam aangeeft, praktische tips die direct toepasbaar zijn. Door de afwisseling tussen theorie en praktijk ontstaat er een goede dynamiek en kan opgedane kennis direct geoefend worden.

 • Peter Bolier

  20-09-2018
  Goede sfeer, goede groepsdynamiek duidelijke uitleg, ruimte voor vragen en het gevoel dat er ook daadwerkelijk geluisterd wordt en naar mijn persoonlijke situatie gekeken wordt. Ik heb echt wat geleerd van de cursus
 • Marion Reuvers

  25-08-2018
  De training bij ICM voldoet aan de verwachtingen, fijne trainer en prettige omgeving. Goede informatievoorziening en communicatie.
  Trainer keek goed naar de groep waar de behoeftes lagen, was erg prettig. Zeker een aanrader!
 • Pieter van den Berg

  28-12-2017
  Dit was een goede cursus, waarbij veel op de praktijk van de cursisten werd ingegaan. Door de cursusleider werden veel praktische tips gegeven waar ik verder mee kan. Veel praktijksituaties werden nagespeeld, waarbij je je zwakkere punten verder kon ontwikkelen
 • de Bruijn

  09-12-2017
  De training Praktisch Leidinggeven was een zeer nuttige training om de punten inzichtelijk te maken waar ik mij verder kan ontwikkelen in de uitvoering van mijn functie. De trainer en de trainingsmethode waren top en zeer interactief. Het programma werd afgestemd op de wensen van de groep, waardoor interessante en voor de groep relevante onderwerpen veel aandacht kregen. Daarnaast stuurde de trainer berichten tussen de trainingsdagen door waardoor je er bewust van bent om het geleerde / verbeterpunten in de praktijk toe te passen en het zo in je systeem te krijgen.
 • de Bruijn

  09-12-2017
  De training Praktisch Leidinggeven was een zeer nuttige training om de punten inzichtelijk te maken waar ik mij verder kan ontwikkelen in de uitvoering van mijn functie. De trainer en de trainingsmethode waren top en zeer interactief. Het programma werd afgestemd om de wensen van de groep, waardoor interessante en voor de groep relevante onderwerpen veel aandacht kregen. Daarnaast was stuurde de trainer tussen de trainingsdagen berichten aan de deelnemers waardoor je er bewust van bent om het geleerde / verbeterpunten in de praktijk toe te passen!
 • Joris den Hollander

  01-12-2017
  Zoals de naam van de training het ook al aangeeft, het is een training met praktische handvatten waarin je gelijk iets meeneemt wat je toe kan passen. Het voeren van slecht nieuws gesprekken en feedback geven bijvoorbeeld. Daarnaast kijk je ook naar jezelf als leidinggevende, wat doe ik goed en wat kan er beter.
 • Machado Shirley

  29-11-2017
  De training Praktisch Leidinggeven heeft mij zeker geholpen om verder te ontwikkelen binnen mijn functie. Vooral de praktische en realistische benadering van de cases tijdens de training zijn waardevol. Ik heb de training als zeer intensief ervaren maar vooral door de inspirerende trainer, de onderliggende theorie en de rollenspellen vliegt de tijd en is het zo voorbij.
 • Sander Haanappel

  25-11-2017
  Praktische training met veel ervaring van de trainer en goede interactie met de groep. Voorbeelden van deelnemers waren goed aanknopingspunt om de theorie te vertalen naar de praktijk. Ook de afwisseling van theorie en oefenen was goed.
 • Sander Vriend

  22-11-2017
  Leerzame cursus waarbij theorie en praktijk goed werden gecombineerd. Leuke groepstrainingen waarbij iedereen van de cursisten aan bod kwam. De docent kon alles goed verwoorden en wist dit goed over te brengen naar de groep. Een aanrader om aan deel te nemen voor mensen die interesse hebben in leidinggeven.
 • M Pouw

  21-11-2017
  Interessante training voor iedere organisatie. Veel praktijkoefeningen en praktische tips!
  Lenneke zorgt voor een prettige sfeer in de groep en kan duidelijk de theorie uitleggen en onderbouwen. Aanrader voor iedere leidinggevende!
 • Juven Lamers

  18-11-2017
  De cursus was goed, veel van geleerd en kan veel toepassen in de praktijk. Rollen spelen deden wij maar had niet erg geweest als het iets meer was. Het is een aanrader voor mensen die leidinggeven, of net beginnen.
 • Pieter D. van Heyst

  12-11-2017
  Prettige cursus, met een zeer ervaren trainer. Goed in de spiegel moeten kijken, lekker doorpakken, praktische voorbeelden en onmisbare stukjes rollenspel (wat blijft dat toch goed hangen). Sluit heel goed aan op de werk situaties zodat je er direct mee aan de slag kan.
 • Mark Smeets

  11-11-2017
  Interessante cursus praktisch leidinggeven gehad bij ICM. Perfecte balans tussen theorie en praktijk. Veel ruimte voor situaties uit eigen praktijk als voorbeeld te gebruiken. De trainer was enorm gepassioneerd in het uitleggen en begeleiden van ons als groep en had een hoge mate professionaliteit. Ik zou zeker weer bij ICM een cursus willen volgen en meteen weer van Coen van Boxel,humor en communicatief erg sterk dat waren voor mij absolute kernpunten. Ik heb zeer goede handvatten gekregen tijdens deze cursus om te profileren als leidinggevende. ICM en Coen bedankt.
 • Larissa de Bruyn

  08-11-2017
  Onwijs veel geleerd op deze training! Je leert verschillende situaties op verschillende manieren te bekijken en ook hoe je daarop anders kan reageren. De docent gaf hele herkenbare voorbeelden. Veel aan deze training gehad!
 • Ilse

  08-11-2017
  Leerzame en leuke cursus met een heel goede trainer! Er was veel ruimte voor praktijkoefeningen die je als cursist zelf inbracht. Alles was goed geregeld door ICM en vooraf hebben ze de tijd genomen om mij goed studie advies te geven.
 • George van Rooij

  08-11-2017
  Goede cursus met praktijkvoorbeelden. Fijne kleine groep mensen, totaal 7 cursisten.
  Er werd ingespeeld op vraagstukken van de deelnemers die voor iedereen nuttig waren.
  Eric Bolwerk is een enthousiaste docent die de groep goed aanvoelt.
  De gekozen locatie in Den Bosch was ook prima.
 • Machiel Huizenga

  08-11-2017
  De training werd zeer duidelijk uiteengezet. De cursus bestond uit drie dagen die allemaal goed gevuld waren. Er wordt veel in groepjes gewerkt en er wordt zelfwerkzaamheid verwacht.Er heerste een gretige houding in onze groep, wat maakte dat we veel stof en onderwerpen behandeld hebben. Het heeft mij zeker geholpen in mijn dagelijkse werk.
  Voorbeelden zijn: Feedback geven, beoordelingsgesprekken voeren, welke verschillende type leiders zijn er. Welke functie en heb jij in het team etc. Al met al zeer leerzaam en ik kan hem iedereen aanbevelen.
 • Mark Verspeek

  08-11-2017
  Het was voornamelijk de trainer die de gehele cursus aangenaam maakte. Interactief en interessant. Veel praktijk training in plaats van lange lappen tekst leren. Gemoedelijke sfeer, leuke medecursisten en een goede locatie.
 • Jordana Werner

  26-10-2017
  Interessante training welke op een hele leuke manier werd gegeven door de trainer (Coen van Boxel). Er zaten deels onderwerpen in welke ik in eerdere trainingen heb gehad, maar herhaling is nooit verkeerd. De wijze waarop de training werd gegeven was prima, door de goede afwisseling van theorie aanhoren en zelfstandig of in groepjes de theorie uitwerken.
 • Chris Wernsen

  11-10-2017
  Perfecte training gehad, duidelijke coach met veel tips en tricks.
  Alles was goed verzorgd. Tijd werd goed benut en theorie en praktijk werden goed afgewisseld, dagen gingen snel. Top Cursus.
  Cursus materiaal was ook goed.
 • Mohamed Ouahhabi

  07-10-2017
  De cursus was er goed en leerzaam.De Trainster legde goed uit en kon goed inleven in elke praktijk situatie en hoe te handelen en dat vind ik erg prettig.
 • Marnix Versteeg

  05-04-2017
  Fijne combinatie van theorie en praktijk. Het enthousiasme van de docent is aanstekelijk en inspireert. De lesstof is direct toepasbaar op de werkvloer en heeft, uit eigen ervaring, direct positief resultaat opgeleverd.
 • P van Heyst

  07-03-2017
  Fijne mix van theorie en praktische toepassing. Goede uitleg en korte rollenspellen voor kadervorming van de theorie is ideaal. Onmisbaar en direct kunnen gebruiken. Komt zeker ook door de ruime praktijk ervaring van de trainster.
 • Larissa de Bruyn

  18-02-2017
  Het was een erg leerzame cursus, de trainer die wij hadden was ook erg inspirerend en wist op de moeilijkste situaties wel een antwoord. Ik heb er echt onwijs veel van geleerd, je krijgt zowel theorie mee en je kan ook in de lessen oefenen door middel van rollenspellen.
 • Barbier

  08-12-2016
  Hoog kwaliteit opleiding, goede organisatie rondom, inclusive website support. Veel geleerd van medecursisten en trainer, die een juiste mix tussen theorie en praktijk kon brengen. Ik kon een aantal praktijke tools leren en in praktijk gebruiken. Ik heb ook mijn comunicatie vaardigheden kunnen verbeteren.
 • Ilona Dijkstra-van Haaften

  06-12-2016
  Duidelijke training die aansluit op de doelstellingen van de cursustisten met ruime aandacht voor communicatie en manegement skills. De trainer geeft de cursisten de ruimte om zelf tot inzicht te komen hoe de doelstellingen behaald kunnen worden.
 • Fernand

  05-12-2016
  De cursus is heel duidelijk gegeven. De trainer was zeer betrokken en legde het op een zeer prettige manier uit. Er werd ook voldoende aandacht besteed aan persoonlijke situaties en door de feedback van de trainer was het duidelijk waar de aandachtspunten lagen.
 • Thomas Tank

  02-12-2016
  De cursus sluit perfect aan bij onze behoeften. Voldoende inhoud, diepgang en gezelligheid. De trainer was in staat de vinger op de zere plekken te leggen en daarvoor handvatten aan te bieden waarmee we aan de slag kunnen.
 • Vanessa Fernand

  01-11-2016
  Op een hele leuke manier gepresenteerd en het is daardoor echt een goeie leerervaring geworden waar ik heel veel aan heb tijdens mijn nieuwe functie en waar ik ook bijna dagelijks gebruik van maak.
 • Sietse Aalsma

  03-05-2016
  Omdat je met gelijk gestemden de cursus volgt, heeft iedereen wel praktijk ervaringen waar hij/zij tegen aan loopt. Dat dat zorgt er nog meer voor dat het woord praktisch nog representatiever wordt in deze interactieve cursus. Dus wil je naar jezelf kijken en daardoor groeien op het gebied van leidinggeven dan is dit de cursus!De cursus leidster houdt je zeker een spiegel voor.
 • Rokven

  22-11-2015
  Erg goed vond ik de trainer. Hij/zij is degene die in 3 dagen er voor moet zorgen dat de leerstof duidelijk moet zijn. Dus iemand met veel ervaring! Daarnaast was er ook een goede voorbereiding mogelijk, die je thuis online kunt volgen. Mijn conclusie is een goede theorie in combinatie met een soort van rollenspel is een goede manier om les te geven. Het is daarna de taak om dit zelf in de praktijk toe te passen. Het heeft mij zeker geholpen in mijn groei en ontwikkeling in de praktijk!
 • Rokven

  22-11-2015
  Erg goed vond ik de trainer. Hij/zij is degene die in 3 dagen er voor moet zorgen dat de leerstof duidelijk moet zijn. Dus iemand met veel ervaring! Daarnaast was er ook een goede voorbereiding mogelijk, die je thuis online kunt volgen. Mijn conclusie is een goede theorie in combinatie met een soort van rollenspel is een goede manier om les te geven. Het is daarna de taak om dit zelf in de praktijk toe te passen. Het heeft mij zeker geholpen in mijn groei en ontwikkeling in de praktijk!
 • Tessa Rammers

  16-11-2015
  Een erg toegankelijke training met toepasbare literatuur en een zeer enthousiaste trainer. Er was veel ruimte voor voorbeelden uit de dagelijkse praktijk en deze werden op verschillende manieren ingezet om de training te verrijken. Daarnaast was er door de kleine groep mensen veel persoonlijke aandacht voor ieders ontwikkeltraject/ieders leerdoelen. Een leuke praktisch toepasbare training waar ik met veel plezier aan heb deelgenomen.
 • Niels W.

  13-11-2015
  Prima cursus met niet teveel theorie, maar juist veel praktijkvoorbeelden.
  Zeer enthousiaste trainer met veel ervaring en zeer goede praktische tips.
  De dagen lijken lang, maar vliegen voorbij.
  Locatie was prima (Rotterdam) en goede verzorging
 • Marlies van Ravenswaaij-Mencke

  09-11-2015
  Ik vond 'Praktisch leidinggeven' een duidelijke, prettige, compacte training. De training bevatte een mooie balans tussen theorie en praktische oefeningen. Veilige sfeer, complimenten aan de trainer! Veel geleerd in een klein groepje.
 • Peter Haan

  03-11-2015
  Goede training, veel geleerd dat ik in de dagelijkse praktijk kan toepassen. Prettige trainer, die goed afstemt wat de groep nodig heeft. Wij waren de eerste groep met een digitale leeromgeving, dat was duidelijk nog even wennen. Dat kan nog iets strakker.
 • Giel van Wijhe

  29-10-2015
  was een goede training waar ik veel geleerd heb de trainer deed de les goed indelen op persoonlijk vlak niet alleen uit het boek. Was alleen veel in te korte tijd waardoor je niet alles heel uitgebreid kon bespreken
 • Hans Nerz

  22-10-2015
  was een super training met leuke cursisten en een hele goeie lerares heb met wat ik geleerd al goeie resultaten geboekt op het werk waardoor ik beter de taken en op werknemers beter kan inspelen en beter resultaten boek
 • Rene de Jonge

  03-07-2015
  Zeer praktijk gerichte cursus met veel aandacht voor persoonlijke eigenschappen en inbreng. "Wie zit er tegenover me en hoe benader ik deze persoon?" Sleutelwoorden: Praktijkgericht leidinggeven, communiceren, vragen, luisteren, samenvatten, doorvragen,omgaan met situaties, kernkwaliteiten.
 • Vanwersch

  12-01-2015
  Cursus met veel aandacht voor leerzame rollenspellen (uitstekend acteerwerk van de cursusleider!). Kleine groep: veel aandacht voor individuele leerbehoeften, uitwisseling ervaringen, discussie en feedback. Een aanrader voor mensen die hun leidinggevende vaardigheden willen verbeteren.
 • Vanwersch

  12-01-2015
  Cursus met veel aandacht voor leerzame rollenspellen (uitstekend acteerwerk van de cursusleider!). Kleine groep: veel aandacht voor individuele leerbehoeften, uitwisseling ervaringen, discussie en feedback. Een aanrader voor mensen die hun leidinggevende vaardigheden willen verbeteren.
 • Natasja Ensberg

  27-11-2014
  Het praktisch leren en de lesstof sluit goed aan bij de behoeftes van de cursisten. En de les lokaties zijn ook heel goed en rustgevend
 • Jeffrey van Vuurde

  05-11-2014
  Hele goede leraar, goede afstemming op persoonlijke wensen van de deelnemers van de training. Maatwerk!
 • Jeffrey van Vuurde

  05-11-2014
  Hele goede leraar, goede afstemming op persoonlijke wensen van de deelnemers van de training. Maatwerk!
 • Marie-Pauline (Pien) Schutgens-Ficq

  04-11-2014
  Ik heb deze training (praktisch leidinggeven) als buitengewoon plezierig en deskundig ervaren. Door de wijze waarop Arnoud de groep benaderde werd deze zeer vertrouwd met elkaar hetgeen de onderlinge betrokkenheid ten goede kwam. Het niveau en wijze van trainen was goed c.q. zeer goed. De (facilitaire) voorzieningen prima en zeer verzorgd. Kortom: mijn complimenten voor de inhoud en de organisatie!
  Vr.gr. Pien Schutgens
 • Ruud Steen

  04-11-2014
  De combinatie van een zeer professioneel georganiseerd opleidingsinstituut, de deskundigheid van de trainers (gebaseerd op meerdere ervaringen) en het actuele opleidingsaanbod, maakt dat ICM het predicaat 'beste opleider' meer dan waar maakt.
 • Ruud Steen

  04-11-2014
  De combinatie van een zeer professioneel georganiseerd opleidingsinstituut, de deskundigheid van de trainers (gebaseerd op meerdere ervaringen) en het actuele opleidingsaanbod, maakt dat ICM het predicaat 'beste opleider' meer dan waar maakt.
 • Mary Ockeloen

  25-08-2014
  Zeer praktijkgerichte cursus van een uitstekende docent. Kleine groep van 8 man waardoor ervaringen delen, interactie, rollenspellen en feedback krijgen heel goed mogelijk is en iedereen aandacht krijgt en geeft. Alles goed verzorgd, locatie Den Haag en lunch prima.
 • P. Snellenberg

  08-08-2014
  Goede cursus met veel leuke oefeningen en interactie tussen de cursisten. Tevens oefeningen om een beter zelfbeeld te krijgen wat bijdraagt om een betere leider te worden. De trainer was erg goed en communiceerde duidelijk, hij gebruikte veel praktijkvoorbeelden. Door deze cursus een stuk wijzer en zelfverzekerder geworden. Cursus is vrij breed en veel aspecten worden aangepakt. Het is het best te volgen als je reeds in een leidinggevende positie zit en om direct in praktijk te kunnen brengen / oefenen.
 • F.M. Derks

  08-08-2014
  Goede, leerzame cursus welke gegeven werd door zeer capabele docente, perfect gericht op je eigen situaties in de praktijk. Onderling was er veel interactie en kon je leren van elkaars situaties.
 • Gerard Manders

  03-04-2014
  Goede cursus met veel interactie! oefeningen waren zeer boeiend en de trainster bracht alle stof goed over aan de groep. Ik zou persoonlijk zo weer een opleiding van ICM gaan volgen. Alles was tot in de puntjes goed verzorgd.
 • M.J.Bleijenberg

  04-12-2013
  Prima cursus, veel interactie, veel oefeningen afgestemd op de praktijk. Voldoende mogelijkheid om zelf zaken in te brengen. Enthousiaste trainer met veel ervaring om te delen. Absoluut de moeite waard!!
 • Anoniem

  25-11-2013
  Prima cursus.De theorie werd direct in de praktijk gebracht met behulp van je eigen voorbeelden. Handige tips van een ervaren docent. Veel over mezelf geleerd.
 • Anoniem

  13-11-2013
  De cursus zit goed in elkaar. Het is een interactieve cursus. Allerlei praktijk voorbeelden uit de groep zijn behandeld met uitstekende tips. Door het lesmateriaal en de uitleg daarbij leer je over jezelf en je collega's. Al met al een uitstekende cursus.
 • Jochem Verschure

  09-11-2013
  De training Praktisch Leidinggeven heeft me in veel opzichten de ogen geopend. In de eerste voor wat betreft mijn eigen sterke punten en valkuilen in mijn functioneren als leidinggevende, maar het was ook leerzaam (en leuk!) om te zien hoe anderen met vergelijkbare of andere problemen omgaan. De manier van training geven sprak me ook erg aan, en we hadden een leuke groep; niet te groot en niet te klein.

  Deze training is een aanrader voor iedereen met een leidinggevende rol of voor mensen die in de toekomst een leidinggevende rol gaan krijgen.
 • Mark

  07-11-2013
  De training Praktisch Leidinggeven gevolgd als aanloop naar een functie als Teamleader van de Sales-afdeling. Ik vond dit een waardevolle ervaring en heb veel ideeën, indrukken en informatie ontvangen van zowel de docent als mijn medecursisten die ik ook in de praktijk heb kunnen uitwerken en doorvoeren.
 • Mark Kraakman

  06-11-2013
  Prima training. Een goede mix van theorie en praktische voorbeelden en in mijn geval: inspirerend gegeven!
 • Anoniem

  06-11-2013
  Mijn ervaring is erg positief, de dame die de cursus gaf wist waar ze het over had. Liet iedereen zijn verhaal vertellen en sprong daar erg goed op in. Zij had verstand van zaken en zorgde ervoor dat alle deelnemers actief met enthousiasme meededen.
 • Jeanine Brouns

  21-10-2013
  De docente die de training gaf, wist perfect in te spelen op de behoefte en de leerdoelen van de deelnemers. Hierdoor werd het een zeer leerzame cursus, die goed in de praktijk toepasbaar is.
 • Sieben Boiten - Buist

  21-10-2013
  In mijn functie als Chef Distributie krijg ik regelmatig te maken met de onderwerpen zoals behandeld tijdens de cursus.
 • Ernst van Engelen

  15-10-2013
  De training was voornamelijk voor direct leidinggevenden. Minder gericht op leiding geven in projecten/matrixorganisaties.
 • Anoniem

  11-06-2013
  Leuke en leerzame ervaring geweest. De docent was enthousiast en gaf goede en bruikbare feedback, die ik ondertussen ook heb kunnen toepassing in de praktijk.
 • Anoniem

  11-06-2013
  Leuke en leerzame ervaring geweest. De docent was enthousiast en gaf goede en bruikbare feedback, die ik ondertussen ook heb kunnen toepassing in de praktijk.
 • Sander Bosscher

  10-06-2013
  de cursus was zeer leerzaam, goed opgezet en de docent wist doormiddel van eigen ervaringen en leuke verhalen de leerstof te vermakkelijken,
  en de lunch was ook erg goed.
 • Sander Bosscher

  10-06-2013
  de cursus was zeer leerzaam, goed opgezet en de docent wist doormiddel van eigen ervaringen en leuke verhalen de leerstof te vermakkelijken,
  en de lunch was ook erg goed.
 • Jeanne de Waart

  01-06-2013
  Ik vond de training zeer verhelderend, veel geleerd met name door de inhoud en opzet . Docent motiveerde de groep.
 • Jeanne de Waart

  01-06-2013
  Ik vond de training zeer verhelderend, veel geleerd met name door de inhoud en opzet . Docent motiveerde de groep.
 • Anoniem

  31-05-2013
  Zeer nuttige opleiding met veel praktische tips. Daarnaast een bevlogen docent die iedereen wist te boeien en op een leuke en speelse manier de onderliggende theorieën aan bod liet komen. Verder biedt de cursus mij voldoende handvatten om in de dagelijkse praktijk tot successen te komen.
 • H van Santen

  31-05-2013
  Waardevolle training, vooral dankzij docent Hans Zeilstra: een geweldige trainer/coach die je enorm motiveert om het beste uit jezelf naar boven te halen.
 • Gerdi Gerritsen

  17-04-2012
  Hele goede training met enthousiaste cursus leidster.<br>
  Ik heb hier heel veel dingen geleerd die ik direct in de praktijk kan toepassen.
 • Clara

  16-04-2012
  ik vond de training zeer boeiend en interessant. Ook ervaringen van medecursisten is hartstikke leuk om te horen. De trainer gaf duidelijke uitleg en praktijkgerichte voorbeelden.
 • René

  08-10-2011
  aan te bevelen voor een ieder die gaat leidinggeven of al leiding geeft<br>in de praktijk zeer goede training en praktijk oefeningen aanwezig tijdens de cursus.
 • Anoniem

  05-10-2011
  Waardevolle training door een zeer ervaren trainer, waarbij diverse aspecten van leidinggeven aan bod komen. Ook het studiemateriaal is prima.
 • Anoniem

  03-10-2011
  Ik heb deze cursus als prettig ervaren. Een groot voordeel van deze cursus is het feit dat de docent op een praktijkgerichte manier les gaf. Tijdens de cursus zijn vele onderdelen m.b.t. het leidinggeven behandeld. Enige minpuntje: doordat vele onderdelen zijn behandeld was er niet altijd voldoende tijd om diep op bepaalde onderdelen in te gaan. Hiervoor zijn weer andere cursussen
 • Anoniem

  03-10-2011
  Ik heb deze cursus als prettig ervaren. Een groot voordeel van deze cursus is het feit dat de docent op een praktijkgerichte manier les gaf. Tijdens de cursus zijn vele onderdelen m.b.t. het leidinggeven behandeld. Enige minpuntje: doordat vele onderdelen zijn behandeld was er niet altijd voldoende tijd om diep op bepaalde onderdelen in te gaan. Hiervoor zijn weer andere cursussen
 • Soon Ja Laverman

  03-10-2011
  De training was echt praktisch! Veel tips en echt gericht op het toepassen van de theorie in de praktijk. Er werd goed ingespeeld op de leerdoelen van de cursisten. Ook wat betreft oefeningen en leervormen werd rekening gehouden met de groep. De trainer was zeer capabel, lekker recht toe rechtaan, en daardoor duidelijk, maar luisterde goed naar de groep. Goede balans tussen theorie en praktijk.
 • Nick Saft

  06-07-2011
  een hele goede cursus, week geleden afgerond en nu al profijt van gehad op het werk. Een cursusleidster die me erg inspireerde. Dit is een 3-daagse cursus die geen moment verveelde.Erg boeiend.
 • Yon van der Vliet

  06-07-2011
  training was een goede balans tussen theorie en het oefenen met rolspellen. De trainer had ook leuke praktijk voorbeelden
 • Janke

  28-06-2011
  Een leuke training met in de eerste twee dagen meer theorie maar de laatste dag bijna alleen praktijk voorbeelden. Wat is leerzamer dan met mede cursisten oefenen op de praktijk. Soms confronterend en soms zo herkenbaar. Al met al een goede training om op terug te kijken en voldoende handvaten om verder te experimenteren.
 • Yvonne van Oirschot

  24-06-2011
  De manier van training geven door de heer Hans Zijlstra is zeer goed toe te passen in de praktijk. Iedereen is direct bij elkaar betrokken, werkt samen, brengt praktijkvoorbeelden in. Door direct vertrouwen te wekken en iedereen erbij te betrekken durft iedereen inbreng te geven. Juist van elkaars voorbeelden/problemen kun je leren. <br>Het was een intensieve maar zeer interrasante en gezellige training.
 • Danielle van den Berg

  24-06-2011
  Veel praktische informatie en oefening en niet de hele dag in de boeken.<br>Oefeningen gedaan gebaseerd op praktisch denken en dus een erg leuke aanvulling op de lesstof.
 • Mike van der Spek

  12-04-2011
  De training was zeker voor mij van volle waarde. Zelf ben ik pas 2 maanden in een leidingevende functie bezig. Maar ook voor mensen die al een tijd leiding geven is deze training waardevol denk ik. Je krijgt echt handvaten aangereikt om je team beter te laten werken en om een betere sfeer op de werkvloer te creëren. Ik kan het daarom ook iedereen aanraden die twijfelt om deze training te gaan volgen.
 • Jelle Bekkema

  05-04-2011
  Met name dank zij de uitstekende trainer, Hans Zeilstra, een prima training. Praktisch Leidinggeven biedt op drie manieren meerwaarde: het theoretische kader dat wordt gegeven, de praktische invulling hiervan aan de hand van opdrachtjes en gesprekken, plus de interactie in de groep.
 • Anoniem

  04-04-2011
  Een cursus in praktisch leidinggeven staat en valt bij een goede trainer die een perfecte organisatie achter zich heeft staan om alle randvoorwaarden goed te laten verlopen. Deze drie dagen gaven inzicht in vele praktijkvoorbeelden, zette je aan het denken over je eigen stijl en gaf een dosis theorie mee. Voor mij was dit de ideale combinatie en heeft het mij veel gebracht.
 • M Daniels

  08-03-2011
  Zeer goede uitleg, er wordt de tijd voor je genomen. Met elke vraag wordt serieus omgegaan. Ook de lunch is zeer goed geregeld. Gevarieerd lesaanbod en leuke trainers met veel verstand van zaken<br><br>
 • M Daniels

  08-03-2011
  Zeer goede uitleg, er wordt de tijd voor je genomen. Met elke vraag wordt serieus omgegaan. Ook de lunch is zeer goed geregeld. Gevarieerd lesaanbod en leuke trainers met veel verstand van zaken<br><br>
 • Hans Vervoort

  07-03-2011
  Goede training waar voor een ieder wel een pracvtisch voorbeeld werd uitgewerkt aan de hand van de leerdoelen.<br>Hele goede trainer die goed kon schakelen tussen de wensen van de cursisten, de praktijk en de doelen.<br>Kortom top!
 • Hans Vervoort

  07-03-2011
  Goede training waar voor een ieder wel een pracvtisch voorbeeld werd uitgewerkt aan de hand van de leerdoelen.<br>Hele goede trainer die goed kon schakelen tussen de wensen van de cursisten, de praktijk en de doelen.<br>Kortom top!
 • Mary Cloos

  13-10-2010
  Ik vond vooral de eerste 2 dagen, heel goed. Er werd gewerkt met ervaringen uit onze eigen praktijk, goede voorbeelden gegeven, hoe je sommig situaties kunt aanpakken. Ook kwam je te werken aan je eigen "tekortkomingen" en hoe deze aan te pakken. De 3e dag was wat minder. We zouden werken aan Time Management en daar was de groep niet zo voor te porren. Maar het werd wel weer goed opgepakt met het uitwerken praktijkervaringen. <br>Door de aanpak in het begin, dmv de uitgebreide voorstel ronde, was het al snel een vrij hechte groep, die zichzelf best bloot durfde te geven.
 • Adrienne Kapaan

  31-08-2010
  Ik was op zoek zoek naar een korte en constructieve training. Praktisch Leidinggeven sloot daar precies op aan. De trainster, die vooral de puntjes op de i zet, zowel in het programma als in de aansluiting (maatwerk) naar de groep, was heel prettig en professioneel. De locatie maakte het tenslotte helemaal af. Top training!!
 • Simone

  24-08-2010
  De training werd op een prettige en open manier gegeven. <br>De onderwerpen werden van te voren besproken en eventueel aangevuld met punten die de cursisten belangrijk vonden. <br>Er werd voldoende tijd genomen om individuele vragen te behandelen.<br>De manier waarop deze training is gegeven is voor mij een reden om meer trainingen te gaan volgen.<br>
 • Alette Wolters

  24-08-2010
  Ik vond de trainer, Carolien Roodzant, ontzettend inspirerend. Ze wist op een efficiënte wijze die onderwerpen te behandelen waar in de groep de meeste behoefte aan was. Haar eigen ervaringen en expertise op dit gebied gaven voldoende nieuwe inzichten om in mijn eigen dagelijkse werk toe te passen.
 • Rob Stomp

  20-08-2010
  Leuke leerzame cursus. Doordat de dagen afgewisseld worden met theorie en praktijkoefeningen blijft je scherp en heb je niet het gevoel in te zakken.<br>Leuke enthousiaste leraar die perfect aanvoelt waar de behoefte van de groep ligt.
 • Leo Bremen

  19-08-2010
  Aangename sfeer, gemotiveerde groep, goede inzet en anticipatie v d cursusleider, lesstof nodigd uit tot vraagstelling en stimuleert maken v huiswerk, cursus heeft gaven geopenbaard die latent aanwezig waren. <br>cursus heeft krachten versterkt die onvoldoende ontwikkelt waren.<br>Blij met de opgedane ervaring en lesstof.
 • Anoniem

  19-08-2010
  Ik heb in juni 2010 de cursus praktisch leidinggeven gedaan. Het was een hele interessante cursus waarbij veel gebruik werd gemaakt van praktische oefeningen. Door gezamelijk in groepen over onderwerpen te converseren kon je situaties heel goed beschrijven en behandelingen. Het was niet een en al theorie, wat het anders te droog maakt en slaapverwekkend zou worden.
 • Rick

  09-08-2010
  Prima training met goed materiaal. De docente/trainster legde erg veel eigen ervaringen in de training, wat het erg prettig maakte. Ik heb er veel aan gehad, een aanrader dus.
 • E. Frens

  05-08-2010
  Een zeer duidelijk, leerzame training met inhoud. De trainster was zeer bekwaam op dit “leiderschap” vakgebied, met heel veel geduld en duidelijkheid heeft ze er een boeiende training van gemaakt.<br>Ook de lacatie en trainingsruimte krijgen een dikke voldoende.<br>De lunch was ver boven het gemiddelde.<br>Kortom, een training volgen bij ICM was een zeer goede keus....
 • C Kluppel

  28-02-2010
  Heel veel geleerd dat meteen praktisch toepasbaar is. Een zeer competente leraar met een schat van ervaring.
 • Camiel Huijzer

  25-02-2010
  Als beginnend leidinggevende heb ik in de 4 maanden van Praktisch Leidinggeven enorm veel opgestoken op het gebied van communicatie.<br><br>
 • Cees

  19-06-2009
  Zeer leerzame ervaring. Prettige rustige en kundige docent (Raymond).<br>De persoonlijke situatie is er goed uitgelicht. Ook veel handvatten gekregen en geleerd om tijdens je werk als leidinggevende toe te passen.
 • Jürgen

  10-06-2009
  De training zal ik bewust en onbewust toepassen op mijn werk. Het was helemaal wat ik ervan had verwacht. Het belangrijkste dat ik geleerd heb is dat ik beter moet luisteren. Als ik dat doe begrijp ik de ander beter en kan ik uiteindelijk beter leidinggeven.
 • Jeroen

  10-06-2009
  Wat een top docent (Hans) er wordt een mooie koppeling gemaakt tussen de praktijk en de theorie van leidinggeven. Er is veel aandacht voor communicatie als beginnend leidinggevende.
 • H. van Noort

  04-06-2009
  De training was precies wat ik zocht! Een praktische training waarin ik direct een link kon leggen met mijn eigen werkpraktijk. Ik kreeg concrete handvatten om mee aan de slag te gaan en leerde veel over mezelf als leidinggevende.
 • Hidde

  20-05-2009
  Erg goede training met een docent (Hans) die veel praktijkervaring heeft. Wil ICM bedanken voor deze toptraining!!
 • Anoniem

  Zeer goede vertaling tussen theorie en praktijk en handvatten gekregen. Drie dagen voor de training is echter wel kort. Ik had graag nog meer geleerd.

  Kortom: Goede training, veel geleerd. Alles was duidelijk.

 • René

  Deze training Praktisch Leidinggeven is aan te bevelen voor een ieder die gaat leidinggeven of al leiding geeft in de praktijk. Het is een zeer goede training en er zijn praktijkoefeningen aanwezig in de cursus.

 • Clara Super

  Ik vond de training Praktisch Leidinggeven zeer boeiend en interessant. Ook ervaringen van medecursisten is hartstikke leuk om te horen. De trainer gaf duidelijke uitleg en praktijkgerichte voorbeelden.

 • Anoniem

  Goede docent, praktijkgerichte cursus en fijne locatie (makkelijk bereikbaar)

  Ik vond het een verhelderende cursus. Het gaf me inzicht en praktische tools om mee aan de slag te gaan. Ik zou hem zeker aanbevelen!

 • T. Prins

  Dit was een interessante cursus. De docent had veel kennis en wist dit goed over te brengen op de groep. Het was niet alleen maar theorie, we deden ook goede praktijkoefeningen. Hierdoor kan ik alle inhoud meenemen in mijn werk, ik heb er echt veel van opgestoken!

 • Arie van der Heus

  Enkele weken voordat ik begon met leidinggeven heb ik de cursus praktisch leidinggeven gevolgd bij ICM. Bleek zeer toepasbaar. Blij dat ik het heb gedaan.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 65 opleidingen en trainingen in de categorie: Leiderschap en Management.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.