Effectief Samenwerken

Binnen het team verloopt de samenwerking nog niet zoals jij wilt. De contacten lopen niet soepel en je bent op zoek naar meer enthousiasme en wederzijdse ondersteuning. Tegelijkertijd wil je datgene doen binnen het totaal waarin je het beste tot je recht komt. Je wilt een passende rol hebben en een waardevolle bijdrage leveren, waardoor je beter en prettiger functioneert in teams.

Je ontdekt in deze training wat je voorkeursrollen zijn binnen het team. Je wordt je bewust van het effect van jezelf op anderen en van je sterke- en ontwikkelpunten in teamwerk. Je zult met meer plezier betere resultaten bereiken!

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Resultaat

 • Je kent de kritische succesfactoren van teamwerk
 • Je weet welke teamrollen nodig zijn in een goed functionerend team
 • Je kent je persoonlijke voorkeursrol(len) in een team
 • Je kent de verschillende communicatiestijlen en je eigen stijl
 • Je leert verschillende communicatiestijlen hanteren, afhankelijk van situatie en persoon
 • Je bent je bewust van je eigen kwaliteiten en valkuilen in teamwerk
 • Je verbetert je wijze van samenwerken, je bijdrage aan en je plezier in teamwerk
 • Je vergroot de effectiviteit en verbetert de resultaten van je team

Doelgroep

Iedereen die binnen een organisatie deel uitmaakt van een team of hier leiding aan geeft en daarin op plezierige en effectieve wijze wil samenwerken.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • De kritische succesfactoren van teamwerk
 • Teamrollen en groepsdynamica
 • Je persoonlijke voorkeursrol(len)
 • Stijlen van communicatie
 • Je eigen communicatiestijl en het effect op anderen
 • Zelfanalyse: persoonlijke kwaliteiten en valkuilen in teamwerk
 • Effectief samenwerken
 • Omgaan met conflicten
 • Bouwen van constructieve relaties
 • Omgaan met kritische situaties en dilemma’s als teamlid
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijk actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vindt een schriftelijke, persoonlijke intake plaats. Op basis hiervan stel je je persoonlijke doelstellingen vast. In deze persoonsgerichte training ligt de nadruk op effectief leren samenwerken in teams. Onder leiding van een ervaren trainer wissel je ervaringen uit en wordt er gewerkt met individuele opdrachten en vooral groepsopdrachten. De opdrachten worden scherp geanalyseerd en nabesproken.

Door individuele feedback krijg je inzicht in de wijze waarop je samenwerkt en de invloed hiervan op anderen en op het team. Aan het eind van de training stel je een persoonlijk actieplan op waarin staat hoe en wanneer je het geleerde gaat toepassen.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 102 opleidingen en trainingen in de categorie: Leiderschap en Management

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 2 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

de training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 102 opleidingen en trainingen in de categorie: Leiderschap en Management

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.195,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 102 opleidingen en trainingen in de categorie: Leiderschap en Management

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Arco Looy

  03-02-2019
  Ik heb een training gehad van Marco de Bruin. Niet van Jeroen Persoons. De training van Marco zeer vernieuwend en leerzaam. Reageerde goed op wensen en ideeën vanuit de groep en werkte met voorbeelden uit de praktijk.
  Prima training. Minpuntje is dat we zelf de parkeerkosten moesten betalen terwijl de training al pittig geprijsd was.
 • Hompes

  18-11-2017
  Een erg leerzame training, waar veel praktijkgerichte voorbeelden naar voren komen. Ook is er veel ruimte om ervaringen te delen. Prettige leeromgeving en een hele goede trainster met veel werkervaring.
 • Rozalie Kramer

  13-05-2017
  Ik vond het een zeer waardevolle en leuke cursus.
  Je word bewust gemaakt van je voorkomen in een groep en krijgt handvaten om er verbetering in te brengen daar waar nodig.
 • Marcel Swagemakers

  07-12-2016
  De training Effectief Samenwerking bracht mij het inzicht in de verschillende menstypen die er zijn. Daardoor herken ik die types in de dagelijkse praktijk. Ook weet ik nu hoe ik elk type kan benaderen om het beste uit zich zelf te halen. Samenwerken wordt daardoor effectief.
 • M. Mulder

  01-07-2015
  Ik zat in een groep met heel verschillende mensen die elkaar steeds beter gingen begrijpen, door te praten maar ook door met elkaar oefeningen te doen. De docente luisterde goed naar alle ervaringen van de deelnemers en wist daarop in te springen met eigen voorbeelden. Zij kon dialogen weergeven die de spijker op zijn kop sloegen, waardoor je inzag wat het effect van bepaalde uitspraken was. Van de theorieën in de cursusmap hebben we een deel besproken maar het overige deel werd geïllustreerd vanuit de praktijk. Leuk waren ook de oefeningen waaruit bleek welke rol je pakt als je voor het eerst met elkaar gaat samenwerken. Voor iedereen die is geïnteresseerd in samenwerken, teambuilding, mogelijke rollen in een team en eigen ontwikkelmogelijkheden, is dit een aanrader.
 • pieter roodenburg

  29-06-2015
  Ongelofelijk dat er in zo'n korte tijd zoveel inzicht en kennis is opgedaan. Kleine groep met mensen uit diverse disciplines. Het waren zeer prettige dagen en als zeer waardevol ervaren.
 • J. Molle

  04-11-2014
  Kleine groep waardoor we voldoende ruimte hadden om naar elkaars verhalen te luisteren. Je docente laat je goed naar jezelf kijken waarom je bepaalde zaken aanpakt. En hoe je hieraan kunt werken. Ik heb hier zeker van geleerd, en kan dit zowel op kantoor als thuis gebruik van maken.
 • ter Heide

  30-10-2014
  Kleine groep, actieve positieve luisterende cursusleidster die waar nodig de loep op bepaalde kwesties legde waar een deelnemer mee te maken had. Hoogtepunt; handvaten gekregen om op een 'juiste' manier feedback te kunnen geven.
  De groep deelnemers was erg divers, wat z'n voor en nadelen heeft.
 • Sandra Zimny

  05-11-2013
  Ideale curus om problemen op het werk aan te vatten, je kunt alles bespreekbaar maken met collega's.
 • A. Ramaekers

  25-09-2012
  Positief vond ik de praktische voorbeelden die ik ook aan mijn team gecommuniceerd heb en die we regelmatig weer even aanstippen (voorbeeld : als je op een blaadje een 6 schrijft, is dat voor de persoon aan de overkant van het blaadje een 9; wie heeft er dan gelijk ? Beiden hebben gelijk. Als je met iemand communiceert, is het altijd zaak de 6 / 9 in gedachten te houden en te zorgen dat je beide tot overeenstemming komt op communicatief vlak om tot een goede oplossing te komen. Simpel maar effectief voorbeeld !
 • anonymous

  19-11-2010
  De cursus werd gegeven door een zeer enthousiaste docente en in korte tijd wordt je bewust gemaakt van wat er bij communicatie en omgang in groepen gebeurd.
 • Jorieke deBruin

  19-08-2010
  De training effectief samenwerken is een goede mix tussen analyseren en ervaren. Het geeft je inzicht in groepsdynamica en de verschillende rollen binnen een team. Theorie kun je er ondersteunend bij lezen.
 • Astrid Prudon

  12-03-2010
  We waren met 4 cursisten. In eerst instantie leek dit weinig maar tijdens de cursus bleek dat dit echt optimaal was.<br>Doordat we maar met 4 personen waren was het mogelijk diep op sommige onderdelen in te gaan. Iedereen kwam hierdoor ook aan bod.<br>De trainer ging ook goed op een ieder individueel in.<br>Het was een prima training
 • Frank

  17-11-2009
  De trainingen zijn altijd goed verzorgd. <br>Enige puntje wat ik kan bedenken is dat sommige cursussen te veel overlappen. <br>De cursus persoonlijke effectiviteit is nagenoeg gelijk aan effectief samenwerken.
 • Marlies

  Ik heb heel veel aan deze training gehad. Ik kwam erachter op welke manier ik mijzelf blokkeerde en de trainster had dat meteen door.

  We hebben veel geoefend en kan nu in mijn werk dagelijks terugvallen op alles wat ik heb geleerd om zo beter in het team te kunnen samenwerken en functioneren.

 • Ankie Ramaekers

  Positief vond ik de praktische voorbeelden tijdens de cursus Effectief samenwerken. Die voorbeelden heb ik ook aan mijn team doorgecommuniceerd en die stippen we regelmatig weer even aan. De training komt direct van pas!

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 102 opleidingen en trainingen in de categorie: Leiderschap en Management

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.