ITIL® 4 Foundation – inclusief examen

ITIL biedt jou een raamwerk van processen en concrete handvatten om je IT-organisatie in te richten en te beheren. ITIL® 4 Foundation bouwt voort op de huidige ITIL versies door een flexibele en praktische basis te bieden voor de ondersteuning van organisaties in de moderne digitale wereld. De kern van deze opleiding is het service-waardesysteem en het vier-dimensiemodel. In deze opleiding krijg je meer kennis van de begrippen in dit model en ga je de samenhang tussen de onderwerpen en begrippen begrijpen. Je wordt voorbereid op het officiële ITIL® 4 Foundation-examen. ITIL-certificering geeft uitstekende mogelijkheden om jouw IT organisatie verder te professionaliseren en te groeien in je eigen carrière.


ITIL® is een geregistreerd handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden. Het Swirl logo™ is een handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • Officieel ITIL® 4 Foundation diploma in 1 maand
 • PeopleCert geaccrediteerd
 • Examengarantie

Resultaat

 • Je bent op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen het beheer van IT-servicemanagement
 • Je begrijpt de sleutelbegrippen en gemeenschappelijke taal met betrekking tot ITIL
 • Je bent in staat om de belangrijkste principes van ITIL toe te passen in je dagelijkse praktijk
 • Je hebt inzicht in hoe richtlijnen van ITIL gelinkt zijn aan andere best practices zoals Lean IT, Agile en DevOps
 • Je bent voorbereid op het officiële ITIL® 4 Foundation-examen en legt dit aan het einde van de opleiding af

Doelgroep

Je bent werkzaam in de IT- en bedrijfsdomeinen en wilt de eerste stappen zetten in servicemanagement of je bent al bekend met eerdere versies van ITIL en/of andere best practices uit de branche en wilt meer leren over ITIL 4. Deze cursus en de bijbehorende certificering kunnen nuttig zijn voor de volgende functies: IT Support Staff, IT Consultants, Business Managers, Business Process Owners, IT Developers, Service Providers en System Integrators.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • IT Service Management in de moderne wereld
 • Introductie in ITIL
 • De 7 Guiding Principes
 • De 4 dimensies van ITIL
 • Overzicht van het Service Value Systeem
 • Overzicht van de Service Value Chain
 • Continual Improvement (Model)
 • Change Control Practice
 • Incident Management Practice
 • Problem Management Practice
 • Service Request Management
 • Service Desk Practice
 • Service Level Management Practice
 • Management Examentraining ITIL 4 Foundation
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Examen ITIL® 4 Foundation
Startdata en locaties

Studiewijze

Intake | Voorafgaand aan de training vul je een schriftelijk intakeformulier in waarin je een aantal vragen beantwoordt gericht op jouw persoonlijke situatie. Deze vragen helpen je om jouw ontwikkeldoel helder te omschrijven.

Ervaren docenten | Een ervaren docent begeleidt de bijeenkomsten waarin jouw leerbehoefte centraal staat. Door de theorie en praktijkvoorbeelden die de docent geeft, raak je thuis in de materie.

Online leeromgeving | Naast de interactieve klassikale dagen werk je met de rijke online leeromgeving die je ondersteunt in het leerproces. Na de opleiding houd je onbeperkt toegang tot al het online materiaal ter verdieping en naslagwerk.

Examenvoorbereiding | Door theorie, oefeningen en groepsdiscussies raak je thuis in de materie. Oefeningen en proefexamens bereiden je optimaal voor op het ITIL® Foundation-examen. Het ITIL® 4 Foundation-examen wordt door ICM afgenomen tijdens de laatste bijeenkomst. Indien je de online variant volgt, ontvang je een vouchercode om na de 3 lesdagen zelf het examen in te plannen.

Maximale groepsgrootte: 18 personen.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Vooropleiding

ICM stelt geen eisen aan je vooropleiding. HBO werk- en denkniveau wordt aangeraden. Enige ervaring met beheer en exploitatie van informatie- en/of communicatiesystemen is gewenst.

Studievoorbereiding

Iedere bijeenkomst vereist ongeveer 5 tot 7 uur studievoorbereiding.

Studiemateriaal

ICM gebruikt het meest actuele door PeopleCert geaccrediteerd studiemateriaal, dat volledig aan de richtlijnen en exameneisen van de accreditatie-organisatie voldoet. Zowel het materiaal als het examen zijn in het Nederlands. De bijeenkomsten worden ook in het Nederlands gegeven.

Diploma

De opleiding ITIL 4 Foundation biedt je de mogelijkheid om een diploma te behalen:

 • ITIL® 4 Foundation – diploma

De opleiding leidt op voor het gelijknamige examen. ICM neemt aan het eind van de opleiding het ITIL 4 Foundation-examen af onder auspiciën van PeopleCert. Het examen wordt tijdens het laatste dagdeel van de opleiding afgenomen. Indien je de online variant volgt, ontvang je een vouchercode om na de 3 lesdagen zelf het examen in te plannen.


ITIL® is een geregistreerd handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden. Het Swirl logo™ is een handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden.
.

Examengarantie

Wij bieden jou examengarantie. Dit betekent dat indien je niet slaagt voor het examen, je geheel kosteloos het examen mag herkansen tot het moment van slagen mits je aan de onderstaande eisen voldoet:

 • Je alle bijeenkomsten hebt bijgewoond
 • Je binnen 2 maanden na de laatste bijeenkomst je eerste examen hebt gemaakt
 • Je binnen 1 maanden na je eerste examen je herexamenvoucher aanvraagt

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: IT

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

ICM verzorgt de opleiding ITIL 4 Foundation als avond- en als dagopleiding. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 uur en omvat 6 bijeenkomsten gedurende 3 tot 4 weken: 4 lesavonden, 1 avond examentraining en 1 avond ITIL 4 Foundation-examen.

De dagopleiding is van 9.30 tot 16.30 uur en omvat 3 dagen: 2 dagen opleiding, 1 ochtend examentraining en 1 middag ITIL 4 Foundation-examen.

Tevens is deze opleiding volledig online te volgen via de Virtual Classroom. Je ontvangt bij deze variant een vouchercode om na de 3 lesdagen het examen in te plannen.

De opleiding wordt gegeven in januari 2022, maart 2022, juni 2022, augustus 2022, september 2022, november 2022, januari 2023 en maart 2023.

De opleiding wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 18 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: IT

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.445,-.

En bestaat uit:

 • Leskosten
 • Literatuur & lesmateriaal
 • Officiële ITIL® 4 Foundation examen

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten.

Btw

De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs.Meer informatie

Financiering en fiscaal voordeel

Voor zowel werkgevers als particulieren zijn er voor het volgen van scholing diverse mogelijkheden voor subsidies en belastingaftrek. Als je de cursus (deels) zelf betaalt kun je bijvoorbeeld (tot 1 januari 2022) gebruikmaken van de regeling ‘Aftrek studiekosten’. Hierdoor kun je voordeliger deelnemen aan de cursus.Meer informatie

Factuur

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: IT

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaring van cursisten

Lees hier de ervaringen van cursisten die deze opleiding of training bij ICM hebben afgerond.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: IT

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.