ITIL® 4 Foundation – inclusief examen

ITIL biedt jou een raamwerk van processen en concrete handvatten om je IT-organisatie in te richten en te beheren. ITIL® 4 Foundation bouwt voort op de huidige ITIL versies door een flexibele en praktische basis te bieden voor de ondersteuning van organisaties in de moderne digitale wereld. De kern van deze opleiding is het service-waardesysteem en het vier-dimensiemodel. In deze opleiding krijg je meer kennis van de begrippen in dit model en ga je de samenhang tussen de onderwerpen en begrippen begrijpen. Je wordt voorbereid op het officiële ITIL® 4 Foundation-examen. ITIL-certificering geeft uitstekende mogelijkheden om jouw IT organisatie verder te professionaliseren en te groeien in je eigen carrière.


ITIL® is een geregistreerd handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden. Het Swirl logo™ is een handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • Officieel ITIL® 4 Foundation diploma in 1 maand
 • PeopleCert geaccrediteerd
 • Examengarantie

Resultaat

 • Je bent op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen het beheer van IT-servicemanagement
 • Je begrijpt de sleutelbegrippen en gemeenschappelijke taal met betrekking tot ITIL
 • Je bent in staat om de belangrijkste principes van ITIL toe te passen in je dagelijkse praktijk
 • Je hebt inzicht in hoe richtlijnen van ITIL gelinkt zijn aan andere best practices zoals Lean IT, Agile en DevOps
 • Je bent voorbereid op het officiële ITIL® 4 Foundation-examen en legt dit aan het einde van de opleiding af

Doelgroep

Je bent werkzaam in de IT- en bedrijfsdomeinen en wilt de eerste stappen zetten in servicemanagement of je bent al bekend met eerdere versies van ITIL en/of andere best practices uit de branche en wilt meer leren over ITIL 4. Deze cursus en de bijbehorende certificering kunnen nuttig zijn voor de volgende functies: IT Support Staff, IT Consultants, Business Managers, Business Process Owners, IT Developers, Service Providers en System Integrators.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • IT Service Management in de moderne wereld
 • Introductie in ITIL
 • De 7 Guiding Principes
 • De 4 dimensies van ITIL
 • Overzicht van het Service Value Systeem
 • Overzicht van de Service Value Chain
 • Continual Improvement (Model)
 • Change Control Practice
 • Incident Management Practice
 • Problem Management Practice
 • Service Request Management
 • Service Desk Practice
 • Service Level Management Practice
 • Management Examentraining ITIL 4 Foundation
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Examen ITIL® 4 Foundation
Startdata en locaties

Studiewijze

Intake | Voorafgaand aan de training vul je een schriftelijk intakeformulier in waarin je een aantal vragen beantwoordt gericht op jouw persoonlijke situatie. Deze vragen helpen je om jouw ontwikkeldoel helder te omschrijven.

Ervaren docenten | Een ervaren docent begeleidt de bijeenkomsten waarin jouw leerbehoefte centraal staat. Door de theorie en praktijkvoorbeelden die de docent geeft, raak je thuis in de materie.

Online leeromgeving | Naast de interactieve klassikale dagen werk je met de rijke online leeromgeving die je ondersteunt in het leerproces. Na de opleiding houd je onbeperkt toegang tot al het online materiaal ter verdieping en naslagwerk.

Examenvoorbereiding | Door theorie, oefeningen en groepsdiscussies raak je thuis in de materie. Oefeningen en proefexamens bereiden je optimaal voor op het ITIL® Foundation-examen. Het ITIL® 4 Foundation-examen wordt door ICM afgenomen tijdens de laatste bijeenkomst. Indien je de online variant volgt, ontvang je een vouchercode om na de 3 lesdagen zelf het examen in te plannen.

Maximale groepsgrootte: 18 personen.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Vooropleiding

ICM stelt geen eisen aan je vooropleiding. HBO werk- en denkniveau wordt aangeraden. Enige ervaring met beheer en exploitatie van informatie- en/of communicatiesystemen is gewenst.

Studievoorbereiding

Iedere bijeenkomst vereist ongeveer 5 tot 7 uur studievoorbereiding.

Studiemateriaal

ICM gebruikt het meest actuele door PeopleCert geaccrediteerd studiemateriaal, dat volledig aan de richtlijnen en exameneisen van de accreditatie-organisatie voldoet. Zowel het materiaal als het examen zijn in het Nederlands. De bijeenkomsten worden ook in het Nederlands gegeven.

Diploma

De opleiding ITIL 4 Foundation biedt je de mogelijkheid om een diploma te behalen:

 • ITIL® 4 Foundation – diploma

De opleiding leidt op voor het gelijknamige examen. ICM neemt aan het eind van de opleiding het ITIL 4 Foundation-examen af onder auspiciën van PeopleCert. Het examen wordt tijdens het laatste dagdeel van de opleiding afgenomen. Indien je de online variant volgt, ontvang je een vouchercode om na de 3 lesdagen zelf het examen in te plannen.


ITIL® is een geregistreerd handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden. Het Swirl logo™ is een handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden.
.

Examengarantie

Wij bieden jou examengarantie. Dit betekent dat indien je niet slaagt voor het examen, je geheel kosteloos het examen mag herkansen tot het moment van slagen mits je aan de onderstaande eisen voldoet:

 • Je hebt alle bijeenkomsten bijgewoond
 • Actieve participatie tijdens de bijeenkomsten
 • Binnen 3 maanden na je eerste examen maak je het herexamen

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 67 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

ICM verzorgt de opleiding ITIL 4 Foundation als avond- en als dagopleiding. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 uur en omvat 6 bijeenkomsten gedurende 3 tot 4 weken: 4 lesavonden, 1 avond examentraining en 1 avond ITIL 4 Foundation-examen.

De dagopleiding is van 9.30 tot 16.30 uur en omvat 3 dagen: 2 dagen opleiding, 1 ochtend examentraining en 1 middag ITIL 4 Foundation-examen.

Tevens is deze opleiding volledig online te volgen via de Virtual Classroom. Je ontvangt bij deze variant een vouchercode om na de 3 lesdagen het examen in te plannen.

De opleiding wordt gegeven in augustus 2021, september 2021, november 2021, januari 2022, maart 2022, juni 2022, augustus 2022, september 2022 en november 2022.

De opleiding wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 18 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 67 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.445,-.

En bestaat uit:

 • Leskosten
 • Literatuur & lesmateriaal
 • Officiële ITIL® 4 Foundation examen

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 67 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • E Golotic

  23-10-2018
  Goed verzorgde cursus met zeer vaardige docent met goede praktijk voorbeelden. Wist de boodschap goed over te brengen waardoor taaie stof goed op te nemen was. Al met al veel van geleerd en tevens een leuke ervaring!
 • M. Janssen

  28-10-2017
  De trainer legde de ITIL Foundation lesstof op een heldere en begrijpbare wijze uit. Dit deed hij met o.a. slides en duidelijke praktijk voorbeelden. Daarnaast vond ik de interactie tussen de trainer en de groep erg goed. Tenslotte was de hospitality tijdens de drie cursusdagen zeer goed geregeld. Ik ben daarom zeer tevreden over de ITIL Foundation training bij ICM.
 • Jimmy Brouns

  28-03-2017
  De ITIL foundation training bij ICM was goed verzorgd. Jurian Burgers is een zeer deskundige docent. Veel praktische informatie en toepassingen. Ook het materiaal en locatie was netjes verzorgd. Het materiaal bij de opleiding geeft voldoende houvast om het examen goed te volbrengen.
 • Eefje van Ingen

  07-12-2016
  Ik heb de training als zeer positief ervaren. De trainer bracht de stof op een levendige en interessante manier over, waardoor de stof gaat leven. Daarnaast krijg je de kennis die je nodig hebt om het examen te halen.
 • H Keijsers

  13-04-2016
  ITIL an sich is taaie stof, maar door de wijze van lesgeven van de trainer werd het makkelijk en levendig overgebracht met een leuke praktijkbenadering. Het lesmateriaal en naslagwerk waren overzichtelijk en zijn makkelijk te gebruiken om de kennis op te frissen. Faciliteiten van de trainingsruimte waren zeer goed. Al met al zou ik zeker aanraden om de ITIL training bij ICM te volgen.
 • Maddy Habets

  05-04-2016
  Ik ben zeer tevreden over de ITIL Foundation training gevolgd bij ICM.
  - De materie was best uitgebreid voor de 3 sessies, maar de trainer wist de content goed te structureren.
  - Op een interactieve manier werd de training gegeven. Dit zorgde ervoor dat de aandacht behouden bleef.
  - Er werd niet alleen de stof vanuit de hand-outs gegeven, maar ook warden heel veel praktijk voorbeelden gebruikt om de stof te verduidelijken.
  - Mijn complimenten gaan uit naar de trainer, wie op een inspirerende en motiverende wijze les gaf.
  - Cursus materiaal bestond uit een klapper met hand-outs welke ik als een geode samenvatting beschouw.
  - Daarnaast ook nog een ITIL boekje ontvangen, handig als naslagwerk.
  - ICM heft een zeer geode accomodatie in Utrecht.
  - Centraal gelegen en makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer.
  - Ook de overage faciliteiten waren prima. Uitgebreide lunch, maar ook voldoende voorziening van water, koffie, koekjes en andere versnaperingen.
  - Ik zou deze ITIL Foundation training zeker aanbevelen om bij ICM te doen.
 • Klaas Ploegman

  05-04-2016
  De theorie van ITIL Foundation is behoorlijk saai en taai. Het was toch goed verteerbaar door de manier waarop het werd gepresenteerd. Duidelijk, overzichtelijk en memorabel. De groepsopdrachten hielden je goed bij de les.
 • Vladimir Verhagen

  27-06-2014
  De opbouw van de cursus was overzichtelijk waarbij gebruik gemaakt is van duidelijke theorie- en praktijkvoorbeelden met bijbehorende oefeningen. Tijdens de cursusdagen hing er een prettige sfeer de en mensen waren gemotiveerd waardoor de focus automatisch hoger bleef.
 • Anoniem

  13-09-2013
  Duidelijke en doelgerichte cursus, goed en overzichtelijk cursusmateriaal ook handig als naslagwerk, ervaren docent.
 • anonymous

  16-07-2012
  Zeer tevreden over de opzet van de cursus. Deze werd gestructureerd gegeven met een goede verhouding tussen praktijk en theorie. Kundige en motiverende docent die hoofd- en bijzaken goed duidelijk wist te maken. <br>
  De cursus bij ICM was uitgekozen vanwege de examengarantie, die bleek niet nodig want ik ben in 1x geslaagd met een score van 92%
 • Sjaak Res

  26-04-2012
  Goede opbouw. Logisch verhaal. Goede verbinding theorie en praktijk, goede verhouding theorie en praktijkvoorbeelden en oefeningen.
 • Anoniem

  Zeer tevreden over de opzet van de cursus. Deze werd gestructureerd gegeven met een goede verhouding tussen praktijk en theorie. Kundige en motiverende docent die hoofd- en bijzaken goed duidelijk wist te maken. De cursus bij ICM was uitgekozen vanwege de examengarantie, die bleek niet nodig want ik ben in 1x geslaagd met een score van 92%.

 • Sjaak Res

  Goede opbouw. Logisch verhaal. Goede verbinding theorie en praktijk, goede verhouding theorie en praktijkvoorbeelden en oefeningen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 67 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.