Assertief Optreden

Je merkt dat je je soms te gemakkelijk laat leiden door wat een ander wil en daarbij niet voldoende voor jezelf opkomt. Ga je weleens situaties uit de weg terwijl dat misschien helemaal niet nodig is? Wil je jezelf met meer stevigheid presenteren en beter vasthouden aan je wensen en prioriteiten? Dan is deze training een waardevolle stap in je ontwikkeling. Je leert de ander tegemoet komen zonder je eigen belangen uit het oog te verliezen. In deze training krijg je in korte tijd veel praktische handvatten om je assertiviteit naar een hoger niveau te brengen.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • Jouw praktijksituatie als uitgangspunt
 • Je versterkt jezelf als professional
 • Begeleiding door een ervaren gedrags- en communicatietrainer

Resultaat

 • Je brengt je mening duidelijk naar voren en geeft aan wat je wilt en bedoelt
 • Je krijgt inzicht in overtuigingen en gedachten die je belemmeren of ondersteunen
 • Je leert problemen en conflicten niet uit de weg gaan, maar juist op te lossen
 • Je neemt eerder initiatieven en bent actiever betrokken bij situaties in je organisatie
 • Je profileert jezelf sterker en vergroot je zelfvertrouwen

Doelgroep

Iedereen die beter voor zichzelf wil opkomen, bewuster wil optreden en assertiever gedrag wil vertonen.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Inzicht krijgen in eigen gedrag en optreden
 • Effectief feedback geven en ontvangen
 • Overtuigend je mening geven
 • Grenzen stellen, ‘nee’ zeggen
 • Verschil tussen assertief, subassertief en agressief gedrag
 • Omgaan met lastige gesprekken en conflicthantering
 • Prioriteiten stellen
 • Herkennen van non-verbaal gedrag
 • Gedrag in groepen
 • Vergroten van je zelfvertrouwen
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijke actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vul je een persoonlijk intakeformulier in. Hierin stel je je eigen doelen vast die tijdens deze interactieve training centraal staan. Je verkent je eigen kwaliteiten en belemmeringen en leert daardoor je assertiviteit te ontwikkelen. De praktijkopdrachten, praktijksimulaties en uitwisselen van ervaringen zijn hierbij zeer waardevol.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 51 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 2 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de zogenaamde Virtual Classroom.

Volg je liever een langer en intensiever traject voor meer borging van het aangeleerde gedrag? Bekijk dan de training Assertief Optreden in 4 maanden.

De training wordt verzorgd in Alkmaar, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerenveen, Maastricht, Online Virtual Classroom, Roermond, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 51 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 995,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 51 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • 11-12-2019
  Super trainer gehad. Er werd goed naar je geluisterd en ik voelde mij snel op mijn gemak. De trainer had aandacht voor iedereen. Ook was de trainer meelevend en had geduld.
 • Merel van Riesen

  09-12-2019
  Nuttige training, fijne trainster, algehele indruk is dat alles bij het ICM goed verzorgd/geregeld is. Fijne communicatie vooraf via de mail en de ICM site met inlogcode waar je oefenmateriaal kunt vinden. Goede afwisseling tussen het ontvangen van informatie en het zelf aan de slag gaan met oefeningen. Ook de catering was top (niet geheel onbelangrijk ;-)!
 • Jessica van den Berg

  21-11-2019
  Professionele houding van de docent, ook met veel kennis en verstaan van het materiaal. Mooi locatie, goed tijdsverdeling tussen theorie, rolespellen oefeningen, en pauses. Docent was de hele tijd gefocust op onze leerdoelen.
 • Jessica de Jong

  14-11-2019
  Fijne communicatie rond de cursus, de cursus zelf was goed ingericht en er werd genoeg tijd genomen voor alle deelnemers. Ik vond vooral de oefeningen onderling erg handig en leerzaam. En fijn dat we de boel thuis nog kunnen nalezen!
 • andre waninge

  14-11-2019
  Ik ben zeer tevreden over de geboden theorie en de oefeningen/rollenspellen. Het niveau & programma werd bepaald door een uitgebreide introductie en doelstellingen van de cursisten te bespreken en was dus volledig afgestemd op de behoeften van de cursisten. Onze instructrice was zeer enthousiast en bekwaam en wist heel goed te duiden waar oorzaken van niet-assertief gedrag lagen én natuurlijk hoe dan wél te handelen.
 • Roger Piepot

  13-11-2019
  Lenneke is een zeer ervaren ICM trainster, ze sprak uit eigen ervaring.
  Verder goed ICM lesmateriaal en veel praktische lessen geleerd tijdens de cursus, die ik nu ga toepassen.
  De groep waar ik inzat was heel gevarieerd jongere en oudere mensen, met verschillende banen en ervaringen. We hebben ook veel met elkaar gedeeld, het was een leuke en open groep.
  Ik raad andere deze cursus ten zeerste aan.
 • J. Keyer

  06-09-2019
  Dit is mijn tweede cursus bij ICM en ik ben erg tevreden over het hele plaatje. Accommodatie, docent, materiaal, ondersteuning etc. alles klopte. De trainer voelde goed aan wat de behoefte van de cursisten was en gaf daar goed invulling aan.
 • Elly Voorn

  05-09-2019
  Hij had een goede mix tussen theorie en praktijkoefeningen. De theorie legde hij heel begrijpelijk uit. Hij nam veel tijd om persoonlijke verhalen te luisteren en tips te geven daarbij, want goed kon omdat we met een mooie kleine club waren. Daarnaast vond ik het leuk om extra boekjes erbij te krijgen waarmee ik thuis nog aan de gang ben.
 • Karen van Drunen

  05-09-2019
  Geweldige trainster, fantastische locatie (Utrecht) en inhoudelijk goede cursus. Niet alleen voor mensen die assertiever willen worden maar ook heel geschikt voor iedereen die meer wil weten over de wisselwerking tussen verschillende mens-types. Kortom: aanrader voor iedereen !
 • Angelique Elfes

  23-11-2018
  Ik heb de cursus als zeer prettig ervaren. Een erg leuke leerzame training met veel verassende elementen. De trainster heeft op een prettige manier de 2 daagse cursus geleid en heb er veel van opgestoken, wat ik nu in de praktijk goed kan uitbouwen en onderhouden. Een perfecte leidraad, niet alleen voor in mijn werk,maar ook in mijn persoonlijke omgeving. De locatie was ook zeker een plus, goede trainingsruimten en goed restaurant.
 • D. de Knegt

  01-11-2018
  Een goede training waar je ontzettend veel duidelijke informatie krijgt in de vorm van boekjes en handige links naar artikelen en filmpjes. De online omgeving was erg duidelijk en gebruiksvriendelijk. Tijdens de training was er veel focus op het oefenen van praktijk voorbeelden en daar leer je toch echt het meest van.
 • Roy Leewis

  13-10-2018
  Zonder je maar een moment ongemakkelijk te voelen haalde de trainer het beste in mij naar boven. Het heeft ervoor gezorgd dat ik beter mijn mannetje sta in een moeilijke situatie.
 • Hanneke

  27-09-2018
  Het fijne van deze cursus is dat de cursusleider kijkt naar jouw leerbehoefte, je in je waarde laat en je laat ervaren hoe en wat je kunt leren; en het dan ook laat oefenen.
 • Jansen

  19-09-2018
  Een praktische training in een prettige setting. De training geeft goed inzicht in het effect van je eigen gedrag op een ander en ook wat de gevolgen zijn als je weinig of nooit van je laat horen. Zowel voor jezelf als in je omgeving. Ik vond het een verhelderende training.
 • Patricia Jangbahadoor

  16-08-2018
  De training Assertief optreden is me zeer goed bevallen. De combinatie van opdrachten, theorie, een goede docent en openstellen voor verandering werkt super. Ben blij dat ik de training heb gevolgd bij ICM!
 • T. Giesen

  18-07-2018
  Via mijn werk de cursus Assertief Optreden gevolgd. Erg leuke en praktische cursus. Ik ging er met name heen voor praktische tips en tricks om assertiever en zekerder op te treden in mijn werk. Deze heb ik gedurende de 2-daagse cursus ontvangen en pas ik nu nog dagelijks toe. Ik vind deze cursus met name handig om praktische handvaten te leren die je gemakkelijk kunt toepassen bij dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast was het ook erg fijn een enthousiaste en vakbekwame trainer als begeleider te hebben.
 • Manouk

  20-04-2018
  Een hele leerzame en leuke training waarbij ik handvaten heb gekregen om voor mezelf op te komen en tegelijkertijd begrip bij een ander creëert, ook wanneer je iets overbrengt wat de ander niet leuk vindt om te horen. De training is heel interactief en er is alle ruimte voor eigen inbreng. De trainer heeft veel ervaring en hele goede tips die voor iedereen toepasbaar zijn.
 • Lisette de Vries

  24-11-2017
  De training heeft mij veel geholpen om assertiever op te treden. Door middel van rollenspellen wordt direct geoefend met 'nee zeggen' of 'feedback geven'. Ik heb ook veel geleerd van de ervaringen van de andere cursisten. Ik beveel de training dan ook van harte aan!
 • Ruben Ruben

  17-11-2017
  Leren nee zeggen is wat ik dacht te leren, maar deze training omvat zoveel meer. Geen theoretisch geneuzel, maar praktijkgerichte oefeningen die met de hele groep doet. Ongemakkelijk? Totaal niet. De trainster luistert naar iedereen persoonlijk en oefent waar jij mee zit, waar jij tegen aan loopt in het dagelijks leven. Waarom lopen anderen toch altijd over mee heen? Waarom zei ik nee, maar krijg ik toch die rot klus? Hoe kan ik kort en bondig mijn standpunt duidelijk maken en hoe blijf ik bij mijn standpunt! Allemaal dingen waar we allemaal tegenaan lopen, maar we liever niet over praten omdat het ons wel eens zwak kon laten lijken...

  Van te voren wordt de afspraak gemaakt respect en waardering voor elkaar te hebben en houden. Met deze basis durfde iedereen zich kwetsbaar op te stellen en datgene te oefenen waar ze in het dagelijks leven tegen aan lopen.

  Door deze training heb ik vooral inzicht gekregen in het waarom ik tegen bepaalde dingen aanloop en vooral wat IK er zelf aan kan doen. Durf te spreken en durf de confrontatie aan te gaan. Wees niet bang voor jezelf op te komen.

  Ik kan deze training iedereen aanraden die (weer) wil durfen spreken en voor zichzelf wil opkomen zonder daarbij de relatie met de ander op het spel te zetten.
 • Muit

  04-11-2017
  Cursus assertiviteit: Tijdens de korte cursus worden je heel veel tools aangereikt. Er is voldoende gelegenheid om de tools te oefenen met een enthousiaste trainer. De trainer doet moeite om de cursus voor iedereen zo nuttig mogelijk te laten zijn. Als leerling moet je wel bij de les zijn en snel beslissen met welke tools je zelf verder wilt, als je dit doet is het echt een top cursus.
 • Ineke van der Mijden

  01-11-2017
  Een praktijkgerichte training gegeven door een zeer enthousiaste trainer. Hield alle grote lijnen in de gaten maar had oog voor de individuele deelnemers met hun valkuilen/doelstellingen. Kwam daar ook gedurende de les op terug. Locatie en catering prima.
 • Janice Pawirokromo

  01-11-2017
  Hele leerzame en leuke training! De trainer wist heel goed praktijk situaties mee te nemen in de training. Ook wist de trainer bij elke deelnemer een persoonlijke situatie na te bootsen, zodat daarmee geoefend kon worden.
 • Monique Plooij

  31-10-2017
  Het waren 2 hele leerzame dagen. Hanneke geeft echt goed les met veel praktijkvoorbeelden. Heb er veel van geleerd en sommige situaties al in de praktijk gebracht. Bedankt! De locatie was ook perfect. Lekkere lunch.
 • Hoogervorst

  31-10-2017
  Hele leuke training, dat vooral door de praktische en persoonlijke aanpak heel leerzaam was. De enthousiaste trainer zorgde ervoor dat de groep zich open stelde, waardoor er een heel prettige sfeer was.
 • Arjan Henzen

  31-10-2017
  Leuke opleiding hoop van geleerd wat ik nu in de praktijk kan brengen. Mooie opleiding locatie met super lunch. De trainster was ook duidelijk in haar verhaal en bij onduidelijkheden legde ze het nogmaals rustig uit.
 • Stefan Tezgel

  28-10-2017
  Zeer goede cursus. Het werd vooral erg persoonlijk en dat maakte het ontzettend relevant. Situaties en ongemakken die ik als normaal ervaarde bleken een ontzettende blokkerende factor te zijn voor mijn presteren. Het was goed om te zien dat er meer mensen dezelfde soort ongemakken ervaarde, we leerden van elkaar en zagen dat we met zijn allen aan het groeien waren. Monique legde de vinger op de zere plek maar gaf me vooral ook de tools en methoden om mezelf beter te managen. De cursus bracht mij veel verder in mijn carrière dan ik ooit had kunnen bedenken.
 • Marga

  26-10-2017
  De cursus was erg leerzaam en heel praktisch ingericht. De trainer was heel enthousiast en hield ook echt rekening met de wensen van de cursisten. Ze wist je ook heel goed te motiveren in actie te komen. In 2 dagen tijd heb ik echt goede bruikbare technieken geleerd die ik zeker zal toepassen.
 • Mieke

  30-09-2017
  De training was afgestemd op de doelen van iedere deelnemer. De trainer kon de informatie goed overbrengen, met goede voorbeelden. De oefeningen om de informatie in praktijk te brengen waren fijn om te doen en niet ongemakkelijk (waar iedere deelnemer van te voren bang voor was). De locatie was prima, goed te bereiken met het openbaar vervoer, goede lunch en genoeg eten en drinken over de rest van de dag verdeeld. Cursus waar iedereen iets uit kan halen.
 • Karin van Wordragen

  29-09-2017
  Erg leerzame training. Veel gericht op de praktijk, lees: de eigen praktijk. Dus mogelijkheid om praktisch toe te passen in de eigen situaties. Wel confronterend vond ik, maar je komt om ervan om te leren dus mag je jezelf juist best tegenkomen. Goed bereikbare locatie (La Vie, Utrecht) met goede catering ;-) Fijne groep en de trainer zei bij aanvang al dat we elkaar binnen een half uur een stuk beter zouden kennen aan de hand van een opdracht en dat was ook zo. Juist ook door de onderlinge klik die er was had ik de ruimte om mezelf te zijn en dat samen met de kennis en kunde en mijn eigen inzet heeft deze training me zeker goed op weg geholpen.
 • T Brouwer

  28-09-2017
  De cursus is erg leerzaam, persoonlijk en effectief. De accommodatie is fantastisch (de lunch is top) en ook voor na de cursus krijg je genoeg materiaal mee om het leereffect door te trekken.
 • Sieben

  16-02-2017
  De training Assertief optreden was zeer de moeite waard.
  Ik kreeg meer inzicht in de reden waarom ik niet zo assertief ben en ik kreeg tips om me te helpen assertiever te worden. Ik heb de tips meteen gebruikt en het helpt! Het is echt leuk om uit te proberen!
  De trainer wist veel, wekte vertrouwen en had humor. Prima eigenschappen.
  Jammer dat je de voortgang van de andere groepsleden niet meer meemaakt. Ervaringen delen helpt!
 • Rachel Van roosmalen

  27-12-2016
  De training vond ik heel erg goed. Thuis kan je op de online portal al het e.e.a. lezen en voorbereiden. In de les ben je bezig met oefenen, in een groep waar ik mij zeer prettig bij voelde. Je krijgt een boekje mee naar huis met goede uitleg en dat lees ik nog steeds om mezelf scherp te houden.
  Wat de training compleet maakte was de trainer. Ik vond haar manier van werken heel erg goed en stimulerend.
 • Sergej de Brouwer

  11-12-2016
  De cursus leerde mij omgaan met mijn zwakke punten. Er werden handvaten aangereikt waarmee ik mijn zwakten kon aanpakken. Ik ben mij nu meer bewust wanneer ik bepaald gedrag vertoon en kan dat aanpakken.
 • Maartje Egberink

  08-12-2016
  Leuke en leerzame training. De praktijk en oefenopdrachten werden goed met elkaar afgewisseld. Leuke groep, locatie was goed en de verzorging was perfect. Ik heb er veel van geleerd en zal het mensen wel aanbevelen!
 • Marlou Brouwer

  08-12-2016
  Het was een erg leerzame en leuke training, erg enthousiaste trainer en goede sfeer in de groep! Je kon echt met je eigen voorbeelden aan de slag, dat was erg fijn! Ook de locatie en faciliteiten waren zeer goed! Een echte aanrader!
 • P. van 't Riet

  07-12-2016
  Goede training! In mijn geval was het probleem niet om nee te zeggen, maar het omgaan met opstandige collega's.
  Hier is in de les voldoende aandacht aan geschonken.
  D.m.v. rollenspel waar ik absoluut geen fan van ben, is voor mij toch heel veel duidelijk geworden.
  Met dank aan Rieneke die de les op een heel ontspannen manier weet te presenteren!
 • Gaby Beense

  06-12-2016
  Hele goede en leuke leerzame training waar ik zeker wat aan ga hebben. Training is heel leuk in elkaar gezet. Goede locatie met een heerlijke lunch. lekker centraal. Volgende training wordt zeker bij hun
 • Jelle groot

  28-11-2016
  Ik heb een hoop geleerd van de training in een korte tijd. Het heeft me echt verder geholpen en dankzij de goede uitleg nogsteeds aan het verbeteren van mezelf. Het was een goede lokatie alleen iets wat moeilijk te bereiken/parkeren. De dagen zelf waren goed verzorgd. Echt een aanrader voor iedereen die ook iets last van onzekerheid heeft
 • Mignon de Goeij

  28-11-2016
  Ik vond het een hele fijne training. De trainer was zeer gepassioneerd, het was een kleine groep (8 mensen), er werden afwisselende werkvormen gebruikt, de cursusdagen waren kort na elkaar en er was veel aandacht voor de praktijk en ieders individuele situatie. Hierdoor ging ik naar huis met veel concrete tips en handvaten, waar ik tijdens de training al mee geoefend had en die ik vervolgens meteen kon gebruiken.
 • Alexander Faas

  16-08-2016
  Geweldige training. Het heeft mij ook sterker gemaakt, meer zelfvertrouwen en nieuwe inzichten gegeven. Wat mij ook aansprak was de manier waarop de training werd gegeven. Leuke groep, prima docent en een gevarieerde training met rollenspellen, wandelingen en zelfs een youtube filmpje.
 • Philip Stollmann (WML N.V.)

  De cursus Assertief optreden die ik gevolgd heb in Den Bosch heb ik als zeer positief ervaren. De introductie heb ik als zeer verfrissend en dus positief ervaren.

  Er werd verder vrijwel geen gebruik gemaakt van het standaard lesmateriaal waar ik in eerste instantie van op keek. Er werd gemeld dat dit puur als naslagwerk diende.

  De cursus werd (gelukkig) praktisch ingestoken met veel voorbeelden vanuit ieders ervaringen. Ik heb er veel aan gehad en kan deze cursus iedereen aanbevelen!

 • Wilma Poppe

  Ik heb de cursus als heel plezierig en verhelderend ervaren. Ik ben het 'assertief optreden' op een heel andere manier gaan bekijken, mede door de goede docent die de cursus gaf.

  Ik kan het nu beter toepassen in het dagelijks leven. De locatie waar de cursus gegeven werd was ook prima. Goede zalen en een lekkere lunch. Ik ben erg blij dat ik deze cursus heb gedaan.

 • Ronald van H.

  Geweldige cursus. Ik had de cursus voor zowel op mijn werk als privé nodig. Tijdens de cursus met een groep van 12 personen voelde het heel vertrouwd. Dit kwam voornamelijk doordat we allemaal met hetzelfde probleem zaten en we allemaal een soortgelijk doel wilden bereiken.

  De manier van lesgeven door de trainster van ICM voelde erg goed. Open en informeel, waardoor je je erg vertrouwd voelt en jezelf durft open te stellen. Vanaf de cursus merk ik dat het zeer effectief is geweest en ik kan het geleerde nu dagelijks in allerlei situaties toepassen. Bedankt!

 • Rene Alsem

  Door zelf actief deel te nemen aan de besproken situaties in deze trainingsdagen kan je voor jezelf doelen stellen, om in de toekomst eraan te werken en deze te behalen. De groep was niet te groot, waardoor iedereen zijn werkervaringen kon delen en hier feedback en eventueel tips op terug kreeg.

 • Yeliz Aslanbay

  Het wordt goed uitgelegd en theorie en praktijk worden afwisselend behandeld tijdens de cursus, dus je blijft gefocust op de cursus en het onderwerp. De trainer heeft voor iedereen evenveel aandacht, luistert ook aandachtig naar wat je te vertellen hebt, kan zich goed inleven en helpt je goed met de punten waar je je op wilt verbeteren.

 • Jacco

  Natuurlijk altijd spannend, een eerste cursusdag met vreemde mensen. Maar dankzij de fijne groep en bijzonder prettige cursusleidster was het ijs na een paar minuten al gebroken.

  De eerste dag al veel geleerd, een ‘huiswerk’ opdracht mee om de komende week mee te gaan oefenen en die de 2e cursusdag te evalueren. Je zelfvertrouwen groeit.

  Er werd gelachen, soms liepen de emoties ook op, maar de hele groep pakte dat perfect op en heeft ook daar heel veel van geleerd.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 51 opleidingen en trainingen in de categorie: Persoonlijke Effectiviteit

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.