Professioneel inkopen

Inkopen is echt een vak en gaat hand in hand met de strategie en concurrentiepositie van de organisatie. Het effectief doorlopen van het inkoopproces vereist specifieke kennis en vaardigheden. Een goede leverancier kunnen kiezen levert de organisatie kwaliteit, winst en voorsprong op. Hoe verkrijg je de juiste informatie over potentiële leveranciers en hoe kun je deze beoordelen? Hoe maak je op inkoopsituatie toegesneden selectiecriteria? Hoe bewaak je de risico’s, innovatie en integrale kostprijs? In deze training ontwikkel je kennis en vaardigheden om je rol als professioneel inkoper optimaal in te vullen. Je vergroot je waarde als inkoper voor je organisatie.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Resultaat

 • Je kunt business gedreven denken vanuit de strategie van je organisatie
 • Je kunt je organisatie bewustmaken dat het bijdraagt aan succes om de meerwaarde van toeleveranciers te benutten
 • Je bent in staat crossfunctioneel te werken met de partijen die bij inkoop betrokken zijn
 • Je kent de verschillende leveranciersstrategieën en kunt daarop je inkoopbeleid aanpassen
 • Je hebt inzicht hoe je de integrale kosten en winstoptimalisatie het beste kunt benutten
 • Je hebt inzicht in leverancierperformance, kwaliteit, innovatiekracht en risicomanagement
 • Je bent in staat in je onderhandelingen de meest optimale resultaten te bereiken

Doelgroep

Je koopt regelmatig producten of diensten in en je wilt je inkoop- vakkennis en vaardigheden ontwikkelen om je rol als professioneel inkoper optimaal in te vullen. Ook wil je je toegevoegde waarde inzetten voor de strategie van de organisatie.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Professioneel inkopen
 • De ontwikkeling van inkoop in de diverse sectoren
 • Positionering van inkoop in de organisatie, inkoopaandeel of inkoopquote
 • Inkoopproces, specificeren, selecteren, contacteren, bestellen, bewaken, E-ordening en vendorrating
 • Leveranciersbeleid, global sourcing, local sourcing en outsourcing
 • Duurzaam inkopen, trends en het cradle-to-cradle principe Inkoopstrategie, concurrentiestrategieën van Porter, de strategische driehoek
 • Opstellen van inkoopplannen, ABC analyse en formuleren van de inkoopdoelstellingen
 • Opzetten van een inkoopportfolio en toepassen van een leveranciersstrategie in elk kwadrant van je inkoopportfolio
 • Verbeteren van de inkoopprocessen en werken met inkoopvolwassenheidsmodellen
 • Vertalen van leveranciersstrategie naar onderhandelingsstrategie
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijk actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

In deze veelzijdige training staan de theorie en praktijk centraal. Theorieën en processen op het gebied van inkoop worden behandeld en naar jouw situatie vertaald. Je leert technieken en instrumenten om het inkoopproces beter te doorlopen. Je buigt je over interessante en leerzame oefeningen, opdrachten en cases.

De training wordt verzorgd door een deskundige uit de praktijk. Als afsluiting stel je een persoonlijk actieplan op, dat je ondersteunt bij het toepassen van het geleerde in je eigen praktijk.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 25 opleidingen en trainingen in de categorie: Sales.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 3 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

De training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 25 opleidingen en trainingen in de categorie: Sales.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.395,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten.

De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer:

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 25 opleidingen en trainingen in de categorie: Sales.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Stefan Muller

  19-10-2018
  Mijn ervaring met de training was zeer goed. Ik ben erg positief over de docent Paul van Bilsen. Die heeft veel kennis en ervaring uit de praktijk. Hij geeft op een enthousiaste manier les. Het is namelijk een lange dag maar hij houdt je scherp door zelf over situaties na te denken en met opdrachten tussendoor. Verder is de cursus erg netjes geregeld door ICM. De catering was super en de locatie in Utrecht was top met direct een parkeergarage erbij. Het was erg leerzaam en leuk om met andere inkoopcollega's elkaars ervaringen en bevindingen te delen. Een aanrader deze cursus voor iedere inkoper.
 • Rob Hesselink

  27-09-2018
  Drie dagen lang een cursus gevolgd bij ICM. Paul van Bilsen heeft ons op een geweldige manier geïnformeerd en geleerd over het inkoopproces en alles wat er bij komt kijken.
 • Serge Basalo

  08-11-2017
  Theorie leek net of het echt is gebracht zoals in de praktijk, Jaap leerde ons tips en tricks hoe je op een simpele manier in praktijk kon uitvoeren. Ook was het leerzaam voor mensen met totaal geen ervaringen.
 • Pascal Wolters

  16-02-2017
  Paul weet als geen ander de theorie te verduidelijken en levendig te maken met alledaagse en realistische praktijkvoorbeelden. Hij heeft daarnaast veel oog en oor voor de eigen ervaringen en past die ook toe in oefeningen en eventueel rollenspellen.
 • Mark van Uffelen

  06-04-2016
  De cursus was zeer goed en Professioneel uitgevoerd. De trainer was zeer ervaren en heeft alles goed uitgevoerd. Van deze cursus heb ik heel veel geleerd. Het eten was ook heerlijk.
 • anonymous

  03-04-2014
  In februari 2014 heb ik deelgenomen aan de ICM training "Professioneel Inkopen". Een erg leerzame training, waarin allerlei voorbeelden uit de praktijk aan bod zijn gekomen. De trainer is een zeer ervaren inkoper uit de praktijk. Door een diversiteit aan cursisten werkzaam in verschillende organisaties veel van elkaar kunnen leren ook d.m.v. rollenspellen. Cursus is voor iedere startende maar ook ervaren inkoper zeker aan te raden.
 • anonymous

  07-11-2013
  Prettig en duidelijke les. Je persoonlijke werksituatie wordt er erg bij betrokken waardoor je de lesstof beter begrijpt en direct kan toepassen.
 • Fred Julio

  06-11-2013
  Deze opleiding "voelde of hij voor mij gemaakt was" een zeer ervaren trainer en veel ruimte voor interactie, ervaringen en vooral veel oefenen. De theorie welke wij kregen alsmede handige tools maakte het voor velen en in ieder geval voor mij een zeer fijne, inspirerende en aanvullende cursus. Dagen waar ik met plezier aan terugdenk. Na deze cursus doe ik mijn werk als inkoper met nog meer vertrouwen en inzet.
 • Karin Lucas

  31-05-2012
  De training was zeer praktijkgericht. Ik heb veel tools gekregen waarmee ik direct aan de slag kon. Omdat de docent echt uit de praktijk komt, kon hij veel voorbeelden geven. Ook was er veel ruimte om ervaringen van medecursisten te horen. En het rollenspel voor de onderhandelingstechnieken was erg verhelderend!
 • Ries van Harskamp

  22-10-2010
  Zeer uitgebreide cursus, voor mij misschien wel te uitgebreid. Alle facetten worden behandeld. Zeer geschikt voor inkopers van productiebedrijven die voor het maken van eindproducten te maken hebben met meerdere leveranciers. De docent had veel praktijkervaring wat hij ook gebruikt bij de lesstof. Al met al een zeer interessante cursus waar ik in de toekomst zeker wat aan heb.
 • W. den Besten

  24-08-2010
  Ondanks dat het een cursus van slechts 3 dagen betreft, worden veel onderwerpen behandeld - in detail. Ook de bijbehorende documentatie is zeer uitgebreid.<br><br>Docent neemt zeker de tijd voor vragen en initiatieven uit de groep; dit zorgt voor een goede koppeling naar de praktijk.<br><br>Voor beginnende inkopers zeker een aanrader en wellicht de basis voor een volledige opleiding zoals bijvoorbeeld NEVI.
 • Gerdi Fraas

  19-08-2010
  Praktijkgerichte training, theoretisch goed onderbouwd.<br>Maakt grote gehelen en verbanden duidelijk.<br>Het is wel raadzaam de training pas te volgen als je al enige tijd als inkoper werkzaam bent( bij mij was dit een jaar), want herkennen en mee kunnen praten is van wezenlijk belang.<br>De theorie die je meekrijgt(map en boek) om je kennis thuis naderhand te vergroten zit naar mijn idee goed in elkaar.<br>Ik vond het zeer de moeite waard en heb er, ook volgens mijn manager, veel van opgestoken<br>
 • Fernando Liu

  Een goede cursus die op veel aspecten van de inkoop ingaat. De trainer deelde zijn nuttige ervaringen met ons en gaf tijdens het rollenspel handige tips en trucs, maar je ook zelf liet nadenken over hoe je bijvoorbeeld een gesprek om kon buigen. Al met al een brede cursus voor gevorderde inkopers, maar ook voor inkopers met weinig ervaring (zoals mijzelf).

 • Karin Lucas

  De training was zeer praktijkgericht. Ik heb veel tools gekregen waarmee ik direct aan de slag kon. Omdat de docent echt uit de praktijk komt, kon hij veel voorbeelden geven. Ook was er veel ruimte om ervaringen van medecursisten te horen. En het rollenspel voor de onderhandelingstechnieken was erg verhelderend!

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 25 opleidingen en trainingen in de categorie: Sales.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.