Programma management

Veel organisaties investeren in het inrichten en implementeren van verbetertrajecten en -programma’s. Toch is het in de praktijk vaak moeilijk om strategische doelstellingen te vertalen naar programma’s die complexe veranderprocessen daadwerkelijk helpen realiseren.

In deze praktijkgerichte training leer je meerdere projecten binnen een programma inrichten, coördineren en effectief aansturen. Je legt verbanden met strategische doelstellingen, portfoliomanagement en projectmanagement. Je brengt met deze training je vaardigheden als programmamanager naar een hoger niveau.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Resultaat

 • Je hebt inzicht in je taken als programmamanager
 • Je weet hoe je je rol zo effectief mogelijk inzet
 • Je bent in staat de optimale veranderstrategie voor je organisatie mede te bepalen
 • Je kunt de bedrijfsstrategie naar het programma vertalen
 • Je weet hoe je programma’s effectief en efficiënt vormgeeft
 • Je bent in staat betrokkenen gefocust te houden op de programmaresultaten
 • Je kent de relaties tussen verandermanagement, procesmanagement, portfoliomanagement, programmamanagement en projectmanagement
 • Je brengt je vaardigheden om een programma te plannen, uit te voeren en te bewaken naar een hoger niveau

Doelgroep

Je bent (senior) projectmanager, programmamanager of consultant en verantwoordelijk voor strategische projecten in je organisatie.

Je wilt je verder ontwikkelen in het managen van grote en complexe projecten, veranderprocessen of -programma’s. Ervaring op het gebied van project- of procesmanagement is noodzakelijk.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Kenmerken van programmamanagement
 • Jouw rol als programmamanager
 • Strategische visie vertalen naar een succesvol programma
 • Draagvlak en betrokkenheid creëren
 • Relaties met de programmaomgeving
 • Methoden en technieken van programmamanagement
 • Levenscyclus van een programma
 • Programma Business Case
 • Ontwikkelen, beheersen, implementeren en afsluiten van een programma
 • Kritieke succesfactoren en valkuilen
 • Verschillende leiderschapsstijlen
 • Toepassing op programma’s uit je eigen praktijk
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijk actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voor de start van de training vindt een schriftelijke intake plaats. Op basis van deze intake stel je je doelen vast die tijdens deze interactieve training centraal staan. In drie dagen doorloop je de levenscyclus van een programma. Onder leiding van een ervaren trainer werk je samen met andere deelnemers aan een optimale leerervaring. Theorieën, modellen en concepten worden afgewisseld met praktijkopdrachten, oefeningen en discussies. Er is veel aandacht voor jouw programma en volop ruimte om ervaringen uit te wisselen. Tussen de bijeenkomsten door werk je aan opdrachten, waardoor je het geleerde direct in je eigen situatie toepast.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 68 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 3 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

de training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 68 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.795,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 68 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Joke Bloksma-Timmer

  10-11-2017
  Praktische lessen, afgestemd op advies van de deelnemers. De trainer heeft veel kennis en brengt dat op een plezierige manier over. Een compacte cursus die je verder helpt en inzicht biedt. De accomodatie en de faciliteiten waren uitstekend geregeld.
 • Johan Walpot

  25-11-2015
  De trainer had veel praktijkervaring, wist goed waarover hij sprak. Hij kon de lesstof heel begrijpelijk overbrengen met praktijkvoorbeelden. Daarnaast besteedde hij veel aandacht aan onze vragen vanuit de praktijk. Vooral dus de verbinding van theorie en praktijk was sterk en voor mij helpend.
 • Mariska Roos

  27-01-2011
  Jacques Diercks heeft een hele prettige, rustige manier van lesgeven. Eigenlijk is het meer kennis delen. Aandacht voor iedereen en een zeer 'veilige' sfeer! Veel geleerd, erg praktisch (best moeilijk bij zo'n toch wat vaag onderwerp als Programmamangement) en heel veel info van de andere deelnemers meegenomen. Het leuke van de cursussen bij ICM is dat je tussen mensen van zeer verschillende achtergronden in de klas zit.Heel anders dan bij cursussen speciaal voor ambtenaren.
 • Yvonne Tan

  24-01-2011
  De training Programmamanagement is heel verhelderend om te bepalen welke aanpak het best past bij de opdracht die je van je werkgever hebt gekregen. De kennis is heel behulpzaam om goede tactische overwegingen te maken en een goede structuur aan te brengen in de veelheid van mogelijkheden.
 • A.C. Lodder

  20-08-2010
  Uitstekend kwa verwachting vooraf. Trainer was zeer professioneel en wist op de juiste momenten te schakelen.
 • anonymous

  19-01-2010
  Docent was deskundig, geïnteresseerd in de diverse achtergronden van de deelnemers, rustig, explorerend maar gelukkig ook confronterend/provocerend om de discussie los te maken. Docent stond open voor suggesties en bleek bereid af te wijken van het pad als dit nodig was.<br>Groep was gevarieerd in achtergrond en branche. Dat helpt om het brede perspectief te kunnen blijven zien.
 • Mariska

  De docent heeft een hele prettige, rustige manier van lesgeven met aandacht voor iedereen en in een zeer 'veilige' sfeer! Ik heb veel geleerd, erg praktisch.

  Ook heb ik heel veel info van de andere deelnemers meegenomen. Het leuke van de cursussen bij ICM is dat je tussen mensen van zeer verschillende achtergronden in de klas zit. Heel anders dan bij cursussen speciaal voor ambtenaren.

 • Stan van Goor

  Ik vond het een leuke cursus. Er was veel afwisseling tussen theorie en praktijk met een goed sturende trainer met veel praktijk ervaring. Ik heb veel geleerd waar ik ook daadwerkelijk iets mee kan doen in de praktijk.

 • Anneke Heermans

  Een leuke cursus waarbij veel afwisselende zaken de revue passeren zodat een goede ´boost´ wordt gegeven om met frisse/nieuwe kennis in de praktijk aan de slag te gaan! De cursus geeft inzicht in de toegevoegde waarde van onder andere basis-aanpakken in plaats van op projectbasis. De cursus geeft een goede aanzet om items via de programmasystematiek aan te pakken.

 • Jan-Willem Strijbosch

  Een erg inspirerende cursus. Sinds jaren weer een cursus waar ik energie van kreeg. Hoewel onze organisatie nog niet klaar is voor programma management heb ik zeker veel praktische tips ontvangen. Door de cursus heb ik een andere denkwijze ontwikkeld, zowel werkinhoudelijk als qua ontwikkeling van de organisatie. Daarnaast heb ik nieuwe uitdagingen gevonden in mijn werk als projectleider.

 • C.L. Tuchscherer

  Het is heel fijn om een aantal dagen inhoudelijk met je vak bezig te zijn. Daarbij onder goede en ervaren begeleiding veel gedachten uit te wisselen met collega’s uit totaal andere branches. Hierbij gaat het zeker niet om alleen een methodiek aan te leren.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 68 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.