Lean Six Sigma Green Belt

Organisaties moeten wendbaar zijn om succesvol te blijven in een snel veranderende wereld. Maar hoe werk je efficiënter, genereer je kortere doorlooptijden, bespaar je kosten en vergroot je de klanttevredenheid? Daar helpt de internationale en steeds vaker gevraagde methode Lean Six Sigma je bij. In deze ervaringsgerichte opleiding leer je via een volledige Lean Six Sigma simulatie problemen in processen opsporen, analyseren en reduceren via data-analyses. Daarnaast ontwikkel je alle competenties en kennis om verbetertrajecten te leiden en veranderingen te borgen. Je past het geleerde tijdens de opleiding direct toe door procesverbeteringen uit te voeren in jouw eigen werkomgeving.

Unieke voordelen

 • Internationale methodiek voor duurzame verbetering
 • Bijeenkomsten hebben een agile scrum dagstart
 • Meer dan 25 interactieve e-learning chunks (zie voorbeeld)
 • Examengarantie

Resultaat

 • Je kent de filosofie en basisprincipes van Lean Six Sigma
 • Je beschikt over brede kennis van procesverbetering volgens de Lean Six Sigma-methodiek
 • Je voert in jouw organisatie volledige verbetertrajecten uit volgens de Lean Six Sigma-methode
 • Je past de DMAIC-methode succesvol toe en je weet welke tools je per fase gebruikt
 • Je geeft leiding aan verbeterteams
 • Je stelt zelfstandig een Lean Six Sigma-projectplan (Charter) op
 • Je voert zelfstandig eenvoudige analyses met het softwareprogramma Minitab uit
 • Je bent optimaal voorbereid op het Lean Six Sigma-examen
 • Je vergroot je toegevoegde waarde voor de organisatie

Doelgroep

Professionals die betrokken zijn bij verbeterprojecten en van wie een concrete en aantoonbare bijdrage wordt verwacht. Ook is de opleiding geschikt voor iedereen die zijn of haar kennis wil verbreden op het gebied van procesverbetering volgens de Lean Six Sigma-methodiek.

Werk je niet in projecten waar het gestructureerd verzamelen en analyseren van data van groot belang is? Dan is de opleiding Lean Green Belt een goed alternatief.

Let op: In deze training ga je aan de slag met het softwareprogramma Minitab. Hiervoor heb je een device nodig met Windows.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

Gedurende de bijeenkomsten doorloop je een volledige simulatie van een Lean Six Sigma procesverbetering volgens de DMAIC-methodiek. Daarnaast komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Filosofie en grondbeginselen van Lean Six Sigma Green Belt
 • Diepgaande kennis van procesverbetering middels de DMAIC-methodiek
 • Vertalen van Voice of the customer (VOC) naar Critical To Quality (CTQ)
 • Opstellen van de project Charter Value Stream Mapping
 • Opstellen van het Meetplan en visualiseren van data
 • Statistische analyse van data en vaststellen
 • Rootcauses van problemen
 • Brainstormtechnieken voor het genereren van verbeterideeën
 • Borging van verbeteringen in de organisatie volgens Lean Six Sigma
 • Draagvlak creëren en omgaan met weerstanden
 • Leidinggeven aan verbeterteams
 • Opstellen van een Lean Six Sigma-projectplan
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Examentraining Lean Six Sigma
Startdata en locaties

Studiewijze

Ons doel is je zo goed mogelijk voor te bereiden op de stap die je gaat maken in de praktijk. Daarom kiezen wij voor een gedegen aanpak.

Persoonlijke begeleiding door experts

 • Ervaren docenten
  De opleiding wordt verzorgd door een deskundige met een brede ervaring in de toepassing van de Lean Six Sigma-methodiek in diverse werkomgevingen.
 • Individuele begeleiding
  Tijdens de opleiding staan je individuele leerwensen centraal. Je hebt de gelegenheid twee skype-supervisie-sessies in te plannen met je docent op het moment dat je dat nodig hebt. Daarnaast is er in module 3 één extra dag waarop we aan de slag gaan met het onderwerp waar je nog extra aandacht aan wilt geven.

Leren door te doen

 • Opdracht en verbeterplan in de praktijk
  Je voert een Lean Six Sigma project volgens de DMAIC aanpak uit in je eigen organisatie. De vorderingen van het project lopen parallel aan de theorie van de bijeenkomsten en tijdens de laatste bijeenkomst presenteer je de resultaten van je project. Kun je de opdracht niet bij een organisatie uitvoeren? Dan voer je het project uit aan de hand van een fictieve opdracht.

Efficiënt en vooral plezierig leren

 • Nieuwste leervormen
  Wij vinden het belangrijk om leervormen aan te bieden waar je energie van krijgt, die het leerproces versnellen en leuk maken. Daarom wisselen we theorie af met praktische opdrachten en online leerbelevingen in een recent vernieuwde online omgeving.
 • Online leeromgeving
  Naast de interactieve klassikale dagen werk je met de rijke online leeromgeving die je ondersteunt in het leerproces. Tevens is dit je persoonlijke leerportfolio. Na de opleiding hou je onbeperkt toegang tot al het online materiaal ter verdieping en naslagwerk.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Vooropleiding

Het is wenselijk dat je hbo werk- en denkniveau hebt en dat je ervaring hebt met projecten. Deze opleiding is te volgen als je geen baan hebt. In plaats van dat je een praktijkopdracht maakt gericht op een verbeterproject in je organisatie maak je dan een fictieve opdracht. Affiniteit met statistiek is een pré.

Studievoorbereiding

Voorafgaand aan de bijeenkomsten lees je het boek en doorloop je interactieve studiechunks. Elke bijeenkomst vereist ongeveer 9 tot 12 uur studievoorbereiding.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal is gebaseerd op de ASQ body of knowledge. Je verdiept je in ruim 25 interactieve e-learnings en werkt met Minitab. Let op: om met Minitab te kunnen werken heb je een device nodig met Windows.

Diploma

De opleiding Lean Six Sigma biedt je de mogelijkheid om het diploma te behalen:

 • Lean Six Sigma – Green Belt – diploma

Tijdens de opleiding voer je een Lean Six Sigma project uit. Hieruit blijkt je beheersing van de behandelde onderwerpen. Daarnaast leg je een schriftelijk examen af. Als je beide onderdelen met een positief resultaat afsluit, ontvang je het ICM Lean Six Sigma – Green Belt – diploma.

De opleiding leidt je op voor het gelijknamige examen.

 

Examengarantie

ICM biedt haar cursisten examengarantie. Dit betekent dat indien je onverhoopt niet slaagt voor het schriftelijk examen, je geheel kosteloos het schriftelijk examen opnieuw mag afleggen, tot het moment van slagen. Mocht je onverhoopt niet slagen voor het Lean Six Sigma projectplan, dan kun je dit projectplan tegen gereduceerd tarief herkansen.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om Lean Six Sigma Green Belt en Lean Six Sigma Black Belt in één pakket te behalen. Dit levert je een kostenvoordeel op van €450,- ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. Je start met Lean Six Sigma Green Belt en aansluitend hierop volg je Lean Six Sigma Black Belt. De duur van het pakket kun je naar eigen wens bepalen. Klik hier om naar de pakketpagina te gaan.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 66 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

ICM verzorgt de opleiding Lean Six Sigma als avond- en als dagopleiding. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 uur en omvat in totaal 16 lessen. De dagopleiding is van 09.30 tot 16.00 uur en omvat in totaal 8 lessen. De gehele opleiding duurt 4 maanden. Tevens is deze opleiding volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

De opleiding wordt gegeven in januari 2023, maart 2023, september 2023, januari 2024 en maart 2024.

De opleiding wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 16 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 66 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 3.275,-.

 • Leskosten € 2.675 (of 3 termijnen à € 916)
 • Materiaal: € 100
 • ICM-examenkosten: € 150
 • Projectplan: € 350

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten.

Btw

De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs.Meer informatie

Financiering

Voor zowel werkgevers als particulieren zijn er voor het volgen van scholing diverse financieringsmogelijkheden en subsidies. Als je de cursus zelf betaalt kun je bijvoorbeeld €1.000,- STAP-budget aanvragen. Hierdoor kun je voordeliger deelnemen aan de cursus.Meer informatie

Mogelijkheden vanuit je werkgever

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget waarmee medewerkers zich kunnen ontwikkelen en kunnen doorgroeien in hun carrière. Je kunt nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie door je arbeidsvoorwaarden erop na te slaan of door dit na te vragen bij je leidinggevende of HR.

Factuur

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om Lean Six Sigma Green Belt en Lean Six Sigma Black Belt in één pakket te behalen. Dit levert je een kostenvoordeel op van €450,- ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. Je start met Lean Six Sigma Green Belt en aansluitend hierop volg je Lean Six Sigma Black Belt. De duur van het pakket kun je naar eigen wens bepalen. Klik hier om naar de pakketpagina te gaan.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie van €1.000,- van de overheid. Een voorwaarde is dat de cursus op zijn vroegst over 4 weken start. Alleen de startdata die aan deze voorwaarde voldoen zijn beschikbaar. Lees meer meer over het STAP-budget of meld je aan via de link hieronder.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Bel voor vrijblijvend advies

030 - 29 19 888

Vandaag vanaf 8.30 uur weer bereikbaar

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 66 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaring van cursisten

Lees hier de ervaringen van cursisten die deze opleiding of training bij ICM hebben afgerond.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 66 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.