opleiding projectmanagement officer PMO

IPMA D Project Management Office (PMO)

Toon met een wereldwijd erkende certificering aan dat je projecten, programma's of portfolio's in jouw organisatie op professionele wijze kunt ondersteunen.
Beste Opleider van Nederland

In het kort

Organisaties werken steeds meer op een projectmatige wijze. Daarmee neemt ook de behoefte aan brede ondersteuning van projecten toe. Als PMO-medewerker ondersteun je op professionele wijze projecten, programma’s of portfolio’s binnen jouw organisatie. Zo ontwikkel en beheer je processen, procedures, werkinstructies, tools en technieken. Ook adviseer je het management hierover. Je zorgt ervoor dat projecten binnen je organisatie sneller starten en dat de leerpunten uit projecten breed worden uitgedragen.

Deze opleiding geeft je alle handvatten die nodig zijn om je toegevoegde waarde te bewijzen en bereidt je optimaal voor op het IPMA D PMO-examen.

Resultaat

 • Je hebt kennis van de definities en begrippen binnen projecten, projectmanagement, programmamanagement en portfoliomanagement.
 • Je kent de methoden en technieken voor projectplanning en -besturing en voor kwaliteitsbewaking
 • Je kunt op professionele wijze ondersteunen bij het opzetten, inrichten en volgen van de uitvoering van het project
 • Je kunt kritisch reflecteren op je rol in projectondersteuning
 • Je hebt de kennis om het PMO te professionaliseren en de diensten af te stemmen op de behoeften van de organisatie en projecten
 • Je bent optimaal voorbereid op het examen IPMA D PMO

Doelgroep

Deze opleiding is uitstekend geschikt voor de beginnende of de wat meer ervaren professional die werkzaam is in een Project Management Office, en die behoefte heeft aan meer theoretische onderbouwing, erkenning en certificering van vakmanschap.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een Persoonlijke intake.

Incompany

Deze cursus als maatwerk in jouw organisatie?
Bekijk hier de mogelijkheden van Incompany.

0 / 0

Het programma

Benieuwd wat je per dag gaat doen? Bekijk hier de inhoud.

Programma

 • Planmatig en projectmatig werken
 • Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van het PMO in project-, programma- en portfolioprocessen
 • Rol- en taakverdeling tussen het PMO, de projectleider en de projectmanager
 • Taken en verantwoordelijkheden van een Project Management Officer en een Project Support Officer
 • Faciliteren van de project start-up (PSU), de kick-off en de projectafsluiting
 • Praktische instrumenten
 • De aanpak van projectbesturing, communicatie en overleg, en projectprocedures
 • Kwaliteitsbewaking projectproducten, configuratiemanagement en dossiervorming
 • Opstellen van voortgangsrapportages
 • Evaluatie en lessons learned faciliteren voor project en PMO Persoonlijk leiderschap en communicatieve vaardigheden
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Examentraining

Studiewijze

Ons doel is je zo goed mogelijk voor te bereiden op de stap die je gaat maken in de praktijk, daarom kiezen wij voor de volgende, gedegen aanpak.

Opleiding gevolgd en examen gehaald? Ontvang het officiële IPMA D PMO – diploma!

 • Online leeromgeving

  Voorafgaand aan de bijeenkomst krijg je toegang tot de online ICM-leeromgeving. Deze omgeving ondersteunt je in het leerproces. Na de opleiding houd je onbeperkt toegang tot al het online materiaal ter verdieping en naslagwerk.

 • Koppeling naar jouw praktijk

  Tijdens de lesdagen leg je aan de hand van diverse oefeningen, cases en praktijksituaties de relatie tussen de theorie en jouw werksituatie. Door hierop te reflecteren vergroot je je persoonlijk leiderschap en communicatieve vaardigheden.

 • Examenvoorbereiding

  Proefexamens bereiden je optimaal voor op het officiële IPMA PMO-examen. Dit examen is niet in de opleiding inbegrepen.

 • Ervaren trainer

  De gehele opleiding wordt verzorgd door een docent met brede ervaring op het gebied van PMO en projectmanagement.

Handig om te weten

 • Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

 • Je hebt voor deze opleiding geen specifieke voorkennis nodig. Ervaring met het werken in teamverband is een pré.

 • De studievoorbereiding voor iedere bijeenkomst bedraagt ongeveer 5 tot 7 uur.

 • Tijdens de opleiding wordt het meest actuele studiemateriaal gebruikt, dat volledig aan de richtlijnen en eisen voldoet. Op onze online leeromgeving vind je aanvullend materiaal en kun je op het forum informatie en ervaringen uitwisselen met medecursisten.

 • De opleiding IPMA D Project Management Office (PMO) biedt je de mogelijkheid om het diploma te behalen:

  • IPMA D PMO – diploma

  De opleiding leidt je op voor het gelijknamige examen. Het officiële IPMA D PMO-examen is niet bij deze opleiding inbegrepen. Dit examen wordt afgenomen door IPMA Certificering. Het theorie-examen heeft twee delen en beslaat in totaal 2 uur. Het eerste deel bestaat uit 40 enkelvoudige meerkeuze vragen en duurt ongeveer 60 minuten. Het tweede deel bestaat uit 10 samengestelde meerkeuzevragen en duurt ook ongeveer 60 minuten. Je kunt je voor dit examen aanmelden op www.ipmacertificeren.nl. Daar vind je ook meer informatie over de kosten.

 • Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

Schrijf je direct in op een plek bij jou in de buurt.

Plaats & data

ICM verzorgt IPMA D Project Management Office (PMO) als avond- en als dagopleiding verspreid over een periode van 1,5 maanden. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 uur, en bedraagt in totaal 6 lessen. De dagopleiding is van 9.30 tot 16.30 uur en bedraagt totaal 3 lessen.

Tevens is deze opleiding volledig online te volgen via de Virtual Classroom. Je hebt de keuze tussen de ochtendvariant van 09.30 tot 12.30 uur en de avondvariant van 19.00 tot 22.00 uur. De online variant bedraagt in totaal 6 lessen.

De opleiding wordt gegeven in januari 2024, april 2024, juni 2024, september 2024, januari 2025, april 2025 en juni 2025.

De opleiding wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 14 personen.

Investering

De investering bedraagt € 1.545,-.

 • Leskosten
 • Lesmateriaal

Dit bedrag is excl. € 47,50 per dag voor het dagarrangement of € 17,50 per avond voor het avondarrangement. Dit zijn kosten voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee/frisdrank en (bij het dagarrangement) een uitgebreide lunch. Voor online bijeenkomsten rekenen we uiteraard geen arrangementskosten.

Btw

De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs.

Meer informatie

Financiering

Voor zowel werkgevers als particulieren zijn er voor het volgen van scholing diverse financieringsmogelijkheden en subsidies.

Meer informatie

Mogelijkheden vanuit je werkgever

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget waarmee medewerkers zich kunnen ontwikkelen en kunnen doorgroeien in hun carrière. Je kunt nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie door je arbeidsvoorwaarden erop na te slaan of door dit na te vragen bij je leidinggevende of HR.

Factuur

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Studieadvies nodig?

Bel voor vrijblijvend advies met onze studieadviseurs.

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Studieadvies

Neem contact op met onze deskundige studieadviseurs van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.30 uur via 030 29 19 888 of info@icm.nl.

Online Campus

Bekijk al onze inspiratie rondom projectmanagement op onze ICM Campus.