NIMA A Communicatie – 8 maanden

Interne en externe communicatie zijn voor iedere organisatie van belang. Tijdens deze opleiding komen uiteenlopende trends, vaardigheden en thema’s op het gebied van (marketing)communicatie aan bod: van communicatieplannen maken, presenteren op vakbeurzen, persberichten schrijven en interne bedrijfskranten tot imagoverbetering, brochures ontwerpen, de omgang met de (sociale) media en het opstellen, uitvoeren en evalueren van communicatieprojecten of -onderzoeken. NIMA A Communicatie is een veelzijdige opleiding waarin alle elementen op het gebied van communicatie worden behandeld. Je ontwikkelt via inspirerende en interactieve bijeenkomsten een stevig fundament om zelfstandig en succesvol als communicatieprofessional aan de slag te gaan.

 

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • Je verrijkt je CV met een hoog gewaardeerd en internationaal erkend diploma
 • ICM is al jarenlang één van de meest succesvolle NIMA-opleiders in Nederland
 • Deze opleiding bereidt je optimaal voor op het NIMA examen

Resultaat

 • Je begrijpt de basisconcepten van communicatie en past ze toe in je werk
 • Je kunt communicatie-instrumenten op waarde schatten en gericht inzetten
 • Je kunt een helder communicatieplan maken
 • Je bent thuis in de verschillende specialismen van het vakgebied zoals interne en corporate communicatie, marketingcommunicatie, public relations, crisiscommunicatie, arbeidsmarktcommunicatie
 • Je kunt je keuzes onderbouwen met communicatieonderzoeken

Doelgroep

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die zich wil ontwikkelen binnen het communicatievakgebied:

 • Je bent momenteel werkzaam in een communicatiefunctie en hebt behoefte aan een stevig fundament
 • Je wilt communicatiemedewerker worden en zoekt een passende opleiding
 • Je hebt al een of meer communicatietaken in je werkpakket, maar wilt het hele vak leren kennen

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake of de NIMA studiekeuzetest.

Programma

 • Basics van communicatie
 • Adviseren
 • Corporate communicatie
 • Interne communicatie
 • Marketingcommunicatie
 • Communicatie-instrumenten
 • Owned, Paid en Earned media
 • Analyseren en communicatieonderzoek
 • Omgaan met de pers en social media
 • Omgaan met externe (advies)bureaus
 • Contentstrategie en -creatie
 • Examentraining
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de opleiding krijg je toegang tot de ICM leeromgeving waar je je voorbereidt op de opleiding en kennismaakt met je medecursisten. Hier vind je ook inspirerende en inhoudelijke content.

Een ervaren communicatiedeskundige uit de praktijk behandelt de belangrijkste theorie rondom communicatie tijdens inspirerende bijeenkomsten. Concrete en aansprekende voorbeelden uit de praktijk laten je zien hoe je de theorie straks in je werk gebruikt. Ook doe je interessante en leerzame oefeningen, opdrachten en voer je groepsdiscussies.

Je uiteindelijke doel is natuurlijk slagen voor je examen. Daarom is examentraining een belangrijk onderdeel van de opleiding. Door examenvragen te oefenen bereid je je optimaal voor op het officiële NIMA examen.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Vooropleiding

ICM volgt de richtlijnen van het NIMA en stelt geen eisen aan de vooropleiding.

Studievoorbereiding

Naast de bijeenkomsten moet je tijd vrijmaken voor zelfstudie. Houd rekening met 3-4 uur voorbereiding per bijeenkomst voor de avondopleiding en 6-8 uur voorbereiding per bijeenkomst voor de dagopleiding.

Studiemateriaal

ICM is door NIMA benoemd als Education Partner. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat onze opleiding NIMA A Communicatie voldoet aan de eisen van NIMA.

Diploma

De opleiding NIMA A Communicatie leidt je op tot het officiële NIMA diploma:

 • NIMA A Communicatie

Het volledige NIMA A Communicatie diploma bestaat uit twee delen: NIMA A1 en A2 Communicatie. Het A1 examen is een digitaal examen en bestaat uit meerkeuzevragen. Het A2 examen wordt getoetst met een digitaal examen aan de hand van cases en open vragen. Een eenmalige afname van deze examens is bij de opleiding inbegrepen.

De examens worden verzorgd door het NIMA. Via de verkregen examenvoucher meld je je hiervoor bij NIMA aan. Bij een voldoende resultaat word je ingeschreven in het officiële NIMA-register. Neem voor overige vragen over het examen contact op met NIMA op telefoonnummer 020 – 503 93 00 of kijk op www.nima.nl.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om het NIMA A Communicatie  en NIMA B Communicatie diploma in één pakket te behalen. Als je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 295 ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. Je start met NIMA A Communicatie en daarna volg je NIMA B Corporate Communicatie, NIMA B Non-profit en Overheidscommunicatie of NIMA B Marketingcommunicatie.

Je kunt kiezen uit de volgende pakketten:

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 43 opleidingen en trainingen in de categorie: NIMA Opleidingen

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

ICM verzorgt NIMA A Communicatie als avond- en als dagopleiding. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 uur en omvat 18 lessen. De dagopleiding is van 10.00 tot 16.00 uur en omvat 9 lessen. De gehele opleiding duurt 8 maanden. Tevens is deze opleiding volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

de opleiding wordt gegeven in oktober 2021 en maart 2022.

de opleiding wordt verzorgd in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Heerenveen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Online Virtual Classroom, Roermond, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 43 opleidingen en trainingen in de categorie: NIMA Opleidingen

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 2.045,-.

 • Leskosten: € 1.370 (of 3 termijnen à € 480)
 • Lesmateriaal: € 125
 • NIMA examen A1: € 275
 • NIMA examen A2: € 275

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om het NIMA A Communicatie  en NIMA B Communicatie diploma in één pakket te behalen. Als je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 295 ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. Je start met NIMA A Communicatie en daarna volg je NIMA B Corporate Communicatie, NIMA B Non-profit en Overheidscommunicatie of NIMA B Marketingcommunicatie.

Je kunt kiezen uit de volgende pakketten:

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 43 opleidingen en trainingen in de categorie: NIMA Opleidingen

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • V Laurentius

  08-09-2018
  Leuke en gezellige lessen met veel praktijk voorbeelden. Enige puntje wat beter zou kunnen is het klassikaal bespreken van het huiswerk. Hier was niet altijd tijd voor tijdens de lessen. Locatie was prima en goed bereikbaar. Een aanrader!
 • Ariadne Henstra

  16-06-2018
  Nima Communicatie A bij ICM is een goede keuze ter voorbereiding op het Nima examen. Tijdens de lessen wordt de theorie uitgelegd aan de hand van slides door een docent uit de praktijk, waardoor je voorbeelden hoort en de theorie beter kunt plaatsen en onthouden. Opdrachten maak je zowel klassikaal als individueel.
  Wat ik vooral prettig vond, was het overzicht van de exameneisen per les, zodat je precies weet wat belangrijk is om te leren. Daarnaast is de reader een fijne aanvulling op het boek. Communicatie A is een goede basis voor B. Je krijgt bij A veel theorie en dit heb je nodig om verder te komen in dit vakgebied.
 • Dajen Ballantine

  11-11-2017
  Ik had dit onderdeel nodig om mijn diploma directiesecretaresse te halen. Ik werk momenteel niet op een afdeling Communicatie. Ik vond het een wel een goede opleiding. Veel leerstof maar het wel goed overgebracht door Marlies en met heel veel enthousiasme. De begeleiding was prima ook het contact via onze Facebook groep was oké. De ligging van de locatie, de service op locatie van de medewerkers was ook top. Heb het wel eens anders meegemaakt. Jammer dat ik voor 1 onderdeel ben gezakt, maar dat lag niet aan de opleiding. Ik heb heel veel geleerd en kijk heel anders tegen flyers, reclame, etc. aan.
 • M. Hacquier

  28-12-2016
  De lessen waren zeer afwisselend, trainer bracht het erg luchtig met veel humor. Tijd tussen de trainingen was goed en voldoende om de stof goed onder de knie te krijgen.
 • Victor Winter

  05-12-2016
  Ik ben zeer positief over de opleiding en de docente. Inhoud van de opleiding voldeed meer dan aan mijn verwachtingen en was direct toepasbaar in mijn werk. Alle facetten van communicatie, en dat zijn er veel, werden op een leuke, praktijkgerichte en herkenbare manier opgepakt met de groep. Communicatie is interessant maar heel veelzijdig en deze opleiding motiveert mij om hier meer mee te doen.
 • Van den wijngaart

  07-07-2015
  Ik ben zeer tevreden. Je krijgt al het materiaal dat je nodig hebt om te studeren. Als je de stof goed bijhoudt en het huiswerk maakt kun je de cursus goed meedoen en hierdoor voelde ik me ook best zelfverzekerd toen ik het examen ging maken. De grote groep zorgde er wel voor dat het beantwoorden van vragen langer duurde dan van mij gehoeven had. Dit hield het proces en de kans in de groep te oefenen soms een beetje tegen. Maar dat lag aan de diversiteit van de groep. En dat was op veel punten juist ook van waarde door verschillende ervaringen in de praktijk.
  Wat betreft de inhoud van de cursus kan ik zeggen dat hij me heel volledig lijkt. Je doorloopt duidelijk een traject van theorie naar toegepaste praktijk. Ik kan nu een communicatieplan schrijven wanneer me dit gevraagd wordt. Ook het verschil interne en externe communicatie (en daarmee de verschillen in het communicatieplan) komen goed aan bod.
  Al met al ben ik zeer te spreken over de cursus in haar vorm en qua inhoud.
 • Jeanette Schouten

  05-01-2015
  Ik heb in korte tijd ontzettend veel geleerd tijdens de opleiding NIMA Communicatie A.
  Veel van de stof kon ik ook direct gebruiken bij het uitoefenen van mijn werk en dat is natuurlijk heel fijn.
  De klas was vrij klein waardoor er voldoende tijd was voor interactie en persoonlijke aandacht. Het is wel noodzakelijk om veel tijd te investeren in de studie en aanwezig te zijn tijdens de lessen anders wordt het lastig om de eindstreep te halen.
  Ik vond Titia Mulder een fijne trainer die veel praktijkvoorbeelden gebruikte tijdens de lessen waardoor de theorie beter blijft hangen.
  De locatie in Utrecht is praktisch, maar mag in mijn ogen wel een update gebruiken. Ook vond ik de kosten om daar te lunchen te hoog. Hierdoor hebben veel cursisten besloten om geen gebruik te maken van deze service.
 • anonymous

  23-12-2013
  Met veel plezier de NIMA Communicatie A opleiding gevolgd. Veel stof en best pittig maar aan het einde van de rit vallen de puzzelstukjes in elkaar. De docent Joke Henssen, zeer enthousiast en betrokken. Ik vind de opleiding een goede basis voor iemand die meer facetten van het communicatievak wil leren kennen.
 • Marleen

  18-11-2013
  Zeer goede ervaring met zowel ICM als de opleiding zelf. Leuke actieve lessen en goede begeleiding naar het externe examen van NIMA.
 • Niek

  Mijn medecursisten en ik hadden een docent die kon putten uit een rijke schat aan praktijkvoorbeelden. Hij was verder in staat de lesstof door middel van deze praktijkvoorbeelden meer tot leven te laten komen.

  Het scheelt echt als je een enthousiaste docent hebt die met de nodige humor theorie en praktijk met elkaar weet te verbinden. Ander leuk aspect was dat we werden 'gebombardeerd' met allerlei interessante artikelen die een nauwe relatie hadden met de lesstof.

  De locatie inclusief de lunch was voortreffelijk. Kortom, ik ben een tevreden cursist die mede door deze positieve ervaring de stap heeft gezet om verder te gaan met NIMA-B bij ICM.

 • P. de Groot

  De docent was onwijs inspirerend en nam de hele groep in haar enthousiasme mee, geweldig. Ik heb ontzettend veel opstoken wat ik nog jaren lang kan toepassen in de praktijk.

 • Inge Manders

  Nima A Communicatie vond ik erg boeiend. De lessen waren interessant en erg gericht op de praktijk. De lerares was gedreven en dat maakte haar lessen zeer prettig. Ook de medestudenten die in het beroep werken, maken het leuk en daardoor werd ik nog enthousiaster.

  De locatie was makkelijk bereikbaar. De lunch was zeer goed en ook gezellig. De zelfstudie is goed te doen.

 • Sanne de Bruijn

  Ik heb tijdens deze cursus erg veel geleerd op het gebied van communicatie, in de breedste zin van het woord. Vooral de manier waarop de stof behandeld werd door de leraar was erg prettig. Ook de locatie was perfect en de studiebelasting was niet te hoog maar ook niet te laag. Ik zou deze cursus aanraden bij iedereen die in de breedte meer wil leren over communicatie.

 • Inge Manders

  Nima A Communicatie vond ik erg boeiend. De lessen waren interessant en erg gericht op de praktijk. De lerares was gedreven en dat maakte haar lessen zeer prettig. Ook de medestudenten die in het beroep werken, maken het leuk en daardoor werd ik nog enthousiaster.

  De locatie was makkelijk bereikbaar. De lunch was zeer goed en ook gezellig. De zelfstudie is goed te doen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 43 opleidingen en trainingen in de categorie: NIMA Opleidingen

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.