NIMA A Communicatie – 8 maanden

Communicatie heeft voor iedere organisatie een belangrijke functie. Extern en binnen de organisatie is communicatie van groot belang voor succes. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de presentatie op vakbeurzen, het schrijven van persberichten, een interne bedrijfskrant, het imago van de organisatie, het ontwerp van een brochure of de omgang met de media. NIMA A Communicatie is een veelzijdige opleiding waarin alle elementen op het gebied van communicatie worden behandeld. Met het volgen van deze opleiding ontwikkel je je binnen het vakgebied communicatie en vergroot je je carrièremogelijkheden.

Unieke voordelen

 • Verrijk je CV met een hoog gewaardeerd diploma
 • ICM is dé officieel erkende opleider voor NIMA opleidingen
 • Het hoogste slagingspercentage op het NIMA examen

Resultaat

 • Je beheerst de essentiële onderdelen en basisconcepten van communicatie
 • Je leert alle communicatie-instrumenten toe te passen (intern en extern)
 • Je bent in staat de communicatietheorieën, -modellen en -concepten te vertalen naar je praktijksituatie aan de hand van een helder communicatieplan
 • Je hebt inzicht in de inzet van reclame, Public Relations, beurzen en media
 • Je begrijpt de relatie tussen communicatie en de diverse disciplines als marketing, sales en personeel & organisatie

Doelgroep

Deze opleiding is voor iedereen die zich wil ontwikkelen binnen het vakgebied communicatie. Je bent werkzaam in een communicatiefunctie, bijvoorbeeld als medewerker binnen de PR- of Marketingcommunicatieafdeling. Het is ook mogelijk dat je je slechts een gedeelte van je tijd met interne of externe communicatie bezighoudt en je kennis wilt vergroten. Of je hebt interesse in dit boeiende werkterrein en bent van plan in de toekomst in een communicatiefunctie actief te zijn.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Communicatietheorie
 • Plaatsbepaling communicatie
 • Adviseren in communicatie
 • Corporate communicatie
 • Specialismen in concerncommunicatie
 • Interne communicatie
 • Marketingcommunicatie en -instrumenten
 • Communicatieonderzoek
 • Interne analyse
 • Externe analyse
 • Omgaan met de pers
 • Inzet van externe (advies)bureaus
 • Contentstrategie en creatie
 • Owned, Paid en Earned media
 • Schrijven van een communicatieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de opleiding krijg je toegang tot de ICM- leeromgeving waar je je voorbereidt op de opleiding en kennismaakt met je medecursisten. Tijdens de opleiding bereid je je optimaal voor op het NIMA examen. Dit examen vraagt een stevige theoretische basis én beheersing van belangrijke vaardigheden in dit vakgebied. Aan de hand van bewezen effectieve methoden breng je je kennis en vaardigheden op het juiste niveau. Dit omvat het door NIMA voorgeschreven studiemateriaal aangevuld met online leermethodieken en de ICM-leeromgeving die zo je leerproces ondersteunen. Hierdoor is er in de bijeenkomsten extra ruimte voor interessante oefeningen en cases, het ontwikkelen van de vaardigheden, opdrachten en aandacht voor de koppeling met je praktijk. Een verscheidenheid aan onderwerpen komt in deze opleiding aan bod. Van interne tot externe communicatie, het bedrijfsimago en het ontwikkelen van een communicatieplan. De lessen worden verzorgd door een communicatiedeskundige uit de praktijk. Tijdens de opleiding wordt er ruimschoots aandacht besteed aan examentraining en je krijgt de gelegenheid te oefenen met een oud NIMA examen.

De studiewijze van ICM garandeert je een uitstekende en zorgvuldige voorbereiding op het landelijke NIMA A Communicatie examen.

Vooropleiding

Volgens de richtlijnen van het NIMA stelt ICM geen specifieke eisen aan de vooropleiding.

Studievoorbereiding

Iedere dagdeel vereist ongeveer 3 tot 4 uur studievoorbereiding.

Studiemateriaal

ICM maakt gebruik van het meest actuele studiemateriaal, dat volledig voldoet aan de richtlijnen van het NIMA. Bij deze opleiding hoort de voorgeschreven literatuur aangevuld met uniek ICM-materiaal dat je helpt de kennis en vaardigheden te beheersen.

Diploma

De opleiding NIMA A Communicatie bij ICM biedt je de mogelijkheid om het officiële NIMA diploma te behalen:

 • NIMA A Communicatie diploma

Het volledige NIMA A Communicatie diploma bestaat uit twee delen: NIMA A1 Communicatie en NIMA A2 Communicatie. Het A1 examen is een schriftelijk examen en bestaat uit meerkeuzevragen. Het A2 examen wordt getoetst met een schriftelijk examen aan de hand van meerkeuze- en open vragen.

De examens worden verzorgd door het NIMA. Je wordt door ICM geïnformeerd over de examenprocedure. Neem voor overige vragen over het examen contact op met NIMA op telefoonnummer 020 – 503 93 00 of kijk op www.nima.nl

Plaats & Data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om, in minimaal 17 maanden, het NIMA A Communicatie en NIMA B Communicatie diploma in 1 pakket te behalen. Als je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 295 ten opzichte van 2 afzonderlijke inschrijvingen.

Je kunt je op deze pagina inschrijven voor dit pakket.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 21 opleidingen en trainingen in de categorie: NIMA Opleidingen.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

ICM verzorgt NIMA A Communicatie als avond- en als dagopleiding. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 uur en omvat 18 lessen. De dagopleiding is van 10.00 tot 16.00 uur en omvat 9 lessen. De gehele opleiding duurt 8 maanden.

De opleiding wordt gegeven in oktober 2019, maart 2020 en oktober 2020.

De opleiding wordt verzorgd in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Heerenveen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 21 opleidingen en trainingen in de categorie: NIMA Opleidingen.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 2.045,-.

 • Leskosten: € 1.370 (of 3 termijnen à € 480)
 • Lesmateriaal: € 125
 • NIMA examen A1: € 275
 • NIMA examen A2: € 275

 

Indien gewenst kun je bij de dagopleiding gebruikmaken van het luncharrangement, de kosten hiervoor zijn € 17,50 per dag. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om, in minimaal 17 maanden, het NIMA A Communicatie en NIMA B Communicatie diploma in 1 pakket te behalen. Als je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 295 ten opzichte van 2 afzonderlijke inschrijvingen.

Je kunt je op deze pagina inschrijven voor dit pakket.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer:

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 21 opleidingen en trainingen in de categorie: NIMA Opleidingen.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • V Laurentius

  08-09-2018
  Leuke en gezellige lessen met veel praktijk voorbeelden. Enige puntje wat beter zou kunnen is het klassikaal bespreken van het huiswerk. Hier was niet altijd tijd voor tijdens de lessen. Locatie was prima en goed bereikbaar. Een aanrader!
 • Ariadne Henstra

  16-06-2018
  Nima Communicatie A bij ICM is een goede keuze ter voorbereiding op het Nima examen. Tijdens de lessen wordt de theorie uitgelegd aan de hand van slides door een docent uit de praktijk, waardoor je voorbeelden hoort en de theorie beter kunt plaatsen en onthouden. Opdrachten maak je zowel klassikaal als individueel.
  Wat ik vooral prettig vond, was het overzicht van de exameneisen per les, zodat je precies weet wat belangrijk is om te leren. Daarnaast is de reader een fijne aanvulling op het boek. Communicatie A is een goede basis voor B. Je krijgt bij A veel theorie en dit heb je nodig om verder te komen in dit vakgebied.
 • Dajen Ballantine

  11-11-2017
  Ik had dit onderdeel nodig om mijn diploma directiesecretaresse te halen. Ik werk momenteel niet op een afdeling Communicatie. Ik vond het een wel een goede opleiding. Veel leerstof maar het wel goed overgebracht door Marlies en met heel veel enthousiasme. De begeleiding was prima ook het contact via onze Facebook groep was oké. De ligging van de locatie, de service op locatie van de medewerkers was ook top. Heb het wel eens anders meegemaakt. Jammer dat ik voor 1 onderdeel ben gezakt, maar dat lag niet aan de opleiding. Ik heb heel veel geleerd en kijk heel anders tegen flyers, reclame, etc. aan.
 • M. Hacquier

  28-12-2016
  De lessen waren zeer afwisselend, trainer bracht het erg luchtig met veel humor. Tijd tussen de trainingen was goed en voldoende om de stof goed onder de knie te krijgen.
 • Victor Winter

  05-12-2016
  Ik ben zeer positief over de opleiding en de docente. Inhoud van de opleiding voldeed meer dan aan mijn verwachtingen en was direct toepasbaar in mijn werk. Alle facetten van communicatie, en dat zijn er veel, werden op een leuke, praktijkgerichte en herkenbare manier opgepakt met de groep. Communicatie is interessant maar heel veelzijdig en deze opleiding motiveert mij om hier meer mee te doen.
 • Van den wijngaart

  07-07-2015
  Ik ben zeer tevreden. Je krijgt al het materiaal dat je nodig hebt om te studeren. Als je de stof goed bijhoudt en het huiswerk maakt kun je de cursus goed meedoen en hierdoor voelde ik me ook best zelfverzekerd toen ik het examen ging maken. De grote groep zorgde er wel voor dat het beantwoorden van vragen langer duurde dan van mij gehoeven had. Dit hield het proces en de kans in de groep te oefenen soms een beetje tegen. Maar dat lag aan de diversiteit van de groep. En dat was op veel punten juist ook van waarde door verschillende ervaringen in de praktijk.
  Wat betreft de inhoud van de cursus kan ik zeggen dat hij me heel volledig lijkt. Je doorloopt duidelijk een traject van theorie naar toegepaste praktijk. Ik kan nu een communicatieplan schrijven wanneer me dit gevraagd wordt. Ook het verschil interne en externe communicatie (en daarmee de verschillen in het communicatieplan) komen goed aan bod.
  Al met al ben ik zeer te spreken over de cursus in haar vorm en qua inhoud.
 • Jeanette Schouten

  05-01-2015
  Ik heb in korte tijd ontzettend veel geleerd tijdens de opleiding NIMA Communicatie A.
  Veel van de stof kon ik ook direct gebruiken bij het uitoefenen van mijn werk en dat is natuurlijk heel fijn.
  De klas was vrij klein waardoor er voldoende tijd was voor interactie en persoonlijke aandacht. Het is wel noodzakelijk om veel tijd te investeren in de studie en aanwezig te zijn tijdens de lessen anders wordt het lastig om de eindstreep te halen.
  Ik vond Titia Mulder een fijne trainer die veel praktijkvoorbeelden gebruikte tijdens de lessen waardoor de theorie beter blijft hangen.
  De locatie in Utrecht is praktisch, maar mag in mijn ogen wel een update gebruiken. Ook vond ik de kosten om daar te lunchen te hoog. Hierdoor hebben veel cursisten besloten om geen gebruik te maken van deze service.
 • Anoniem

  23-12-2013
  Met veel plezier de NIMA Communicatie A opleiding gevolgd. Veel stof en best pittig maar aan het einde van de rit vallen de puzzelstukjes in elkaar. De docent Joke Henssen, zeer enthousiast en betrokken. Ik vind de opleiding een goede basis voor iemand die meer facetten van het communicatievak wil leren kennen.
 • Marleen

  18-11-2013
  Zeer goede ervaring met zowel ICM als de opleiding zelf. Leuke actieve lessen en goede begeleiding naar het externe examen van NIMA.
 • Niek

  Mijn medecursisten en ik hadden een docent die kon putten uit een rijke schat aan praktijkvoorbeelden. Hij was verder in staat de lesstof door middel van deze praktijkvoorbeelden meer tot leven te laten komen.

  Het scheelt echt als je een enthousiaste docent hebt die met de nodige humor theorie en praktijk met elkaar weet te verbinden. Ander leuk aspect was dat we werden 'gebombardeerd' met allerlei interessante artikelen die een nauwe relatie hadden met de lesstof.

  De locatie inclusief de lunch was voortreffelijk. Kortom, ik ben een tevreden cursist die mede door deze positieve ervaring de stap heeft gezet om verder te gaan met NIMA-B bij ICM.

 • P. de Groot

  De docent was onwijs inspirerend en nam de hele groep in haar enthousiasme mee, geweldig. Ik heb ontzettend veel opstoken wat ik nog jaren lang kan toepassen in de praktijk.

 • Inge Manders

  Nima A Communicatie vond ik erg boeiend. De lessen waren interessant en erg gericht op de praktijk. De lerares was gedreven en dat maakte haar lessen zeer prettig. Ook de medestudenten die in het beroep werken, maken het leuk en daardoor werd ik nog enthousiaster.

  De locatie was makkelijk bereikbaar. De lunch was zeer goed en ook gezellig. De zelfstudie is goed te doen.

 • Sanne de Bruijn

  Ik heb tijdens deze cursus erg veel geleerd op het gebied van communicatie, in de breedste zin van het woord. Vooral de manier waarop de stof behandeld werd door de leraar was erg prettig. Ook de locatie was perfect en de studiebelasting was niet te hoog maar ook niet te laag. Ik zou deze cursus aanraden bij iedereen die in de breedte meer wil leren over communicatie.

 • Inge Manders

  Nima A Communicatie vond ik erg boeiend. De lessen waren interessant en erg gericht op de praktijk. De lerares was gedreven en dat maakte haar lessen zeer prettig. Ook de medestudenten die in het beroep werken, maken het leuk en daardoor werd ik nog enthousiaster.

  De locatie was makkelijk bereikbaar. De lunch was zeer goed en ook gezellig. De zelfstudie is goed te doen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 21 opleidingen en trainingen in de categorie: NIMA Opleidingen.

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.