training notities maken

Notities en memo’s schrijven

Leer hoe je jouw boodschap kort, krachtig, fris en op de juiste toon formuleert.
Beste Opleider van Nederland 2023

In het kort

Je schrijft regelmatig evaluaties, verslagen, voorstellen en dergelijke in de vorm van een notitie of een memo. Maar dit kost je veel tijd en moeite. En als dan ook de boodschap niet overkomt zoals je had bedoeld, dan wordt het vervelend. Je zou willen dat je er meer talent voor had! Maar schrijven kun je leren! Tijdens de training Notities en Memo’s Schrijven maak je kennis met een succesvolle schrijfmethodiek: piramideschrijven. Daarbij vertel je het belangrijkste eerst, steeds weer. Je leert bovendien kort en krachtig, fris en op de juiste toon jouw boodschap te formuleren. Hierdoor weet de lezer meteen waar het over gaat. Hij snapt wat je zegt en is sneller overtuigd.

Unieke voordelen

 • Een ervaren schrijver als trainer
 • Succesvolle schrijfmethodiek
 • Zichtbare ontwikkeling van je schrijfcompetenties

Resultaat

 • Je stemt je informatie volledig af op de lezer en het doel dat je wilt bereiken
 • Je maakt gebruik van vaste structuren
 • Je schrijft sneller
 • Je formuleert je gedachten helder en begrijpelijk
 • Je schrijft kort en krachtig
 • Je krijgt je lezer(s) in beweging

Doelgroep

Voor wie het schrijven van notities en memo’s een onderdeel is van het dagelijkse werk.

Let op: tijdens de bijeenkomsten heb je een laptop nodig. Deze dien je zelf mee te nemen.

Schrijf je vooral adviesrapporten en beleidsvoorstellen? Schrijf je dan in voor de training Adviesrapporten en beleidsvoorstellen schrijven.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een Persoonlijke intake.

Incompany

Deze cursus als maatwerk in jouw organisatie?
Bekijk hier de mogelijkheden van Incompany.

0 / 0

Het programma

Benieuwd wat je per dag gaat doen? Bekijk hier de inhoud.

Programma

Dag 1

 • Notities of memo’s, rapportages en korte verslagen. Je achterhaalt het doel en de functie van je teksten. Je herkent welke tekstsoorten en tekstvormen je voornamelijk gebruikt en of je hierin de juiste keuze maakt.
 • Aansluiten op de lezer(s). Je kruipt in het hoofd van jouw lezer: wat heeft voor hem betekenis? Welke vragen stelt hij zich?
 • De kern van het verhaal. Je formuleert de antwoorden op de lezersvragen. Daarmee leert je hoofd- van bijzaken, en meningen van feiten te onderscheiden.
 • Logische tekstopbouw en structuur. Je maakt het je eigen steeds met de belangrijkste informatie te beginnen.

Dag 2

 • Woordkeuze en spelling. Jouw tekst wordt een gesprek met de lezer. Je krijgt tips om direct en toch tactvol op jouw doel af te gaan. Ook besteden we aandacht aan veelvoorkomende spellingsfouten.
 • De tekst afwerken. Het oog wil natuurlijk ook wat. Met een goede afwerking helpt je de lezer bovendien sneller zijn weg in de tekst te vinden.
 • Je beoordeelt elkaars teksten en zoekt naar succesvolle elementen in structuur en schrijfstijl.

Studiewijze

Ons doel is je zo goed mogelijk voor te bereiden op de stap die je gaat maken in de praktijk, daarom kiezen wij voor de volgende, gedegen aanpak.

Hele training gevolgd? Ontvang het ICM-certificaat!

 • Intake

  Jouw persoonlijke leerdoelen staan centraal tijdens de training. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst geef je in een schriftelijk intakeformulier aan wat jouw leerdoelen, wensen en verwachtingen zijn. Je neemt zelfgeschreven teksten mee naar de bijeenkomst. Deze dienen als oefenmateriaal. Daarmee is het zowel voor jou als voor de trainer helder waar je mee aan de slag gaat tijdens de bijeenkomsten.

 • Praktijkvoorbeelden

  Je neemt voor iedere bijeenkomst gerichte praktijkvoorbeelden mee naar de training. De trainer zal hierom vragen en ze betrekken bij wat jij wilt leren. Jouw praktijkvoorbeelden helpen anderen vaak ook weer vooruit.

 • Bijeenkomsten

  De bijeenkomsten zijn gericht op interactie met de trainer en medecursisten. Met afwisselende werkvormen doe je kennis en inzichten op en oefen je met vaardigheden. Er is veel ruimte voor de inbreng van eigen praktijksituaties en -voorbeelden. In een ontspannen en veilig leerklimaat wordt vooral veel geoefend met door je zelf ingebrachte teksten. Met jouw medecursisten en de trainer als kritische (mee)lezers.

 • Ervaren trainers

  Een ervaren docent begeleidt de klassikale bijeenkomsten waarbij jouw leerbehoefte centraal staat. De trainer is zelf een succesvol tekstschrijver met jarenlange schrijfervaring. De trainer daagt je steeds uit om aan te geven wat jij nodig hebt om goed te leren schrijven.

 • Praktijkopdracht

  Je herschrijft een eerder geschreven tekst of schrijft een nieuwe tekst. Daarin verwerk je wat je tijdens de eerste bijeenkomst heeft geleerd.

 • ICM-certificaat

  Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Handig om te weten

 • Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

 • Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

Schrijf je direct in op een plek bij jou in de buurt.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 2 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

De training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Investering

De investering bedraagt € 1.195,-.

Dit bedrag is excl. € 47,50 per dag voor het dagarrangement of € 17,50 per avond voor het avondarrangement. Dit zijn kosten voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee/frisdrank en (bij het dagarrangement) een uitgebreide lunch. Voor online bijeenkomsten rekenen we uiteraard geen arrangementskosten.

De investering bestaat uit:

 • Leskosten
 • Literatuur & materiaal
 • Online leeromgeving
 • Praktijkopdracht

Btw

De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs.

Meer informatie

Financiering

Voor zowel werkgevers als particulieren zijn er voor het volgen van scholing diverse financieringsmogelijkheden en subsidies.

Meer informatie

Mogelijkheden vanuit je werkgever

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget waarmee medewerkers zich kunnen ontwikkelen en kunnen doorgroeien in hun carrière. Je kunt nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie door je arbeidsvoorwaarden erop na te slaan of door dit na te vragen bij je leidinggevende of HR.

Factuur

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Studieadvies nodig?

Bel voor vrijblijvend advies met onze studieadviseurs.

Bel 030 - 29 19 888

Vanaf maandag 8.30 uur weer bereikbaar

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Studieadvies

Neem contact op met onze deskundige studieadviseurs van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.30 uur via 030 29 19 888 of info@icm.nl.

Online Campus

Meer schrijftips vind je op de ICM Campus.