Notities en memo’s schrijven

Je schrijft regelmatig evaluaties, verslagen, voorstellen en dergelijke in de vorm van een notitie of een memo. Maar dit kost je veel tijd en moeite. En als dan ook de boodschap niet overkomt zoals je had bedoeld, dan wordt het vervelend. Je zou willen dat je er meer talent voor had! Maar schrijven kun je leren! Tijdens de training Notities en Memo’s Schrijven maak je kennis met een succesvolle schrijfmethodiek: piramideschrijven. Daarbij vertel je het belangrijkste eerst, steeds weer. Je leert bovendien kort en krachtig, fris en op de juiste toon jouw boodschap te formuleren. Hierdoor weet de lezer meteen waar het over gaat. Hij snapt wat je zegt en is sneller overtuigd.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • Een ervaren schrijver als trainer
 • Succesvolle schrijfmethodiek
 • Zichtbare ontwikkeling van je schrijfcompetenties

Resultaat

 • Je stemt je informatie volledig af op de lezer en het doel dat je wilt bereiken
 • Je maakt gebruik van vaste structuren
 • Je schrijft sneller
 • Je formuleert je gedachten helder en begrijpelijk
 • Je schrijft kort en krachtig
 • Je krijgt je lezer(s) in beweging

Doelgroep

Voor wie het schrijven van notities en memo’s een onderdeel is van het dagelijkse werk.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

Dag 1

 • Notities of memo’s, rapportages en korte verslagen. Je achterhaalt het doel en de functie van je teksten. Je herkent welke tekstsoorten en tekstvormen je voornamelijk gebruikt en of je hierin de juiste keuze maakt.
 • Aansluiten op de lezer(s). Je kruipt in het hoofd van jouw lezer: wat heeft voor hem betekenis? Welke vragen stelt hij zich?
 • De kern van het verhaal. Je formuleert de antwoorden op de lezersvragen. Daarmee leert je hoofd- van bijzaken, en meningen van feiten te onderscheiden.
 • Logische tekstopbouw en structuur. Je maakt het je eigen steeds met de belangrijkste informatie te beginnen.

Dag 2

 • Woordkeuze en spelling. Jouw tekst wordt een gesprek met de lezer. Je krijgt tips om direct en toch tactvol op jouw doel af te gaan. Ook besteden we aandacht aan veelvoorkomende spellingsfouten.
 • De tekst afwerken. Het oog wil natuurlijk ook wat. Met een goede afwerking helpt je de lezer bovendien sneller zijn weg in de tekst te vinden.
 • Je beoordeelt elkaars teksten en zoekt naar succesvolle elementen in structuur en schrijfstijl.
Startdata en locaties

Studiewijze

Ons doel is je zo goed mogelijk voor te bereiden op de stap die je gaat maken in de praktijk, daarom kiezen wij voor de volgende, gedegen aanpak.

Intake | Jouw persoonlijke leerdoelen staan centraal tijdens de training. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst geef je in een schriftelijk intakeformulier aan wat jouw leerdoelen, wensen en verwachtingen zijn. Je neemt zelfgeschreven teksten mee naar de bijeenkomst. Deze dienen als oefenmateriaal. Daarmee is het zowel voor jou als voor de trainer helder waar je mee aan de slag gaat tijdens de bijeenkomsten.

Praktijkvoorbeelden | Je neemt voor iedere bijeenkomst gerichte praktijkvoorbeelden mee naar de training. De trainer zal hierom vragen en ze betrekken bij wat jij wilt leren. Jouw praktijkvoorbeelden helpen anderen vaak ook weer vooruit.

Bijeenkomsten | De bijeenkomsten zijn gericht op interactie met de trainer en medecursisten. Met afwisselende werkvormen doe je kennis en inzichten op en oefen je met vaardigheden. Er is veel ruimte voor de inbreng van eigen praktijksituaties en -voorbeelden. In een ontspannen en veilig leerklimaat wordt vooral veel geoefend met door je zelf ingebrachte teksten. Met jouw medecursisten en de trainer als kritische (mee)lezers.

Ervaren trainers | Een ervaren docent begeleidt de klassikale bijeenkomsten waarbij jouw leerbehoefte centraal staat. De trainer is zelf een succesvol tekstschrijver met jarenlange schrijfervaring. De trainer daagt je steeds uit om aan te geven wat jij nodig hebt om goed te leren schrijven.

Praktijkopdracht | Je herschrijft een eerder geschreven tekst of schrijft een nieuwe tekst. Daarin verwerk je wat je tijdens de eerste bijeenkomst heeft geleerd.

ICM-certificaat | Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 28 opleidingen en trainingen in de categorie: Communicatievaardigheden

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 2 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

De training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 28 opleidingen en trainingen in de categorie: Communicatievaardigheden

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.095,-.

De investering bestaat uit:

 • Leskosten
 • Literatuur & materiaal
 • Online leeromgeving
 • Praktijkopdracht

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten.

Btw

De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs.Meer informatie

Financiering en fiscaal voordeel

Voor zowel werkgevers als particulieren zijn er voor het volgen van scholing diverse mogelijkheden voor subsidies en belastingaftrek. Als je de cursus (deels) zelf betaalt kun je bijvoorbeeld (tot 1 januari 2022) gebruikmaken van de regeling ‘Aftrek studiekosten’. Hierdoor kun je voordeliger deelnemen aan de cursus.Meer informatie

Factuur

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 28 opleidingen en trainingen in de categorie: Communicatievaardigheden

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaring van cursisten

Lees hier de ervaringen van cursisten die deze opleiding of training bij ICM hebben afgerond.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 28 opleidingen en trainingen in de categorie: Communicatievaardigheden

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.