Financiën voor niet-financiële managers in Non-Profit organisaties

Je werkt in een non-profitinstelling. Je focus in het werk ligt niet op de financiën, maar er wordt op dit vlak wel steeds meer van je gevraagd. Vind je het lastig om met je financiële kennis te voldoen aan de verwachtingen van je organisatie? Heb je regelmatig te maken met budgetten en begrotingen? Dan is deze training uitstekend geschikt voor jou.

Je leert alles wat nodig is om als een betere gesprekspartner op financieel vlak te fungeren. Deze training richt zich naast algemene financiële onderwerpen op specifieke zaken binnen de non-profitsector. Je brengt je financiële kennis en inzicht naar een hoger niveau.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Resultaat

 • Je hebt inzicht in en kennis van financieel management binnen je organisatie
 • Je bent een betere gesprekspartner voor je (financiële) collega’s
 • Je kunt investeringsbeslissingen financieel onderbouwen
 • Je kunt begrotingen, budgetten, balansen en financiële rapportages opstellen, lezen en interpreteren
 • Je bent bekend met de plannings- en controlecyclus
 • Je kunt gegevens uit financiële overzichten vertalen in acties

Doelgroep

Iedereen die in zijn of haar werksituatie te maken krijgt met financiële beoordeling en overzichten. Deze training is specifiek gericht op iedereen die werkzaam is in de non-profitsector.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Inleiding financieel management
 • Budgetteren en begroten
 • Kostenverdeling en kostenbesparing
 • Investeringsbeslissingen nemen
 • Opstellen, bewaken en verdedigen van het afdelingsbudget
 • Financiële kengetallen
 • Managementrapportage
 • Plannings- en controlecyclus
 • Verantwoording van de cijfers
 • VBTB (van beleidsbegroting tot beleidsverantwoording)
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijk actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vindt er een schriftelijke intake plaats. Op basis hiervan stel je je persoonlijke doelstellingen vast. In deze training ligt de nadruk op inzicht in verschillende financiële kengetallen en het vertalen hiervan in acties. Onder leiding van een ervaren trainer leer je gedegen financiële afwegingen te maken. Als afsluiting stel je een persoonlijk actieplan op, dat je ondersteunt bij het toepassen van het geleerde in je eigen praktijk.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Deze training is tevens onderdeel van de opleiding Post-HBO Bedrijfskunde. Na het succesvol afronden van deze training kun je je verder ontwikkelen en krijg je vrijstelling voor 1 module binnen deze opleiding.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 10 opleidingen en trainingen in de categorie: Financieel Management

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9.30 tot 17.00 uur en omvat 3 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

de training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 20 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 10 opleidingen en trainingen in de categorie: Financieel Management

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.595,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 10 opleidingen en trainingen in de categorie: Financieel Management

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Liesette Roosken

  20-11-2019
  De training sloot erg goed aan bij mijn verwachtingen. De trainer was inspirend en kon heel goed en duidelijk uitleggen. Ik vind het hierdoor zelfs leuk om de jaarcijfers door te nemen.
  Het had van mij zelfs een dag langer mogen duren.
 • Anne Linssen

  20-11-2018
  Het niveau van training was prima. Als niet financieel professional kon ik met enige inspanning de lessen volgen. Met name het enthousiasme van de training was inspirerend en motiverend. Hij kon de lesstof op een goede manier overbrengen. Hij maakte veel gebruik van praktische voorbeelden waardoor ik de leerstof en terminologie in perspectief kon plaatsen. Dit heeft mij enorm geholpen om alles te begrijpen en toe te passen in mijn eigen situatie.
 • Florine van Milligen

  09-09-2018
  De cursus werd in ontspannen sfeer gegeven en de interactie met de medecursisten was prettig en leerzaam. Bij het behandelen van de lesstof konden we voorbeelden uit onze eigen organisaties inbrengen waardoor de materie ging leven. Ik heb nu veel beter inzicht in onze financiën en kan meedenken met Finance en Control.
 • M. Luiten

  08-12-2016
  Ik heb zeer positieve ervaringen met deze cursus. De docent was kundig en zeer vaardig in het overbrengen van de soms lastige materie. Hij plande veel tijd in voor oefening en training van de vaardigheden. Ik heb inhoudelijk veel geleerd en de kennis was direct toepasbaar op mijn dagelijkse werkzaamheden. Zeker voor mensen die regelmatig in aanraking komen met financiële gegevens zonder daarvoor opgeleid te zijn geeft juist deze cursus veel inzicht en handvaten om de cijfers te lezen en bovendien je eigen te maken.
 • Jos van der Sijde

  08-11-2016
  Op een geweldige locatie vond deze prima cursus plaats. Mooi om te zien dat de groep zeer uiteenlopend was qua achtergrond, maar dat de problematiek voor iedereen hetzelfde was. Daardoor haalde iedereen heel veel rendement uit de lessen. Op een humorvolle en zeer deskundige manier leidde Jules Willemsen ons door de voor velen best lastige en soms iets te uitgebreide materie. Er zou nog wel een lesdag bij hebben gemogen.Heel veel aan gehad!!
 • Serge Janssen

  08-06-2016
  Een goede training. Prettige sfeer met een zeer kundige trainer. Jules zorgt voor een goede afwisseling en heeft veel kennis .Theorie wordt begrijpelijk uitgelegd en er is genoeg ruimte voor inbreng vanuit de praktijk.
  De locatie is goed. Prima bereikbaar met OV en prettige lunch.
 • Petra Casimiri

  01-12-2015
  Goede training, trainer wist waar hij het over had en leuk om ervaringen uit te wisselen. Ik was eerst ingedeeld bij de profit organisatie, maar dat sloot niet aan en deze wel. Ik zal hem zeker aanraden bij anderen.
 • Michael van Iersel

  16-11-2015
  Het was een prettige cursus in een aangename en open sfeer. Ik heb er veel van geleerd. De trainer was erg deskundig en kan goed schakelen tussen theorie en praktijk.
 • Pea Geysendorpher

  02-11-2015
  Het was een zeer leerzame opleiding met een trainer die de aandacht wist vast te houden tot einde cursusdag. Prettige pauzes, goede locatie en mogelijkheden voor inbreng van de cursisten. Een prettig wij gevoel is daardoor ontstaan.
 • Iris Sips-Weck

  10-06-2015
  Deze opleiding had ik jaren eerder moeten volgen. De trainer is zeer ervaren en weet met een goede afwisseling tussen theorie en praktijkvoorbeelden je van het begin tot het einde te boeien.
 • Anna Sarbo

  10-06-2015
  De training heeft mijn kennis op het gebied van het lezen en analyseren van financiële gegevens vergroot. Ik heb meer inzicht in de cijfers van mijn eigen organisatie gekregen. Jules geeft veel tips and tricks om cijfers en strategie en beleid met elkaar te verbinden. Jules is duidelijk bekwaam, ervaren en zorgt voor een goede en veilige sfeer.
 • Inge Umbgrove

  10-11-2014
  Ik ben prima door ICM ingelicht over locatie e.d. De locatie voldeed ook prima, evenals de docent. De lessen sloten goed aan op de praktijk en het was goed te volgen.
 • peter de Goeij

  11-04-2014
  Perfecte training met deskundige trainer op een prima locatie!
  In 3 dagen een compleet programma doorgelopen wat aansluit bij wat je als manager tegenkomt in een non-profit organisatie. In de training een mooie afwisseling tussen theorie en opdrachten. Trainer zeer deskundig en prettig.
  Kortom, training beantwoorde volledig aan mijn verwachtingen en heeft mij handvaten en inzicht gegeven in het finaciele aspect van mijn organisatie.
 • P.J. Bestebreur

  16-01-2014
  een leerzaame en goede cursus, geeft mij meer inzicht in de financiele kant van non-profit organisatie. hier door is het begrijpen van financiele stukken die behoren bij onderhoudsprojecten, begrotingen, jaarverslagen, kwartaalrapportages ook een stuk makelijker geworden.De lokatie is prima geregeld netjes en goed verzorgd
 • J Arensman

  16-12-2013
  Leuke en nuttige training, geeft basiskennis in financiën bij Non-Profit organisaties. Geeft voldoende handvatten voor het financieel beoordelen van eigen onderhoudsprojecten, begrotingen, jaarverslagen etc. Ook de faciliteiten rond de cursus, koffie, thee en locatie zijn prima.
 • anonymous

  22-11-2013
  De training koppelt de cijfers aan stategie en beleid en dat maakt het alles behalve droog. Ik was erg te spreken over de trainer Juul is kundig en beschikt over een schat aan (herkenbare)ervaring in de praktijk van non-profit organisaties. Doordat je stukken uit je eigen organisatie meeneemt, gaat de cursus direct leven.
 • Janneke Hooijmeijer

  24-01-2012
  De cursus was een goede opfrissing van de in het verleden opgedane basiskennis omtrent Financiën. De training gaf helderheid in de financiële begrippen, gaf inzicht in financiële processen, leerde de strategie van het nemen van financiële beslissingen, enzovoort. Door de ervaringrijke cursusleider werd ons aan de hand van praktijkvoorbeelden veel geleerd. Eigen bedrijfssituatie kon in groepsverband worden besproken. Met name de praktijkopdrachten aan de hand van casussen waren erg leerzaam.
 • Myra Groenink

  08-01-2012
  De cursus bood een variëteit aan relevante onderwerpen en opdrachten. Uitleg werd gevolgd door opdrachten waarmee de opgedane kennis direct aan de praktijk kon worden gekoppeld. De cursusleider was inspirerend, betrokken, helder en wist een ieder aan de hand van zijn of haar specifieke werksituatie bij de lessen te betrekken.<br>
 • Frederique Kram

  23-11-2010
  Als campagneleider ben ik verantwoordelijk voor de jaarlijkse begroting en financiële rapportage. Hierbij werk ik samen met de financiële administratie. Ik heb geen financiële achtergrond. Ondanks dat ik al tien jaar ervaring heb met het maken van begrotingen, merkte ik in gesprekken dat ik onvoldoende financiële kennis heb als het gesprek dieper op de inhoud ingaat. Daardoor is het o.a. moelijk de juiste vragen te stellen. Door het volgen van deze training kan ik dat nu wel. Ik vond de trainer zeer bekwaam en goed lesgeven met een juiste mix van theorie en toepassen in de praktijk.
 • Mireille Snels

  15-04-2010
  Ik vond het een inhoudelijk goede cursus met een professionele enthousiasmerende docent die oog had voor verschillende leerbehoeftes en kennisniveaus. Er was voldoende ruimte voor eigen inbreng. Er waren voldoende voorbeelden en opgaven om de theorie te oefenen. De cursus had een goede opbouw en voldeed aan mijn verwachtingen.
 • Nico Reizevoort

  13-04-2010
  training is een goede mix van theorie en toegepaste praktijkopdrachten. Voldoende ruimte om eigen werksituatie en casuastieken in te brengen.<br>Persoonlijk had ik iets meer informatie over het opstellen van begrotingen willen hebben, en iets minder over jaarrekeningen.
 • Rijk Hofman

  24-12-2009
  Prima en rustige docent met overzicht en het vermogen om ingewikkelde zaken eenvoudig uit te leggen.<br>Wel een suggestie voor de docent:
  - ga iets dieper in op bepaalde onderwerpen als daar naar gevraagd wordt (hij kapte deelnemers die iets meer wilden weten dan de basis nu te snel af).<br><br>
  Verder een prima cursus!
 • P. Vos

  De cursus had een goede balans tussen theorie en praktijk. De trainer had veel ervaring en zorgde voor interessante praktijkvoorbeelden en kon duidelijk uitleggen.

  Door de opdrachten leerde ik de theorie in de praktijk toe te passen en toen ik vragen had kon ik met de docent mailen. Ook fijn dat hij buiten de lessen tijd voor je maakt.

 • Hetty Wolf

  De 3-daagse training is een grote aanrader. Ik kan nu bijvoorbeeld een jaarrekening beoordelen, weet hoe een balans eruit ziet of een kasstroomoverzicht en heb kennis gemaakt met verschillende vormen van kostprijsberekeningen en managementmodellen zoals de balanced scorecard. In deze cursus heb ik heel wat nieuwe begrippen geleerd. Onze enthousiaste docent Jules Willems is niet alleen materiedeskundig maar heeft ons ook vanuit zijn ervaring in verschillende directiefuncties laten delen in zijn inzichten en visie op managementvraagstukken en hoe daarmee om te gaan. Hij is als geen ander in staat de lesstof in het bredere kader van een lijnverantwoordelijke te plaatsen en wist de groepsleden uit te dagen om met de eigen ervaringen te komen.

  Alle tips, boeken en aangeraden managementtools heb ik als een spons opgezogen en het boek en de cursusmap zullen zeker nog van pas komen! Na 3 dagen had ik het gevoel dat ik "rijk en gevoed" naar huis ging.

 • Hans Konings

  Prima opleiding die voldeed aan mijn leerdoelen, daarnaast inspirerend voor de rol van leiderschap op financieel gebied.

 • Janneke Hooijmeijer

  De cursus was een goede opfrissing van de in het verleden opgedane basiskennis omtrent Financiën. De training gaf helderheid in de financiële begrippen, gaf inzicht in financiële processen, leerde de strategie van het nemen van financiële beslissingen, enzovoort.

  Door de ervaringrijke cursusleider werd ons aan de hand van praktijkvoorbeelden veel geleerd. Eigen bedrijfssituatie kon in groepsverband worden besproken. Met name de praktijkopdrachten aan de hand van casussen waren erg leerzaam.

 • Myra Groenink

  De cursus bood een variëteit aan relevante onderwerpen en opdrachten. Uitleg werd gevolgd door opdrachten waarmee de opgedane kennis direct aan de praktijk kon worden gekoppeld. De cursusleider was inspirerend, betrokken, helder en wist een ieder aan de hand van zijn of haar specifieke werksituatie bij de lessen te betrekken.

 • D. Maas

  Docent was inspirerend!
  Duidelijk, goede faciliteiten, kundig.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 10 opleidingen en trainingen in de categorie: Financieel Management

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.