Management opleidingen

Als manager draag je een brede verantwoordelijkheid en daar hoort een uitgebreide gereedschapskist bij. De managementopleidingen van ICM bieden je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor een managementrol. Wij bieden opleidingen voor specifieke niveaus in de organisatie en voor verschillende toepassingsgebieden. Bovendien staat in al onze opleidingen een directe vertaling naar jouw werkpraktijk centraal. Zo kun je als (toekomstig) manager direct met het geleerde aan de slag. Ben je er klaar voor?

Weten welke cursus bij jou past? Doe een persoonlijke intake.

Hulp nodig bij jou keuze?

Neem contact op voor vrijblijvend studieadvies via 030 – 29 19 888. Of laat ons je terugbellen.

Management opleidingen

Leidinggeven en management gaan hand in hand, toch zijn er wezenlijke verschillen. Leidinggeven is onderdeel van een managementrol, tegelijkertijd behelst management veel meer dan het aansturen van medewerkers. In een managementfunctie wordt een vertaling van de organisatiedoelstellingen en strategie naar operationele plannen gevraagd. Management betreft ook rekenschap afleggen van de financiële huishouding, specifieke eindverantwoordelijkheden,  leiding nemen en in toenemende mate ook veranderkracht tonen.

Een managementrol bevindt zich op het kruispunt van beleid, doelstellingen en strategie enerzijds en medewerkers, talent en motivatie anderzijds. Waar leidinggeven op operationeel niveau de vorm kan hebben van het coördineren van werkzaamheden wordt in een managementfunctie van je verwacht dat je een integraal beeld hebt van de organisatie qua structuur, dynamiek, personele bezetting en omgeving. Een uitdagende rol waarin veel van je gevraagd wordt. Niet voor niets is de Engelse leenterm ‘management’ in zwang geraakt: de kunst en kunde zit hem in de capaciteit van jou als manager om jouw deel van de organisatie te besturen en te beheersen, in al haar ongelijksoortigheid en complexiteit. Daarvoor heb je een conceptueel begrip nodig van de structuren en dynamieken in organisaties. Tegelijkertijd vraagt de uitvoer van jouw functie om persoonlijke vaardigheden en kracht.

In onze managementopleidingen vind je beide aspecten terug. In de opleidingen voor algemeen management tref je telkens een module die zich richt op de harde organisatiekant van het vak en een module die zich richt op de zachte menskant van het vak. Wij bieden opleidingen gericht op verschillende niveaus in de organisatie:

  • Startend: De organisatie vraagt je de verantwoordelijkheid op je te nemen voor een team of afdeling. De verantwoordelijkheid gaat verder dan het coördineren van werkzaamheden. Jouw team kijkt naar je voor richting, ontwikkeling en verbetering. De organisatie ziet je als aanspreekpunt voor de realisatie van plannen en de (financiële) verantwoording van activiteiten.
  • Middenkader: Je bent verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van een afdeling of bedrijfsonderdeel. Je bent verantwoordelijk voor een groep medewerkers, de kwaliteit en output van de processen. Succes komt tot stand door een balans tussen medewerkers en organisatie te creëren. Je bestuurt de afdeling en formuleert plannen binnen de bedrijfsstrategie. Je zorgt dat jouw team resultaat levert, tegelijkertijd weet je jouw team te ontwikkelen en individuele medewerkers naar een hoger plan te brengen. Je kent de organisatie en de mensen, je zorgt dat gemaakte plannen worden verwezenlijkt in de bestaande organisatie.
  • Hoger management: op hoger managementniveau begeef je je op het terrein van strategie en beleid. De uitdaging in leidinggeven  op dit niveau komen voort uit de aansturing van andere leidinggevenden: eenieder is weer verantwoordelijk voor eigen processen, resultaten en medewerkers. Hoe krijg je de organisatie in beweging, hoe sorteer je (indirect) effect op de operatie. Tegelijkertijd kijkt men nu ook naar jou voor de richting van de organisatie: je identificeert uitdagingen en draagt bij aan strategie- en visievorming organisatiebreed, je begeleidt veranderingen, je stelt kaders, je weet in te grijpen waar nodig maar weet vooral ook ruimte te geven voor intrinsieke organisatieontwikkeling. Je zet de stip op de horizon en weet de organisatie te bewegen naar resultaat en verandering.

De verschillende niveaus zijn niet in elke organisatie strikt gescheiden; in kleinere organisaties wordt van managers met teams van beperkte omvang al snel een strategische bijdrage verwacht. ICM biedt je praktijkgerichte opleidingen, dat wil zeggen dat je jouw praktijk meeneemt naar de bijeenkomsten en wij van je verwachten het geleerde toe te passen op jouw (toekomstige) werkpraktijk. Wij willen je verder brengen dan kennis en vaardigheden, wij willen je met vertrouwen en ervaring in de toepassing op weg sturen naar een succesvolle loopbaan als manager. Doorgaans is er doorstroom tussen de niveaus.

Verdieping en Specialisaties

Ben je reeds leidinggevende of wordt van je verwacht dat je het voortouw neemt op een specifiek deelgebied zoals kwaliteit, procesverbetering of organisatieverandering? ICM biedt je een rijk palet aan specialistische managementopleidingen en trainingen waarin steeds weer kennis en inzicht enerzijds, gecombineerd worden met toepassing en persoonlijke groei anderzijds. Zo beschik je over de basis en het vertrouwen om van jouw rol een succes te maken.

Zoek je verdieping van jouw kennis en inzicht in organisaties als versterking van je rol als manager of adviseur? Bekijk ons aanbod bedrijskundige opleidingen en modules.

Voor specifiek leidinggevende vaardigheden biedt ICM een uitgebreid aanbod aan vaardigheidstrainingen gericht op diverse niveaus, uitdagingen en teams.

ICM biedt verder uitgebreide leiderschapsprogramma’s aan om jouw effect en impact te vergroten vanuit jouw persoonlijke talenten en kwaliteiten.

Advies en meer

Je twijfelt over welk programma aansluit bij jouw leerwensen? Zoek je bevestiging of de opleiding of training die je gekozen hebt aansluit bij jouw loopbaan en organisatie? Bel ons gerust op 030 29 19 888. Onze studieadviseurs zitten klaar om je te helpen in het maken van een keuze.

Ons ruime aanbod aan opleidingen en trainingen is ingericht om individuen in staat te stellen een leidinggevende of managementrol met succes op zich te nemen. Hierbij houden wij rekening met algemene opleidingswensen en zeer specifieke leervragen. Ons aanbod is tot stand gekomen uit jarenlange ervaring met organiseren, leidinggeven en management.

Naast ons open aanbod biedt ICM al deze thema’s en meer aan om organisaties te helpen effectiever, efficiënter en beter te maken. Dit doen wij door middel van incompany en maatwerktrajecten en management development programma’s.  Daarnaast biedt ICM specialistische Consultancydiensten aan op het gebied van Learning en development.

Heb je een organisatievraag? Kijk wat wij voor jou kunnen betekenen.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Bel voor vrijblijvend advies

030 - 29 19 888

Vandaag vanaf 8.30 uur weer bereikbaar

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Incompany

Alle bovenstaande cursussen biedt ICM ook Incompany aan.