Lean Six Sigma Black Belt

Heb je de Lean Six Sigma Green Belt opleiding gevolgd en wil je doorgroeien naar Black Belt? Heb je behoefte aan diepgaande kennis van Lean Six Sigma verbeterprojecten en wil je deze op ieder niveau succesvol implementeren? Dan is de opleiding Lean Six Sigma – Black Belt uitstekend geschikt voor je. Deze waardevolle opleiding stelt je in staat om in je organisatie complexe verbeterprojecten te leiden. Je functioneert als sparringpartner van het senior management om verandering in gang te zetten en duurzame verbetering van het bedrijfsresultaat te realiseren. Je brengt jezelf én je organisatie naar een hoger niveau.

Unieke voordelen

 • In 4 maanden gediplomeerd op Black Belt niveau
 • Accrediteer jezelf in een internationaal toonaangevende methodiek
 • Ruim 25 e-learnings (zie voorbeeld) om je basiskennis op te frissen
 • Voordelig als pakket te volgen in combinatie met Green Belt

Resultaat

 • Je beschikt over een breed scala aan kennis en vaardigheden van Lean Six Sigma procesverbeterprojecten
 • Je kunt de Lean Six Sigma principes uitdragen in je organisatie en leidinggeven aan een team van Yellow en Green Belts
 • Je kent de Lean Six Sigma instrumenten en weet in welke fase van procesverbetering je die kunt toepassen
 • Je bent in staat om een Lean Six Sigma verbeterproject te leiden en collega’s te coachen
 • Je begrijpt de bedreigingen en kansen van de organisatie en vertaalt deze onder leiding van de Master Black Belt op strategisch niveau in Lean Six Sigma projecten
 • Je bent in staat om resultaten te borgen binnen de organisatie

Doelgroep

De opleiding Lean Six Sigma – Black Belt is uitermate geschikt voor professionals en leidinggevenden die binnen hun organisatie leidinggeven aan verbeterprojecten. Je hebt behoefte aan verdieping en bestendiging van je kennis en vaardigheden in veranderprojecten. Ervaring met Lean Six Sigma Green Belt is een vereiste.

Let op: In deze training ga je aan de slag met het softwareprogramma Minitab. Hiervoor heb je een device nodig met Windows.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Uitgangspunten en principes van Lean Six Sigma
 • Leidinggeven aan veranderprojecten en teams
 • Verdieping van het DMAIC-model
 • Procesverbeterdoelstellingen definiëren en aanscherpen
 • Data verzamelen met teams en afstemmen op hypothesetoetsen
 • Data-analyse met verschillende methoden zoals ANOVA, Regressie analyse en Chi Kwadraat
 • Opzetten van toetsen met DOE
 • Oplossingen genereren met teams
 • Verbeteringen doorvoeren en implementeren
 • Processen borgen en garanderen
 • Verandermanagement en -cultuur
 • Complexere bewerkingen in Minitab
 • Operational Management en de Lean Circle
 • Examentraining Lean Six Sigma
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
Startdata en locaties

Studiewijze

Tijdens de opleiding staat het werken volgens de Lean Six Sigma methodiek centraal. Door theorie, oefeningen en interactie in de bijeenkomsten en op de online leeromgeving verdiep je je verder in de verschillende tools en hulpmiddelen. Oefeningen en proefexamens bereiden je optimaal voor op het Lean Six Sigma – Black Belt examen. De gehele opleiding wordt op interactieve wijze verzorgd en begeleid door een deskundige docent met een brede ervaring in de toepassingen van de Lean Six Sigma methodiek.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Vooropleiding

Je hebt minimaal HBO denk- en werkniveau en je hebt al ervaring met Lean Six Sigma verbeterprojecten. Je dient in het bezit te zijn van een Lean Six Sigma Green Belt diploma. Als je nog geen Lean Six Sigma diploma hebt behaald, raden we aan je in te schrijven voor de volledige opleiding Lean Six Sigma Green Belt en Black Belt als pakket.  Je ontvangt dan een interessante korting. Daarnaast is betrokkenheid vanuit de eigen organisatie van belang, voor deze opleiding is een geaccordeerd project met een verbeterpotentieel nodig.

Studievoorbereiding

Iedere studiebijeenkomst vereist ongeveer 5 tot 7 uur studie- voorbereiding. Daarnaast geef je tijdens de opleiding leiding aan een Lean Six Sigma project.

Studiemateriaal

Het meest actuele studiemateriaal wordt gebruikt tijdens de opleiding Lean Six Sigma – Black Belt. Tijdens de opleiding wordt gebruikgemaakt van Minitab die je als Black Belt regelmatig nodig hebt. Een proeflicentie van deze software is beschikbaar voor de lessituatie. Let op: om met Minitab te kunnen werken heb je een device nodig met Windows.

Diploma

De opleiding Lean Six Sigma – Black Belt bij ICM biedt je de mogelijkheid om het diploma te behalen:

 • Lean Six Sigma Black Belt – diploma

Tijdens de opleiding voer je een Lean Six Sigma project uit in je eigen praktijk. Daarnaast leg je een schriftelijk examen af. Als je beide onderdelen met een positief resultaat afsluit, ontvang je het ICM Lean Six Sigma – Black Belt – diploma.

De opleiding leidt je op voor het gelijknamige examen.

 

Examengarantie

ICM biedt haar cursisten examengarantie. Dit betekent dat indien je onverhoopt niet slaagt voor het schriftelijk examen, je geheel kosteloos het schriftelijk examen opnieuw mag afleggen, tot het moment van slagen.

Pakketvoordeel

Ben je nog niet in het bezit van een Lean Six Sigma Green Belt-diploma? Om het Lean Six Sigma Black Belt-diploma te behalen, dien je in het bezit te zijn van het Lean Six Sigma Green Belt-diploma. ICM biedt je de mogelijkheid om het Lean Six Sigma Black Belt- diploma als pakket in 8 maanden tijd te behalen. Je start met Lean Six Sigma Green Belt en daarna volg je Lean Six Sigma Black Belt.

Als je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van €450,- ten opzichte van 2 afzonderlijke inschrijvingen.

Je kunt je op deze pagina inschrijven voor Lean Six Sigma Green Belt en Black Belt als pakket.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 66 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

ICM verzorgt Lean Six Sigma – Black Belt als avond- en als dagopleiding. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 uur en omvat in totaal 16 lessen. De dagopleiding is van 09.30 tot 16.30 uur en omvat in totaal 8 lessen. De gehele opleiding duurt 4 maanden.

Tevens is deze opleiding volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

De opleiding wordt gegeven in januari 2023, maart 2023, september 2023 en januari 2024.

De opleiding wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 66 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 3.995,-.

 • Leskosten: € 3.395 (of 3 termijnen à € 1.156)
 • Materiaal: € 100
 • ICM- examenkosten: € 150
 • Projectplan: € 350

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten.

Btw

De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs.Meer informatie

Financiering

Voor zowel werkgevers als particulieren zijn er voor het volgen van scholing diverse financieringsmogelijkheden en subsidies. Als je de cursus zelf betaalt kun je bijvoorbeeld €1.000,- STAP-budget aanvragen. Hierdoor kun je voordeliger deelnemen aan de cursus.Meer informatie

Mogelijkheden vanuit je werkgever

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget waarmee medewerkers zich kunnen ontwikkelen en kunnen doorgroeien in hun carrière. Je kunt nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie door je arbeidsvoorwaarden erop na te slaan of door dit na te vragen bij je leidinggevende of HR.

Factuur

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Pakketvoordeel

Ben je nog niet in het bezit van een Lean Six Sigma Green Belt-diploma? Om het Lean Six Sigma Black Belt-diploma te behalen, dien je in het bezit te zijn van het Lean Six Sigma Green Belt-diploma. ICM biedt je de mogelijkheid om het Lean Six Sigma Black Belt- diploma als pakket in 8 maanden tijd te behalen. Je start met Lean Six Sigma Green Belt en daarna volg je Lean Six Sigma Black Belt.

Als je je voor beide opleidingen als pakket inschrijft, heb je een voordeel van € 450,- ten opzichte van 2 afzonderlijke inschrijvingen.

Je kunt je op deze pagina inschrijven voor Lean Six Sigma Green Belt en Black Belt als pakket.

STAP-budget

Voor deze cursus kun je het STAP-budget aanvragen: een subsidie van €1.000,- van de overheid. Een voorwaarde is dat de cursus op zijn vroegst over 4 weken start. Alleen de startdata die aan deze voorwaarde voldoen zijn beschikbaar. Lees meer meer over het STAP-budget of meld je aan via de link hieronder.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Bel voor vrijblijvend advies

030 - 29 19 888

Morgen vanaf 8.30 uur weer bereikbaar

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 66 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaring van cursisten

Lees hier de ervaringen van cursisten die deze opleiding of training bij ICM hebben afgerond.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 66 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.