Agile Project Management Foundation – inclusief examen

Wil jij jezelf sterker neerzetten als professional en een projectaanpak aanleren waarmee je snel en effectief inspeelt op veranderingen in de buitenwereld? Dan is Agile Project Management Foundation de opleiding die je zoekt. In deze internationaal erkende opleiding doe je theoretische kennis op over de Agile methodiek en filosofie en ontwikkel je praktische vaardigheden om Agile projecten zelfstandig te managen. Na afloop reageer je behendig op onvoorspelbare veranderingen en wensen van de opdrachtgever en beschik je over een uitstekende basis als Agile projectmanager.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Unieke voordelen

 • Bijeenkomsten en materiaal volledig in het Nederlands
 • Aan de slag met praktijkcases zowel binnen als buiten de IT
 • Versterk je cv: in 2 dagen een internationaal erkend diploma!
 • Zelf ervaren hoe het is om op basis van DSDM Agile te werken

Resultaat

 • Je kent de Agile methodiek en filosofie
 • Je kent de acht belangrijkste Agile principes
 • Je managet zelfstandig projecten met Agile
 • Je past Agile technieken toe op je projectmanagement
 • Je beheerst de managementstijl die nodig is voor succesvolle Agile projecten
 • Je werkt effectief samen binnen Agile projectteams
 • Je versterkt je cv met het officiële Agile Project Management Foundation-diploma

Doelgroep

De opleiding Agile Project Management Foundation is bedoeld voor iedereen die met Agile projecten aan de slag wil of (mede)verantwoordelijk is voor Agile projecten, zoals projectmanagers, Agile coaches, consultants, PMO’ers, programmamanagers en adviseurs. Je wilt de benodigde kennis en vaardigheden opdoen om succesvol Agile te werken.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

Dag 1

 • Wat maakt Agile bijzonder?
 • DSDM methodiek, levenscyclus en technieken
 • Agile filosofie en principes
 • Rol en functie van Agile
 • Rollen, verantwoordelijkheden en teamstructuur
 • Agile managementstijl
 • DSDM processen en producten
 • Prioriteren en timeboxen
 • Communicatie en samenwerking
 • Praktijksituaties en -voorbeelden

Dag 2

 • Agile planning & control
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Voorbereiding op het officiële examen Agile Project Management Foundation
 • Examen Agile Project Management Foundation
Startdata en locaties

Studiewijze

ICM ondersteunt je maximaal tijdens jouw groeiproces. Dat doen we door een optimale combinatie van theorie, praktijkgerichte oefeningen en persoonlijke begeleiding. Ons doel is je zo goed mogelijk voor te bereiden om in een Agile omgeving succesvolle projectresultaten te realiseren.

Persoonlijke begeleiding door experts

 • Ervaren docenten
  De opleiding wordt verzorgd door een vakdocent met ruime expertise en praktijkervaring op het gebied van Agile projectmanagement.
 • Individuele begeleiding
  Tijdens de opleiding staan je individuele leerwensen centraal.

Leren door te doen

 • Agile in de opleiding
  Tijdens de opleiding staat denken en werken volgens de Agile Project Management filosofie centraal. Je gaat Agile werken in je praktijk en om daarmee bekend te raken, organiseert de trainer de bijeenkomsten op Agile wijze.
 • Praktijkopdrachten
  In de opleiding word je continu gestimuleerd om actief met het geleerde aan de slag te gaan. De opleidingsdagen kenmerken zich dan ook door veel (zelf ingebrachte) praktijksituaties, cases en oefeningen. Zo raak je op interactieve wijze thuis in de materie.

Efficiënt en vooral plezierig leren

 • Nieuwste leervormen
  Wij vinden het belangrijk om leervormen aan te bieden waar je energie van krijgt, die het leerproces versnellen en leuk maken. Daarom wisselen we theorie af met intervisie met vakgenoten en online leerbelevingen zoals kennisvideo’s en expertvideo’s.
 • Online leeromgeving
  Naast de interactieve klassikale dagen werk je met de rijke online leeromgeving die je ondersteunt in het leerproces. Oefeningen en proefexamens op de online leeromgeving bereiden je optimaal voor op het officiële Agile Project Management Foundation-examen dat je tijdens de laatste bijeenkomst maakt.
 • Internationaal erkend diploma
  De opleiding leidt op voor het gelijknamige examen. ICM neemt aan het eind van de opleiding het Agile Project Management Foundation-examen af onder auspiciën van APMG Benelux. Je maakt het examen gedurende het laatste dagdeel van de opleiding. Indien je de online variant volgt, ontvang je een vouchercode om na de 2 lesdagen zelf het examen in te plannen bij APMG.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Vooropleiding

Je hebt minimaal HBO denk- en werkniveau. Het is wenselijk dat je ervaring hebt met projecten. Ook is betrokkenheid gewenst bij projecten die momenteel in je eigen organisatie plaatsvinden.

Studievoorbereiding

Iedere studiebijeenkomst vereist ongeveer 4 tot 6 uur studievoorbereiding.

Studiemateriaal

ICM gebruikt het meest actuele studiemateriaal dat voldoet aan de richtlijnen en exameneisen van APMG. Het studiemateriaal is Nederlandstalig.

Examenvoordeel

ICM biedt haar cursisten examengarantie. Dit betekent dat indien je onverhoopt niet slaagt voor het schriftelijk Foundation-examen, je kosteloos het examen opnieuw mag afleggen, tot het moment van slagen.

Diploma

De opleiding Agile Project Management Foundation biedt je de mogelijkheid om het diploma te behalen:

 • Agile Project Management Foundation – diploma

De opleiding leidt op voor het gelijknamige examen. ICM neemt aan het eind van de opleiding het Agile Project Management Foundation-examen af onder auspiciën van APMG Benelux. Je maakt het examen gedurende het laatste dagdeel van de opleiding. Indien je de online variant volgt, ontvang je een vouchercode om na de 2 lesdagen zelf het examen in te plannen via APMG.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om Agile Project Management Foundation en een vervolgcursus in één pakket te behalen. Dit levert je een kostenvoordeel op van €195,- ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. De duur van het pakket kun je naar eigen wens bepalen. Je kunt kiezen uit de volgende pakketten:

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 67 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

ICM verzorgt Agile Project Management Foundation als avond- en als dagopleiding. De avondopleiding is van 19.00 tot 22.00 uur en omvat 4 bijeenkomsten. De dagopleiding is van 09.30 tot 16.30 uur en omvat 2 bijeenkomsten. De gehele opleiding duurt 1 maand.

Tevens is deze opleiding volledig online te volgen via de Virtual Classroom. Je ontvangt bij deze variant een vouchercode om na de 2 lesdagen het examen in te plannen bij APMG.

De opleiding wordt gegeven in september 2021, november 2021, januari 2022, maart 2022, mei 2022, juli 2022, september 2022, november 2022 en januari 2023.

De opleiding wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 67 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.195,-.

 • Leskosten: € 895 (of 2 termijnen à € 472,50)
 • Materiaal: € 150
 • Agile Project Management Foundation-examen: € 150

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Pakketvoordeel

ICM biedt je de mogelijkheid om Agile Project Management Foundation en een vervolgcursus in één pakket te behalen. Dit levert je een kostenvoordeel op van €195,- ten opzichte van twee afzonderlijke inschrijvingen. De duur van het pakket kun je naar eigen wens bepalen. Je kunt kiezen uit de volgende pakketten:

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 67 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Petra van Santen

  19-10-2018
  Hele duidelijke documentatie en leerboek. Goede uitleg van de trainer, er was voldoende ruimte voor vragen. De stof had nog intensiever behandeld mogen worden.Goede faciliteiten op de trainingslocatie La Vie in Utrecht. Het examen zou in het Engels zijn net als het leerboek. Bij de start van het examen bleek plots dat het in het Nederlands was. Desondanks was het examen goed te doen.
 • Loek van der Wilt

  15-10-2018
  De trainer was duidelijk erg ervaren in het vakgebied, dat zorgde er voor mij meteen voor een enorm vertrouwen en enthousiasme. Verder was het erg leuk om dit met een compleet nieuwe groep te doen, die door de trainer ook enorm vakkundig aan elkaar voorgesteld werd.
 • arts

  25-08-2018
  Zowel de begeleiding als niveau van de kundige trainer heeft een positieve bijdrage geleverd aan deze cursus. De kundige trainer geeft je de ruimte, maar zorgt ervoor dat de stof volledig wordt behandeld.
 • Erik Kuijten

  22-08-2018
  De Agile Project Management training gaf mij een duidelijke, heldere kijk op de inhoud, ondersteund door vele voorbeelden uit de praktijk.
  De trainer wist te boeien met verhalen en voorbeelden die to the point waren en bijdroegen aan een succesvolle training
 • M Jeanson

  21-08-2018
  De trainer wist de leerstof helder over te brengen, de inhoud was goed gedoseerd en er was een goede sfeer in de groep. De cursus was in het engels en het examen ook in het Nederlands.
 • M. Kamminga

  18-07-2018
  Vaak zijn dit soort trainingen vooral examentraining. Maar dat geldt voor deze training zeker niet. Ik heb van deze training echt inzicht in de bedoeling van agile projectmanagement gekregen, naast uiteraard de kennis die nodig is om het examen te halen. Er is veel ruimte voor discussie, eigen praktijkvoorbeelden en oefeningen. Zeker een aanrader!
 • Norbert Entken

  30-11-2017
  De cursus werd gegeven door een zeer ervaren en gedreven docent, waarbij ervaringen uit de praktijk vaak als extra lesstof werden gebruikt. Een aanrader voor iedereen die net iets meer wil weten dan wat er in het boek staat.
  Boeken zijn een goed naslagwerk.
  Locatie: prima, goed bereikbaar, en goed verzorgde lunch.
 • Martijn Dijkstra

  16-11-2017
  De training was inhoudelijk goed, vrij theoretisch, echter de trainer wist zich goed te verplaatsen in de verschillende disciplines van de deelnemers. De training was redelijk interactief, achteraf gezien had dat wat meer kunnen zijn. De trainer bezat meer dan voldoende kennis en wist vrijwel alle vragen te pareren. Goede voorbereiding op het examen. De locatie en de vriendelijkheid van de medewerkers was heel goed! Al met al erg goede indruk.
 • Marco van Barreveld

  04-04-2017
  De training was heel goed. De informatie voorafgaande aan de training compleet en duidelijk. De trainer zelf een topper. Goeie feedback met voorbeelden uit de praktijk. Zelfs met 1 jaar ervaring in Agile heb ik veel gehad aan de leerstof. De oefeningen waren verhelderend en zeer behulpzaam op kantoor.
 • Rolf van der Wal

  21-12-2016
  Het was een zeer leerzame opleiding waarbij Agile projectmanagement handvaten krijgt met een toepasbare DSDM methodiek. Diverse elementen uit deze methodiek zullen dan ook, ter verbetering van de huidige werkwijze, in onze standaard projectaanpak opgenomen worden. Hierbij doel ik met name op het combineren van projectrollen, MoSCoW en een incrementele en iteratieve projectaanpak (zoals bv Scrum). Tijdens de opleiding kwam de ervaren leerkracht met goede praktijdvoorbeelden en wist hij de groep enthousiast te betrekken.
 • Mark van der Sluis

  07-12-2016
  Deskundige en interactieve training waarbij de deelnemers met elkaar snel tot een mooi leerresultaat kwamen. De uitslag van het examen was meteen beschikbaar. De docent bracht alles op een enthousiaste en bevlogen manier.
 • Koen van Toly

  07-12-2016
  Boven verwachting! Het is maar 2 dagen en voor mij was het helemaal nieuwe materie. In hoog tempo, maar in vorm en materie is mij het Agile PM verhaal helemaal duidelijk geworden, niet in de laatste plaats door de docent die duidelijk wist wat hij kwam vertellen en aan wie. APMG diploma gehaald en aanpak voor komend project staat op papier.
 • Maarten Kruit

  23-11-2015
  Het niveau was hoog, maar de groep kon het zeker aan (veel kennis/ervaring met PM). Ron Seegers (trainer) is een energieke en prettige trainer. Voor de groep veel vrijheid om zelf te sturen op de lesstof en dagindeling. Veel ruimte daarbij ook voor praktijkvoorbeelden (onze eigen, of die van Ron) gekoppeld aan de lesstof. Hierbij is de training geen achterover leunen en luisteren, maar veel zelf doen en actief participeren. Eigenlijk is de training zelf al de praktijkervaring met Agile Project management. Zeker een aanrader.
 • Bart van der Laan

  18-11-2015
  Ron is een uitstekende trainer/coach. Door de aanpak van veel doen door de groep zelf, is het in beginsel wat lastig (=wennen), maar al snel pik je op deze manier de stof wel sneller op. Ron ging af en toe wat snel, maar dat kan ook aan deze wat langzame leerling liggen :-)
 • Jolbert ten Napel

  18-11-2015
  Leuke en interactieve training. Hoog niveau, je bent aan één stuk door bezig, de tijd vliegt en je krijgt goede grip op de Agile aanpak. Trainingen zijn goed georganiseerd met (wellicht in deze tijd overbodige) geprinte map en syllabus.
 • Ronald van Dijk

  15-11-2015
  Net als de andere opleidingen goed georganiseerd, goed te volgen ondanks dat ik niet bekend was met de materie en ook niet werkzaam ben in projectmanagement of softwareontwikkeling. Ik kan de training van harte aanbevelen.
 • Tim Koot

  29-10-2015
  Wim Leenders heeft een zeer brede projectmanagement ervaring en weet deze op een erg prettige manier over te brengen op de cursisten. Veel praktijkvoorbeelden en koppelingen naar andere manieren van projectmanagement. Blijf me wel verbazen over de prijs van de lunch op locatie La Vie.
 • Ronald Aalders

  22-10-2015
  De training Agile Project Management Foundation was waardevol om een goed inzicht te krijgen van de principes van Agile Project management. De lesstof werd op een zodanige interactieve manier aangeboden dat het snel "eigen" werd. Het groepsgebeuren sprak mij enorm aan, dat resulteerde in een actieve houding van de cursisten.
 • Evert Straatman

  23-07-2015
  Zowel de opzet, de aanpak als de uitvoering geven precies weer wat de training Agile Project Management inhoudt bij ICM. Zowel de locatie, als de stof en de docent hebben hierbij een zeer positieve bijdrage.
 • Dirk de Bruijn

  07-01-2015
  Lekker praktische cursus. Ik heb veel tips en tricks meegenomen die ik direct kan toepassen in de praktijk. De leermethode was goed/efficiënt; thuis zelf de theorie tot je nemen en in de lessen oefenen met de groep. De trainer nam zelf ook wel wat praktijkvoorbeelden mee, maar ik heb ook veel kunnen leren van medecursisten die zelf al volgens Agile of Scrum principe werken.
 • anonymous

  07-01-2015
  De training Agile Project Management Foundation bij ICM is een aanrader. Trainer, trainingsmateriaal en locatie is goed voorbereid en verzorgd. Een goede mix van theorie en praktijk. Ik kijk uit naar de Practitioner variant die ik in 2015 wil gaan volgen.
 • Anne Tomei

  04-11-2014
  Mijn vragen werden door ICM direct beantwoord of direct in behandeling genomen. De telefoon werd snel opgenomen (dat is erg fijn!!). De trainer leek bekwaam and was able to get through the material fast enough, but with plenty of time to discuss details, answer questions or give examples.
 • Paul Sandé

  Ik heb de Agile Foundation opleiding gedaan en deze beviel erg goed! Duidelijke docent (ik heb ze wel eens anders gezien) die veel rekening hield met de inbreng en specifieke vragen van de groep. Nu als gecertificeerde Agile project manager mijn eerste klus gestart.

 • Leontine Koos

  Agile Foundation zou ik aan iedereen aanraden die werkt in project teams. De opleiding zit erg praktisch in elkaar waardoor ik de theorie gemakkelijker kon toepassen in mijn eigen werk. Blij dat ik deze opleiding bij ICM heb gevolgd.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 67 opleidingen en trainingen in de categorie: Proces- & Projectmanagement

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.