Een Interne Academie opzetten

Investeer structureel in de ontwikkeling van medewerkers

Wat is een interne academie?

Een interne academie is een intern systeem dat jouw medewerkers structureel helpt zich te ontwikkelen, bijvoorbeeld via interne of externe opleidingen en trainingen. Andere veelgebruikte termen zijn leerhuis, opleidingscentrum, bedrijfsschool of leerplein. Het is een plek waar je de aanwezige kennis in je organisatie zichtbaar maakt én deelt.

Een interne academie draagt bij aan..

 • Niet meer ad-hoc, maar gestructureerd ontwikkelen
 • Het behalen van organisatiedoelen
 • Interne kennisoverdracht van senioren op junioren
 • Het doorgeven en laten ervaren van het DNA van je bedrijf
 • Het stimuleren van een leercultuur
 • Medewerkers klaarmaken voor verandering
 • Organisatieverandering
 • Het stimuleren van innovatie
 • Medewerkers makkelijker inwerken bij snelle doorloop
 • Werving en selectie
 • Talentmanagement en competentieontwikkeling

Via deze 9 stappen zet je een academie op

We ontwikkelden een stappenplan waarmee je een academie opzet die naadloos aansluit op de leerbehoeftes en de doelen in jouw organisatie. Ontdek onze 9 stappen om een academie op te zetten.

Dit model is tot stand gekomen in samenwerking met Learning & Development adviseur en ontwikkelaar Babette Bajema.

Quickscan | Interne Academie

Wil je weten wat je in jouw organisatie kunt doen om je academie optimaler aan te sluiten bij je organisatiedoelen? Onze quickscan vul je in als reflectietool en biedt je handvatten. Plan een gratis adviesgesprek met onze Learning & Development consultant Emilie Broeze voor toelichting:

Plan een afspraak

Incompany Workshop: Bouwen aan je eigen Academie

Wil je intern aan de slag met het opzetten van een academie? Of vraag je je af hoe jullie je huidige academie kunnen aanscherpen? Wij helpen je dit gestructureerd aan te pakken via een inspirerende workshop. In deze workshop verken je met onze Interne Academie Quickscan samen met je collega’s wat er nodig is om vraagstukken in jullie organisatie effectief op te pakken. Dit doe je onder begeleiding van een van onze Learning & Development experts.
Wat houdt deze workshop in?

Wanneer is deze workshop relevant?

Je wilt in je organisatie een academie opzetten of optimaliseren en bent op zoek naar handvatten en structuren om dit goed aan te pakken.

Waarom deze workshop?

Het inrichten van een interne academie is niet eenvoudig; er bestaat geen ‘one size fits all’-model. Bij ICM ontwikkelden we een 9 stappenmodel die je helpt belangrijke vragen te beantwoorden en grip te krijgen op het proces en de structuur van leren en ontwikkelen. Gedurende deze workshop vertaal je de 9 stappen naar jouw organisatie met behulp van onze Quickscan, zodat je samen met je collega’s inzicht krijgt in wat er nodig en zinvol is om de vraagstukken op het gebied van L&D effectief op te pakken. Een van onze L&D experts begeleidt jullie hierin. Ook laten jullie je inspireren door best practices en lessons learned in andere organisaties.

Na de workshop ontvangen jullie van ons per onderdeel de bevindingen en ons advies. Hierbij benoemen we eventuele risico’s en brengen we passende vervolgacties in kaart. Zo kunnen jullie beoordelen wat jullie zelf willen oppakken of graag uit handen geven.

Hoe lang duurt deze workshop?

Deze workshop duurt 3 uur. Soms is afstemming met andere afdelingen nodig en tijd om inzichten te verwerken en door te vertalen naar wat dit betekent voor jouw organisatie. In dat geval plannen we twee sessies van 3 uur. Dan bereik je meer resultaat en kun je samen concrete afspraken maken over welke acties jullie gaan oppakken.

Wie kunnen deelnemen?

Je kunt deze workshop samen met je L&D collega’s volgen, maar je kunt ook interne stakeholders betrekken.

Interesse?

Heb je interesse en/of vragen? Wij staan voor je klaar en helpen je graag verder! Neem contact met ons op via learningdevelopment@icm.nl of via het telefoonnummer 030 – 29 19 888.

Voorbeelden van academies

Met je hart Academy

Univé Academy

Van Dorp ontwikkelhuis

ECi Academy

Jansen Huybregts Academie

Goudappel Campus

Klantervaringen

Onze mensen