Webteksten Schrijven

Denk je dat schrijven voor online hetzelfde is als schrijven voor papier? Je zult verrast worden door de verschillen en hoe nauw dit luistert. Het leesgedrag op internet en het leesgedrag in een krant zijn nauwelijks met elkaar te vergelijken. Het is belangrijk dat je als webredacteur zowel de mogelijkheden als de beperkingen van het medium goed kent. Schrijven voor internet betekent dat je rekening houdt met tekststructuur, links en zoekmachines. Deze waardevolle training met veel praktijkoefeningen brengt je schrijfkwaliteiten voor digitale media naar een hoger niveau.

Ook online via Virtual Classroom beschikbaar

Goed nieuws: deze cursus bieden we ook volledig online aan.
Lees meer over de virtual classroom en bekijk de uitleg video.

Kies startdatum

Resultaat

 • Je brengt je schrijfkwaliteiten voor internet en andere digitale media naar een hoger niveau
 • Je hebt inzicht in het online leesgedrag van lezers
 • Je leert structuur aan brengen in je informatievoorziening, je website en digitale nieuwsbrieven
 • Je leert wervende inleidingen, subtitels en teasers schrijven
 • Je ontwikkelt een eenvoudige, actieve en doeltreffende schrijfstijl
 • Je leert bezoekers naar je website leiden en weet hoe je voor zoekmachines optimaal kunt schrijven
 • Je leert hulpmiddelen gebruiken zoals links, fotobeschrijvingen en meer
 • Je schrijft teksten die leiden tot een nog betere website

Doelgroep

Iedereen die teksten voor websites, intranet of digitale nieuwsbrieven schrijft en/of websites beheert.

Zeker weten of dit bij je past? Doe een persoonlijke intake.

Programma

 • Kenmerken van internet
 • Doel en doelgroep
 • Beeldscherm versus print
 • Leesgedrag op internet
 • Structuur aanbrengen in informatie en tekst
 • Informatie omzetten in titels en koppen
 • Actiegericht, doelgericht, kort, bondig en helder schrijven
 • Gebruik van beeld bij teksten
 • Zoekmachinevriendelijke teksten schrijven
 • Tips voor webonderhoud en -beheer
 • Beoordeling van eigen website
 • Praktijksituaties en -voorbeelden
 • Persoonlijk actieplan
Startdata en locaties

Studiewijze

Voorafgaand aan de training vindt een schriftelijke intake plaats. Door oefeningen en opdrachten ontdek je hoe je het beste schrijft voor internet. Je krijgt adviezen, tips en actuele informatie die je helpen teksten op websites aantrekkelijk weer te geven. Er wordt veel aandacht besteed aan voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Deze waardevolle training wordt op interactieve wijze verzorgd door een ervaren trainer die zich heeft gespecialiseerd in effectieve communicatie via internet.

Gedurende de training wordt uiteraard gebruikgemaakt van internet. Daarom gaan we ervan uit dat je je laptop of tablet meeneemt voor een optimaal leerproces.

Heb je de gehele training gevolgd, dan ontvang je het ICM-certificaat.

Studiewijze Virtual Classroom

Wanneer je deze cursus volgt in de Virtual Classroom dan geldt deze studiewijze.

Plaats & data

Benieuwd wanneer je deze cursus kunt volgen? Bekijk de eerstvolgende startdata en cursuslocaties.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Communicatie & Media

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Plaats & data

De training is van 9:30 tot 17:00 uur en omvat 2 bijeenkomsten. Tevens is deze training volledig online te volgen via de Virtual Classroom.

De training wordt verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Online Virtual Classroom, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Maximale groepsgrootte: 12 personen.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Communicatie & Media

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Investering

De investering bedraagt € 1.295,-.

Dit bedrag is excl. € 37,50 per dag voor het dagarrangement of € 10,- per avond voor het avondarrangement. Voor online bijeenkomsten rekenen we geen arrangementskosten. De totale investering is excl. btw. Vrijstelling van btw is mogelijk. Je betaalt in dat geval 10% bovenop de investeringsprijs. Meer informatie.

De factuur van deze cursus wordt na de eerste bijeenkomst verstuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen? Je kunt dit aangeven in het opmerkingenveld bij jouw inschrijving.

Persoonlijk advies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij jouw doelstellingen past. Ook voor praktische vragen kun je terecht bij onze afdeling advies.

Onze afdeling advies is te bereiken van 08:30 - 17:30 uur op telefoonnummer

030 - 29 19 888

Bel mij terug

Wil je liever door ons gebeld worden op een geschikter moment, laat dan hier je gegevens achter.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Communicatie & Media

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.

Ervaringen

 • Ramona Dekker

  15-10-2019
  De locatie was erg centraal en voorzieningen zoals drank en lunch waren goed geregeld. De trainer had veel energie en een aanstekelijk enthousiasme. Ik werd gemotiveerd en goed bij de les gehouden. Super leuke en leerzame training!
 • Vincent Klabbers

  08-10-2019
  De trainer is erg goed veel werkgereleteerde voorbeelden en oefeningen. De training heeft bij veel mooie nieuwe dingen gebracht. Kritisch naar onze eigen website gekeken. Hieruit verbeterpunten gehaald. Korter dan kort proberen te schrijven. De accodomatie en de verzorging waren super.
 • Francis Toonen

  01-12-2018
  Het was een nuttige cursus. Er was een goede interactie en juiste balans tussen theorie en praktijk. De trainer was professioneel en had veel praktijkervaring. De locatie was even zoeken, maar goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
 • A. van der Tuuk

  01-12-2018
  Goed verzorgde training door enthousiaste en betrokken docente die ons voldoende ruimte gaf om voorbeeld situaties aan te dragen uit onze eigen praktijk. Ik heb er veel van geleerd. De lesstof werd voldoende ondersteund door (grappige) praktijk voorbeelden. Dit vond ik erg prettig.
 • Nelleke Goldberg

  30-08-2018
  Zeer nuttige training waar ik veel geleerd heb over het kort en bondig schrijven van teksten. Zowel voor een nieuwsbrief als voor korte internet berichten. Prettige en ervaren trainer, die veel ruimte bood voor vragen en eigen inbreng. Heel fijn was ook dat we onze eigen internetsite als oefenvoorbeeld konden gebruiken, en daar direct feedback op kregen vanuit de trainer en de medecursisten. Ik heb veel profijt van de training in mijn dagelijkse werk en raad hem iedereen aan die veel met (internet)teksten werkt!
 • Lenneke Voskuil

  05-11-2014
  De cursusdagen waren goed georganiseerd. Er was op tijd genoeg informatie bekend. Met vragen werd ik snel geholpen. De training zelf was erg goed. Veel persoonlijke aandacht en praktijkopdrachten. De dingen die ik geleerd heb, neem ik zeker steeds mee terug in mijn werk.
 • Okke de Jong

  26-10-2011
  Deze training was praktijkgericht, maar gebaseerd op degelijke theorie. De oefeningen waren speels maar nuttig. Al met al een verrijkende ervaring die ik direct in de dagelijkse praktijk kon toepassen.
 • Monica Velu

  26-10-2011
  Veel nuttige tips en trucs, veel praktijk voorbeelden en opdrachten, die individueel of in teams moeten worden uitgevoerd. Je krijgt veel praktische tools in handen om te gebruiken bij schrijven voor het web. In twee dagen veel geleerd en veel nieuwe inzichten gekregen, die direct toepasbaar zijn.
 • Ilse

  16-03-2011
  De cursus werd met veel enthousiasme en kundigheid verzorgd door de trainer. Er was een evenwichtige verdeling tussen theorie en praktijk. De praktijk bestond niet alleen uit oefeningen uit het cursusboek. De deelnemers hebben ook elkaars websites bekeken en daar verbeteringen in aangebracht. De trainer gaf aan de hand daarvan tips voor verbetering en voorbeelden uit de praktijk.<br><br>De cursus heeft mij inspiratie gegeven om met kennis van zaken de website van mijn werkgever aan de slag te gaan.
 • anonymous

  16-11-2010
  Schrijven voor internet: <br>Tijdens de cursus word je meegenomen in de enthousiasme van de docent en in de wereld van het schrijven op internet, op een leuke en professionele manier!
 • Monique Sievers

  25-05-2010
  Veel geoefend. De trainer had het vermogen om snel te schakelen tussen de deelnemers. Goede kennis en een boeiende verteller. Het boek werd wel gebruikt als leidraad maar gelukkig niet blad voor blad voorgelezen.
 • Laura Kort

  19-05-2010
  De cursus \' Schrijven voor Internet \' was naast leuk ook nog erg nuttig. Het prettige van de cursus en trainer vond ik dat het allemaal erg praktijkgericht was. Naar aanleiding van mijn eigen praktijkvoorbeelden werd het mij duidelijker waar mijn aandachtspunten lagen.
 • Annet

  03-06-2009
  Zeer goede cursus. Veel oefeningen tijdens de lessen, waardoor de stof goed in iets concreets omgezet kan/moet worden. Ook het beoordelen van de websites van de andere cursisten draagt bij aan het herkennen van goede en minder goede teksten, en daardoor aan het verbeteren van je eigen teksten.
 • Jasper

  Een leuke training met een actieve groep mede cursisten. We hebben met de trainster veel theorie gekoppeld aan de praktijk en handige oefeningen gedaan. Ook het lesmateriaal is duidelijk en handig om te bewaren en later nog eens in te kijken.

 • M. Teeuwen

  Erg goede training waar ik veel aan heb. Ik ben hier echt wijzer van geworden en gebruik het geleerde dagelijks!

 • Lotte Bouwers

  De training werd gegeven door een hele positieve en enthousiaste docente. Wat een gave heeft zij om les te geven, heel inspirerend. Ze ging goed om met vragen uit de groep en de training was gericht op de praktijk wat altijd mijn voorkeur heeft.

 • Ilona Mink

  Ik vind het een interactieve training van een gepassioneerde docent met handige tips die ik direct in de praktijk kon toepassen de volgende dag.

 • Monica Velu

  Veel nuttige tips en trucs, veel praktijk voorbeelden en opdrachten, die individueel of in teams moeten worden uitgevoerd. Je krijgt veel praktische tools in handen om te gebruiken bij schrijven voor het web. In twee dagen veel geleerd en veel nieuwe inzichten gekregen, die direct toepasbaar zijn.

Meer opleidingen en trainingen

Hier vind je een overzicht van alle 17 opleidingen en trainingen in de categorie: Communicatie & Media

Incompany

Deze cursus biedt ICM ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie.