Van SMART naar SMARTI: bereik je doelen!

Het stellen van SMART doelen is een manier om je persoonlijk te ontwikkelen. SMART doelen: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Resultaatgericht en Tijdgebonden. Om een SMART doel te halen moet het je wel persoonlijk raken en inspireren. Alleen met de nodige portie doorzettingsvermogen en durf kun jij groeien.

Resultaatgericht werken

Als je resultaatgericht bent, span jij je actief in om concrete resultaten en doelen te behalen. Bij tegenslagen geef je niet op en houd je de uitgezette lijn voor ogen.

Om resultaatgericht te werken, heb je de volgende eigenschappen nodig:

  • Doorzettingsvermogen: Je zet door om het gestelde resultaat te behalen.
  • Analytisch inzicht: Je bedenkt oplossingen waarmee je snel en gericht op je doel afgaat.
  • Accuraat: Je werkt zorgvuldig. Wat je produceert moet van een kwalitatief hoogstaand niveau zijn.
  • Besluitvaardig: Geregeld snelle en heldere keuzes maken is voor jou geen probleem.
  • Durf: Je weet wat je wilt en benut allerlei (risicovolle) methodes die je doel dichterbij brengen. (carrièretijger.nl)

Functionerings- en beoordelingsgesprekken

Steeds meer organisaties willen dat hun werknemers resultaatgerichter werken. In functionerings-, POP – en evaluatiegesprekken worden werknemers uitgedaagd om doelen te stellen. Dat kan in de vorm van werkinhoudelijke targets,  door vaardigheden verder te ontwikkelen of door een verandering in attitude en gedrag.

Gesprekken met werknemers, waarbij het resultaatgericht werken van werknemers centraal staat, leiden er soms toe dat de werknemer een training gaat volgen. Trainingen als Time Management, Klant- en Servicegericht Werken en Effectief Communiceren hebben als doel om de werknemer nog beter te laten functioneren.

Ontwikkelpunten

Gelukkig komen deze werknemers, vol verwachting, ook in mijn trainingsgroepen. Wanneer ik ze vraag wat ze willen leren tijdens de training, lepelen ze soms de doelen van de werkgever op. Maar vaak hebben ze zelf ontwikkelpunten helder voor ogen en hopen ze, door hieraan te werken, dat hun werk na de training makkelijker en beter zal verlopen.

Tijdens de training besteden we aandacht aan het stellen van zogeheten SMART doelen. Wat ga je na de training anders en beter doen? Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Resultaatgericht en Tijdgebonden. We kennen het allemaal.

Inspirerend

Ik voeg als trainer hier ook de ‘I’ van Inspirerend aan toe. Dit is in mijn ogen een onderdeel dat wordt onderschat. Het wordt steeds gebruikelijker om met je hoofd te werken, maar ook met je hart. Het is belangrijk dat een SMART doel jou persoonlijk raakt en inspireert. Je kunt een SMART doel alleen bereiken als dit het geval is.

Bij de eerste beste tegenslag, mislukking of tegenwerking van anderen gooien velen de handdoek in de ring omdat het in de praktijk alleen een rationeel hoofddoel blijkt te zijn geweest, waar het hart niet mee verbonden was. Als je niet met hart en ziel verbonden bent met het doel dat je wilt bereiken, mis je vaak de eerste en de laatste benodigde competenties, namelijk: ‘doorzettingsvermogen’ en ‘durf’. Aan mijn cursisten vraag ik altijd waar ze blij van worden, waar ze warm voor lopen, waar hun hart sneller van gaat kloppen en waar ze in geloven. Als jij je met je hart verbindt aan een SMART doel, dan is de kans veel groter dat je volhardt in het behalen van je doel en dat dit je ook daadwerkelijk lukt. Joehoe, dat is iets om blij van te worden!