Tevreden worden doe je zelf

Hoe tevreden ben jij met je leven? Volg jij je hart? Of laat je je leiden door wat je omgeving van je verwacht? In het uitverkochte seminar ‘Succesvol Beïnvloeden vanuit 18 principes’ gaf Erik Smithuis zijn publiek diverse technieken mee waarmee je jouw invloed vergroot en meer bereikt, zowel privé als zakelijk.

Het vergroten van jouw invloed

‘De mens is de enige diersoort die incompetente leiders volgt’, start Erik het seminar, en daarmee raakt hij een gevoelige snaar. Het is makkelijk om de zaken te accepteren zoals ze zijn en om te doen wat lijkt te horen. Maar zorgt dat voor geluk, succes en plezier? Erik stelt dat je je invloed vergroot door proactief te zijn. Wat kun je doen? Wat ligt in je vermogen? Zorg dat je jezelf in staat stelt om tevreden te zijn.

Wees je bewust van jezelf

Het kennen van je eigen krachten en valkuilen is waardevol. Het helpt je je eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten te managen, waardoor je niet alleen effectiever wordt maar ook meer plezier in je werk ervaart. Bovendien leer je jezelf observeren en kan dit je ook helpen anderen beter te lezen en te begrijpen.

Er zijn talloze manieren om inzicht te krijgen in je kwaliteiten:

  • Vraag je omgeving om feedback (denk aan je collega’s, manager, opdrachtgevers, vrienden en familie);
  • Lees boeken over kernkwaliteiten (bijvoorbeeld van Daniel Ofman) of over de teamrollen van Belbin;
  • Doe online vragenlijsten en testen die je meer inzichten in je persoonlijke kwaliteiten geven;
  • Noteer projecten, gesprekken en klanten waar je energie van krijgt. Wat hebben deze gemeenschappelijk en kun je deze gemene deler in het vervolg zelf opzoeken?
  • Volg trainingen of neem een coach in de arm, en spar regelmatig met collega’s.

Kortom: leer van elkaar! Zo leer je jezelf ook steeds beter kennen.

Stap uit je comfortzone

De eerste stap naar een andere weg of iets ongewoons kan spannend zijn. Toch kan uit je comfortzone stappen je een hoop energie geven. Denk aan een spontaan gesprekje met die collega die je altijd tegenkomt maar nooit spreekt, stoppen met die baan waar je geen geluk uit haalt of jezelf uit een sleur halen door op werk eens een nieuw project aan te pakken. Durf!

Omgaan met verschillende persoonlijkheidstypen

Je hebt ze overal: mensen met wie die ‘klik’ er niet is, of een andere generatie waarmee je ‘niets hebt’. Op werk kun je daar soms niet omheen. Hoe zorg je dat dit een samenwerking niet in de weg zit?

We houden van mensen die zijn zoals wij; waarmee we gemeenschappelijkheden hebben. Het is geen vanzelfsprekende vraag, maar neem eens een momentje om met elkaar te bespreken: ‘wat houdt je bezig?’. Toon zelf ook je kwetsbaarheid. Verdiep je in de behoeften van de ander en maak zaken waarmee je zit bespreekbaar. Onbekend maakt immers onbegrepen.

Gebruik de kracht van humor en plezier

Humor en plezier zijn essentieel om tevreden te zijn. Zoek bewust omstandigheden op waarin jij dat vindt. Zorg bijvoorbeeld voor een goede werk-privé balans, ontwikkel jezelf en daag jezelf uit, werk aan iets waar jij waarde aan hecht en zorg voor verbondenheid met collega’s. Lees er hier meer over.

Meer inspirerende seminars van experts vind je hier.