Zo zorg je voor plezier op het werk

Plezier op het werk zorgt voor betere resultaten en verlaagt het arbeidsverzuim. Maar hoe zorg je voor meer plezier op de werkvloer? Dit kun je als organisatie doen:

1. Creëer verbinding

Verbondenheid met collega’s, leidinggevende(n) en klanten is een sprekend kenmerk van plezier op de werkplek. Wat bijvoorbeeld bijdraagt aan vertrouwen is weten bij wie je terecht kunt als je een probleem hebt. En als iets motiveert, dan is het wel waardering krijgen van de mensen met en voor wie je werkt.

Verbondenheid betekent ook open communicatie met elkaar. Eerlijk kunnen zijn, bijvoorbeeld over te trage afhandeling van klachten, draagt bovendien bij aan betere samenwerkingen en dus aan betere resultaten. Creëer verbinding door zulke constructieve feedback te stimuleren.

2. Werk aan vitaliteit

Vitaliteit heeft vooral met persoonlijke en organisatorische dynamiek te maken en is voelbaar wanneer je een bedrijf binnenstapt. Vitaliteit betekent ook weerbaarheid – tegen een stootje kunnen. Van vitale organisaties weet je dat ze hebben geleerd om na vallen weer op te staan. Probeer in termen van kansen en mogelijkheden te denken om de vitaliteit van je organisatie te versterken.

3. Bied ruimte aan ontwikkeling en uitdaging

In werkomgevingen waar talenten worden gewaardeerd ontstaat ruimte voor ontwikkeling en voor nieuwe uitdagingen. Deze ruimte helpt niet alleen je organisatie vooruit maar draagt ook bij aan een sterkere loyaliteit van medewerkers naar collega’s en het bedrijf.

Er is ruimte voor talent wanneer je als medewerker in de gelegenheid bent om doelen te stellen en te halen, en je daar ook erkenning voor krijgt. Kunnen groeien is van belang, of dat nu naar een leidinggevende functie is of tot een zeer gewaardeerd specialist. Als organisatie maak je deze groei mogelijk door potentieel talent aan te boren en ruimte te geven.

4. Bewaak de balans

Mensen worden op een gezonde manier uitgedaagd wanneer zij zich niet overvraagd maar ook niet ondervraagd voelen. We spreken dan van ‘evenwicht’. Werksystemen die medewerkers vrijheid geven en niet te veel hameren op regels en voorschriften kunnen bijdragen aan zulk evenwicht. Ook kan evenwicht betrekking hebben op een goede balans tussen werk en privé.

5. Zorg voor een gemeenschappelijk doel

Het zit in de mens om anderen te willen helpen. Geld verdienen door bij te dragen aan maatschappelijke doelen geeft betekenis aan werk. Steeds meer grote ondernemingen zetten bijvoorbeeld duurzaamheid centraal, en veel medewerkers ontlenen daar rechtstreeks werkplezier aan.

Een baan zonder zorgen bestaat niet, maar ruimte voor passie en plezier kunnen we natuurlijk altijd goed gebruiken. Aandacht voor de vijf factoren uit dit artikel zijn hiertoe wellicht een mooi streven.