Wat is IPMA en welke certificeringen zijn er? Je leest het hieronder!

Wat is IPMA?

IPMA staat voor International Project Management Association. Wereldwijd werkt deze organisatie aan het professionaliseren van project- en programmamanagement. IPMA is geen methode maar een onafhankelijk en internationaal keurmerk. Daarbij kijkt IPMA niet alleen naar de kennis van de projectmanagers, maar ook naar de ervaring en competenties waarover ze beschikken. De IPMA-examens staan daarmee los van de specifieke methode waarin iemand is opgeleid.

IPMA-niveaus

Er zijn verschillende niveaus waarop je je bij IPMA kunt laten certificeren: IPMA D tot en met IPMA A. De IPMA D certificering is voor de beginnende projectmanager en de IPMA A variant is voor de zeer ervaren professional. Niet iedereen redt het tot en met IPMA A. Op moment van schrijven zijn er in Nederland maar 16 mensen op dit niveau gecertificeerd!

Bij ICM bieden we IPMA D, IPMA C, IPMA D Certified Agile Associate én IPMA C Certified Agile Leader aan. Deze laatste twee certificeringen zijn specifiek interessant voor professionals die werken in een agile omgeving.

IPMA D Certified Agile Associate

IPMA D Certified Agile Associate is een belangrijke certificering voor beginnende agile professionals. Denk aan net begonnen scrum masters, projectmanagers en consultants. Je toont met dit certificaat aan dat je over actuele kennis beschikt en dat je alles in huis hebt om succesvol agile te werken.

IPMA C Certified Agile Leader

IPMA C Certified Agile Leader is daarnaast een belangrijke certificering voor ervaren agile leiders (bijvoorbeeld product owners en ervaren scrum masters en projectmanagers).

Om aan dit traject te kunnen starten moet je in de afgelopen 6 jaar 36 maanden in een agile omgeving gewerkt hebben in een rol waarin agile leiderschapskwaliteiten nodig waren. In het laatste jaar moet je deze rol teamoverstijgend uitgevoerd hebben. Met de certificering bewijs je dat je alle competenties en bekwaamheid hebt om een agile organisatie vorm te geven.

IPMA Project Management Office (PMO)

Bij ICM bieden we ook IMPA Project Management Office (kortgezegd IPMA PMO) aan. Deze opleiding is bedoeld voor managementassistenten en secretaresses die ondersteuning bieden aan projectleiders en projectmanagers. Deze medewerkers houden onder andere de tijd en het budget in de gaten, zodat de projectmanagers zich bezig kunnen houden met de direct relevante onderdelen.

Hulp nodig met je IPMA-keuze? Bel gratis met een van onze studieadviseurs, op nummer 030 – 29 19 888!

Direct aan de slag met IPMA? Bekijk de IPMA opleidingen en trainingen van ICM.