Wat is Agile?

Wat is Agile?

‘Agile’ werken staat letterlijk voor ‘flexibel’, ‘soepel’ of ‘vlot’ werken. Agile werken is een manier van werken waarbij een werkend product belangrijker wordt geacht dan allesomvattende documentatie. Klinkt logisch, maar vroeger was het zo dat er al veel documentatie bestond voordat het betreffende product überhaupt was getest. Ook is bij Agile werken inspelen op verandering belangrijker dan een vast plan volgen. Wanneer gaat iets immers precies volgens plan? Aanpassingen maken wanneer een situatie verandert is dan ook iets wat bij Agile werken gestimuleerd wordt.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld PRINCE2 is Agile Project Management geen specifieke methodiek, maar meer een verzameling van principes en methodieken die een team helpt te kunnen anticiperen op de wensen en eisen van de klant.

Hoe ziet Agile werken eruit?

Met Agile werken worden projectontwikkelingen opgedeeld in korte periodes of sprints, ook wel ”timeboxing” genoemd. Bij elke sprint wordt een doel bepaald en het gewenste resultaat beschreven. Hier werk je als team naartoe en je stemt af en toe af in korte bijeenkomsten. Hierdoor wordt er een duidelijk overzicht in stand gehouden wat de huidige stand van zaken is, wie waar mee bezig is en waar je naartoe werkt. Deze manier van werken voorkomt dat een project uitloopt, er is meer voortschrijdend inzicht en gebruikers kunnen meer betrokken worden bij het ontwikkelproces. Ook kunnen projectteams beter anticiperen op wijzigende omstandigheden en doelstellingen vanuit de opdrachtgever.

Scrum is één van de Agile methodieken die kan ingezet worden om effectief en flexibel samen te werken.

Waar komt Agile vandaan?

Agile is ontstaan vanuit de IT. In deze wereld veranderen de klantwensen steeds sneller en worden ze steeds onvoorspelbaarder. Hierdoor kost het veel tijd om nieuwe software te ontwikkelen. De klantwensen helder krijgen en het product maken is vaak zo tijdrovend dat het product vaak al verouderd is wanneer het op de markt komt. Naast dat de kosten vaak oplopen, valt het resultaat ook regelmatig tegen omdat het veel minder kan dan de klant in eerste instantie hoopte.

Om deze problemen te ondervangen, is Agile werken ontstaan. Daarbij hoeven veranderingen niet langer vermeden te worden, waardoor software-ontwikkelaars de klant meer in het proces kunnen betrekken en daardoor een product kunnen leveren waar de klant het meest aan heeft.

De Waterval-methode tegenover de Iteratieve Agile-fasering

Voor de komst van Agile werd er gewerkt via de traditionele waterval-methode. Bij deze methode is er aandacht voor één ontwikkelstap per fase. Deze stappen zijn: analyse, global ontwerp, detailontwerp, bouw, test en overdracht. Er is dus telkens pas resultaat zichtbaar aan het eind van de waterval.

Traditioneel werken

Bij Agile daarentegen wordt iteratief gewerkt. In elke fase komen alle ontwikkelstappen aan bod. Elke fase levert dan ook een werkend product op, waarna er overlegd kan worden met de klant of het product aan de wensen voldoet.

Meer weten over agile?

Zo vermijd je de valkuilen van agile werken
6 tips om PRINCE2 te combineren met Agile Projectmanagement

Direct aan de slag?

Bekijk hier onze opleidingen en trainingen op het gebied van Agile.