Wat is Scrum en hoe wordt het gebruikt?

Scrum, Agile, PRINCE2: in de wereld van projectmatig werken bestaan behoorlijk wat methodieken en specialismen die het succes van jouw projecten kunnen bepalen. Welke vorm past het beste bij jou en jouw organisatie? Om daarachter te komen zetten wij de termen voor je uiteen. In dit artikel leggen we je uit wat Scrum is en hoe het wordt gebruikt.

Wat is Scrum en waar komt het vandaan?

Scrum is een Agile projectaanpak waarbij je snel en effectief samenwerkt. De filosofie achter Agile is dat je wendbaar moet zijn om stand te houden in onze snel veranderende wereld. Deze manier van werken werd bedacht om grote, kostbare IT-projecten te laten slagen. Productontwikkeling kost namelijk veel tijd en die tijd is er eigenlijk niet. Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en de markt verandert waar je bij staat. Scrum helpt je sneller en beter in te spelen op die veranderende klantwens door continu te schakelen.

Een Scrum team komt regelmatig samen om de voortgang te bespreken, waardoor obstakels snel boven tafel komen en je deze samen kunt oplossen. Je bepaalt dus niet vooraf de route naar je einddoel, maar ontdekt deze gaandeweg. Inmiddels wordt het door Ken Schwaber en Jeff Sutherland bedachte Scrum niet alleen toegepast bij grote IT-veranderingen, maar ook bij bijvoorbeeld marketingcampagnes en bij het bouwen van websites en apps.

Hoe werkt Scrum?

Bij Scrum werk je met een zelfsturend, multidisciplinair team bestaande uit 3 tot 9 leden. Je werkt samen in sprints: korte periodes van 1 tot 4 weken waarin deelproducten of demoversies van je eindproduct worden opgeleverd. Er is een duidelijke rolverdeling:

  • De Product Owner: de opdrachtgever die de belangen van de klant voorop heeft staan en richting geeft aan het team.
  • Het Ontwikkelteam: mensen uit verschillende disciplines die werken aan taken uit de sprints.
  • De Scrum Master: begeleidt en ondersteunt het team met focus op het Scrum proces.

De Product Owner beheert de product backlog. In de product backlog van het Scrum team staan alle doelen en op te leveren producten. In de sprint backlog staan de doelen en producten die in die sprint opgeleverd moeten worden. Het Ontwikkelteam maakt de producten uit de sprint backlog. Op het scrum board houden ze de status van alle taken bij en schuiven ze deze van ‘to-do’ en ‘busy’ naar ‘done’.

De samenwerking bij Scrum

Het Scrum team komt vaak samen om de voortgang van de sprints te bespreken. De Scrum Master leidt de vier verschillende type meetings:

  • In de Sprintplanning bespreekt het team de doelen voor deze sprint en verdeelt de taken over de mensen van het Ontwikkelteam.
  • Iedere dag van de sprint is er een Stand-up. Loopt iemand tegen problemen aan bij taken en behalen we de doelen in de sprint?
  • In de Review lever je resultaten op en verzamel je feedback om in de huidige sprint te gebruiken.
  • Met de Retrospective kijk je terug op de sprint en het Scrum proces: hoe kunnen we het verloop van de volgende sprint verbeteren?

Scrum werken draait dus vooral om afstemming en feedback. Dat is belangrijk, want een Scrum team is een zelfsturend team. Transparante communicatie en een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid zijn van groot belang. Je komt zo nooit voor verrassingen te staan aan het einde van een project en je boekt snel vooruitgang.

Aan de slag met Scrum

Wil je aan de slag met de basis van Scrum of heb je de ambitie om Scrum Master of Product Owner te worden? Kijk dan eens bij deze opleidingen:

Is je nog niet helemaal duidelijk welk vervolg past bij jouw persoonlijke situatie? Onze studieadviseurs voorzien je graag van extra informatie en advies. Ze zijn bereikbaar op 030 – 29 19 888.

Bron: The Scrum Guide.