7 tips om een betere Scrum Master te worden

Hoe dragen klompen en een Lederhosen bij aan een beter scrumproces? Wij vroegen ervaren Scrum Master en ICM-trainer Rolf Teekens hoe je een betere Scrum Master kunt worden en hij kwam met een aantal handige en creatieve tips. Wil jij als Scrum Master betere resultaten boeken, een betere samenwerking tussen de betrokkenen realiseren en daarbij het proces nog leuker maken? Gebruik dan deze 7 tips om een betere Scrum Master te worden.

Tip 1: Focus je op het proces, niet op de inhoud

Rolf: “De basisregel is dat de Scrum Master verantwoordelijk is voor het proces. Ook al is het misschien verleidelijk, je moet je niet bemoeien met de inhoudelijke vraagstukken. Dit is aan het team. Je mag mensen best helpen om betere inhoudelijke keuzes te maken maar als Scrum Master is je focus het proces, en het team efficiënter laten werken zodat ze mooie resultaten kunnen leveren. Durf met je handen op je rug te staan.”

Tip 2: Zorg voor duidelijkheid en overzicht

Een goede Scrum Master zorgt voor duidelijkheid. Wat is precies de opdracht? Wie is waarvoor verantwoordelijk? Wie is waar goed in? Zo is het voor iedereen helder waar je met elkaar aan werkt en wie je waarover kunt aanspreken. Dit verbetert de prestaties en vergroot het werkplezier.

Maak hierbij goed onderscheid tussen de Scrum Master, de Product Owner en het team. Ga niet op elkaars stoel zitten want dan gaan er zaken door elkaar lopen. Zorg dat iedereen zich op zijn eigen taak focust.

De Product Owner bepaalt hoe het product eruit komt te zien en het team bepaalt hoe ze het gaan uitvoeren. Jij als Scrum Master zorgt dat deze twee partijen goed samenwerken.

Tip 3: Leer je team om verantwoordelijk te zijn voor het resultaat

Rolf: “Geef het team eigenaarschap. Leer ze verantwoordelijkheid te nemen voor het resultaat. Zij moeten bepalen of het product iets is dat ze zelf zouden kopen. Goed is hierbij goed genoeg.

Ook wanneer het team iets nodig heeft – bijvoorbeeld hulp van buitenaf – moeten de teamleden dit zelf bij de Scrum Master aangeven. Hij zorgt dan dat deze zaken geleverd worden. Hij is de accelerator die af en toe even aan het wiel draait zodat alles soepel loopt.”

Tip 4: Leer de teamleden kennen

Een goede Scrum Master heeft niet alleen oog voor het team en het proces, maar ook voor de individuen in het team. Zo zorgt hij ervoor dat de teamleden betrokken blijven, binding hebben met jou en het product, en dat de werkcultuur goed blijft.

Stel dat je als Scrum Master met een nieuw team gaat werken. Als je niet de tijd neemt om je teamleden persoonlijk te leren kennen, dan kan het zijn dat je individuele kwaliteiten over het hoofd ziet. Iemand kan hele goede ideeën hebben, maar niet comfortabel zijn met het spreken in de groep. Wanneer je dit weet kun je hierop inspelen, door hem aan te moedigen wel voor de groep te spreken of hem individueel te benaderen.

Tip 5: Coach de Product Owner om de rol krachtig in te vullen

Rolf: “De rol van Product Owner staat centraal bij Scrum. Hij heeft verantwoordelijkheid over het eindproduct en maakt de inhoudelijke keuzes. Ik zie dat veel Product Owners nog wat twijfelachtig zijn en soms niet helemaal duidelijk keuzes durven te beargumenteren naar het team. Dus coach als Scrum Master de Product Owner zodat deze zijn rol strakker invult, beter richting durft te geven en de gesprekken met meer overtuiging aangaat.”

Tip 6: Heb het lef om te spiegelen

Rolf: “Soms moet je de Product Owner helpen spiegelen met vragen als: hoe bruikbaar is dit product? Zit de klant erop te wachten? Wat vind je er eigenlijk zelf van? Ook het team moet je vragen durven stellen: hoe was de samenwerking? Durven we overal open en eerlijk over te zijn? Wees niet bang om af en toe de confrontatie aan te gaan. Dit kan soms hard zijn, maar zonder wrijving geen glans.

Een tip hierbij: heb je feedback voor je team? Benoem dan ook altijd zaken die wel goed zijn. Laat zien dat je je team waardeert. Dit zorgt voor een betere sfeer.”

Tip 7: Laat zien hoe leuk Scrum kan zijn!

Rolf: “Een goede Scrum Master maakt scrummen leuk en gaat hierbij creatief te werk. Wij hadden bijvoorbeeld een keer een klant waar we drie sprints voor hadden ingepland, waarbij elke sprint een eigen thema had: Frans, Duits of Nederlands. Het team verscheen bij de retrospective in traditionele klederdacht, op klompen of in Lederhosen. We versierden de scrumboards, de mensen probeerden te overleggen in de taal van het thema en we sloten af met een lunch, compleet met Franse kazen en Duitse worsten. Het was hilarisch.

Naast dat het voor meer plezier in het werk zorgt was een leuke bijvangst dat toen zich er een probleem voordeed, iemand nog precies wist dat dat in de Duitse week was, omdat we toen een koppeling met Duitse woorden  maakten. We konden toen direct pinpointen wanneer en met wie dat was om er snel achter te komen hoe we het probleem toen oplosten. Het was dus nog functioneel ook.

Durf hierbij out-of-the-box te denken maar kies wel iets dat bij je past. Als zo’n landenthema niet comfortabel en authentiek voelt kun je het beter niet doen, want dan komt het niet geloofwaardig over. Je kunt het ook iets simpeler doen, door bijvoorbeeld een keer buiten te vergaderen wanneer het mooi weer is, of tussendoor een complimentenronde te doen.

Laat vooral zien dat Scrum een leuke werkvorm is waar je energie van kunt krijgen. Werk je met meer plezier? Dan gaan mensen beter werken en mooiere resultaten boeken.”

Welke competenties heeft een goede Scrum Master?

Rolf: “Scrum is dienend leiderschap. De Scrum Master is een coach die zelf niet op de voorgrond staat, maar wil dat zijn teamleden goed presteren en dat het team succesvol is. Hij of zij is een verbinder die zoekt naar mogelijkheden en mensen aanspoort het beste uit zichzelf te halen. De coach van Sven Kramer is ook niet bezig met zelf sneller schaatsen, hij wil Sven sneller laten schaatsen.

De Scrum Master coacht, faciliteert, verbindt, helpt anderen groeien en let op plezier, werkgeluk en goede samenwerkingen. Hij is mensgericht en geniet van andermans successen. Een goede Scrum Master steekt het vuur in de mensen aan!”

Wil jij je ontwikkelen op het gebied van Scrum? Bekijk hier al onze Scrum trainingen.