5 tips om een succesvolle Scrum Product Owner te worden

Scrum. Iedereen heeft het er over, iedereen zegt het te doen, maar in feite loopt iedereen maar wat te ploeteren. Het lijkt mode om ermee bezig te zijn, want als je het niet doet loop je hopeloos achter. Maar is dat zo? Of is het meer een manier van ‘eraan toe zijn’ en weten wanneer je wat moet doen?

Het model dat scrum hanteert is heel eenvoudig. Wat het lastig maakt zijn de gedragingen, houding, mentaliteit en gedrevenheid die je nodig hebt om er echt mee te leren werken. De wijze waarop je het doet is belangrijker dan wat je feitelijk doet. In de opleiding Scrum Master ontdek je wat je kunt doen om mensen bekwaam te maken binnen scrum. In deze rol zorg je dat het team vrij baan heeft om succesvolle producten of diensten op te leveren. Maar toch blijkt het zelfs dan nog lastig om ermee aan de slag te gaan.

Hoe komt dat? Veel Scrum teams weten het antwoord wel. Het is de Product Owner die het verschil maakt. De Product Owner is degene die vanuit klant- en productkennis de klant vertegenwoordigt en helder heeft wat er geproduceerd moet worden. Maar wat is de Product Owner voor iemand? Hoe kan hij of zij in zijn rol groeien? En in welke kritieke succesfactoren moet je investeren? Laten we eens ontdekken wat een goede Product Owner zo waardevol maakt. Ik geef je 5 tips om een succesvolle Product Owner te worden.

Tip 1: Ken je organisatie en haar visie

Zorg dat je begrijpt hoe de organisatie voordeel wil halen uit een ontwikkeling en dat je ontwikkelt met een heldere visie. Dat vereist veel inzicht en communicatie tussen de Product Owner en de organisatie. Het lijkt heel simpel, maar het is in de praktijk lastig.

Hoe vergroot je als Product Owner je slagkracht? Het is een hele uitdaging om veel verschillende stakeholders op één lijn te krijgen en om hun belangen, eisen en wensen te vertalen naar de Scrum Teams. Neem geen genoegen met een paar eisen, wensen of criteria op een ‘user story card’. Leer hoe je dit in de praktijk vertaalt naar betere oplossingen en snellere ontwikkeling.

Tip 2: Vorm de spil in open communicatie

Een Product Owner die goed functioneert is de drijvende kracht achter het Scrum Team en zorgt dat de communicatie snel en vloeiend verloopt. De dedicated Product Owner heeft altijd een streepje voor. Zo kan hij veel aanwezig zijn en vaak meer inspelen op de kleine, meer informele vragen die opkomen tijdens de ontwikkelingen. Zorg dat je weet waar de teams mee bezig zijn, wat zij nodig hebben en zorg voor open communicatie.

Tip 3: Gebruik je creativiteit

Ga eens van de gebaande paden af! Laat de waarde voor de business nu eens zien aan het team. Welke voorbeelden en beelden kun je daarbij inzetten? Maar ook als het team klaar is, wat laat je de stakeholder zien? Hoe zorg je dat zij weten wat de echte waarde is van wat gemaakt is? En zien zij dat dit hun manier van werken kan verbeteren? Wees creatief om de resultaten als een onuitwisbare indruk achter te laten bij je stakeholders.

Tip 4: Handel proactief

Wees in de rol van Product Owner proactief. Sta op en activeer het team. Laat je waarde zien in enthousiasme, inspireer mensen, laat zien wat jullie samen voor de organisatie kunnen betekenen. Wacht niet tot het team klaar is, maar neem het voortouw.

Tip 5: Evalueer en leer!

Hoe breng je teams echt verder? Hoe neem je als team je eigen verantwoordelijkheid? Door er voor te staan. Met elkaar. Ik hoor nog wel eens: succes geeft een hoop minder gezeur! En het klopt, successen worden niet al te vaak onderwerp van een strenge evaluatie. Maar waarom niet? Veel ging goed, dus hoe stellen we dit succes voor toekomstige ontwikkelingen zeker? De Product Owner weet als geen ander wat dit aan de organisatie voor waarde kan brengen.

Wil jij weten hoe je je ontwikkelt als Professional Scrum Product Owner? Schrijf je dan snel in voor de opleiding Scrum Product Owner (PSPO I) en doe mee om je kennis, vaardigheden en je inzichten te vergroten.

Naar de opleiding

Rolf Teekens

Docent ICM opleidingen & trainingen