Je competenties ontwikkelen? Zo doe je dat!

In ons gratis e-book ‘De 10 tips om Aantrekkelijk te blijven als Werknemer’ lees je hoe je aantrekkelijk blijft op de arbeidsmarkt. Wat kunnen we doen om nu en in de toekomst de juiste baan te hebben die past bij onze talenten en ons energie en plezier geeft? Een belangrijke tip is natuurlijk: ontwikkel je competenties. In dit artikel gaan we in op hoe je dit aanpakt.

Maar eerst: wat zijn competenties eigenlijk?

Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden en (beroeps)houding. Competenties worden gevormd door wat we hebben geleerd tijdens onze opleidingen of eerdere banen, en door wat we hebben meegekregen in onze opvoeding.

Competenties bestaan uit drie componenten:

  • Weten (kennis en inzicht);
  • Kunnen (vaardigheden uitvoeren);
  • Houding (motivatie en persoonlijkheid).

De juiste mix is essentieel om aantrekkelijk te zijn en te blijven voor een werkgever.

Een voorbeeld:

Een hardloopster heeft al jaren internationaal succes, omdat:
A) ze over de beste kennis van verschillende hardlooptechnieken beschikt;
B) ze haar tegenstanders goed kan ‘lezen’ en het benodigde geduld heeft om de aanval op het juiste moment in de wedstrijd in te zetten;
C) opgeven voor haar niet bestaat en ze er (nagenoeg) alles voor over heeft om te winnen.

Het mag duidelijk zijn dat in dit voorbeeld (A) staat voor kennis, (B) voor vaardigheden en (C) voor houding.

Waarom zou je je competenties ontwikkelen?

Om als medewerker aantrekkelijk te blijven voor het bedrijf waar je werkt en voor eventuele toekomstige werkgevers is het belangrijk om je competenties te blijven ontwikkelen. Ten eerste zul je hierdoor beter worden in het uitvoeren van je huidige werk. Dit levert niet alleen betere resultaten op, maar ook meer werkplezier.

Ten tweede creëer je nieuwe kansen wanneer je in ontwikkeling bent. Overweeg je bijvoorbeeld een carrièreswitch? Of heb je een promotie op het oog? Hier horen nieuwe en/of verbeterde competenties bij!

Hoe ontwikkel je je competenties?

Nu je een beeld hebt van wat competenties zijn, ben je natuurlijk benieuwd hoe je je competenties kunt ontwikkelen. Hier een fictief praktijkvoorbeeld:

Maarten is 38 jaar oud, getrouwd en vader van twee jonge kinderen. Hij werkt al lange tijd bij een internationaal bedrijf als projectdirector. Hiervoor reist hij van Amerika naar China, en dan weer naar het Midden Oosten. Hij wil eigenlijk dichter bij huis gaan werken en minder ver hoeven reizen, omdat de balans tussen werk en privé verstoord raakt. In Nederland ziet hij weinig kansen, maar in Duitsland een stuk meer. Zijn Duits is echter niet goed genoeg om de stap naar een functie bij onze oosterburen te maken.

Afgelopen zomervakantie nam hij daarom een paar Duitse thrillers mee. Na de vakantie keek hij elke avond Duitse televisie (dit overigens tot ongenoegen van zijn vrouw ;-)). Hij zette de taalinstelling van zijn telefoon op (je raadt het al) Duits, en hij belde regelmatig met Duitse collega’s om zijn taalvaardigheid te oefenen.

Inmiddels is hij aangenomen bij de Duitse organisatie.

Dit is een voorbeeld van hoe je je competenties op een creatieve en leuke manier kunt ontwikkelen.

Verdiep je hiervoor altijd eerst in wat je sterke kanten zijn (tip: doe de ICM Sterke Kanten test!), en wat je doelen zijn. Aan de hand daarvan bepaal je welke competenties je nodig hebt, en wat prioriteit heeft. Vervolgens ga je de competenties één voor één, in kleine stapjes ontwikkelen.

Blijf dichtbij jezelf

Investeren in je competenties is investeren in jezelf. Kleine stappen leiden vaak tot groot resultaat.

Tot slot: het is vooral van belang de competenties te ontwikkelen die dichtbij jezelf en je eigen talent liggen. We hoeven niet iemand anders te worden; we moeten streven naar een verbeterde versie van onszelf. Dit wordt onderschreven door Samuel Goldstein, die zei: “Success is only doing what you can do great… and leave the rest for others to be done”.

Wil jij door ICM geholpen worden om als professional aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt? Of wil je overstappen naar een nieuwe functie? Bekijk hier onze mogelijkheden tot omscholing en bijscholing.