Hoe word ik mediator?

Houd je ervan om te bemiddelen tussen mensen in conflictsituaties, onderhandelingen te begeleiden en win-winsituaties te creëren? Dan past een rol als mediator jou waarschijnlijk goed. Maar hoe ontwikkel je mediationvaardigheden? En wat moet je doen om als mediator aan de slag te kunnen?

Bedenk wat je doel is

Je kunt als mediator allerlei kanten op. Zo heb je familiemediators en arbeidsmediators of je kunt aan de slag als mediator voor de overheid en in strafzaken. Welke specialisatie je ook kiest, het is raadzaam om een brede basisopleiding te volgen waarmee je de juiste vaardigheden ontwikkelt.

Kies je voor een MfN erkende opleiding, dan heb je de mogelijkheid om je na het afronden van de opleiding je te laten registreren als mediator bij de MfN: de Mediatorsfederatie Nederland. Je wordt dan opgenomen in het openbare MfN-register en vindbaar voor personen en instellingen die een gekwalificeerde mediator zoeken. Na een basisopleiding kun je een specialisatie kiezen en je verder ontwikkelen in een bepaalde richting. Het aanbod van (geaccrediteerde) mediationopleidingen van ICM vind je hier.

Ga in gesprek met een mediator

Drink eens een kop koffie met een mediator om meer te weten te komen over de mediationpraktijk. Via LinkedIn, in je eigen netwerk of in dat van je organisatie kun je op zoek gaan naar iemand uit het vak. Behalve antwoorden op vakinhoudelijke vragen krijg je zo ook meer zicht op carrièremogelijkheden.

Natuurlijk zijn er ook genoeg boeken waarin je meer kunt lezen over het beroep en de benodigde vaardigheden. Bijvoorbeeld ‘Handboek Mediation’ van Alex Brenninkmeijer of ‘Toolkit Mediation’ van Manon Schonewille.

Als mediator aan het werk

Je hebt je opleiding tot mediator afgerond, wat nu? Als mediator werk je als een onafhankelijke derde partij, vaak als zzp-er. Het zelfstandig ondernemerschap vraagt ook extra inspanningen. Je moet ervoor zorgen dat je zichtbaar bent, bijvoorbeeld met een duidelijke website of door het verspreiden van flyers bij relevante partijen.

Er zijn daarnaast verschillende beroepsverenigingen waar je je bij aan kunt sluiten om je netwerk te vergroten. Deze verenigingen organiseren events en workshops om kennis uit te wisselen, verspreiden nieuwsbrieven over marktontwikkelingen en behartigen de belangen van mediators. Voorbeelden zijn de Mediatorsvereniging (NMv), De Vereniging Mediators Overheid (VMO), de Nederlandse Vereniging van Mediation Advocaten (NVVMA) of de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS).

Meer weten?

Benieuwd naar de ervaringen van een mediator? Marlous Donker-Dungelmann volgde de ICM Mediationopleiding, zette haar eigen praktijk als mediator en coach op én verzorgt inmiddels zelf ook trainingen op mediationvlak. In dit artikel geeft ze een inkijkje in de rol van mediator.