De ICM Mediationopleiding: wat kun je er eigenlijk mee?

Het lijkt je fantastisch om organisaties en mensen te begeleiden in conflictsituaties. En om mensen te helpen samen tot een oplossing te komen. De ICM Mediationopleiding is dan echt iets voor jou. Deze complete en intensieve opleiding leidt je in vijf maanden op tot professioneel mediator. Maar misschien heb je nog veel vragen, zoals: wat kan ik er eigenlijk mee? Kan ik er straks mijn brood wel mee verdienen? En ook niet onbelangrijk: hoe vind ik klanten?

Mediators worden steeds vaker ingezet bij conflicten. “Er is werk genoeg”, zegt Marlous Donker-Dungelmann. Na het volgen van de opleiding een aantal jaar geleden, heeft ze haar eigen praktijk als mediator en coach opgezet, Groenehartzaken mediation & coaching. Daarnaast geeft ze training in mediation- en coachingsvaardigheden. “Je hoort steeds vaker: ‘Oh, dat hebben we via een mediator opgelost. Bij arbeidsconflicten bijvoorbeeld worden vaak mediators ingezet, maar ook bij conflicten tussen huurders onderling of tussen huurders en woningcorporaties.” Zelfs begrafenisondernemers vragen weleens een mediator nog vóór de uitvaart langs te komen, als er bijvoorbeeld ruzie is tussen nabestaanden over de muziekkeuze.

Bekijk de ICM Mediationopleiding

Echtscheidingen en burenruzies

Naast organisaties en overheidsinstellingen vinden ook particulieren meer en meer de weg naar een mediator. Bij scheidingen of burenruzies is het veelal goedkoper om een mediator in te schakelen dan als beide partijen een advocaat inschakelen. Het tarief van een mediator is lager dan dat van een advocaat en partijen kunnen de kosten delen. “Ook is de uiteindelijke oplossing duurzamer, omdat partijen zelf ideeën voor oplossingen bedenken en er daardoor beiden achterstaan.” Dat door jouw bijdrage als mediator partijen stapjes in elkaars richting zetten, is een van de dingen die Marlous veel voldoening geeft in haar vak. “Soms hebben mensen elkaar jarenlang niet gesproken. Bij binnenkomst praten mensen vaak alleen tegen mij. Als ze dan tijdens een mediationgesprek weer mét elkaar gaan praten: daar doe ik het voor.”

Als zelfstandige aan de slag, maar hoe?

Er is dus werk genoeg voor een mediator, maar hoe vind je klanten? Marlous krijgt veel klanten via mond-tot-mondreclame. Maar dat is maar een begin. “Zorg voor een goed netwerk en sluit je aan bij de MfN. Investeer in een goede website en heldere folders, die je bij huisartsen, schoonheidsspecialistes enzovoort neerlegt. Voor elke ondernemer geldt: je moet jezelf zichtbaar maken.” En wees creatief. Marlous organiseerde bijvoorbeeld een avond voor vrienden en bekenden en vertelde daar wat ze precies doet.

Waarom kiezen voor ICM?

Er zijn meerdere opleidingsinstituten die een opleiding op het gebied van mediation aanbieden. Waarom zou je dan voor de ICM Mediationopleiding kiezen? Marlous: “De persoonlijke aanpak is heel prettig. Er wordt gekeken naar de persoon achter de mediator.” Deelnemers oefenen tijdens de opleiding veel en gaan vaak in groepjes aan de slag. Er wordt veel geoefend met cases om je klaar te stomen voor de praktijk. “Niemand vindt rollenspellen fijn, maar na afloop denk je: ‘Dit was echt heel leerzaam!’ De opleiding wordt gegeven door twee docenten die ieder een specifiek deel van de lessen voor hun rekening nemen. “ICM doet dit bewust om cursisten te laten zien hoe docenten anders lesgeven vanuit een bepaalde achtergrond, bijvoorbeeld een juridische of juist een psychologische.”

De ICM Mediationopleiding is geschikt voor iedereen die zichzelf in de markt wil zetten als gekwalificeerd mediator. Dat kan zijn als zelfstandig mediator, zoals Marlous. Maar er zijn ook deelnemers met een juridische achtergrond, bijvoorbeeld advocaten die mediation willen toevoegen als vakgebied. In rechtszaken worden partijen namelijk steeds vaker verwezen naar mediation. Dat is een goede ontwikkeling, vindt Marlous: “Door middel van mediation gaan partijen vaker van een win-verliessituatie naar een win-winsituatie.”