Cursist Vitaal en Mindful Werken: ‘Mindfulness kun je op elk moment toepassen’

Als oprichter van Albrecht&Partners (actief in financieel management en bedrijfsadvisering) weet Ruud Albrecht als geen ander dat de werkdruk in de zakelijke dienstverlening erg hoog kan zijn. Hij heeft dan wel een heel rationeel beroep, enkel focussen op die ratio is volgens hem onvoldoende. Mindfulness is van groot belang, op werk- én privégebied. In de training Vitaal en Mindful Werken leerde hij bewuster te leven, de tijd te nemen en zelfs mindful te eten. Dit neemt hij mee als positieve bagage die hem dagelijks ondersteunt in allerhande situaties.

Waarom besloot je deze training te volgen?

“Eigenlijk begon het tien jaar geleden. Een assistente die toentertijd op het secretariaat werkte, zei eens tegen me: “Goh Ruud, je moet wat meer lachen als je aan het werk bent. Je kijkt wat bozig, terwijl je helemaal niet bozig bent.” Vanaf dat moment begon ik erop te letten en realiseerde ik dat wat je uitstraalt en hoe je overkomt een groot verschil maakt. Ik begon verschillende cursussen te volgen, onder andere op het gebied van communicatie en coaching. Met mindfulness kwam ik verder in aanraking door een artikel op de ICM Campus. Docent Eric Elbertsen vertelt hierin wat mindfulness voor hem betekent. Niet zweverig, maar juist heel toepasbaar. Dat sprak me aan. Ik ontdekte dat alle cursussen die ik volg raakvlakken hebben met elkaar. Mindfulness is misschien wel de overkoepelende ‘paraplu’ van de onderwerpen die mij interesseren.”

De hele dag door mindful

“Mindfulness heeft me vooral bewustwording opgeleverd. Zo sta ik er nu heel bewust bij stil dat ik ’s ochtends de tijd neem om mijn tanden te poetsen, in plaats van dat zo snel mogelijk te doen. Hierdoor start ik rustiger op. Vervolgens gaat het ‘mindful zijn’ de hele dag door.

Ben ik bijvoorbeeld druk bezig met een dossier over een juridische kwestie en zoek ik door mijn vele ordners, dan zeg ik tegen mezelf: ‘rustig aan, niet te snel erdoorheen’. Spreek met jezelf af dat je de tijd neemt voor wat je doet. Natuurlijk mag je een bepaald tempo hebben, maar ren jezelf niet voorbij. Drink je koffie eens niet haastig op maar neem je tijd en sta erbij stil hoe je ervan geniet. Daar hoef je natuurlijk niet de hele dag over te doen, maar het gaat erom je eigen balans te vinden bij het inzetten van mindfulness. Het hoeft helemaal niet zweverig of vaag te zijn, geef er een betekenis aan die bij jou past. Mindful werken betekent voor mij meer focus op datgene waar je mee bezig bent. Je bent uitgerust en geniet van elk moment, wat je prestatie kwalitatief ten goede komt. Een goede werkomgeving speelt hierbij een grote rol, daar hebben werknemers en werkgevers beiden baat bij.”

Wat vond je goed aan de training?

“De cursussen van ICM zijn allesbehalve éénrichtingsverkeer. Er is veel interactie en cursisten worden uitgenodigd en gestimuleerd zichzelf uit te dagen door het materiaal en de manier van doceren. Ook de docent van Vitaal en Mindful Werken was super goed. Hij zag en hoorde alles maar liet zich niet zomaar van de wijs brengen. Daarnaast bracht hij het lesmateriaal erg goed in de praktijk. Zo hebben we tijdens de lunch van een trainingsbijeenkomst mindful gegeten. Toen de trainer vertelde dat we dit gingen doen, keek iedereen hem aan en dacht: ‘ben je niet goed bij je hoofd?’ Maar hij legde uitstekend uit wat het betekende. Vervolgens aten we op ons gemakje, we zeiden niks tegen elkaar en genoten van elke hap. Het bleek helemaal niet gek te zijn. Eten is iets dat je snel te gehaast doet, waardoor je maar de helft proeft. Dat is zo zonde.”

Wat is je het meest bijgebleven van de training?

“Niet specifiek één ding. Wanneer je cursussen volgt, draag je het geleerde met je mee als positieve bagage. Ik weet nu instinctief hoe ik met bepaalde, nieuwe situaties om wil en kan gaan. Dit komt niet door een specifieke theorie of tekst die ik heb gelezen, maar door alles wat ik mee heb gekregen in het leven. Deze training vult mijn bagage mooi aan.”

Heb je advies voor andere mensen werkzaam in de zakelijke dienstverlening?

“Het risico van werken in deze branche is dat je opbrandt. Tijdens je werk is je geest alsmaar bezig. Dat moet geen probleem zijn als je ervoor zorgt dat je lichamelijk en geestelijk vitaal bent. Zorg dus goed voor jezelf: eet gezond, beweeg en plan genoeg ruimte in voor ontspanning. Als je vitaal en mindful leeft, bespaar je energie die je kunt besteden aan de dingen die belangrijk zijn in je leven. Hier is je werk een groot onderdeel van.”

Vitaliteit en werkgeluk

Vitale mensen hebben meer plezier in hun werk, zijn doelgerichter en succesvoller. Door een betere balans tussen werk en leven ervaren ze meer energie en ontspanning.

Een goede balans tussen werk, privé en gezondheid is bovendien een belangrijke voorwaarde om gelukkig te zijn in je werk. Een vitale, gezonde en gemotiveerde werknemer ervaart daarom meer werkgeluk. Vitaliteit en werkgeluk zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je meer lezen over werkgeluk? Dat kan op onze speciale werkgeluk pagina.