Mindfulness voor beginners

Vijfentwintig jaar geleden maakte Eric Elbertsen een twee jaar durende wereldreis om geluk te vinden. Het lukte hem maar niet dat geluk te vinden, totdat hij in een Tibetaans boeddhistisch klooster terechtkwam. Hier leerde hij dat geluk zich niet in de buitenwereld bevindt, maar in de wereld binnenin je. En dat houdt Eric nog dagelijks bezig. Inmiddels is hij wandelcoach en trainer, of nog mooier: bewustzijnsveranderaar. In dit artikel lees je hoe hij mindfulness in zijn trainingen voor ICM verwerkt.

Wat is mindfulness?

Mindfulness komt voort uit het 2500 jaar oude boeddhisme. Bij het Tibetaans boeddhisme staan twee bezigheden centraal: ten eerste doe je zelfonderzoek door middel van mindfulness. Waar komen je patronen vandaan? Je angsten, boosheid en verlangens? Ten tweede ga je de stilte aan. Het uitgangspunt is dat je nergens naartoe hoeft om gelukkig te zijn. Je bent al waar je wilt zijn. Alles wat je nodig hebt om vrij en blij te zijn zit al in je, alleen kan het soms nog lastig zijn dit te zien. Leren mindful te zijn helpt je om de vrijheid en blijheid binnenin je te ervaren.

Amerikanen onderzochten hoe dit spirituele gedachtegoed voor de westerse cultuur werkt en inmiddels poppen de mindfulnesscursussen als paddenstoelen uit de grond: korte en wetenschappelijk bewezen cursussen die je helpen te ontspannen en met meer plezier te leven.

Eigenaarschap als onderdeel van mindfulness

Zie jij jezelf als een dobbertje in de zee dat meedeint met de golven en afwacht wat er komt? Of iemand die aan het roer staat, stuurt, en daarbij eventueel om advies vraagt? Eric besteedt in zijn trainingen veel aandacht aan eigenaarschap: niet simpelweg anderen om oplossingen vragen maar zelf verantwoordelijkheid nemen voor je issues. Hij reikt daarbij modellen en manieren aan om issues te onderzoeken, zonder kant-en-klare oplossingen aan te bieden. Het kan moeilijk zijn om op te staan en verantwoordelijkheid te nemen, maar op het moment dat je dat doet heb jijzelf invloed op de uitkomsten en de vrijheid om keuzes te maken.

Van reactief naar proactief

Je issues onderzoeken kan je bovendien helpen te achterhalen waar ze uit voortkomen. Vaak komen deze problemen voort uit je verleden: de cultuur waarin je bent opgegroeid of ervaringen die je hebben gevormd. Je alleen al bewust zijn van de achterliggende oorzaak kan je helpen ermee om te gaan.

Denken in beelden

Een volgende stap is leren denken in beelden. Heb je inzicht in je issues en de achterliggende oorzaken, dan kun je je oplossingsgericht afvragen: hoe ga je nu succes behalen? Hoe ga je nu geloven in jezelf? Wat zeg je dan tegen jezelf? Hoe handel je dan? Wat voor beelden zie je?

Een valkuil op het gebied van eigenaarschap is om ondanks bewustzijn toch niets te ondernemen. Het kan helpen om vooraf je smoezenboek te bespreken. Welke smoezen zou je inzetten om niets te doen? En hoe zou je die smoezen kunnen ondervangen? Beeld je vooraf een situatie in en bedenk hoe je kunt omgaan met eventuele hindernissen. Denk ook aan je motivatie: hoe graag wil je eigenlijk iets?

Begin stapsgewijs

Een simpele manier om mindfulness in je leven te verwelkomen is om vijf minuten per dag uit te trekken, op een stoel te gaan zitten en even helemaal niets te doen. Wees in die vijf minuten alleen maar opmerkzaam: scan wat er gebeurt in je lijf. En vervolgens in je hoofd. Welke gedachten heb je allemaal? Hoe is je ademhaling? Dat is al genoeg om goed te leren voelen.

Mindfulness betekent namelijk niet je goed gaan voelen, maar leren goed te voelen. Het resultaat kan zijn dat je je goed voelt, maar dat is niet het doel van mindfulness. Zelf doorloopt Eric elke ochtend een routine waarin hij lichaams- en mindfulnessoefeningen doet, inspirerende teksten leest en een kort stukje tekst schrijft.

Nieuwsgierig naar meer handvatten om te ontspannen en meer plezier te ervaren? Neem eens een kijkje bij de cursussen Vitaal en Mindful werken, Effectief omgaan met stress en werkdruk of Persoonlijke Effectiviteit.

Verder lezen

Eric Elbertsen interviewde in 2015 dertien mensen over hun ervaringen met mindfulness. Van een CEO van een groot bedrijf tot een militair en iemand met een posttraumatische stressstoornis. Hierover schreef hij het boek genaamd ‘Ervaringen met Mindfulness’. Dit boek kun je verkrijgen door een mail te sturen naar ericelbertsen@gmail.com.

Andere tips van Eric zijn de boeken ‘Doen vanuit zijn’ van Ineke Schaper en ‘Rusten in Zijn’ van Eric’s spirituele leraar Hans Knibbe.