7 tips voor teambuilding

“Niet de beste spelers winnen, maar het beste team wint.” Teambuilding verbetert de samenwerking en vergroot het onderlinge vertrouwen tussen de teamleden. Daarnaast zorgt het voor betere communicatie, meer werkplezier en bovenal betere resultaten. Hoe zorg je voor succesvolle teambuilding? Hier 7 tips!

1. Organiseer teambuildingactiviteiten

Er zijn veel activiteiten die je als team kunt doen, maar niet allemaal stimuleren ze teambuilding. Teams die bijvoorbeeld gaan karten of naar de bioscoop gaan zullen een leuke tijd hebben, maar aan teambuilding wordt nauwelijks gewerkt. Een goede teambuildingactiviteit zorgt voor een hechter teamgevoel door een groep te stimuleren samen een doel te bereiken. Denk aan een escaperoom of – iets meer out of the box – een avontuurlijke dropping.

2. Maak gezamenlijke doelen duidelijk

Een gemeenschappelijke visie met gezamenlijke doelen zorgt voor gedeelde identiteit en waarden, en voor een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel. Dit brengt meer verbinding tussen de teamleden teweeg. Zorg dat de teamleden goed op de hoogte zijn van het gemeenschappelijke doel en het eigen aandeel daarin. Bekijk ook eens onze 10 tips voor gezamenlijke focus op organisatiegroei.

3. Vier behaalde successen samen

Wat verbindt er meer dan samen succes vieren? Het gevoel dat je als team een doel bereikt hebt zorgt voor een hechter teamgevoel en voor nog meer motivatie om samen ook toekomstige doelen te bereiken. Besteed dus bewust tijd aan het vieren en waarderen van successen.

4. Geef feedback om teamleden te laten groeien

Feedback is een cadeautje! Het is van groot belang te stimuleren dat teamleden elkaar feedback geven, omdat feedback ervoor zorgt dat mensen beter samenwerken, sneller groeien en ontwikkelen en meer open leren communiceren. Onmisbaar bij teambuilding dus. Bekijk onze tips om respectvol feedback te geven.

5. Zorg ervoor dat je elkaars unieke kwaliteiten kent

Elkaars unieke kwaliteiten leren kennen en bespreken heeft veel voordelen. Het bevordert het samenwerken omdat bijvoorbeeld duidelijker is wie er bij welke kwesties om hulp gevraagd kan worden. Ook kun je taken met deze kennis efficiënter verdelen, waardoor het werkplezier toeneemt en resultaten verbeteren. Je kunt de kwaliteiten van de teamleden in kaart brengen door hen kwaliteiten van zichzelf en van hun teamleden op te laten schrijven. Je kunt hierbij ook de Sterke Kanten Test van ICM gebruiken. Leuk en nuttig!

6. Beschouw vergissingen als leergeld

Zorg ervoor dat fouten bespreekbaar zijn en zie een fout als een kans om te leren. Zo creëer je een veilig klimaat waarin medewerkers open durven te praten over dingen die minder goed zijn gegaan en kunnen ze van hun eigen fouten en van andermans fouten leren.

7. Plezier is smeerolie voor elk team

Wist je dat werkplezier, samen lachen en een fijne omgang met elkaar ervoor zorgen dat de sfeer binnen het bedrijf verbetert en daarmee de teams hechter worden? Stimuleer werkplezier dus, en profiteer van blije medewerkers! Bekijk hier hoe je je werkgeluk vergroot.