Test: Ontdek je sterke kanten

Wat zijn nou precies jouw talenten? Veel mensen vinden het lastig om dat duidelijk aan te geven. Ontdek in onze e-learning wat jouw sterke kanten zijn en hoe je ze (nog meer) kunt inzetten!

Gratis e-learning om te ontdekken hoe je je sterke kanten kunt inzetten

Voor cursisten van ICM maakten wij in samenwerking met docent Matthijs Steeneveld (sterkekanten.nl) een Sterke Kanten module op onze Digitale Leeromgeving. We geloven dat persoonlijke ontwikkeling ligt in het verder ontwikkelen van je talenten, in plaats van te focussen op je ontwikkelpunten. Want wanneer je dat doet, ben je gelukkiger, productiever en ervaar je meer zingeving.

Ook jij kunt deze module doorlopen, door hem hieronder aan te vragen. Vul je e-mailadres in en ontvang het onderzoek in je mailbox. Ook ontvang je dan maandelijks onze nieuwsbrief vol inspiratie over persoonlijke ontwikkeling:

Iedereen heeft sterke kanten

Martin Seligman is een van de grondleggers van de positieve psychologie. Hij ontdekte zes kernwaarden die in alle culturen voorkomen: wijsheid en kennis, moed, liefde, rechtvaardigheid, matigheid en spiritualiteit. Hij stelde dat dit de universele waarden voor mensen zijn. Seligman groepeerde onder deze waarden 24 persoonlijke karaktersterkten zoals creativiteit, humor, hoop, nieuwsgierigheid, leiderschap en vriendelijkheid. Ze zijn meetbaar en verschillen per persoon. Onderzoek toont aan dat je je gelukkiger voelt als je je persoonlijke sterkten een centrale plaats geeft in je leven (Seligman, 2004).

De VIA Character Strenghts test in de e-learning toont jouw persoonlijke top 5 aan. Je herkent ze doordat je er energie van krijgt, omdat ze je makkelijk afgaan en omdat het jouw karakter bepaalt. In de e-learning vind je bovendien toelichting op elk van de sterke kanten en hoe ze er in de praktijk uitzien.

24 persoonlijke karaktersterkten VIA (Seligman)

Gebruik je sterke kanten vaker

Nu je weet wat je sterke kanten zijn, kun je deze bewust vaker gaan gebruiken. Kies er één en bedenk drie manieren waarop je je gekozen sterke kant de komende week kunt gebruiken. Dat kan op meer manieren dan je denkt! Misschien kun je iemand vragen om met je mee te denken.

Bronnen

Seligman, M.E.P. (2004). Authentic Happiness: Using the new positive psychology to realize your potential for lasting fulfillment. New York: Free Press

Steeneveld, M. & Van den Berg, A. (2018). Het Sterke Kantenkaartspel. Leiderdorp: Uitgeverij Positieve Psychologie Nederland.

Rijken, M. (2014). Just take the first step. Tijdschrift voor Coaching, (4), 40-44.