10 tips voor omgaan met draken van collega’s

Draken van collega’s. Heb jij ze? Je kunt ze niet luchten of zien, ze halen het bloed onder je nagels vandaan en je ergert je kapot. Wat je ook doet, de situatie lijkt niet te verbeteren. Vermijden of negeren lukt niet, want je blijft jouw draak tegenkomen… Er is maar één oplossing: de draak temmen! Uit het boek ‘Omgaan met draken’ van Jeanne Bakker haalden wij 10 tips om draken te herkennen, te begrijpen én te beïnvloeden. Deze zijn gebaseerd op het DISC-model.

De 10 tips

Tip 1: Stel vast met welk type draak je te maken hebt
De bestrijding van jouw draak wordt een stuk makkelijker als je weet met welk type je te maken hebt. De een maakt veel kabaal en spuwt vuur, de ander speelt verstoppertje en communiceert onhelder. Jeanne onderscheidt vier types:

  • De rode raak. Deze is het meest dominant, gaat graag de strijd aan en leeft om te winnen. Hij of zij praat graag over behaalde successen en is zich er niet van bewust dat dat arrogant of blufferig over kan komen. Als jouw draak rood is, dan vind je hem waarschijnlijk luidruchtig, ongevoelig en bot.
  • De gele draak volgt op de voet qua dominantie, is overdreven vrolijk en doet alles voor aandacht en applaus. Gele draken staan vooraan om een presentatie te geven, ouwehoeren slap en luid, lachen hard en stuiteren van de energie. Is jouw draak geel, dan vind je hem waarschijnlijk dodelijk vermoeiend en onbetrouwbaar.
  • De groene draak is juist veel rustiger. Hij of zij gaat conflicten uit de weg en houdt alles graag zoals het is. Ook is deze draak erg gericht op normen en waarden. Als jij je niet volgens zijn of haar normen gedraagt, dan kun je erop rekenen dat de groene draak achter jouw rug om zijn mening laat blijken. Hij of zij heeft slechts een handvol ‘vertrouwelingen’ en laat buiten dat groepje niet graag zien wat hij of zij voelt. Actie en doorpakken is groene draken vreemd, want voor alles is veel denkwerk gewenst en beren op de weg zijn er altijd.
  • Tot slot de blauwe draak. Hij of zij kun je zien als een muggenzifter, formeel en afstandelijk. Deze draak voelt zich niet op zijn gemak bij onvoorspelbaarheid en emoties. Hij of zij gaat voor perfectie maar dat kost vaak veel tijd. Is er geen zekerheid, dan kunnen plannen ook gemakkelijk worden afgeblazen. Is jouw draak blauw, dan vind je waarschijnlijk dat er geen lol mee te beleven valt.

Tip 2: Begrijp hoe het gedrag van jouw draak is ontstaan

Hoe ontwikkelt iemand voorkeursgedrag? Komt het door je genen, je ouders, je school? Er zijn vele boeken volgeschreven over gedrag en de oorsprong ervan, maar alle onderzoekers en wetenschappers zijn het eens over het volgende: als bepaald gedrag jou succes oplevert, dan ben je geneigd dit gedrag te herhalen.

Als kind heb je jarenlang kunnen experimenteren met gedrag. Met alles dat werkte ben je je comfortabel en veilig gaan voelen. Zo vormde zich een voorkeursgedragsstijl. De vier kleuren van de draken uit tip 1 (rood, geel, groen en blauw) corresponderen met de vier kleuren van de DISC-methodiek: rood staat voor dominant, geel staat voor inspirerend, groen voor stabiel en blauw voor conformerend. Meer over deze methode lees je in dit artikel. Voorkeursgedrag heeft positieve en negatieve kanten. In tip 1 hebben we vooral de negatieve kanten van bepaald voorkeursgedrag uitgelicht. In tip 3 lees je over de leuke kanten van jouw draak, waar je je misschien nog niet zo bewust van bent.

Tip 3: Zie de positieve kanten van jouw draak

Probeer jouw draak eens van de positieve kant te bekijken. Zo leer je hem of haar beter kennen en begrijpen en kun je wellicht ook handiger met jouw draak omgaan.

De positieve kanten van een rode draak
Heb je weleens beseft dat je altijd weet wat je aan de rode draak hebt? Best fijn dat je nooit hoeft te gissen naar zijn of haar bedoelingen. Van gelieg is geen sprake en je hoort altijd wat hij of zij denkt en te zeggen heeft.

Eigenlijk is jouw draak best een dappere durfal, die zelfs kalm en rustig blijft in situaties waar iedereen gestrest van wordt. Hij of zij is gedreven, prestatiegericht, assertief, doortastend, beslist en doelgericht. Elk team kan zo iemand goed gebruiken. Alleen als dit type de controle verliest, worden er wat negatieve kanten zichtbaar. Dan wordt hij drammerig, aanvallend en soms zelfs autoritair. Hij is dan zo bezig met het behalen van resultaten, dat hij de mensen om zich heen uit het oog verliest. Hij heeft echter heus niet de intentie mensen pijn te doen. Dat komt niet eens in hem op.

De positieve kanten van een gele draak
Heb jij met een gele draak te maken, dan kan het helpen je te realiseren hoe goed deze draak anderen kan inspireren en motiveren dankzij zijn of haar verbaliteit. Deze draak doet steevast zijn best het anderen naar hun zin te maken en zorgt bij een formele of gespannen sfeer voor een grap en ontspanning.

Deze persoon is enthousiast, levendig, energiek, creatief, relatiegericht, inspirerend en overtuigend. Ook is hij of zij makkelijk. Je kunt afspraken gewoon afzeggen, een ander idee hebben of iets niet willen. Zolang je jouw boodschap maar brengt met een lach en aardig blijft. Je bent zo vergeven. Elk team kan een geel persoon goed gebruiken, want dat staat garant voor een goede sfeer, optimisme en vertrouwen in een goede afloop. Vergis je niet: jouw gele draak probeert niet alleen maar lol te maken. Hij of zij wil ook graag resultaten bereiken maar zet een grapje hier en daar graag in om alles soepel te laten verlopen.

De positieve kanten van een groene draak
Ook die groene draken hebben meer mooie kanten dan jij je misschien beseft. Het zijn zorgvuldige, harde werkers die graag alles netjes op tijd af hebben. Ze voelen goed aan hoe een ander zich voelt en helpen anderen graag bij moeilijkheden. Als hij of zij zegt iets te gaan doen, dan gebeurt dat ook.

Omdat deze persoon geduldig, gevoelig, oprecht, begripvol, stabiel en rustig is, is hij of zij onmisbaar voor elk team. Dankzij dit groene teamlid is er harmonie, worden zaken netjes afgerond en heeft iedereen het door als er iets mis dreigt te gaan. Het is een misvatting dat groene draken niet gedreven zijn. Misschien lijkt het alsof deze persoon niet veel bereikt, maar soms is hij of zij juist bezig te voorkomen dat iets niet gehaald wordt. Ook al zie je bij deze persoon veel aarzelingen, vergeet niet dat hij of zij zelden opgeeft.

De positieve kanten van een blauwe draak
Dan die blauwe draken. Je kunt ervan op aan dat als deze draak iets aanlevert, er goed over nagedacht is en dat het goed gecontroleerd is. Hij of zij is beleefd, netjes en te vertrouwen. Deze persoon is waardevol in elk team omdat hij gedetailleerd, objectief, analytisch, weloverwogen en duidelijk is.

Alleen als falen dreigt, wordt hij afstandelijk, kritisch en soms zelfs pietluttig. Desondanks is hij net als ieder ander een mens met een sociaal leven en iemand die om anderen geeft. Hij toont dit alleen soms op een andere manier doordat hij zo gefocust is op het perfect uitvoeren van zijn taak.

Tip 4: Voorkom deze veelgemaakte temfout

Bij het temmen van jouw draak kun je in allerlei valkuilen trappen. De truc om dit te voorkomen zit in het onderdrukken van je primaire reactie. Als iemand druk is, kunnen we de behoefte voelen deze persoon te kalmeren. Of als iemand bezorgd is, gaan we diegene geruststellen. Heel logisch, maar dit werkt vaak averechts bij draken.

Het advies: doe nooit het tegenovergestelde als jouw draak, maar pas je gedrag aan en kleur mee. In de volgende tip lees je hier meer over.

Tip 5: Ontdek de juiste aanpak voor jouw draak

Het is hoog tijd om jouw draak te temmen, zonder dat hij of zij het doorheeft. Voor elke kleur draak bestaat een andere aanpak.

Voor elke draak geldt: om hem te kunnen beïnvloeden moet je ervoor zorgen dat de draak jou vertrouwt. Over het algemeen geldt dat we geneigd zijn mensen te vertrouwen die op ons lijken, waar we iets van onszelf in herkennen. Kortom: we moeten ervoor zorgen dat we in ons gedrag een beetje op onze draak lijken.

Dit kun je via drie manieren doen:

  • De woorden die je kiest
  • De intonatie of toon waarmee je iets zegt
  • Je lichaamstaal

Waarschijnlijk voelt dit in het begin een beetje gek en nep. Logisch, jouw voorkeursgedrag is namelijk anders en dit ben je niet gewend. Maar jij bent de ander niet aan neppen of manipuleren, je geeft juist een weloverwogen reactie waarmee je laat zien dat je op één lijn wilt komen met je draak.

Bij de verschillende draken kan dat zich anders uiten:

  • Zo heeft het geen zin om de rode draak te kalmeren. Kleur mee door direct ter zake te komen, eerlijk en duidelijk te zijn en te spreken in termen van doelen en resultaten. Maak dingen niet mooier dan dat ze zijn.
  • Vraag jouw gele draak niet serieus te zijn. Ga juist mee in zijn enthousiasme, vlotte tempo en aarzel niet om anderen erbij te betrekken. Wees uitgesproken in je mening en besteed niet te veel tijd aan details.
  • Het gaat niet werken jouw groene draak op te zwepen en te pushen. Zeggen dat hij het gewoon moet durven en doen zal een averechts effect hebben. Voorkom haast en stel open vragen, luister en vertel hoe het met jou gaat. Toon gevoel.
  • Blauwe draken worden er niet blij van als je hen probeert op te vrolijken of er emoties bij haalt. Zorg gewoon dat je je tot in de puntjes voorbereid, ter zake komt en je informatie beperkt tot feiten. Geef hem of haar tijd om na te denken en dwing niet tot snelle beslissingen.

Tip 6: Doe zelfkennis op: welke draak ben jij?

Elk mens verheft zichzelf tot de norm. Daardoor kan het gedrag van jouw draak voor jou heel vreemd en abnormaal overkomen, terwijl jij vindt dat je je zelf heel normaal gedraagt. Andersom vindt de draak zijn eigen gedrag normaal terwijl hij jouw gedrag… Tja, misschien ook wel heel gek vindt? Heb je er weleens bij stilgestaan dat jij ook een draak kan zijn voor anderen?

In het boek ‘Omgaan met draken’ en online zijn er diverse testen te vinden die je inzicht in je eigen voorkeursgedrag en DISC-kleur geven.

Tip 7: Zie gedrag los van persoonlijkheid

De DISC-methodiek en deze drakentips van Jeanne Bakker hebben vooral betrekking op het waarneembare gedrag van de mens. Het zegt niets over iemands persoonlijkheid, gevoeligheid, intelligentie of sociale vaardigheden. Mensen die dominant gedrag vertonen zijn dus niet per se minder gevoelig dan mensen die veel over hun gevoelens praten. Ze uiten dit alleen anders. Probeer gedrag dus los te zien van gedachten en gevoelens.

Tip 8: Elk team kan alle kleuren gebruiken

In tip 3 hebben we het gehad over de positieve kanten van alle soorten draken. In deze tip kwam al mooi terug hoe welkom alle verschillende types zijn in een team. Je zou maar een team hebben vol rode mensen. Dan zou je weliswaar een erg taakgericht team hebben dat energiek en competitief is, maar erg gezellig wordt het niet zodra er sprake is van controleverlies. Dan heb je juist baat bij een groen type die de harmonie bewaart en rustig blijft.

Of een ander voorbeeld: een team vol gele types zit weliswaar vol inspiratie, motivatie en humor. Maar wanneer zij honderden plannen hebben geïnitieerd die toch wat vaag en onrealistisch zijn, dan kan een blauw persoon ontzettend goed helpen deze plannen te structureren, te beoordelen en secuur uit te voeren.

Tip 9: Leer elkaar als team beter kennen via DISC

Wil jij deze inzichten met je team delen en elkaar onder begeleiding beter leren begrijpen? Dat kan via een interactieve DISC teamtraining. Onze Incompany Consultants helpen je graag zo’n sessie op te zetten waarbij je zowel theoretische verdieping krijgt in de methodiek als ervaart hoe je effectief met verschillende types omgaat door opdrachten te doen. Vraag vrijblijvend een offerte aan via dit formulier.

Tip 10: Vergeet niet te lachen

Adem maar eens diep in en uit. Het is tijd om die opgeborrelde frustratie en ergernis te laten ontsnappen en jouw draak eens heel anders te benaderen. Bovenstaande tips helpen je hopelijk om met een heel andere mindset de volgende ontmoeting met jouw draak in te gaan. Succes! En vergeet niet te lachen. ?

Meer weten?

Omgaan met draken - Jeanne BakkerWe haalden deze tips uit het boek Omgaan met Draken van Jeanne Bakker (uitgeverij Brain Bakery). In dit boek lees je nog veel meer behulpzame tips voor omgaan met personen waar jouw nekharen rechtovereind van gaan staan. Ook staat in dit boek een mooie test die je helpt ontdekken met welke draak je te maken hebt.

Bekijk ook eens de training Effectief Beïnvloeden waarin je oefent met het aanpassen van je gedrag en communicatiestijl om meer voor elkaar te krijgen bij anderen. Let op: we maken in deze training geen gebruik van eerdergenoemd boek.