Dit is waarom DISC meer is dan hokjesdenken

DISC is een methode waarmee je gedrag inzichtelijk maakt. Via een vragenlijst ontdek je jouw eigen gedragsstijl en met de bijbehorende uitleg geeft DISC je ook inzicht in het gedrag van anderen. Klinkt interessant, toch? Kritiek is er ook: de methode zou een manier zijn om mensen in hokjes te plaatsen of om er labels op te plakken.

Mijn ervaring

Vijf jaar geleden werkte ik voor het eerst met de DISC-methode en ik werd er erg enthousiast van. Ik ben gek op menselijk gedrag en vind het reuze boeiend te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. Daarom besloot ik me officieel te laten certificeren en gaf ik in september mijn eerste interne DISC-training voor nieuwe collega’s bij ICM. In zo’n training bepaal je aan de hand van een vragenlijst hoe taakgericht of mensgericht jouw gedrag in een bepaalde context is. Dat wordt afgezet tegen je proactiviteit en reactiviteit. Aan het hand daarvan zie je in percentages in hoeverre jouw persoonlijkheidsstijl rood (dominant), geel (invloedrijk), blauw (consciëntieus) en groen (stabiel) is.

DISC - dominant, invloedrijk, consciëntieus en stabiel

Afbeelding afkomstig van salesbox.com

Hoe kun je DISC gebruiken?

Ik zie DISC als een methodiek om gedrag te herkennen. Het is niet de waarheid, het is geen vast persoonlijkheidsprofiel en er zijn geen slechte profielen. Het geeft je slechts handvatten die jou kunnen helpen inzicht te krijgen in je eigen gedragsvoorkeuren en het herkennen van voorkeuren bij anderen.

Stel dat je een hoog blauw percentage hebt en dit merkt aan dat je goed nauwkeurig kunt werken, problemen objectief en zonder emoties kunt analyseren maar de valkuil hebt dat je weinig risico neemt en het liefst voor een standaard, veilige oplossing kiest. Van je meer gele collega merk je dat ze tal van originele ideeën heeft en die met veel enthousiasme kan verwoorden, maar moeite heeft structuur aan te brengen in projecten. Door de samenwerking op te zoeken vullen jullie elkaar perfect aan!

Daarnaast is de DISC-methodiek ook een combinatie van voorkeursgedrag versus omgeving. Er is een bepaalde basis die je voorkeur heeft, maar je persoonlijke ontwikkeling en je omgeving kunnen hier invloed op hebben. Denk bij je omgeving aan je rol in je team op werk, of je rol in je gezin, en hoe die kunnen verschillen. Elke omgeving vraagt weer andere dingen van je.

Geen hokjesdenken

Ik zie DISC niet als een methode om labels op mensen te plakken. Hoewel ik om me heen vaak merk dat dit labelen snel gebeurt. De methode zou gebruikt moeten worden om inzicht te krijgen in je eigen voorkeuren en kwaliteiten en om je communicatie te verbeteren. Het alleen al beseffen dat andere mensen andere communicatievoorkeuren hebben is een grote winst. DISC is één van de vele methodes om dit inzichtelijk te maken, en het helpt om zo elkaar net wat beter te begrijpen.

Verder lezen over de stijlen

De dominante stijl: extravert en taakgericht
De invloedrijke of interactieve stijl: extravert en mensgericht
De stabiele stijl: introvert en mensgericht
De consciëntieuze stijl: introvert en taakgericht