Vertrouwen op de werkvloer is bepalend voor succes: zo werkt het

‘Vertrouwen in organisaties is als frisse lucht, je merkt het pas als het er niet is.’ Aldus, Pauline Voortman, gepromoveerd op het onderwerp vertrouwen in organisaties. Vertrouwen op de werkvloer hangt sterk samen met het bereiken van duurzame resultaten. Maar hoe werkt dat en wat kun je met deze kennis?

Waarom je zou moeten investeren in vertrouwen

Kunnen medewerkers zichzelf zijn en vertrouwen zij elkaar en hun leidinggevenden, dan is de kans groter dat ze meer betrokken zijn bij de organisatie en meer inzet tonen. Dit komt de samenwerking tussen mensen, teams en afdelingen ten goede en zorgt voor positieve energie, innovatie en focus op de dingen die écht belangrijk zijn voor het succes van de organisatie. Het creëren van een werkomgeving gebaseerd op vertrouwen tussen medewerkers en leidinggevenden is daarmee een solide bedrijfsstrategie die prestaties vergroot.

Leer van anderen

GPTW helpt al 35 jaar vertrouwen in organisaties te vergroten door organisatieonderzoek te doen en advies uit te brengen. Op hun website vind je veel best practices van organisaties ter inspiratie. Ook ICM doet jaarlijks mee aan hun onderzoek en viel afgelopen juni opnieuw in de prijzen: voor de 5e keer belandden we in de top 3 van de ranglijst Best Workplaces. De 10 best practices van ICM lees je in ons gratis te downloaden e-book. Je vindt hierbij ook theoretische onderbouwing door GPTW.

Vertrouwen en werkgeluk: wat bedoelen we hier eigenlijk mee?

Volgens GPTW gaat vertrouwen over:

  • Geloofwaardigheid (communicatie, vakbekwaamheid, integriteit)
  • Respect (ontwikkeling, samenwerking, zorg)
  • Eerlijkheid (gelijkwaardigheid, onpartijdigheid, rechtvaardigheid)

Meer over deze factoren en hoe je deze versterkt lees je hier.

Een andere partij waarmee ICM samenwerkt is Performance Happiness. Op basis van onderzoek van de universiteit van Oxford en inzichten uit de praktijk, versterken zij met een wetenschappelijke aanpak werkgeluk binnen organisaties. Zij tonen aan dat je als individu je werkgeluk vergroot door je te richten op je volledige potentieel. Specifiek gaat dat over:

  • Contribution (welke bijdrage lever je aan het grote geheel?)
  • Conviction (welke overtuigingen heb je als mens?)
  • Culture (welke cultuur past bij jou?)
  • Commitment (hoe toegewijd ben je?)
  • Conviction (welke overtuigingen heb je?)

Performance Happiness biedt interventies op het gebied van positieve werkbeleving, schrijft er boeken over en is voortdurend op zoek naar nieuwe invalshoeken.

Hoe vergroot je het vertrouwen en het werkgeluk op de werkvloer?

Pauline Voortman schreef het boek ‘Vertrouwen als kompas‘ waarin ze je meeneemt in hoe je vertrouwen creëert op de werkvloer.

Ook kun je ICM Incompany inschakelen. Diverse ICM-consultants en -coaches zijn door Performance Happiness geaccrediteerd om effectief bewezen interventies en tools toe te passen in jouw organisatie. Neem contact op met onze consultants om te horen hoe wij je kunnen helpen.

Onze Werkgelukpagina staat boordevol tips en ervaringen over werkgeluk.