Verdiep je senioriteit door intuïtief te leren coachen

Werk je als coach, mediator, therapeut, counselor of psycholoog? En ben je op zoek naar een manier om jezelf als mens en als professional persoonlijk te ontwikkelen? Dan past de ICM opleiding Intuïtief Coachen wellicht goed bij jou. In deze opleiding leer je via verschillende methodieken, theorieën en ervaringen jouw intuïtie verder te ontwikkelen en in te zetten, waardoor je je senioriteit verdiept en vergroot.

Wat is intuïtie?

Intuïtie is iets dat je voelt, weet, hoort of ziet zonder dat je ‘verstand’ hierbij komt kijken. Intuïtie is gebaseerd op een andere informatiebron dan eerdere ervaringen, kennis, gebeurtenissen en aangeleerde vaardigheden. Soms weet of voel je gewoon hoe “iets” zit. Wanneer je in een situatie onbewust of automatisch moet reageren, gebruik je jouw intuïtie om keuzes te maken, zonder daarbij je ratio te gebruiken.

Hoewel de één een sterker intuïtief gevoel heeft en meer keuzes maakt op basis van intuïtie dan de ander, heeft iedereen intuïtie. In de ICM opleiding Intuïtief Coachen leer je hoe je jouw intuïtie verder ontwikkelt en optimaal inzet. Daarnaast leer je in te spelen op de intuïtie van je coachees, om ook hen te leren hier naar te luisteren en zo hiervan de vruchten te plukken.

Waarom is het voor coaches belangrijk om intuïtie in te zetten?

In de ICM Coachingsopleiding leer je basistechnieken om coachees te begeleiden op een door de NOBCO & EMCC geaccrediteerd EQA practitioner niveau. Hoewel dit enorm waardevol is, kan je als coach ook verdieping aanbrengen door met coachees te werken op een gevoels- en identiteitsniveau. Deze opleiding focust zich zowel op jouw ontwikkeling als mens en coach als op het geven van professionele begeleiding aan coachees of cliënten. Zo ontwikkel jij je verder als coach en vergroot je jouw senioriteit en impact.

Ten eerste leer je jouw eigen intuïtie ontdekken, ontwikkelen en versterken. Je krijgt inzicht in hoe je eigen (onbewuste) patronen en thema’s doorwerken in je coachgespreken en past je gedrag hierop aan. Je leert te varen op jouw innerlijke kompas, doet veel zelfkennis op en ontwikkelt je authenticiteit. Zo is de opleiding een spiegel die je jezelf voorhoudt om antwoord te krijgen op vragen als: Wie ben ik? Wat zijn mijn kwaliteiten? Hoe leer ik mezelf nog beter kennen?

Daarnaast verrijk je jouw kennis en vaardigheden met concrete handvatten en inzichten die je direct inzet in je gesprekken met coachees. Je leert werken op gevoelsniveau en verder te kijken dan wat een coachee jou vertelt. Na de opleiding weet je hoe je inspeelt op de intuïtie van jouw coachees en hoe je hen laat zien dit optimaal in te zetten.

Methodieken in de opleiding

In de opleiding worden verschillende methodieken en theorieën behandeld. De verschillende opleidingsdagen zijn ingedeeld in verschillende thema’s passend bij deze methodieken. Bij al deze onderdelen is sprake van een combinatie van theorie en ervaringsleren. Om anderen te kunnen coachen is namelijk zelfinzicht nodig en is het belangrijk dat je het effect van diverse coachtechnieken kent én ervaart.

Transactionele analyse

Transactionele analyse is een onderdeel van de sociale psychologie. Het is een methodiek om communicatie en gedrag tussen mensen te analyseren en verbeteren. Binnen deze methodiek gaan we ervan uit dat elk volwassen mens drie posities in zich heeft: het kind, de ouder en de volwassene. Wanneer je communiceert met anderen, neem je een van deze posities aan. Neem je de rol van het kind aan, dan stel je jezelf nieuwsgierig, rebellerend of juist passief op. Een ouder is kritisch of juist voedend. Een volwassene is vrij van oordeel, zelfverzekerd, pro-actief en realistisch. De positie(s) die je aanneemt in bepaalde situaties is gebaseerd op bepaalde beslissingen en gebeurtenissen in je leven. Het is de kunst om te leren wanneer je een bepaalde positie aanneemt, of dit werkt en zo niet, hoe je leert dit te veranderen.

Systemisch werken

Bij systemisch werken gaan we ervan uit dat veel van onze patronen, gedragingen en overtuigingen zijn gebaseerd op de omgeving waarin we zijn opgegroeid. Binnen deze omgeving zijn er allerlei systemen: het schoolsysteem, het gezinssysteem, het systeem van de organisatie, etc. In jouw leven maar ook in dat van je (voor)ouders zijn er allerlei gebeurtenissen die je onbewust opgeslagen hebt. Dit neem je vervolgens mee in de manier waarop je vandaag de dag handelt. Binnen systemisch werken gaat een coach met een coachee aan de slag om deze patronen zonder oordeel waar te nemen, te ontdekken en te analyseren. Het doel is om samen na te gaan hoe deze iemand belemmeren om dit vervolgens te verbeteren. Weer weten over systemisch werk? Je leest er hier meer over.

Karakterstructuren van Reich

Karakterstructuren kun je zien als een soort ‘maskers’ die je als kind hebt ontwikkeld om optimaal te reageren op jouw omgeving. Dit masker zet je in jouw dagelijks leven nog steeds (onbewust) op tijdens allerlei situaties. Er zijn zes verschillende maskers binnen deze methodiek. Iedereen ontwikkelt alle zes de maskers, maar de één is dominanter aanwezig dan de ander. Elk masker heeft een kwaliteit en valkuil en het is de kunst deze kwaliteit optimaal in te zetten terwijl je leert van de valkuilen. Zo weet je welke maskers het best bij jou passen en hoe je deze effectief ‘op- en afzet’.

Lichaamswerk

Zoals beschreven is intuïtie gebaseerd op gevoel in plaats van op verstand. Daarom is een waardevol onderdeel van deze opleiding het zogenoemde lichaamswerk, waarbij je leert om uit je hoofd te komen en leert luisteren naar de signalen van je lijf. Aan de hand van lichaamsgerichte oefeningen zoals inspanning, ontspanning en meditatie ervaar je wat jouw lijf je te vertellen heeft. Een unieke manier om opnieuw in contact te komen met je gevoel en emoties. Bovendien leer je deze waardevolle inzichten inzetten als coach, zodat je weet hoe je jouw coachees helpt om beter naar hun lichaamssignalen te luisteren en deze om te zetten naar kracht, vitaliteit en focus.

Volg de opleiding

Naast de bovenstaand beschreven methodieken bevat de opleiding Intuïtief Coachen nog veel meer waardevolle kennis, theorieën en werkvormen. Hier vind je aanvullende informatie, de mogelijkheid een persoonlijke intake te doen met een van onze studieadviseurs en je in te schrijven.