10 tips voor persoonlijk leiderschap

Wil jij meer grip op jezelf, je werk en je omgeving? Wil je sterker staan als professional en doen waar je je goed bij voelt? Door het ontwikkelen van jouw persoonlijk leiderschap leer je richting geven aan je eigen leven. Je wordt je bewust van je drijfveren, talenten en waarden. Zo maak je bewust keuzes, benut je jouw eigen kwaliteiten optimaal en realiseer je jouw doelen vanuit je eigen kracht. Je hebt meer energie en kunt zijn wie je wilt zijn, waardoor je meer werkgeluk ervaart. Wil je weten hoe je persoonlijk leiderschap ontwikkelt? In dit artikel geven we je hiervoor tien tips.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is jezelf kennen en van daaruit leiding geven aan jezelf, je werk, je omgeving en je leven. Hoe beter je jezelf begrijpt, hoe beter je jezelf neerzet in je team, de organisatie en in de wereld.

Bij persoonlijk leiderschap geef je invulling aan je werk en leven op een manier die goed voelt en goed past bij jouw persoonlijke kwaliteiten, interesses en uniciteit. Hiervoor moet je erachter komen wat jouw talenten, sterktes en valkuilen zijn. Als je dit weet, heb je de mogelijkheid om niet alleen jezelf maar ook anderen te inspireren en motiveren. Door het ten volle benutten van je talenten en mogelijkheden ervaar je meer werkgeluk. Dit levert je meer energie en plezier op. Daarnaast ben je productiever, creatiever en gemotiveerder.

In de snelle en veeleisende samenleving waar we in leven, hebben we behoefte aan leiders die aan anderen denken. We hebben leiders nodig die weten hoe ze door het juist inzetten van hun persoonlijke kwaliteiten anderen inspireren, motiveren en tot hun recht laten komen. Dat is persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap is niet alleen weggelegd voor leidinggevenden. En het goede nieuws is: iedereen kan persoonlijk leiderschap ontwikkelen. Het is geen statische eigenschap, maar een levenslang proces dat op verschillende momenten in je leven op verschillende manieren tot uiting komt. Daarom geven wij je in dit artikel tien tips hoe jij een persoonlijk leider wordt!

De tien tips voor persoonlijk leiderschap

Tip 1: Ontwikkel je innerlijke kracht

Innerlijke kracht houdt onder meer in dat we durven doen wat we werkelijk willen, dat we doorzettingsvermogen tonen en dat we onszelf zijn. Iedereen heeft innerlijke kracht, maar niet iedereen heeft het in dezelfde mate ontwikkeld. Vaak zijn we ons er niet bewust van dat we veel meer in ons hebben dan we op dit moment laten zien.

Een voorbeeld van een bekend persoon met veel innerlijke kracht is Martin Luther King. Hij nam zelf het heft in handen en liet anderen zich niet beperken in zijn missie en hoe hij zijn leven leidde. Hij bleef zijn eigen koers varen, ook al waren er mensen die hem vertelden dat het een verloren zaak was om voor betere mensenrechten te strijden. Gelukkig zette hij door en bleef hij dicht bij zijn eigen waarden, waardoor hij grote veranderingen tot stand wist te brengen.

Een onderdeel van innerlijke kracht is het aangaan van uitdagingen. Dat is niet altijd makkelijk, maar door niet te doen waar we in geloven voelen we ons minder krachtig en gelukkig. Durf daarom tegen de stroom in te roeien en laat je niet tegenhouden door de mening of ideeën van anderen. Door uit je comfortzone te komen, groeit je innerlijke kracht! Dus leef je eigen leven en volg je eigen pad.

Innerlijke kracht betekent ook dat je jezelf kwetsbaar durft op te stellen. Dit komt vooral naar voren in de omgang met anderen: relaties onderhouden en goed kunnen samenwerken is hiervoor noodzakelijk. Geef daarom een ander eens een welgemeend compliment en vraag om feedback. Hierdoor laat je zien dat je de ander waardeert en de mening van de ander op prijs stelt. Bovendien krijg je door feedback te ontvangen de kans om effectiever te worden in je werk en privéleven.

Tip 2: Sta open voor verandering

Persoonlijk leiderschap betekent dat je openstaat voor verandering. Openstaan voor verandering kan heel moeilijk zijn. Vaak overzien we niet wat het effect van een verandering is, waardoor we ons verzetten en ons kwaad, verdrietig of teleurgesteld voelen. We hebben echter altijd de keuze of we onszelf als een slachtoffer of leider van verandering zien. Een kenmerk van persoonlijk leiderschap is dat we kiezen voor de rol van leider van verandering en geen tijd en energie verliezen aan verzet tegen de oude situatie. Een persoonlijk leider accepteert de huidige stand van zaken, onderzoekt wat de nieuwe situatie voor hem of haar persoonlijk betekent en besluit vervolgens wat hij ermee doet.

Vaak proberen we krampachtig allerlei oplossingen te bedenken om uit een vervelende situatie te komen. Door acceptatie van de situatie, een gevoel van ontspanning en de moed om open te staan voor verandering, ontstaat de mogelijkheid om de situatie te verbeteren. Het maakt het mogelijk om het oude los te laten en het nieuwe te verwelkomen.

In de herfst laat een boom zijn blaadjes vallen, waardoor hij in staat is om de winter te overleven. Vervolgens ontstaan vanzelf weer knoppen waaruit nieuwe blaadjes en bloesems groeien. Als de boom zijn blaadjes echter zou vasthouden en ze niet zou durven laten vallen, overleefde hij de winter waarschijnlijk niet. Laat staan dat hij nieuwe bloesems en vruchten zou kunnen vormen.

Net als de natuur kent ons leven verschillende seizoenen: de lente, de zomer, de herfst en de winter. Alles gebeurt op zijn tijd en verandering is een natuurlijk en onophoudelijk proces. Ga daarom eens na wat jou onnodig vasthoudt in je werk of privéleven. Durf dit vervolgens los te laten, zodat er ruimte ontstaat voor het nieuwe. Durf open te staan voor verandering, zodat je volop kan genieten van alle mogelijkheden en kansen tijdens jouw eigen levensavontuur!

Tip 3: Vertrouw op jezelf

Als we ons onzeker voelen, komt dat vaak doordat we onszelf vergelijken met anderen. Al snel hebben we het gevoel dat de ander beter is dan wij. Een kenmerk van persoonlijk leiderschap is dat je jezelf niet met anderen vergelijkt. Je bepaalt vanuit jezelf de norm waaraan jij je wilt houden, los van de mening of kwaliteiten van anderen. Het maakt niet uit hoe succesvol of inspirerend anderen zijn in vergelijking met jou. Het enige wat telt is hoe succesvol of inspirerend jij bent in vergelijking met wat jij wilt zijn.

Jij bent uniek en hebt een combinatie van kwaliteiten die niemand anders heeft. Wanneer je weet waar jouw persoonlijke kwaliteiten liggen en je je richt op het ontwikkelen ervan, bereik je meer.

Onze kwaliteiten kunnen we op veel verschillende manieren ontwikkelen, bijvoorbeeld door boeken te lezen, trainingen te volgen of feedback te vragen. Iets leren heeft echter pas effect als je het in praktijk brengt en er dus mee oefent. Daarbij is het van groot belang in je achterhoofd te houden dat dingen niet in één keer goed hoeven te gaan en fouten maken mag. Iedereen maakt fouten, dat hoort bij het leven. Zonder het maken van fouten, leer je niet. Onthoud daarom dat niemand perfect is en we ons niet kunnen ontwikkelen zonder uitdagingen aan te gaan.

Gun jezelf en anderen dus de ruimte om te vallen, opstaan en hiervan te leren. Hierbij is vertrouwen essentieel. Door te vertrouwen op jezelf kom je makkelijker in beweging en geef je jezelf de mogelijkheid om je angsten onder ogen te komen en te overwinnen. Hiermee vergroot je vervolgens weer je zelfvertrouwen.

Onthoud wat John F. Kennedy ooit zei: “Alleen diegene die het aandurft om te falen, krijgt de kans om te slagen.”. Heb dus vertrouwen in jezelf en ga ervoor, je kunt het!

Tip 4: Maak bewust keuzes

Leiding nemen over ons eigen leven betekent dat we bewust kiezen hoe we omgaan met mensen en situaties. Bewust keuzes maken en persoonlijk leiderschap horen bij elkaar. Het houdt in dat we niet meer klakkeloos onze vaste gewoontes volgen, maar regelmatig afwegen of onze keuzes nog in lijn zijn met onze doelen of onze innerlijke waarden.

We hebben niet altijd invloed op datgene wat ons overkomt, maar we kunnen wel zelf bepalen hoe we op een situatie reageren. Door bewust te overwegen hoe we met bepaalde situaties willen omgaan, worden we minder afhankelijk van de omstandigheden. Zo wordt de invloed op ons eigen leven groter.

Een keuze maken kan een uitdaging zijn. Het kan bijvoorbeeld overduidelijk zijn dat bepaald werk niet meer overeenkomt met je persoonlijke wensen, maar je wil je financiële zekerheid niet opgeven. Bewust keuzes maken betekent dat je de tijd neemt om een goede afweging te maken. Misschien houd je je huidige baan, omdat het jou de financiële middelen geeft om in je vrije tijd je idealen te verwezenlijken. Wellicht zijn meerdere keuzes goed. Het belangrijkste is dat je de tijd neemt en de keuze bewust maakt.

Naast de verwachtingen die we van onszelf hebben, hebben we ook regelmatig het gevoel dat we van alles moeten. Dit verander je door een andere mindset aan te nemen. Probeer om dit soort situaties anders te zien: je kiest ervoor om iets te doen, niet omdat het moet. Verander ‘ik moet mijn kinderen van school halen’ eens in ‘ik kies ervoor mijn kinderen van school te halen omdat ik graag voor ze zorg’. Door te beseffen dat elke situatie een keuzemogelijkheid in zich draagt, verhogen we de kwaliteit van ons leven en ervaren we meer vrijheid.

De Zwitserse arts en psycholoog Carl Jung deed een mooie uitspraak die je hopelijk wat inspiratie geeft: “Ik ben niet wat mij is overkomen, ik ben wat ik kies te worden.”.

Tip 5: Houd je gedachten positief

Onze gedachten hebben een belangrijke uitwerking op ons leven. Het maakt een aanzienlijk verschil of we geloven dat we iets kunnen of dat we geloven dat iets ons nooit gaat lukken. Ons lichaam reageert op wat we denken. Allemaal kennen we wel een voorbeeld waarbij we extra energie kregen door ons in gedachten een situatie voor te stellen waarin we succes hadden. Op het moment dat we ons alleen nog maar deze voorstelling maken, zenden onze hersenen al signalen naar ons lichaam alsof we ons in deze situatie bevinden, waardoor we ons meteen beter gaan voelen.

De Romeinse keizer en filosoof Marcus Aurelius stelde dat het geluk in ons leven afhangt van de kwaliteit van onze gedachten. Positieve gedachten hebben een positief effect op ons gevoel en op dezelfde manier kunnen negatieve gedachten een negatief effect oproepen. Ook hebben onze gedachten een sterke invloed op onze emoties. Vaak lijkt het alsof emotie wordt veroorzaakt door een bepaalde situatie, maar de echte oorzaak is vaak de gedachte die je over deze situatie hebt. Het is daarom belangrijk bewust te zijn van je gedachten en hoe je daarmee omgaat.

Merk je dat je vooral negatieve gedachten hebt of herhalende gedachten die niet opbouwend zijn? Kijk dan of je ze kunt laten gaan of vervangen door positieve gedachten. Met negatieve gedachten los je niks op terwijl positieve, constructieve gedachten een gunstig effect hebben.

Als het lastig is om bepaalde gedachten van je af te zetten, concentreer je dan op iets anders. Dit vergt wellicht wat moeite, maar is wel effectief. Zoek bijvoorbeeld afleiding of concentreer je op je ademhaling. Een ander voorbeeld is te bedenken hoe je vanuit een andere invalshoek naar een situatie kunt kijken. Helpend hierbij kan zijn om te proberen na te gaan wat het advies zou zijn van jouw beste vriend(in). Hoe zou deze persoon je helpen om je gedachten positiever te maken? Ben je eigen beste vriend(in) en geef jezelf dit advies.

Persoonlijk leiderschap houdt dus in dat we onze mentale gezondheid op peil houden door positieve en gezonde gedachten te koesteren en negatieve gedachten opzij te zetten. Hierbij hoort ook het werken aan fysieke gezondheid, want bij een gezond lichaam hoort een gezonde geest. Zorg daarom voor gezonde voeding, genoeg beweging en energie.

Tip 6: Focus op wat belangrijk is

Om effectief te zijn in ons werk en privéleven, is het belangrijk dat we focus houden. Het gaat erom dat we ons richten op ons doel en ons zo min mogelijk laten afleiden. Een duidelijke koers varen geeft rust: je weet waar je heen wilt en laat je daardoor minder snel van de wijs brengen.

Richt je daarom op wat écht belangrijk is. De meeste mensen kiezen automatisch voor een urgente taak, zonder zich af te vragen of deze belangrijk is. We laten ons vaak alleen maar leiden door urgentie en verliezen dan de belangrijke dingen uit het oog. Voorkom echter dat je dingen doet die urgent zijn, maar niet belangrijk. Dit zijn bijvoorbeeld bepaalde telefoontjes of vergaderingen.

Of een activiteit belangrijk is, hangt af van jouw doel. Een activiteit is belangrijk als deze bijdraagt aan het behalen van de doelen die je in jouw rol of functie nastreeft. Om te bepalen wat echt belangrijk voor je is, schreven we eerder een artikel met tien tips om te stoppen met uitstellen.

Wanneer je je richt op de zaken die belangrijk zijn, word je effectiever. Om daarnaast ook efficiënter te worden is het belangrijk na te gaan op welke momenten van de dag jij het meest productief en geconcentreerd bent. Is dit in de ochtend of juist ’s middags na de lunch? Probeer je agenda vervolgens zo in te richten dat je jouw productieve momenten kunt besteden aan taken waarvoor je die concentratie nodig hebt. Voorkom dat je in die tijd wordt afgeleid door andere zaken. Zet bijvoorbeeld je telefoon tijdens deze periode op stil en communiceer naar je collega’s dat dit jouw gouden ‘concentratietijd’ is waarin je niet gestoord wil worden. Accepteer daarnaast dat een takenlijst net is als een wasmand: op het moment dat de mand leeg is, ligt het volgende wasgoed er alweer in. Een takenlijst zal nooit lang leeg blijven. Accepteer dit, dat brengt veel ontspanning in je werk.

Ten slotte bereik je met een hoog doel meer dan met een gemiddeld doel. Alle grote voorbeelden van persoonlijk leiderschap hadden een belangrijke focus op wat zij belangrijk vonden en stelden hun doelen hoog. Een gemiddeld doel is snel gehaald, maar een grote ambitie stimuleert en motiveert om meer uit onszelf te halen. Het geeft extra energie, waardoor we opeens veel meer blijken te kunnen dan we dachten.

Neem daarom eens de tijd om na te denken of jij een doel hebt waarnaar je streeft in je leven. Zijn er mogelijkheden binnen je huidige werk of privéleven om dit te realiseren? Hoe wil je dat mensen over jou denken? Wat is je droom? Richt je aandacht hierop en onderneem concreet actie waardoor dit werkelijkheid wordt. Focus op wat belangrijk is en aarzel niet om grote doelen te stellen!

Tip 7: Schenk de ander je volledige aandacht

Relaties zijn een onmisbaar onderdeel binnen persoonlijk leiderschap. In ons leven hebben we altijd te maken met andere mensen en het is daarbij essentieel dat we zorgvuldig met hen omgaan. Uit onderzoek is gebleken dat relaties een belangrijke sleutel zijn tot geluk en niet het bezit van materiële dingen.

Het is een geschenk om de ander jouw volledige aandacht te schenken. Daarvoor is het nodig om écht te luisteren naar de ander, hierdoor ontstaat verbinding. Door al je aandacht bij een gesprek te houden en oprecht vragen te stellen, nodig je de ander uit om meer van zichzelf te laten zien, waardoor het contact verdiept. En hoe beter het contact, hoe beter de samenwerking.

Je luistervaardigheid verbeteren kan op verschillende manieren. Laat de ander bijvoorbeeld merken dat je luistert door te knikken of luistergeluiden te maken. Vraag door, houd oogcontact en vat het gesprek tussendoor samen. Durf ten slotte stiltes te laten vallen, hierdoor kan je ontspannen luisteren en ontwikkel je het vertrouwen dat de stilte weer wordt opgevuld.

Een ander belangrijk onderdeel van contact met de ander is begrip. Hoe beter je de ander begrijpt, hoe positiever je naar hem of haar kijkt en hoe makkelijker je contact verloopt. Door je te verplaatsen in de ander, krijg je inzicht in zijn of haar situatie en ontstaat er begrip. Probeer daarom in gedachten eens in de schoenen van de ander te staan, te begrijpen waar hij of zij behoefte aan heeft en houd een open blik voor de positieve eigenschappen van een ander. Hierdoor krijg je een ander beeld van de persoon dat vaak positiever is, waardoor de samenwerking soepeler verloopt.

Probeer ten slotte niet te snel en te veel te oordelen over een ander. Door een oordeel kijk je niet meer neutraal naar de ander, waardoor je ook niet meer in staat bent om je volledige aandacht te schenken. Blijf in plaats daarvan dicht bij jezelf en neem jouw gedrag als maatstaf. Zie het gedrag van de ander alleen als een voorbeeld dat je al dan niet navolgt. Bevalt het gedrag van een ander je niet? Wellicht vat jij het gedrag anders op dan hij of zij bedoelt. Ga er daarom open over in gesprek en voorkom dat je energie verspilt aan irritatie.

Kortom, houd een open, positieve en constructieve houding en schenk je volledige aandacht aan anderen. Je contacten verlopen beter, worden dieper en meer oprecht. Voor het geschenk dat jij geeft, ontvang je ongelofelijk veel terug!

Tip 8: Neem je verantwoordelijkheid

‘Een goed leider zorgt niet alleen voor zichzelf, maar houdt ook rekening met de ander’.

Persoonlijk leiderschap houdt in dat we verantwoordelijkheid nemen voor ons gedrag. Het is belangrijk dat we zorgvuldig zijn in ons doen en laten, want hiermee hebben we invloed op de mensen waarmee we omgaan.

Onderdeel van ons gedrag zijn de woorden die we gebruiken. Het is een teken van persoonlijk leiderschap om de invloed van onze woorden op een positieve manier te gebruiken. Dit doen we door onze woorden met aandacht te kiezen, oprechte complimenten te geven en mensen aan te moedigen om het beste uit zichzelf te halen. Daarbij is het belangrijk respectvol te zijn en anderen alleen aan te spreken op hun gedrag en niet op de persoon.

In elk contact met anderen en in alles dat je doet, heb je de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen en waarde toe te voegen. Vaak zit dat al in kleine dingen: een vriendelijk woord waarmee je de ander op zijn gemakt stelt, een bloemetje voor je moeder om te laten weten dat je om haar geeft of een extra stapje voor een klant.

Waarde toevoegen kan ook door te streven naar kwaliteit en door de dingen die je doet, goed te doen. Daarnaast betekent waarde toevoegen dat je afspraken nakomt en zaken actief oppakt. Probeer naar win-win situaties te streven, steek anderen een hart onder de riem en bevestig hun zelfvertrouwen. Probeer kritiek op anderen of ongevraagde adviezen te vermijden. Ontstaat er toch een meningsverschil? Probeer niet alleen jouw gelijk te halen en uit het oog te verliezen waar het om gaat. Soms is het een heel effectieve oplossing om eenvoudig uit te spreken dat je het erover eens bent dat je het oneens bent.

Met je gedrag en inzet heb je invloed op het geheel, bijvoorbeeld het geheel van de organisatie waarin je werkt. Een organisatie is als een ketting: elk onderdeel is belangrijk en elke schakel is van onmisbare waarde. Neem dus je verantwoordelijkheid, houd rekening met de andere schakels en weet dat initiatief altijd loont. Wees een voorbeeld voor anderen mensen doordat je gedrag inspirerend is om na te volgen.

Tip 9: Geef jezelf tijd voor stilte en reflectie

Belangrijk voor persoonlijk leiderschap zijn balans, stilte en reflectie.

Balans

We leven in een tijd die veel verandering kent en die soms sneller gaat dan we willen. We vragen veel van onszelf in ons dagelijkse leven: werk, studie, sport, hobby’s, vrijwilligerswerk en een druk sociaal leven. Het is belangrijk om hier een goede balans tussen te vinden, zodat je jouw energie optimaal inzet, kan blijven genieten van wat je doet en ontspannen en zelfverzekerd blijft.

We hebben allemaal andere manieren om onze accu op te laden, waarmee we zorgen dat we in balans zijn en blijven. Voor de één is dit een avondje theater, voor de ander is het mediteren, een boswandeling of een warm bad. Voor persoonlijk leiderschap is het van belang om inzicht te krijgen in waar jij van geniet en plezier in hebt. As je iets leuk vindt om te doen, gaat je energie stromen, waardoor je bergen werk kan verzetten terwijl jij je energiek blijft voelen. Daarentegen zijn er ook zaken waardoor je energie weglekt, zoals werkzaamheden die je met tegenzin doet of collega’s die elk moment binnen kunnen komen lopen.

Ga daarom eens na of jij je energie optimaal inzet. Is dat niet zo, onderneem dan actie. Vraag je collega’s bijvoorbeeld om jou op bepaalde momenten niet te storen of besteed werkzaamheden uit als ze jou geen plezier en hierdoor geen energie opleveren.

Stilte

In ons hoofd is het niet vaak stil. Gedachten zijn er altijd en blijven soms lang hangen. Je gedachten tot rust laten komen is iets dat je kan trainen. Hier zijn veel verschillende manieren voor. Voor iedereen werkt iets anders: de één vindt het fijn om te mediteren, voor de ander werkt het om te schilderen of een lange boswandeling te maken.

Iedere dag is het mogelijk kort te oefenen met het tot rust brengen van jouw gedachten. Het gaat erom dat je iets probeert met 100% aandacht te doen, zodat je heel bewust bezig bent en niet ondertussen nadenkt over andere dingen. Luister bijvoorbeeld een liedje met volle aandacht of focus je volledig op tandenpoetsen. Door je ergens compleet op te richten, ben je minder in gedachten en meer in het moment aanwezig. Zo creëer je een moment van stilte in je hoofd.

Reflectie

Reflectie houdt in dat je terugkijkt op wat is geweest. Wanneer je reflecteert, stel je jezelf vragen als ‘wat heb ik geleerd?’, ‘wat ging goed?’, ‘wat kan ik de volgende keer anders doen?’. Voor het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap is het mooi om iedere dag stil te staan bij vragen als dezen. Neem bijvoorbeeld elke dag voor het slapengaan bewust een moment van reflectie. Schrijf je lessen, momenten van waardering en/of de uitdagingen van die dag op in een boekje. Door het bewust voor je te zien neem je het mee naar de volgende dag, die je met meer kennis begint dan de dag ervoor. Zo groei je als mens en ontwikkel je als persoonlijk leider meer grip op jouw leven.

Om ten slotte te zorgen voor balans, stilte en reflectie in jouw leven is het van belang om af en toe afstand te doen van elektronica. Tegenwoordig beheersen elektronica ons leven en zorgen ze voor vele momenten van afleiding en onrust. Onthoud daarom de leus ‘Het mooiste knopje van de tv of pc is de uitknop’ en zet je apparaten soms bewust uit. Hierdoor komt tijd vrij en creëer je meer rust en ruimte in je leven.

Het inplannen van momenten van stilte, rust en reflectie kan voelen als het verliezen van tijd. Het tegendeel is waar! Door afstand te nemen, krijg je meer overzicht over situaties. Daarnaast zorgen deze momenten voor ontspanning waardoor je oplaadt. Door stilte hoor je tenslotte beter de stem van je intuïtie, het innerlijke kompas dat zo belangrijk is in persoonlijk leiderschap.

Tip 10: Vergeet nooit te lachen!

Persoonlijk leiderschap betekent dat we kunnen lachen om de fouten die we maken en dat we genieten van het leerproces. We nemen het leven serieus en tegelijkertijd weten we het te relativeren. Hierdoor komt er speelsheid in ons leven, en luchtigheid. Er ontstaat creativiteit, waardoor we tot nog betere resultaten komen.

Door het gebruik van humor is het makkelijker om met uitdagingen om te gaan. Je bent minder snel uit het veld geslagen en durft meer open te staan voor verandering. Daarnaast relativeert, verbindt en verfrist humor. Door een grapje zijn heel wat gespannen situaties opgelost. Samen lachen haalt de druk van de ketel, waardoor de lucht meteen opklaart. Vergeet daarnaast vooral niet om af en toe om jezelf te lachen. Het is heel stimulerend om jezelf niet al te serieus te nemen!

Lachen werkt bovendien aanstekelijk en een oprechte glimlach verbindt. Je creëert er een ontspannen en vriendelijks sfeer mee. Dus als je door de stad of natuur loopt, glimlach bewust naar de mensen om je heen. Dit zorgt voor oprechte verbinding zonder woorden te hoeven gebruiken.

Bovendien is lachen gezond en stressverlagend: als je lacht, maken je hersenen endorfine aan en dat werkt ontspannend en pijnstillend. Er zijn zelfs onderzoekers die beweren dat je langer leeft als je vaak lacht en een optimistische kijkt op het leven hebt. Zorg dus voor veel plezier in je leven!

Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp?

Wil je onder begeleiding van een ervaren trainer praktisch aan de slag met persoonlijk leiderschap? En wil je inzicht krijgen in je persoonlijke gedragspatronen, gemakkelijker keuzes maken over je werk en privéleven en controle ervaren over situaties waar je dat eerst niet had? Dit en nog veel meer komt aan bod in onze driedaagse training persoonlijk leiderschap, waarin volop aandacht is voor jouw persoonlijke situatie. Realiseer je doelen vanuit je eigen kracht zodat je meer energie hebt, minder wordt geleefd en kunt zijn wie je wilt zijn!

Bekijk de training

Wil je nog meer lezen over persoonlijk leiderschap? Dat kan in ons gratis e-book ‘De 10 tips voor persoonlijk leiderschap’.

Voor dit artikel is ook gebruikgemaakt van het boek ‘Innerlijk Leiderschap’ geschreven door Ietje Lindermann (ISBN: 9789052617985). Dit boek komt ook terug in de ICM training Persoonlijk Leiderschap.