Talent optimaal benutten? Investeer in strategisch talentmanagement

Personeel is het belangrijkste bezit van een organisatie. Al dit personeel bestaat uit mensen met kennis, competenties en talenten, en deze voegen enorm veel waarde toe aan de organisatie. Het managen van dat talent wordt steeds belangrijker, waarbij een langetermijnvisie cruciaal is. Dat is de reden waarom strategisch talentmanagement steeds meer op de voorgrond komt te staan binnen het HR-beleid van organisaties. Wat strategisch talentmanagement is en waarom het van belang is, lees je in dit artikel.

Wat is strategisch talentmanagement?

Talentmanagement is – zoals de naam al doet vermoeden – gericht op het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent. Werknemers binnen een organisatie bezitten veel verschillende kennis, vaardigheden en talenten. Wanneer binnen een organisatie het talent van medewerkers aansluit op de organisatiemissie, -visie en -strategie, noemen we dit strategisch talentmanagement. Strategisch talentmanagement is geen los bedrijfsproces maar een vast onderdeel binnen de dagelijkse organisatieprocessen.

Martin West verzorgt bij ICM diverse cursussen op het gebied van HRM en Leiderschap en Management, waaronder talentmanagement. Hij legt strategisch talentmanagement als volgt uit: “Binnen een organisatie krijg je altijd te maken met kloven tussen de realiteit en wat je wilt bereiken. De strategie is de overkant van deze kloof, het is waar je als organisatie naartoe wilt. Deze kloof moet je weten te overbruggen met bepaalde middelen. Wanneer je als organisatie jouw strategie richt op het optimaliseren van personeel en talent, is talentmanagement de hangbrug om te komen tot dit einddoel. Om deze brug zo sterk mogelijk te maken is het van belang om minder gefocust te zijn op geld en meer op het toevoegen van waarde. Organisaties moeten over hun eigen grenzen durven te kijken en ook samenwerken met concullega’s en de brede samenleving om te komen tot optimale oplossingen.”

Waarom is strategisch talentmanagement van groot belang?

De ‘war for talent’ is enorm groot: iedereen kan tien verschillende banen kiezen die voor het oprapen liggen. Organisaties moeten dus letterlijk de strijd aangaan met andere organisaties om het juiste talent binnen te halen. Talentvolle individuen kiezen sneller voor een organisatie waar ze hun talenten optimaal kunnen inzetten, onderhouden en vergroten. Daarom is het belangrijk dat een organisatie talent hoog in het vaandel heeft staan en actief nagaat hoe ze talenten boeien en aan zich binden.

Bovendien verandert de wereld continu en zowel organisaties als mensen veranderen mee. Daarom is het van belang dat we actief nadenken over het werken van nu en in de toekomst. Diensten die organisaties leveren moeten aansluiten op recente en toekomstige maatschappelijke ontwikkelingen. Daarnaast moeten organisaties zich focussen op de wensen van hun (toekomstige) werknemers.

Strategisch talentmanagement vraagstukken

Vroeger werd gekeken vanuit het oogpunt van een functie, tegenwoordig is het belangrijker om te kijken vanuit de behoefte aan bepaalde vaardigheden, competenties en talent. Wat is er nodig om een organisatie vooruit te helpen en waar kan dit talent gevonden worden? Wellicht is dit talent allang in huis maar is er nog geen oog voor. Of het talent is makkelijk te vinden wanneer er meer aandacht wordt gegeven aan het netwerk van bestaande werknemers. Dit soort vraagstukken staan centraal binnen strategisch talentmanagement.

Tegelijkertijd moet er prioriteit gegeven worden aan de wensen van zowel de huidige als de nieuwe generatie werknemers. Bij talentmanagement denken we wellicht snel aan jonge werknemers aan het begin van hun carrière. Echter, werknemers van alle generaties bezitten allerhande talenten die ontzettend waardevol zijn op de werkvloer. Dit hoeven niet alleen professionele talenten te zijn, ook is het belangrijk om talenten op persoonlijk vlak aandacht te geven. Een directiesecretaresse die in haar vrije tijd altijd het voortouw neemt bij het organiseren van feestjes kan met haar organisatietalent wellicht ook veel bereiken binnen haar werk. Het ontdekken van talenten is motiverend voor werknemers en het vervolgens inzetten van deze talenten ontzettend waardevol voor organisaties.

Het (h)erkennen van trends

Ook moeten organisaties de tijd nemen om allerhande trends te (h)erkennen. De banen die over vijf jaar onmisbaar zijn, bestaan wellicht vandaag de dag nog niet. Een aantal jaar terug wist niemand wat een ‘front end developer’ was, nu zijn ze niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Daarom moeten talentmanagers voelsprieten ontwikkelen om te leren hoe ze dit soort functies op tijd herkennen. Daarnaast moeten ze leren hoe ze er vervolgens voor zorgen dat deze functies ontstaan, wie ze moeten vervullen en waar ze dat talent vandaan halen.

Ten slotte is het van belang een brede blik te houden op personeelswerving en -behoud. Bij een tekort aan talenten is het goed na te gaan welke beroepen deze talenten reeds vervullen. Zo werven tegenwoordig verschillende zorgorganisaties werknemers bij vliegtuigmaatschappijen. Dit is omdat ze ontdekt hebben dat veel competenties binnen deze branches overeenkomen en personeel uit de vliegtuigbranche dus maar weinig nieuws hoeft te leren om aan de slag te gaan in de zorg. Door op deze manier aan de slag te gaan met talent is het zowel efficiënt voor werknemer als voor organisatie, een win-win situatie dus!

Talentmanagement training

Ben je overtuigd van het belang van talentmanagement? En wil je hier zelf actief mee aan de slag? In de training Talentmanagement maak je kennis met verschillende instrumenten en praktijkvoorbeelden om talent aan te trekken, te behouden, te stimuleren en te benutten.