Om deze reden is het slim soft skills juist online te trainen

Voor jouw werk is het belangrijk dat je sterke communicatievaardigheden en een assertieve houding hebt. Efficiënt met weerstand omgaan, overtuigend overkomen en inspelen op het gedrag van de ander: dat is precies waar jij je in wilt ontwikkelen. Maar eh, al die communicatie-, presentatie-, of assertiviteitstrainingen moeten nu natuurlijk online. En online soft skills trainen: kan dat wel?

Dat kan zeker, merkten trainers Floor Jurriëns en Camiel Bernaards. Hieronder delen ze hoe online trainen in zijn werk gaat en waarom online soft skills ontwikkelen nu juist slim is: het helpt je immers beter te worden in de huidige situatie.

Ook onze docenten waren sceptisch over online trainen. Hoe is dat nu?

Floor Jurriëns: “Natuurlijk heeft fysiek trainen ieders voorkeur, zowel die van trainer als cursist. Maar zelf ben ik super blij dat we gewoon door kunnen blijven gaan. Ook online krijg ik zoveel energie van trainingen. Bovendien is er veel meer mogelijk dan we vooraf dachten. Veel cursisten geven aan dat ze sceptisch waren, maar na de bijeenkomsten vaak blij verrast zijn hoe leuk en leerzaam het ook online is. Dat soort opmerkingen geven mij als trainer ook weer energie.”

Camiel Bernaards: “Ik herken de twijfels van sommige cursisten. Zeker toen we net online gingen trainen, dacht ik: dat moeten we helemaal niet willen. Maar toen ik eenmaal zelf ervoer hoe het is, viel het me alles mee. Ik heb afgelopen maanden fantastische dingen bereikt met online groepen.”

Ik ben super tevreden! En ben enorm gegroeid in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik had niet gedacht dat het zo effectief en snel zou kunnen. Mede door de mogelijkheden van docent, forum, materialen en de makkelijke manier van communiceren via Zoom.” – Cursist Assertief Optreden in 4 maanden in de Online Virtual Classroom

Floor: “In de training Soft Skills voor Professionals gaan we in op de growth en fixed mindset (daarover lees je hier meer). Dat is denk ik precies waar online trainen over gaat: sta je ervoor open? Kom je om te groeien? Het gaat erom met welke mindset je erin gaat en wat je er zelf van wilt maken.”

Online versus fysiek trainen: hoe anders is dat eigenlijk?

Floor: “We zitten al zo lang in lockdown. Mensen zijn het echt wel zat om een hele dag achter de laptop te zitten. Dat vraagt van ons wat extra inzet om de energie erin te houden.” Logisch, vindt ook Camiel: “Online houd ik me nog meer bezig met de energie dan bij fysieke training. Veel interactieve oefeningen doen en pauzes geven is bijna niet voldoende. In de pauzes handelen deelnemers vaak toch nog even hun mail af of doen ze iets anders werkgerelateerds. Ik moedig mijn deelnemers daarom altijd expliciet aan om van een halfuur pauze ten minste een kwartier op te staan en naar buiten te gaan. We realiseren ons vaak niet hoeveel energie dat geeft.”

Hier lees je wat we nog meer doen om een hoge kwaliteit van online trainingen te realiseren.

Groot compliment aan de trainer, door zijn enthousiasme en kennis van de theorie en praktijk bleef het tot het einde interessant. Door de aandacht op de groep en wat hij aan de groep gaf kreeg hij dit mooi terug van de groep. Het is jammer dat deze training met deze groep mensen stopt, ik had graag nog wel door willen gaan.” – Marco Weemering na het volgen van de training Effectief Communiceren in de Online Virtual Classroom

Naast dat de vorm van trainen online wat anders is dan fysiek, verschilt de inhoud van de trainingen vrijwel niet. Camiel: “Ik denk dat heel veel dingen die je online oefent, hetzelfde werken in de fysieke wereld. Denk aan een stappenplan om nee te zeggen of hoe je feedback geeft. Ik doe online dan ook vergelijkbare oefeningen als fysiek. Waarbij ik zoals altijd inspeel op de leerwensen van de deelnemers.”

Voorbeelden van oefeningen in online soft skill trainingen

Floor: “Als het gaat om non-verbale communicatie laat ik zelf vaak voorbeelden zien, van stem en houding tot toon. Dat is online hetzelfde als fysiek. Vervolgens gaan we het ervaren. Hoe voelt het bijvoorbeeld om een onderdanige houding aan te nemen? Of een dominante houding? Het letten op een houding van een ander is online misschien anders dan fysiek, maar op je eigen houding heb je altijd invloed. Dat is het startpunt.”

“We maken het oefenen zo realistisch mogelijk door aan de slag te gaan met praktijkvoorbeelden van de deelnemers, in een veilige setting met subgroepjes en met laagdrempelige rollenspellen”, vertelt Floor. Camiel vult aan: “Als cursisten als leerdoel hebben om online presentaties te oefenen, dan doen we dit zittend achter de laptop. Willen ze ook hun presentatievaardigheden in de fysieke wereld verbeteren, dan bootsen we die situatie na door ze te laten staan.”

Camiel vertelt over het onderwerp presenteren: “Online is het belangrijk dat je elkaar goed ziet en dat je bijvoorbeeld tijdens een presentatie niet alleen tegen een PowerPoint aan praat. We besteden bewust aandacht aan hoe je dat technisch goed organiseert en hoe je anderen observeert tijdens het vertellen van je verhaal. Wat zie ik aan hem of haar? Wat je waarneemt is altijd een interpretatie, dus om iets zeker te weten moet je expliciet je observaties checken. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Hé, ik zie dat je wegkijkt. Neem me eens mee in wat je denkt. Is het te veel? Is het niet relevant?’. Andersom kun je ook bij een ander expliciet vragen hoe jij overkomt. Dit is online nog veel belangrijker dan fysiek. Het leuke aan dit online trainen is dat je je observatievermogen ook in de fysieke wereld versterkt.”

Is het slimmer om te wachten tot we weer fysiek kunnen trainen?

Camiel: “Ik kijk er zelf ook naar uit om mensen weer in het echt te zien. Maar zolang dat niet kan, is online trainen ons alternatief. Je kunt je opleiding of training uitstellen, maar we hebben geen idee hoe lang deze situatie nog gaat duren.

Sterker nog, het is juist relevanter om die soft skill training online te doen in plaats van fysiek, want je werk is immers ook online nu. En waarschijnlijk zullen we ook na deze crisis veel online blijven werken. Iedereen is opeens online gegaan, terwijl we de daarvoor benodigde skills nooit getraind hebben. Waar ben je online goed in? Waar kun je nog meer op letten? Een online training helpt je sterker te worden in de huidige situatie.”

Floor voegt hieraan toe: “Het is maar hoe je ernaar kijkt. We hebben allemaal frustraties rondom deze coronasituatie, maar je hebt zelf invloed op hoe je ermee omgaat en hoeveel last je ervan ervaart. Hoe fijn is het om juist nu te investeren in je persoonlijke ontwikkeling, te praten over hoe je jezelf versterkt en daarover geïnspireerd te worden via een training? Bovendien is een online training een zeldzame en welkome sociale gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten en van en met elkaar te leren.”

Camiel Bernaards - Trainer bij ICM opleidingen & trainingen Floor Jurriëns - Trainer bij ICM opleidingen & trainingen

Camiel Bernaards verzorgt bij ICM cursussen als assertief optreden, effectief communiceren, feedback geven en ontvangen en overtuigend presenteren.

Floor Jurriëns verzorgt bij ICM cursussen als assertief optreden, effectief communiceren, de ICM Trainersopleiding, NLP, Time Management en Soft Skills voor Professionals.