PRINCE2, PRINCE2 Agile en Agile PM: wat is het verschil?

Ben je junior projectmanager en wil je draadkrachtig structuur aanbrengen in projecten? Of ben je een ervaren projectmanager en wil je verbeteren en doorgroeien? Dan zijn de opleidingen PRINCE2, PRINCE2 Agile en Agile Project Management een goede stap. Maar wat past het best bij jouw ontwikkelbehoefte of jouw organisatie?

Wat is PRINCE2?

PRINCE2 is een breed te gebruiken methode en geeft een duidelijke structuur en sturing aan het organiseren van projecten, van bouw- tot marketingprojecten. PRINCE2 is vooral geschikt voor projecten in grotere, stabielere organisaties met een standaard projectmethode, zoals overheden, zorgorganisaties en verzekeraars. Ook is het geschikt voor bijvoorbeeld toeleveranciers van zulke organisaties. Zo kunnen zij aansluiten op het standaardmodel van hun klanten.

Wat is PRINCE2 Agile?

PRINCE2 Agile is vooral geschikt voor organisaties die al PRINCE2 gebruiken en daarnaast agile willen gaan werken in de projecten. Agile werken heeft veel voordelen wanneer door het voortschrijdend inzicht van betrokkenen continue projectaanpassingen gewenst zijn. Je ziet dat vaak in vakgebieden als research & development, IT, marketing en communicatie. PRINCE2 Agile combineert PRINCE2 (voor het sturen van projecten) en agile (voor uitvoering ervan) zodanig dat ze elkaar versterken. Een voorbeeld hiervan is een verzekeraar die een app wil ontwikkelen waarmee klanten rechtstreeks schade kunnen melden. PRINCE2 Agile is ook geschikt voor productontwikkeling bij kleinere organisaties. Deze kunnen productontwikkeling samen met een grote opdrachtgever doen, maar zijn niet gebonden aan een werkwijze.

Wat is Agile PM?

Agile PM is dan weer heel geschikt voor bijvoorbeeld een klein IT-bedrijf dat geen PRINCE2 kent of nodig heeft, maar hun projecten wel agile willen vormgeven. De methode Agile PM is doorontwikkeld vanuit DSDM, een (agile) methode voor het ontwikkelen van software.

De trainingen: welke kies jij?

Je kunt de trainingen over deze methodes vergelijken met een gereedschapskist. Met een hamer en een schroevendraaier kun je veel oplossen, maar er zit meer in een gereedschapskist waarmee je misschien effectiever kunt werken. Dan is het handig om te weten wat er in de gereedschapskist zit en wanneer je welk gereedschap gebruikt. Dat geldt ook voor projecten: welk gereedschap pak je voor welk project? Wat werkt het beste? Tijdens de eendaagse training Overview Project Management Methodieken ontdek je wat het juiste gereedschap is voor jouw situatie.

Foundation of practitioner

Van de drie methodieken bestaan opleidingen met twee niveaus: Foundation en Practitioner. Voor startende projectmanagers is het handig om kennis te hebben over alle drie de methodes op Foundation-niveau. Dan begrijp je de methode, snap je de begrippen en ken je de structuur. Werk je of heb je de ambitie om bij een grote organisatie te werken? Dan is PRINCE2 of PRINCE2 Agile heel geschikt. Maar wil je juist bij een start-up werken, dan is Agile PM een goede keuze. Voor ervaren project managers is het Practitioner-niveau geschikt na het volgen van een van de Foundation-trainingen. Zij moeten de methode niet alleen begrijpen, maar ook kunnen leiden in de eigen praktijk. Ook al hebben senior managers veel ervaring, ze vergeten soms voor de hand liggende, eenvoudige elementen toe te passen die onderdeel zijn van deze methodes.

De voordelen van PRINCE2, PRINCE2 Agile en Agile PM

Dankzij deze methodes lopen projecten efficiënter en is er vaak meer rust in projecten. Je gaat met meer vertrouwen een project aan en neemt de mensen en de opdrachtgever echt mee. In plaats van je te laten leiden, kun je zelf beter leiden. Ook wordt de relatie met opdrachtgevers beter doordat je dezelfde taal spreekt. Voor alle drie methodes geldt dat je geen foute keuzes kunt maken. Ze zijn goed doorontwikkeld en bieden de basis om te leren vanuit de eigen ervaring.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Rolf Teekens, docent bij ICM (PRINCE2, PRINCE2 Agile, Agile PM, IPMA, Agile/Scrum en projectmatig werken).

Alle relevante opleidingen & trainingen bij ICM: