Mediators

Wat is een mediator?

Mediators zijn onafhankelijke en professionele bemiddelaars die kunnen helpen een conflict te beslechten. Een mediator is een onpartijdige tussenpersoon en streeft naar het vinden van een goede oplossing tussen de twee partijen. Deze functie kan aanvullend zijn, maar ook een fulltime beroep.

Wanneer schakel je een mediator in?

Een mediator kun je inschakelen in een conflictsituatie. Meestal worden conflicten onderling opgelost, maar als dat niet lukt en er is echt een oplossing nodig, dan kan een mediator hierbij helpen.

Vaak is het alternatief om naar de rechter stappen. Maar de nadelen daarvan zijn dat dat veel tijd en geld kost, dat geen garantie biedt voor een gerechtelijke uitspraak waar je tevreden mee bent én dat er weinig aandacht is voor de emoties en de belangen van de betrokkenen.

Wat doet een mediator?

De mediator begeleidt de partijen tijdens het voeren van gesprekken. Hij of zij stelt de belangen van beide partijen voorop, biedt ruimte voor emoties en probeert een win-winsituatie te creëren. Het doel van de gesprekken is om een onderlinge samenwerking te laten ontstaan waarbij de partijen zonder dwang eigen keuzes kunnen maken.

Wanneer beide partijen erin slagen om tot een gezamenlijke oplossing te komen, zal de mediator deze uitkomst vaak vastleggen in een zogenaamde ‘vaststellingsovereenkomst’.

Over welke vaardigheden beschikt een mediator?

Mediators bezitten competenties als onderhandelen, communicatieve vaardigheden, en het omgaan met weerstand, maar ook met juridische aspecten en ethische dilemma’s.

Kennisvideo mediation

Bekijk hier de video: Wat is mediation?

Hoe word ik mediator?

In onze MfN gecertificeerde ICM Mediationopleiding doe je in 5 maanden alle kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om aan de slag te gaan als mediator.

Meer lezen over mediation?

Hoe word ik mediator?
De ICM Mediationopleiding: wat kun je er eigenlijk mee?
Bemiddelen tussen collega’s zonder bemoeial te zijn