Martijn Baten: “Mede dankzij ICM heb ik ontdekt dat het trainersvak heel belangrijk is in mijn leven”

Even voorstellen… Dit is Martijn Baten! Sinds 2019 is Martijn een bevlogen trainer voor verschillende Communicatie & Media trainingen bij ICM. Dit doet hij met ontzettend veel enthousiasme, passie en plezier. Niet alleen zijn cursisten leren veel bij ICM, ook Martijn zelf ontwikkelt zich hier volop. Wil je weten waarom hij het ‘een soort droom’ vindt om bij ICM te werken? Lees dan verder!

Hoe ben je het trainersvak ingerold?

“Tijdens mijn studie ontdekte ik al dat ik het erg leuk vind om voor een groep te staan en mensen dingen uit te leggen. Vervolgens ben ik eigenlijk een beetje per ongeluk het trainersvak ingerold. Vanuit mijn eigen bedrijf belandde ik voor een groep om een training te geven over het zakelijk inzetten van social media en dit bleek heel goed te bevallen. Ik noem mezelf dan ook wel een autodidact: ik heb geen officiële opleiding gevolgd op het gebied van trainen, maar heb mede dankzij ICM alle handvaten gekregen om als gedegen trainer voor een groep te staan.”

“Ook bij ICM ben ik op een spontane manier terechtgekomen. Op een bepaald moment was er een invaller nodig voor de training Social Media Marketing. Ik ben langs geweest voor een gesprek en kort daarna stond ik voor mijn eerste groep. Het ging meteen heel goed. Werken voor ICM vind ik onwijs leuk, ik ben heel dankbaar dat ik hier terecht ben gekomen!”

Waarom is werken bij ICM zo leuk?

“De sfeer binnen ICM is super. Er heerst een cultuur waarin de focus ligt op persoonlijke groei, waardoor er alle ruimte is om te ontdekken waar ik goed in ben en hoe ik mij verder kan ontwikkelen, dat vind ik enorm waardevol en bijzonder. Naast het geven van trainingen ben ik actief betrokken bij productontwikkeling. Dit is heel gaaf, zo kan ik ook mijn eigen input geven en krijg ik het gevoel mijn toekomstige trainerswerk enigszins vorm te mogen geven. Daarnaast speel ik ook een rol bij doorontwikkelingen van opleidingen en trainingen door samen met ICM’ers kritisch na te gaan wat binnen de opleidingen goed is en wat er beter kan. Als docent krijg ik zo dus alle ruimte om mijn eigen visie en ideeën in te brengen.”

“Bovendien heb ik mede door ICM ontdekt dat het trainersvak heel belangrijk is in mijn leven. Ik ben erachter gekomen dat ik heel veel energie krijg wanneer ik andere mensen mijn kennis en vaardigheden over kan brengen en met hen hierover in gesprek kan gaan. Daarom heb ik bewust de beslissing genomen om me hier voornamelijk op te focussen en andere werkzaamheden op een wat lager pitje te zetten.”

Wat wil je zelf nog leren?

“Nog heel erg veel, ik ben nooit klaar met leren! Verandering is de enige constante in de wereld, dus als mens zijnde moeten we altijd blijven leren. Wat ik wil leren, hangt af van het moment in mijn leven. Hoewel ik al een enorm bevlogen en empathische trainer ben die zijn trainingen goed voorbereidt, kwam ik er recent achter dat ik als autodidact soms nog wat kennis en vaardigheden mis. Dan is werken bij ICM een uitkomst, want hier is het aanbod opleidingen en trainingen erg groot. Zo ga ik binnenkort een training groepsdynamiek volgen, zodat ik op dit vlak nog beter kan inspelen in mijn trainingen.”

“Daarnaast onderzoek ik momenteel hoe ik mijzelf en anderen leer bewuster om te gaan met digitale hulpmiddelen en technologie. In mijn werk ben ik vaak bezig mensen te leren hoe ze digitale dynamiek in hun voordeel inzetten en ermee omgaan in hun werk, maar tegelijkertijd zie ik ook de kwetsbaarheid en impact van online platformen en technologie op de maatschappij. Het is een veelkoppig vraagstuk dat mij dagelijks fascineert en waar ikzelf ook niet alle antwoorden op heb, maar waar ik wel graag samen met mijn cursisten kritisch over nadenk. Dat vind ik zo leuk aan het trainerschap: ik kan een zekere vorm van richting geven aan de professionals en daarmee ook het vakgebied van nu en in de toekomst.”