Loopbaancoaching: wat is het en hoe word je loopbaancoach?

Wat is er zo mooi aan loopbaancoaching? Waarom zou iedereen op jonge leeftijd loopbaancoaching moeten krijgen? Hoe word je loopbaancoach en hoe ziet de opleiding Loopbaancoaching bij ICM eruit? Dat lees je hieronder.

Wat is loopbaancoaching en wat is het niet?

Loopbaancoaching is altijd geënt op het werkende leven. Loopbaancoaches houden zich bezig met het werkend perspectief van mensen en weten hoe zij snel zicht krijgen op hun talenten en drijfveren en hoe ze deze zo goed mogelijk kunnen benutten op de arbeidsmarkt. Alle vraagstukken waar een relatie met iemands werk en carrière ontbreekt vallen onder andere vormen van coaching.

Een voorbeeld: soms gebeurt het dat iemand op een vervelende manier bij een werkgever is weggegaan. Bij elk gesprek brengt deze persoon dit voorval in, omdat het hem nog steeds dwars zit. Wanneer dit speelt, kan het verstandig zijn om een andere discipline erbij te betrekken. Dit kan een algemeen coach, een psycholoog of een andersoortige therapeut zijn. De loopbaancoach komt pas om de hoek kijken wanneer de coachee de vervelende gebeurtenis een plek heeft gegeven. In sommige gevallen lopen beide trajecten naast elkaar.”

Hoe ziet een loopbaancoachtraject eruit?

Een loopbaancoachtraject begint altijd met een kennismakingsgesprek waarin je in eerste instantie op zoek gaat naar de wederzijdse klik. Als die er is onderzoek je de loopbaanvraag waarbij je ook op zoek gaat naar de vraag achter de vraag.

Wanneer beide partijen met elkaar in zee willen ontwikkel je samen een plan dat afgestemd is op de loopbaanvraag van de coachee. Dit kan een hele puzzel zijn. Omdat alle trajecten uniek zijn en om een maatwerkaanpak vragen is dit tegelijkertijd de charme van het vak. Hierdoor is elk traject een avontuur en is voor een loopbaancoach geen dag hetzelfde.

Er is een aantal vraagstukken dat vaker terugkeert tijdens loopbaancoachtrajecten:

  • Ik wil graag een volgende stap in mijn carrière maken. Hoe pak ik dit aan?
  • Help! Ik ben ontslagen en heb al heel lang niet gesolliciteerd.
  • In mijn huidige werk kan ik steeds minder mijn ei kwijt en hier wil ik graag iets aan doen.

Vaak kom je in een begeleidingstraject obstakels tegen die uit de weg geruimd moeten worden voordat mensen klaar zijn om te solliciteren. Dit zijn de spreekwoordelijke konijnen die zomaar uit de witte hoed tevoorschijn kunnen komen. Je kunt denken aan opmerkingen als: ‘Ik ben al vijftig! Wie zit er nu nog op mij te wachten!?’,of: ‘Ik heb geen diploma’s en zonder diploma’s kom je toch nergens?’ Dan is de uitdaging om deze belemmerende gedachten eerst weg te werken voordat je coachee actief de arbeidsmarkt op gaat.

Wat heb je als loopbaancoach aan talenten en kwaliteiten nodig?

Als loopbaancoach is het belangrijk dat je beschikt over zowel een goed ontwikkeld analytisch vermogen als het vermogen te durven luisteren naar je intuïtie. Beide zijn noodzaak om de vinger snel op de zere plek te leggen. Ook zijn gedegen mensenkennis, out of the box kunnen denken en buiten de gebaande paden durven gaan onontbeerlijk. Loopbaancoaching is een creatief en intensief beroep waar inventiviteit, nieuwsgierigheid en leergierigheid in combinatie met een doelgerichte en praktische aanpak noodzakelijk zijn om een traject te doen slagen.

Wat zijn voorbeelden van loopbaantechnieken en -instrumenten?

Er zijn heel veel verschillende werkvormen, technieken en vragenlijsten waarmee je mensen verder op weg helpt. Voor coachees kan het werken met het sterke kantenspel, de 360 graden feedbackmethode of met een werklevenslijn soms verrassende inzichten geven. Ook de loopbaanankers van Schein, de kernkwadranten van Daniel Ofman, de Myers-Briggs type-indicator, de Cultuurvragenlijst en het maken van een moodboard kunnen als inspiratiebronnen dienen.

Wat is er mooi aan dit vak?

Het bijzondere aan dit vak is dat mensen vaak zelf het antwoord op hun vragen hebben. Diep van binnen hebben zij zicht op wat hun drijfveren zijn, waar hun passie ligt, waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden. De kunst van een loopbaancoach is om de juiste vragen te stellen zodat de ander kan herontdekken wat hij of zij al van zichzelf weet. En als zij zelf hun lichtknopje weer terugvinden en vol energie en met lichtjes in hun ogen de arbeidsmarkt opgaan. Dan wordt het een kwestie van tijd om een werkgever te vinden die bij hen past.

Hoe mooi zou het zijn als mensen van jongs af aan al loopbaancoaching krijgen? Waardoor iedereen zijn werk veel bewuster kiest en mensen eerder organisaties vinden die bij hen passen? Wat zou dat een boost aan ieders werk- en levensgeluk geven!

Hoe ziet de opleiding Loopbaancoaching bij ICM eruit?

De opleiding Loopbaancoaching is een brede en complete opleiding waar praktijkgerichtheid en diepgang hand in hand gaan. In vijf bijeenkomsten passeert een uiteenlopend scala aan onderwerpen de revue, wat ervoor zorgt dat je na afloop als loopbaanadviseur stevig in je schoenen staat. Extra informatie hierover vind je terug op onze website.

Het fijne is dat de vijf stappen van een loopbaancoachtraject terug te vinden zijn in de opbouw van het programma. Voorafgaand aan de bijeenkomsten bestudeer je thuis de theorie en tijdens elke bijeenkomst oefen je de verschillende technieken op elkaar zodat je goed voorbereid met je oefencoachee aan de slag gaat. Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten: je komt beter beslagen ten ijs omdat je al met het model hebt geoefend, en je wordt je ook bewuster van je eigen drijfveren, wensen en verlangens.

Tijdens de opleidingsdagen krijg je onder andere antwoord op de vraag wat loopbaancoaching is, hoe de opbouw van een traject eruitziet en op welke manieren je jouw rol als loopbaancoach kunt invullen. Ook krijg je een enorme schatkist aan tools aangereikt die je direct kunt toepassen in de praktijk. Daarnaast ontdek je hoe je op een eenvoudige manier op de hoogte blijft van de arbeidsmarktontwikkelingen en leer je op jouw manier omgaan met diversiteitsvraagstukken. En last but not least: je leert ethische dilemma’s beter begrijpen en hanteren.

Wat is het verschil tussen de training Introductie Loopbaancoaching en de opleiding Loopbaancoaching bij ICM?

De training Introductie Loopbaancoaching kun je als een voorbereiding op de opleiding zien. Als mensen nog geen coachachtergrond hebben is de introductie erg aan te raden. Hier komen naast een introductie met het thema loopbaan de belangrijkste basisvaardigheden van coaching aan bod. Met de opleiding Loopbaancoaching ga je echt de diepte in.

Voor wie is de opleiding Loopbaancoaching bij ICM geschikt?

Om te beginnen natuurlijk voor mensen die loopbaancoach willen worden of coaches die zich in deze richting willen specialiseren. Maar de opleiding is voor een veel breder publiek geschikt. Loopbaancoachvaardigheden kunnen gebruikt worden door mensen in allerlei soorten functies, bijvoorbeeld: leidinggevenden, teamleiders, mentoren, schooldecanen, studieadviseurs, recruiters en detacheerders. De opleiding leert je alle skills om de juiste mens op de juiste plek bij de juiste organisatie te krijgen.

Benieuwd wat de opleiding Loopbaancoaching bij ICM voor jou kan betekenen? Bekijk hem hier!

Naar de opleiding