Het belang van mensgericht leiderschap

Elke organisatie bestaat uit mensen. En hoe beter deze mensen zich voelen, hoe competenter ze zich uiten, hoe meer ze hun kennis en ervaring kunnen ontwikkelen en hoe beter de hele organisatie gaat werken. Maar hoe zorg je dat mensen zich goed voelen? Hoe ga je met elkaar om en vanuit welke waarden wil je samenwerken? Volgens Erik Smithuis, medeoprichter van ICM, begint dit bij mensgericht leiderschap.

Hoe ga je mensgerichter te werk?

ICM is al jaren een Great Place to Work. In 2022 werd ICM opnieuw uitgeroepen tot een van de 10 Best Workplaces van Nederland (7e plek). Met name kenmerkend aan de organisatiecultuur van ICM is vertrouwen, trots en kameraadschap. Erik Smithuis: “Leiderschap en leidinggeven zijn enorm belangrijk in de vorming van cultuur. Leiders hebben een voorbeeldfunctie en zijn met hun gedrag verantwoordelijk voor het creëren van een open, toegankelijke en aangename sfeer. Het regent immers van boven naar beneden.”

Hoe de leidinggevende zich opstelt is bepalend voor hoe het team werkt. Is hij iemand van openheid, transparantie en vertrouwen? Dan werken deze waarden door naar de teamleden. Is de leidinggevende iemand die vanuit angst of vanuit dominantie opereert? Dan zal die spanning doorlopen in het team.

Liefde versus angst

Erik: “Neem de twee basisemoties liefde en angst. Alles wat jou onrustig maakt, spanning geeft of ongeduldig maakt, komt vanuit angst of het ego wat in ons zit. Denk bijvoorbeeld aan afgunst, faalangst, jaloezie, ongeduld of stress. Als we deze gedachtepatronen of gedragingen de vrije loop laten, worden anderen daar dan gelukkig van? Word je daar zelf gelukkig van?

De tegenhanger hiervan is liefde. Dat zit in eerlijkheid, genieten, kalmte, lachen, kunnen loslaten, respect en optimisme. Dat is een stuk gezonder voor jezelf én voor je omgeving. Vergroot je bewustzijn door vaker stil te staan bij hoe je handelt en of je vaker zo wilt denken en doen of niet.”

Kernwaarden

Erik stelt voor te beginnen bij het definiëren van je kernwaarden. Breng in kaart hoe je graag te werk gaat, wat mensen waarderen aan de organisatiecultuur en waar ze een hekel aan hebben. Wanneer je hieraan woorden geeft, kun je vervolgens kijken welk gedrag hierbij hoort. Denk bij kernwaarden bijvoorbeeld aan positief samenwerken, transparantie, vertrouwen of openheid. Erik: “Als je zonder waarden werkt, dan ben je in feite waardeloos. Kernwaarden zijn het beginstadium van samenwerken, ze helpen je om te beoordelen of je oké bezig bent als team of organisatie.”

Liefde in het zakenleven

Als spreker houdt Erik regelmatig seminars over liefde in het zakenleven. “Liefde is natuurlijk een containerbegrip, maar voor mij gaat dit over het bouwen van een afdeling of team met verbinding. Voel je verbonden met je collega’s en ook met je klanten: haal ze niet alleen binnen om financiële redenen maar voel je echt betrokken met datgeen wat ze van je mogen verwachten. Mijn kernboodschap is: werk boven alles vanuit onderlinge verbinding, dan ben je in staat de mooiste dingen te creëren. Je werkt immers niet alleen om resultaat te behalen, maar ook om plezier te ervaren, waardering te geven én te ontvangen. Om met iets bezig te zijn wat een goed gevoel geeft.”

Erik Smithuis spreekt regelmatig tijdens ICM Seminars. Bekijk onze volledige evenementenplanning om te zien wanneer.

Erik Smithuis als spreker voor ICM

Leiderschapstrainingen en -opleidingen

  • Coachend leidinggeven: richt je als coachend leidinggevende op de ontwikkeling en ontplooiing van je medewerkers. Door in te zetten op iemands potentiële kwaliteiten help je diegene met meer plezier betere resultaten te leveren.
  • Leiderschapsontwikkeling voor Leidinggevenden: ontwikkel in dit leiderschapsprogramma je persoonlijke kwaliteiten. Dit traject laat je op een dieper niveau naar jezelf kijken en helpt je je impact als leider te vergroten.
  • Praktisch Leidinggeven in 3 dagen of in 5 maanden: versterk jezelf als leidinggevende en verwerf inzicht in jouw vaardigheden, valkuilen en rol.